^
A
A
A

Είναι τα gadgets γυμναστικής χρήσιμα;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

23 September 2021, 09:00

Γνωστά και δημοφιλή gadgets γυμναστικής σήμερα, όπως επιταχυνσιόμετρα, βηματόμετρα, fitness trackers, έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν τη φυσική δραστηριότητα του χρήστη και να προωθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, βελτιώνουν πραγματικά τη σωματική ένταση σε άτομα με καρδιομεταβολικά προβλήματα; Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ Hodkinson στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας στο Academic Health Science Science στο Μάντσεστερ χρησιμοποίησαν μετα-αναλυτική πρακτική για να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση.

Μια συστηματική μελέτη που χρησιμοποιήθηκε μετα-ανάλυση χρησιμοποιήθηκε σε σχέση με σχεδόν τέσσερις ντουζίνες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από τέσσερα χιλιάδες άτομα που χρησιμοποιούν τακτικά ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης. Στην αρχή της χρήσης τέτοιων συσκευών, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του επιπέδου της φυσικής δραστηριότητας, η οποία διήρκεσε για περίπου 3-4 μήνες παρακολούθησης. Ιδιαίτερη αύξηση της δραστηριότητας παρατηρήθηκε με τη χρήση βηματόμετρων και συσκευών, η δράση των οποίων βασίζεται στην παροχή προσωπικών συμβουλών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση φορητών ιχνηλατών γυμναστικής (ειδικά εκείνων που έχουν βηματόμετρο και προσωπική συμβουλευτική λειτουργία) αυξάνουν σημαντικά τη δραστηριότητα των ατόμων με καρδιομεταβολικές καταστάσεις. Ωστόσο, αυτές οι βελτιστοποιήσεις δεν είναι πάντοτε συνεπείς με τους στόχους που θέτει ο γιατρός στις κλινικές οδηγίες.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών παρέχει τις ακόλουθες οδηγίες. Για να ωφεληθεί η υγεία του, ένας ενήλικας θα πρέπει να είναι σωματικά ενεργός για 150 έως 300 λεπτά (μέτρια φυσική δραστηριότητα) ή 75 έως 150 λεπτά (αερόβια δραστηριότητα υψηλής έντασης) εβδομαδιαίως. Συνιστάται να αλλάζετε και να συνδυάζετε περιοδικά τα επίπεδα δραστηριότητας, εναλλάσσοντας περιόδους τρεξίματος με περπάτημα, ποδηλασία, παιχνίδι με μπάλα, χορό, κολύμπι. Η εναλλαγή πραγματοποιείται εντός μιας εβδομάδας.

Πρόσθετο όφελος αναμένεται από τη διατήρηση της φυσικής δραστηριότητας για περισσότερα από 300 λεπτά την εβδομάδα (μέτριο ρυθμό). Συνιστάται να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών μεσαίας έως υψηλής έντασης που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες ομάδες μυών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτές οι ασκήσεις παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη και οφέλη για την υγεία.

Τα άτομα άνω των 55 ετών συμβουλεύονται να επικεντρωθούν στην πολυσυστατική φυσική δραστηριότητα, να κάνουν ασκήσεις για να εκπαιδεύσουν την αιθουσαία συσκευή και να ενισχύσουν το μυϊκό πλαίσιο.

Τα αποτελέσματα του έργου ανακοινώθηκαν στις σελίδες του JAMA Network Open

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.