^
A
A
A

Φυσικές παράμετροι του παιδιού από δύο έως πέντε χρόνια;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Σε αυτή την ηλικία, το κέρδος ανάπτυξης παραμένει πίσω από την αύξηση του σωματικού βάρους. Η αυξημένη οστεοποίηση του σκελετού συνεχίζεται, αν και σε μεγαλύτερο βαθμό παραμένει χονδροειδής, πράγμα που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και πλαστικότητα στο σώμα του παιδιού.

Το μυϊκό σύστημα δεν αναπτύσσεται αρκετά: οι μύες είναι ακόμα αδύναμοι, οπότε δεν επιτρέπεται η υπερβολική επιβάρυνση της δύναμης και, εάν είναι δυνατόν, η αποφυγή ξαφνικών κινήσεων.

Η ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η ελεγχόμενη επίδραση του φλοιού στο υποκείμενο είναι ακόμη ασθενώς εκφρασμένη. Η προϋπάρχουσα πέδηση παράγεται με μεγάλη δυσκολία.

Από το δεύτερο έτος της ζωής, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ανάπτυξης και της μάζας μειώνονται σε σύγκριση με το πρώτο έτος. Συνήθως η αύξηση βάρους για ένα χρόνο είναι περίπου 2 κιλά. Η ανάπτυξη αυξάνεται λιγότερο ομοιόμορφα. Έτσι, το δεύτερο έτος η ανάπτυξή του είναι περίπου 10-11 cm, στην τρίτη - 8 cm, σε 4-5 χρόνια η αύξηση είναι περίπου 5-7 cm ετησίως. Ο διπλασιασμός της ανάπτυξης (από τη νεογνική περίοδο) συμβαίνει συνήθως σε 4-5 χρόνια και είναι περίπου 100 cm σε αυτή την ηλικία για τα κορίτσια και περίπου 104 cm για τα αγόρια.

Μέχρι την ηλικία των τριών, το μωρό γνωρίζει ήδη πώς να ντυθεί και να γδύσει, να βάλει τα ρούχα της και να το κρεμάσει στο ντουλάπι.

Βοηθάει πρόθυμα τους ενήλικες στη δουλειά τους: σκούπισμα, πότισμα λουλουδιών. Επιπλέον, η συστηματική κατάρτιση του παιδιού στην εφικτή εργασία δημιουργεί νέες ιδιότητες - την ανάγκη για εργασία, την επιθυμία να βοηθήσει τους ενήλικες. Αυτές οι ανάγκες αναπτύσσουν και βελτιώνουν την προσωπικότητα του παιδιού.

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία σταδιακά ελέγξουν τους κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς: να μάθουν την ευγένεια, τη συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους, η τήρηση της πειθαρχίας στην τάξη στο νηπιαγωγείο, εθιμοτυπία, ενώ το φαγητό, κλπ Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν διαθέτουν αυτούς τους κανόνες, μπορεί να εμποδίσει τη δράση .. , για την οποία θα καταδικαστούν από ενήλικες. Γνωρίζοντας αυτούς τους κανόνες, το παιδί, αφενός, επιδιώκει να μιμηθεί το μοντέλο και, αφετέρου, δείχνει ανεξαρτησία και πρωτοβουλία.

Μαζί με τον σχηματισμό των αναγκών, σχηματίζονται συμφέροντα. Το κύριο μέρος της ζωής του παιδιού παίζεται από συμφέροντα τυχερών παιχνιδιών. Από την ηλικία των τριών ετών, τα παιχνίδια γίνονται πιο περίπλοκα, γίνονται όλο και πιο διαφορετικά. Ο αριθμός των παιχνιδιών που εμπλέκονται στο παιχνίδι αυξάνεται. Το παιδί αρχίζει να παίζει με τον απλούστερο σχεδιαστή, χτίζει ένα "επίπεδο", παίζει στην "υποδοχή των επισκεπτών", στον "γιατρό", "οδηγό", "πιλότο". Το παιδί αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για την κατάρτιση, τη μοντελοποίηση. Ταυτόχρονα, οι ενήλικες πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να οργανώσει σωστά το παιχνίδι, επειδή οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού βοηθούν στην γνώση του κόσμου, έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη και ανατροφή του παιδιού.

Σταδιακά, η ανάπτυξη των γνωστικών συμφερόντων. Είναι αλήθεια ότι στα παιδιά αυτά τα συμφέροντα είναι ασταθή, όχι πολύ βαθιά και νόημα. Σε αυτή την ηλικία εξέφρασε το ενδιαφέρον να ακούει ιστορίες, παραμύθια, ποιήματα. Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά είναι τα παραμύθια, επειδή είναι τα πιο προσιτά στην αντίληψη και βαθιά βυθίζονται στην ψυχή του παιδιού.

Σε αυτή την ηλικία είναι δυνατό και απαραίτητο να δημιουργηθεί ενδιαφέρον για έργα τέχνης: ζωγραφική, μουσική, γλυπτική.

Ήδη σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να παρατηρούνται διαφορές στα ενδιαφέροντα ανάλογα με το φύλο. Τα αγόρια ενδιαφέρονται περισσότερο για τα αυτοκίνητα και τα κορίτσια ενδιαφέρονται για κούκλες, πιάτα κλπ. Γνωρίζετε ήδη ότι αυτό οφείλεται αφενός στη βιολογία και αφετέρου δεν μπορείτε να αποκλείσετε τη μίμηση των ενηλίκων.

Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, τα πρώτα παιχνίδια ρόλων εμφανίζονται στα παιδιά. Αυτό είναι ένα σπουδαίο γεγονός στη ζωή ενός παιδιού, για το οποίο ανοίγει ένας νέος κόσμος, ένας κόσμος επικοινωνίας με τους ενήλικες, η απομίμηση τους σε μια συναισθηματικά ενεργή μορφή.

Ένας ενήλικας για ένα παιδί ήταν πάντα το κέντρο του σύμπαντος. Ως εκ τούτου, η λαχτάρα για έναν ενήλικα, η επιθυμία επικοινωνίας μαζί του είναι πάντα εξαιρετικά σημαντική για το παιδί. Η επικοινωνία με ένα ενήλικο παιδί επιδιώκει να προσελκύσει την προσοχή, να νιώσει τη στάση του. Και, αν και το παιδί προσπαθεί να είναι ανεξάρτητο, αλλά, παρ 'όλα αυτά, θέλει να μιμηθεί το αγαπημένο μοντέλο.

Αναπαράγοντας τη ζωή των ενηλίκων, τις σχέσεις τους, το παιδί «ζει» με την κοινή ζωή τους. Ως εκ τούτου, το παιχνίδι ονομάζεται σχολή της ζωής. Το παιχνίδι στην πρωτοβάθμια ηλικία γίνεται η κύρια δραστηριότητα, αναπτύσσοντας διεξοδικά το παιδί. Στο παιχνίδι, πρώτα απ 'όλα, τα συναισθήματα του παιδιού αναπτύσσονται.

Αντανακλώντας τη σχέση των ανθρώπων στο παιχνίδι, το παιδί "θρηνεί", "φωνάζει", "χαίρεται" σύμφωνα με το περιεχόμενο του παιχνιδιού.

Μιμούμενοι ενήλικες, το παιδί στο παιχνίδι δείχνει τα συναισθήματά του: ανταπόκριση, αμοιβαία βοήθεια, ευαισθησία και άλλες ηθικές ιδιότητες.

Το παιχνίδι απαιτεί πάντα την προσοχή του παιδιού. Ανησυχία - είτε χάνει είτε αποκλείεται από το παιχνίδι από άλλα παιδιά.

Τα παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη ομιλίας και σκέψης. Παίζοντας, τα παιδιά λένε πολλά και προσπαθούν να μιλήσουν σωστά, μιμούμενοι το πρότυπο (ενήλικες). Το παιχνίδι απαιτεί επίσης το παιδί να έχει ένα ορισμένο επίπεδο νοημοσύνης. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με διανοητική καθυστέρηση δεν μπορούν να παίξουν παιχνίδια ρόλων.

Η φαντασία για το παιχνίδι είναι σαν φτερά για ένα πουλί! Χάρη σε αυτόν, το παιδί είναι μετενσαρκωμένο και παρασύρεται μακριά!

Το παιχνίδι πειραματίζει πολύ τα παιδιά. Το παιδί ελέγχει τη συμμόρφωση των ενεργειών του με τους κανόνες του παιχνιδιού, το περιεχόμενο του ρόλου που ανέλαβε στον εαυτό του, συντονίζει τη συμπεριφορά του με τους στόχους της συλλογικής ομάδας των παιδιών που παίζουν μαζί του. Το παιχνίδι συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια των κινητών παιχνιδιών, το παιδί μαθαίνει να τρέχει, να πηδάει, να διατηρεί ισορροπία κλπ. Έτσι, το παιχνίδι είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Συνήθως στα τρία χρονών η διάρκεια του παιχνιδιού δεν υπερβαίνει τα 10-15 λεπτά, και για τα πεντάχρονα - 40-50 λεπτά.

Η σχεδίαση συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Φυσικά, στο στάδιο των «εγκεφαλικών επεισοδίων» που είναι χαρακτηριστικό των παιδιών του δεύτερου έτους της ζωής, το παιδί δεν θέλει να εκφράσει κάτι. Αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται στα παιδιά του τρίτου έτους της ζωής. Και ήδη σε τέσσερα ή πέντε χρόνια το παιδί ανασυνθέτει ουσιαστικά την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας: το περιεχόμενο αρχίζει να εμφανίζεται, ο σχεδιασμός της εικόνας καθορίζεται. Η απλή σχεδίαση μετατρέπεται σταδιακά σε οπτική δραστηριότητα.

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά συχνά συνδυάζουν το σχέδιο με το παιχνίδι. Σχεδιάζοντας μια γραφομηχανή, προσπαθούν να απεικονίσουν τον ήχο του κινητήρα και να μετακινήσουν το ζωγραφισμένο αυτοκίνητο, σαν να πηγαίνει.

Η εικόνα δεν έχει ακόμα λεπτομερές σχέδιο - αυτή είναι απλώς μια περιγραφή του θέματος. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η εικόνα αρχίζει να αποκτά λεπτομέρειες. Έτσι, με το σχέδιο, το παιδί μαθαίνει λεπτομερέστερα τις ιδιότητες των γύρω αντικειμένων, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντίληψης, της σκέψης και της φαντασίας.

Μην υποτιμάτε το ρόλο της εργασίας για το σχηματισμό της προσωπικότητας. Το παιδί αρχίζει να εξοικειώνεται με το έργο των ενηλίκων μέσω της άμεσης παρατήρησης. Ως αποτέλεσμα, σταδιακά σχημάτισε μια θετική στάση απέναντι στην εργασία και υπάρχει η επιθυμία να μιμηθούν τους ενήλικες. Στη συλλογική ομάδα των παιδιών, η επιμέλεια αναπτύσσεται ιδιαίτερα γρήγορα. Εργασία με άλλα παιδιά υπό την καθοδήγηση ενός δασκάλου, το παιδί είναι συνηθισμένο στη δέσμευση, να συνεργαστεί.

Αλλά ακόμα και στη διαδικασία εργασίας, παιδιά αυτής της ηλικίας συνεισφέρουν ένα στοιχείο του παιχνιδιού. Ενδιαφέρονται για την ίδια τη διαδικασία και δεν ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα της εργασίας.

Φυσικά, ένα παιδί αυτής της ηλικίας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε δύσκολα καθήκοντα εξαιτίας ενός μικρού αποθέματος εργασιακών δεξιοτήτων και αδυναμίας να προγραμματίσει τις πράξεις του και να τους υποτάξει σε ένα συγκεκριμένο στόχο.

Αλλά από την ηλικία των 5 ετών, μαζί με τη συσσώρευση επαγγελματικών δεξιοτήτων και την επέκταση της εμπειρίας, το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η εργασία είναι μια διαφορετική δραστηριότητα από το παιχνίδι. Είναι ήδη ελκυσμένο όχι μόνο από την ίδια τη διαδικασία της εργασίας, αλλά και από το αποτέλεσμά της. Μέχρι αυτή την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η δουλειά τους απαιτείται από άλλους, που βοηθούν τους ενήλικες.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.