^
A
A
A

Λεπτοσπείρωση σε σκύλους

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η ανάπτυξη της λεπτοσπείρωσης σε σκύλους προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται σπιροχαιέ - ένας λεπτός, σπειροειδώς μικροσκοπικός μικροοργανισμός. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τύποι (ή οροεμβρυϊκό) λεπτόσπισης που μπορούν να μολύνουν σκύλους: canicola, icterohemorrhagiae, grippotyphosa και pomona.

Τα Leptospira βρίσκονται τόσο σε άγρια όσο και σε εξημερωμένα ζώα. Το βακτήριο εξαπλώνεται με ούρα, συχνά μέσω πηγών ύδατος, και παραμένει ενεργό στο έδαφος για διάστημα έως και έξι μηνών. Η κύρια δεξαμενή είναι αρουραίοι, χοίροι, ρακούν, βοοειδή, skunks και opossums. Με την προσέγγιση των οικισμών στα περίχωρα, τα κατοικίδια ζώα είναι πιο εκτεθειμένα στην άγρια ζωή. Αυτό μπορεί να είναι η αιτία αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων της λεπτοσπείρωσης.

Οι σπειροχαιτίες διεισδύουν στο σώμα του σκύλου μέσω βλάβης στο δέρμα ή όταν ο σκύλος πίνει μολυσμένο νερό. Τα σκυλιά που περνούν πολύ χρόνο στο νερό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με λεπτοσπείρωση, καθώς και τα σκυλιά, το πόσιμο νερό από λακκούβες, παρέχοντας αρκετό χρόνο στις αυλές με άφθονο απορροή ή να παραμείνουν υγρά μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και ενδέχεται να μην υπάρχουν κλινικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 4-12 ημέρες μετά τη μόλυνση. Σε πρώιμο στάδιο, υπάρχει πυρετός. Άλλα σημεία της νόσου είναι απώλεια της όρεξης για αρκετές ημέρες, έμετος, υπνηλία, κατάθλιψη, μυϊκός πόνος, μερικές φορές διάρροια ή αίμα στα ούρα. Η λεπτοσπείρωση επηρεάζει κυρίως το νεφρό και / ή το συκώτι.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα μάτια των ματιών του σκύλου (σκληρό) γίνονται κίτρινα (ίκτερος). Αυτό υποδηλώνει ηπατίτιδα με καταστροφή ηπατικών κυττάρων. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην πήξη του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της αιφνίδιας αιμορραγίας από το στόμα και του αίματος στις κινήσεις του εντέρου. Εάν ο σκύλος δεν υποβληθεί σε θεραπεία, παρά την ανάκαμψη, μπορεί να γίνει φορέας και να διαδώσει τα βακτήρια με ούρα όλο το χρόνο.

Οι σερβοβάρες καζινολα και gripotyphosa προκαλούν συνήθως βλάβη στα νεφρά, και οι serovars pomona και icterohemorrhagiae - το συκώτι. Στα νεαρά σκυλιά, όλοι οι σεροβάροι επηρεάζονται συχνότερα από το συκώτι.

Η διάγνωση μπορεί να υποψιαστεί με βάση τα κλινικά συμπτώματα του σκύλου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των δοκιμών της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος θα είναι παθολογικά. Τα σπιροχεΐτα μπορούν να βρεθούν στα ούρα και στο αίμα με τη βοήθεια μεθόδου ανοσοφθορισμού (φθορίζουσα χρώση αντισωμάτων). Για να επιβεβαιώσετε την ανάλυση, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εξετάσεις αίματος.

Θεραπεία: Οι σοβαρά αρρωσμένοι σκύλοι πρέπει να νοσηλεύονται για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου και να παρέχουν πιο εντατική φροντίδα. Κατά της λεπτωσώπωσης, οι συνδυασμοί αντιβιοτικών είναι αποτελεσματικοί, για παράδειγμα, ένας συνδυασμός πενικιλλίνης και στρεπτομυκίνης, αν και πλέον η δοξυκυκλίνη χρησιμοποιείται πιο συχνά. Μερικές φορές χρησιμοποιείται επίσης enrofloxacin και ciprofloxacin. Η υποστηρικτική θεραπεία συνίσταται στον έλεγχο του έμετου και της διάρροιας, διόρθωσης της αφυδάτωσης με ενδοφλέβια διαλύματα και διατροφής συντήρησης.

Πρόληψη: δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της λεπτόσπισης.

Ζητήματα δημόσιας υγείας: οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με λεπτοσπείρωση με τους ίδιους τρόπους με τους σκύλους, δηλαδή μέσω του νερού. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με μολυσμένα ούρα, οπότε αν ο σκύλος έχει την λεπτοσπείωση στο σπίτι, τότε πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Ακόμη και ένας σκύλος χωρίς μολυσμένο από συμπτώματα μπορεί να διαδώσει τη μόλυνση.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.