^

Πώς να διδάξετε ένα παιδί να μιλήσει;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Όταν οι γονείς σκέφτονται πώς να διδάξουν ένα παιδί να μιλήσει, δεν καταλαβαίνουν ότι ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν ήδη τη γλώσσα. Πολύ πριν μάθουν να μιλούν, τα παιδιά εξακολουθούν να επικοινωνούν μαζί σας. Όσο περισσότερο ακούτε το παιδί και αντιδράτε στους πιο ακατανόητους ήχους του, τόσο καλύτερα θα γίνει προσανατολισμένος στην επικοινωνία μαζί σας και με άλλους ανθρώπους.

Πώς να μάθουν να καταλαβαίνουν ένα μικρό παιδί;

Ήδη έχετε μάθει να ερμηνεύετε τους διαφορετικούς ήχους που δίνει το παιδί σας - από την έκσταση έως την ακραία δυσφορία. Όταν μαθαίνετε να ακούτε προσεκτικά, θα γίνετε καλύτεροι και θα καταλάβετε καλύτερα τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία του.

Τα παιδιά αντιδρούν πιο αργά από τους ενήλικες. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν διδάσκετε στο παιδί να μιλήσει. Ακούγοντας το παιδί, θεωρήστε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να σας δώσουμε σχόλια. Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι λέει το παιδί σας, μην ανησυχείτε. Κανένας γονέας δεν μπορεί να καταλάβει κάθε κραυγή και μωρό του παιδιού του. Ωστόσο, όταν ακούτε προσεκτικά το παιδί και προσπαθείτε να τον καταλάβετε, συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, το παιδί καταλαβαίνει ότι κάποιος ενδιαφέρεται για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Δεύτερον, με την πάροδο του χρόνου, με δοκιμασία και λάθος, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τα περισσότερα από τα λόγια του παιδιού σας.

Σε ηλικία πέντε έως έξι μηνών, το παιδί σας θα κάνει περίεργους ήχους, συχνά χωρίς νόημα, αλλά πόσο χαρούμενος είναι να ακούσουμε τον μπαμπά και τη μαμά τους. Αυτή η φλύαρα είναι μια καλή πρακτική για την ανάπτυξη της ομιλίας. Μέσα σε έξι μήνες το παιδί σας θα θέλει να ασκήσει τη νέα του γλώσσα με οποιονδήποτε είναι έτοιμο να τον ακούσει. Έξι μήνες είναι μια πολύ κοινωνική εποχή. Το παιδί σας θα είναι ευχαριστημένο από την εταιρεία άλλων ανθρώπων και θα αρχίσει να μιλάει μαζί τους με τον δικό του τρόπο. Σχεδόν κάθε άτομο που βλέπει το παιδί θα είναι το αντικείμενο των νέων δεξιοτήτων ομιλίας του.

Ο πιο ευχάριστος συνομιλητής είναι παιδί

Μόλις το μωρό αρχίσει να προφέρει φωνήεντα, αρχίζει να θεωρεί τον εαυτό του πραγματικό σύντροφο. Δεν έχει σημασία ότι δεν τον καταλαβαίνετε, αλλά δεν μπορεί να σας καταλάβει. Στο τέλος, το ίδιο ισχύει και για πολλές συνομιλίες μεταξύ ενηλίκων. Το παιδί σας θέλει να σας μιλήσει όπως εσείς μιλάτε σε άλλους.

Μπορεί να εκπλαγείτε την πρώτη φορά που συνειδητοποιείτε ότι το παιδί σας φαίνεται να περιμένει από εσάς ότι θα απαντήσετε στους ακατανόητους ήχους του. Φαίνεται απίστευτο ότι σε μόλις έξι μήνες αρχίζει να καταλαβαίνει τις μεμονωμένες λέξεις και φράσεις των ενηλίκων. Όταν αρχίζει να παίζει στο φωνάζω του (ίσως για να βεβαιωθείτε ότι ακούτε), πρέπει να τον αντιμετωπίζετε σαν ενήλικας. Σύμφωνα με τη συμπεριφορά σας, το παιδί θα αρχίσει να καταλαβαίνει πότε είναι η σειρά του να ακούει και είναι η σειρά σας να μιλήσετε. Ακούστε και κοιτάξτε το μωρό: σταματά να ακούσει τι λέτε και πραγματικά μπορεί να είναι ένας καλύτερος συνομιλητής από τους ενήλικες.

Προσομοίωση της ομιλίας από το παιδί

Η μίμηση και η επανάληψη των λέξεων του παιδιού σας μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να είναι πολύ συχνή. Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τη "συζήτηση", και το παιδί σας θα απολαύσει επίσης να μιλήσει μαζί σας.

Όταν το παιδί σας προσπαθεί να "μιλήσει" μαζί σας, να είστε ευγενικοί. Ανταποκρίνεται στα λόγια του παιδιού σας καθώς και στα λόγια οποιουδήποτε ενήλικα. Συμμετέχετε σε μια συνομιλία με το παιδί πρόσωπο με πρόσωπο, κρατήστε επαφή με τον οφθαλμό. Μπορείτε να απαντήσετε στο παιδικό μωρό χρησιμοποιώντας πραγματικές λέξεις ή επαναλαμβανόμενους ήχους και συλλαβές για το παιδί σας. Μόλις σταματήσετε να μιλάτε, το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να "μιλάει" μαζί σας ξανά, προσπαθώντας να κρατήσει τη συζήτηση σε εξέλιξη.

Σε συνομιλία με το παιδί σας, παρακαλούμε σημειώστε: η ποικιλία της επικοινωνίας επιταχύνει τη διαδικασία μάθησης. Γενικά, όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο περισσότερο το παιδί σας θα προσπαθήσει να μιλήσει μαζί σας. Έτσι παίρνει τις πρώτες κοινωνικές πρακτικές δεξιότητες. Τους επόμενους μήνες, οι συνομιλίες σας θα είναι για το παιδί έναν τρόπο να μάθουν πιο περίπλοκους ήχους. Συζητήστε τίποτα με το παιδί, αλλά μην μονοπωλείστε τη συζήτηση. Μην ξεχάσετε να αφήσετε το παιδί σας να καταλάβει ότι το ακούτε.

Προσέξτε την ομιλία σας

Αφήστε μια καλή συνήθεια για σας να πείτε στο παιδί σας κάτι ακόμα και πριν καταλάβει κάτι από τα λόγια σας. Περιγράψτε σε αυτόν τι κάνετε. Για παράδειγμα: "Τώρα θα αλλάξω την πάνα μου". Πρώτα πρέπει να αφαιρέσουμε τα ρυθμιστικά ... "

Περιγράψτε επίσης τι κάνει το παιδί. "Κοίτα πώς πήγες βρώμικα." Ας πάμε στο μπάνιο και να πλύνουμε. " Η συνομιλία σας θα υποστηρίξει το ενδιαφέρον του παιδιού, θα τον βοηθήσει να γυαλίσει τις κοινωνικές δεξιότητές του και θα θέσει τις βάσεις για την εκμάθηση λέξεων.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τους γονείς να μιλάνε με το παιδί τους; Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά ορόσημα. Προσπαθήστε να μην αισθάνεστε υπερβολικά ανόητοι όταν μιλάτε στο παιδί. Ακόμα κι αν το παιδί σας έχει πολύ μικρό λεξιλόγιο, αρχίζει να κατανοεί την ίδια τη διαδικασία συνομιλίας. Όσο περισσότερο τον μιλάτε, τόσο περισσότερο θα ξέρει.

Μην διστάσετε να μιλήσετε στο παιδί σας με την υψηλή, μελωδική φωνή που χρησιμοποιούν οι γονείς με τα μωρά εδώ και αιώνες. Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στους υψηλότερους ήχους, οπότε χρησιμοποιώντας μια ψηλή φωνή θα κρατήσει την προσοχή του παιδιού σας περισσότερο.

Θυμηθείτε ότι η συζήτηση για κάτι με ένα μωρό είναι φυσικό. Δεν χρειάζεται να απλοποιήσετε τα λόγια και τη γραμματική σας για χάρη του παιδιού. Θυμηθείτε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο απλοποιούσατε τη γλώσσα σας, το παιδί σας δεν καταλαβαίνει όλα όσα λέτε (τουλάχιστον μέχρι να γυρίσει έξι μήνες, αλλά του αρέσουν οι ιστορίες σας.) Το παιδί σας απλά αγαπά να μιλήσει μαζί σας. μιλάτε για τον καιρό, την εργασία στο σπίτι ή τη θερμοδυναμική της πυρηνικής σύντηξης.

Μην σπαταλάτε πολύ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να καταλάβετε τι λέει το παιδί σας. Πιθανότατα δεν λέει τίποτα, απλά λέει ήχους. Η έννοια στις φράσεις του παιδιού εμφανίζεται συνήθως μέχρι ένα έτος. Και ενώ το παιδί απλά προσπαθεί να κάνει ήχους και να μάθει να είναι κοινωνικός, όπως το βλέπει στους ενήλικες.

Μέχρι το τέλος του έκτου μήνα, πριν το παιδί εκφράσει τα πρώτα του λόγια, αρχίζει να καταλαβαίνει μερικές απλές φράσεις που λέτε. Έτσι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να τον διδάσκετε. Όσο περισσότερο μιλάτε με το παιδί σας για το τι συμβαίνει εδώ και τώρα και περιγράψτε πώς συμβαίνει, τόσο πιο εύκολο θα είναι για ένα παιδί να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ αυτού που βλέπει και της ομιλίας του.

Πώς να διδάξετε σε ένα παιδί τη σωστή ομιλία;

Αν σας αρέσει η μουσική, μπορείτε να την επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία μελωδιών. Τα περισσότερα από τα ρυθμικά τραγούδια θα είναι μια καλή επένδυση στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σας. Αφήστε τα κείμενα και τις μελωδίες να είναι απλά, αλλά από αυτό το παιδί σας θα απολαύσει όχι λιγότερο, ακούγοντάς το ξανά και ξανά.

Με ένα παιδί από έξι μήνες (ή ακόμη και νωρίτερα) σε ένα χρόνο, θα πρέπει να μιλήσετε αργά και καθαρά για να δώσετε στο παιδί σας περισσότερες ευκαιρίες να καταλάβετε και να διακρίνετε μεμονωμένες λέξεις. Υπογραμμίστε στην ομιλία σας τις πιο σημαντικές λέξεις, ιδιαίτερα τα ουσιαστικά (πρόσωπο, τόπο ή πράγμα), μέσω μουσικών τόνων και συχνών επαναλήψεων.

Εάν επαναλαμβάνετε συχνά τα ίδια ουσιαστικά στο στίχο, το παιδί σας σύντομα θα καταλάβει τι σημαίνει αυτές οι λέξεις: τα ονόματα των πραγμάτων, τα ονόματα, τα γεγονότα, τα φαινόμενα. Ακόμα κι αν το παιδί δεν καταλάβει ακόμα ποια είναι αυτά τα αντικείμενα, θα συνδέσει τα ονόματα με πραγματικά αντικείμενα.

Ανάπτυξη της ομιλίας και του χορού

Αν και μιλώντας μαζί σας θα παράσχετε στο παιδί το κύριο μέρος της λεκτικής διδασκαλίας της γλώσσας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διδάξετε το παιδί να μιλήσει. Όπως όλα τα εργαλεία διδασκαλίας γλωσσών, τα καλύτερα για τα παιδιά είναι αυτά που τα ενθαρρύνουν να μιλήσουν. Αυτό σημαίνει, διασκεδαστικό και αστείο, μπορεί να χορεύει. Κατά τη διάρκεια του χορού, μπορείτε να πείτε στο παιδί πώς και τι να κάνει, να τραγουδήσει τραγούδια και θα θυμηθεί πολύ γρήγορα τις λέξεις.

Η διδασκαλία ενός παιδιού να διαβάζει και να μιλά είναι ακόμα πολύ νωρίς. Μπορεί να διαβάσει κάτι μαζί σας ή να παίξει μόνος του, αλλά σε αυτή την εποχή αξίζει να αποφεύγετε βιβλία με σελίδες χαρτιού. Το παιδί σας όχι μόνο θα «διαβάσει» τα βιβλία, αλλά θα αρχίσει να σχίζει τις σελίδες, να τα μασήσει, να τα πετάξει και να χαλάσει τα πάντα.

Για τα παιδιά, υπάρχουν ειδικά βιβλία από παχύ χαρτόνι ή πλαστικό. Είναι δύσκολο να λυγίσουν ή να χαλάσουν. Αυτά τα βιβλία μπορούν να δοθούν σε ένα παιδί για να μάθουν λέξεις και απλές φράσεις.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να διδάξετε στο παιδί να μιλήσει;

Απαντήστε στην κλήση και τις κραυγές του παιδιού

Τα μωρά δεν μπορούν να σας πει τίποτα κατανοητό, αλλά μέσα από το κλάμα μπορούν να μεταδώσουν ένα σήμα σχετικά με τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Κατά το πρώτο έτος το κλάμα είναι η βάση του συστήματος επικοινωνίας τους. Όταν ανταποκρινόμαστε στην κραυγή, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται σε έναν κόσμο που τα ακούει, ότι βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος, όπου οι ανάγκες τους θα ικανοποιηθούν.

Συζητήστε με το παιδί σας, ακόμα κι αν σας φαίνεται ότι δεν σας καταλαβαίνει και δεν μπορεί να σας απαντήσει. Τον πείτε για τα συναισθήματα, τα συναισθήματά σας, περιγράψτε τις απλούστερες ενέργειες. Το παιδί θα συνηθίσει στη ροή του λόγου και θα αρχίσει σταδιακά να διακρίνει τις λέξεις. Και τότε ο ίδιος θα μιλήσει μαζί σας.

Επικοινωνήστε τακτικά με το παιδί

Εάν μιλάτε τακτικά με ένα μικρό παιδί και τον ακούτε, θα είναι εύκολο για αυτόν να μάθει τη γλώσσα. Η προσομοίωση της ομιλίας είναι το καλύτερο βιβλίο. Τα παιδιά, ενώ ακούνε τη σωστή ομιλία, μαθαίνουν να μιλάνε σωστά. Κατά τη μοντελοποίηση της σωστής ομιλίας, θα μαθαίνουν σταδιακά να χτίζουν προτάσεις και φράσεις.

Τραγουδήστε τα μωράκια

Αυτά τα τραγούδια μπορεί να είναι οτιδήποτε: ένα τραγούδι με μπάνιο, πλύσιμο πιάτων, περπάτημα στο πάρκο, αλλαγή πάνες, και ένα παραδοσιακό νυχτερινό ύπνο κατά την κατάκλιση. Ρυθμοί και μελωδίες μουσικής, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, συμβάλλουν στη μελέτη της γλώσσας. Μετά από ένα χρόνο τακτικής ακρόασης των τραγουδιών, το παιδί μαθαίνει πολλές νέες λέξεις και μπορεί να τις επαναλάβει.

Και θυμηθείτε: όταν αγοράζετε μουσικά CD για παιδιά, είναι μόνο η μισή μάχη. Το παιδί σας θα θυμάται πολλά ακόμα λόγια μέσα από το ζωντανό τραγούδι σας παρά να ακούτε ηλεκτρονική μουσική.

Ανάγνωση, τραγούδια, ποιήματα, μιλάμε με το παιδί - όλα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας του παιδιού σας και στις δεξιότητες της επικοινωνίας του. Αλλά το κύριο κίνητρο για το παιδί είναι ο ήχος της φωνής σας και όλη η αγάπη που μπορείτε να της δώσετε. Για να διδάξετε στο παιδί να μιλήσει, απολαύστε την επικοινωνία μαζί του.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.