^
A
A
A

Ο έντονος περιορισμός των υδατανθράκων στη διατροφή μπορεί να είναι επικίνδυνος.

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

12 January 2019, 09:00

Οι διαιτητικές δίαιτες που μειώνουν την ποσότητα των υδατανθράκων αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου - αυτό λένε οι επιστήμονες.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου σε ένα άτομο που θέλει να χάσει βάρος είναι ο περιορισμός ή ακόμα και ο αποκλεισμός των υδατανθράκων. Η λογική αυτού είναι παρούσα, επειδή η ταχέως απελευθερωμένη ενέργεια αναγκάζει το σώμα να αποθηκεύσει αποθέματα λίπους, η περίσσεια του οποίου με την πάροδο του χρόνου παραβιάζει διάφορες μεταβολικές διεργασίες.

Οι διατροφολόγοι μπορούν να προσφέρουν μια επιλογή από αρκετές επιλογές τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Θεωρείται ότι ο κύριος σκοπός αυτών των δίαιτων είναι να αναγκάσει το σώμα να μην συσσωρεύεται, αλλά να καίει θερμίδες.

Παρ 'όλα αυτά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι επικίνδυνες μακροπρόθεσμα. Για αρκετά χρόνια, οι γιατροί εξετάζουν διάφορα διατροφικά προγράμματα που αμφισβητούν τα οφέλη από την παρατεταμένη μείωση των τροφίμων με υδατάνθρακες. Το ίδιο πρόβλημα τέθηκε σε μια τακτική κοινωνική διάσκεψη από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Lodz.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει ορισμένα στατιστικά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός εκτεταμένου ιατρικού έργου που διήρκεσε έντεκα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει σχεδόν 25.000 ασθενείς στη μεσαία ηλικιακή ομάδα ηλικίας 40-50 ετών: πρώτα απ 'όλα, κατέγραψαν στοιχεία για τις ασθένειες αυτών των ανθρώπων, τις μεθόδους διατροφής και τις αιτίες θανάτου.

Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι οι ασθενείς που προσχώρησαν στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν για έξι χρόνια (περίπου 32%), σε αντίθεση με αυτούς που προτιμούσαν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Η πιθανότητα θανάτου από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος ή της ογκολογίας ήταν αντίστοιχα 50% και 35%. Οι ερευνητές διευκρίνισαν αυτό το σημείο: κατά τη σύγκριση της θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με υπερβολικό και φυσιολογικό βάρος, τα άτομα εκείνα που είχαν βάρος εντός της κανονικής κλίμακας ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Παρόμοια αποτελέσματα επιτεύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή έμμεσης ανάλυσης έργων τρίτων μερών που διεξήχθησαν στο ίδιο θέμα: οι στατιστικές των έργων αυτών κάλυψαν περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα και παρακολουθήθηκαν για 15-16 έτη.

Ως αποτέλεσμα, μια τέτοια ανάλυση έδειξε ότι τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15% (ειδικότερα, θάνατο από καρδιαγγειακά προβλήματα - κατά 13% και από ογκολογικές παθήσεις - κατά 8%).

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας υδατανθράκων μπορεί να έχει θετική επίδραση στις μεταβολικές διεργασίες, στην ποιότητα του παγκρέατος, στους δείκτες της αρτηριακής πίεσης - αλλά μόνο αν υπάρχουν τα αναφερόμενα προβλήματα και με περιορισμένη περίοδο αυτού του τύπου διατροφής. Η συμμόρφωση με τέτοιους περιορισμούς στη δίαιτα συνεχώς, προκειμένου να ελέγχεται το βάρος, δεν είναι πρακτικό. Φυσικά, ένα πράγμα - η απόρριψη των γλυκών και των λευκών αρτοσκευασμάτων. Και πολύ άλλο - να εγκαταλείψουμε σύνθετους υδατάνθρακες: δημητριακά, ζυμαρικά και σκληρές ποικιλίες σίτου. Κατά προτεραιότητα, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή και όχι τον απλό αποκλεισμό των υδατανθράκων.

Λεπτομέρειες για τις παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα. Https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Low-carbohydrate-diets-are-unsafe-and-should-be-avoided

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.