Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Χυμός τεύτλων και άσκηση: ένα βέλτιστο συνδυασμό για την εγκεφαλική δραστηριότητα

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 30.05.2018

Ένας τεράστιος όγκος έρευνας έχει επιτρέψει να αποδείξει ότι οι σωματικές ασκήσεις βελτιώνουν την ποιότητα της σκέψης, ειδικά στους ανθρώπους μετά από 40 χρόνια.

Η τελευταία μελέτη οδήγησε τους επιστήμονες σε μια νέα ανακάλυψη: αποδεικνύεται ότι ένα φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό τεύτλων, προ-μεθυσμένος πριν από την προπόνηση, βελτιστοποιεί περαιτέρω τις διαδικασίες του εγκεφάλου.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της νευρολογίας διεξήγαγαν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν εθελοντές ηλικίας. Ζητήθηκε να πίνουν συστηματικά χυμό τεύτλων αμέσως πριν από σωματικές ασκήσεις. Ως αποτέλεσμα, παρατηρήθηκε ότι η τακτική χρήση ενός χρήσιμου ποτό οδήγησε σε αυξημένη επικοινωνία των νευρώνων με διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου: μια ομάδα εθελοντών χυμό ερασιτέχνες απέδειξαν σωματική και πνευματική απόδοση είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι άλλα της ίδιας ηλικίας τους, οι οποίοι δεν έπιναν χυμό.

Η μελέτη διεξήχθη από τον καθηγητή Jack Rejeski, που εκπροσωπεί το Τμήμα Υγείας και Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας.

Όπως εξηγείται από τους συγγραφείς του πειράματος, η δραστηριότητα των εγκεφαλικών περιοχών σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες μετά από σωματική άσκηση και χρήση χυμού τεύτλων από πλευράς δεικτών είναι κοντά σε εκείνη των νέων. Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα από την πλευρά της και τα τεύτλα ενισχύουν αυτή την ιδιότητα.

Στη χώρα μας, τα τεύτλα είναι δημοφιλή εκτός από μπορς ή βινεγκρέτ. Σπάνια, ποιος μπορεί να έρθει στο μυαλό χρησιμοποιώντας αυτό το λαχανικό ρίζας για να κάνει αθλητικά κοκτέιλ. Και εντελώς μάταια: πρόσφατα οι ειδικοί συχνά υπενθυμίζουν τις μοναδικές ιδιότητες ενός προϊόντος τεύτλων.

Για παράδειγμα, τα τεύτλα μπορούν να σταθεροποιήσουν την αρτηριακή πίεση και να αυξήσουν την αντοχή των αθλητών. Σε τεύτλων περιέχει ένα σημαντικό ποσό των φυσικών ενώσεων νιτρικού οι οποίες μετατρέπονται στο σώμα σε μονοξείδιο του αζώτου - ισχυρή ουσία αγγειοδιασταλτικό που βελτιώνει τη ροή του αίματος, όχι μόνο στα άκρα και τα όργανα, αλλά επίσης και στον εγκέφαλο.

Τα φυσικά φορτία, με τη σειρά τους, επιταχύνουν επίσης τη ροή του αίματος, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τις διαδικασίες ανάληψης και σκέψης. Μετά την προπόνηση, οι νευρώνες μπορούν να αναγεννηθούν καλύτερα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας.

Για να βεβαιωθεί για τα αποτελέσματα, ο καθηγητής Regeski διεξήγαγε ένα πρόσθετο πείραμα, επιλέγοντας 26 εθελοντές ηλικίας 55 ετών και άνω, το χαρακτηριστικό του οποίου ήταν ότι όλοι υπέφεραν από υπέρταση.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τρεις φορές την εβδομάδα άσκησαν με μέτριο φορτίο, διάρκειας 50 λεπτών το καθένα.

Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έπιναν συνηθισμένο νερό 60 λεπτά πριν την προπόνηση, ενώ οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα έπιναν χυμό τεύτλων. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ασχοληθεί προηγουμένως με τον αθλητισμό

Το πείραμα διήρκεσε ενάμιση μήνα, μετά από το οποίο οι εθελοντές είχαν διαγνωστεί πλήρως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τομογραφίας του εγκεφάλου, όσοι έπιναν χυμό γνώρισαν ισχυρή δομική ενεργοποίηση του σωματοκινητικού φλοιού, μια ζώνη που βοηθά στον έλεγχο του σώματός τους.

Επιπλέον, ο χυμός έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την κρούστα σύνδεσμο somatomotornoy με κοντινά μέρη του εγκεφάλου, να βελτιώσει τη λειτουργία του νησιωτικού φλοιού - περιοχές υπεύθυνη για τη διαδικασία της σκέψης, συναισθηματική κατάσταση, και τον έλεγχο του κινητήρα.

trusted-source[1], [2]


Η πύλη iLive δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην πύλη είναι μόνο για αναφορά και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς τη συμβουλή ειδικού.
Διαβάστε προσεκτικά τους κανόνες και πολιτικές του ιστότοπου. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Πνευματικά δικαιώματα © 2011 - 2019 iLive. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.