^
A
A
A

Πώς η άσκηση επηρεάζει τον ύπνο;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

03 December 2021, 09:00

Πολλοί εκπαιδευτές και γιατροί συνιστούν την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας για τη βελτίωση της ποιότητας του νυχτερινού ύπνου. Προκειμένου να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ της προπόνησης μέτριας έντασης και της νυχτερινής ανάπαυσης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Concordia μελέτησαν δεδομένα από προηγούμενες επιστημονικές εργασίες. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι οι σωματικές ασκήσεις , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο, είχαν θετική επίδραση στην ποιότητά του. Ωστόσο, οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν αμέσως πριν τον ύπνο αντικατοπτρίστηκαν μάλλον δυσμενώς: οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κοιμηθούν για περισσότερο χρόνο και γενικά κοιμόντουσαν λιγότερο.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι επιστήμονες ανέλυσαν 15 εργασίες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν διακόσια άτομα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν ήταν σωματικά δραστήριοι, ενώ άλλοι ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και δεν παραπονέθηκαν για την ποιότητα του ύπνου. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων είναι από 18 έως 50 ετών.

Τα άτομα αξιολογήθηκαν μέσω πολυυπνογραφίας , ακτιγραφίας ή υποκειμενικής κρίσης για την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στον ύπνο. Τι ανακάλυψαν οι ειδικοί;

Εάν η προπόνηση ολοκληρώθηκε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο, τότε ο ύπνος ήταν πιο γρήγορος και η νυχτερινή ανάπαυση ήταν μεγαλύτερη. Αυτή η επίδραση ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε άτομα που προηγουμένως δεν διέφεραν στην έντονη σωματική δραστηριότητα. Εάν η εκπαίδευση γινόταν λιγότερο από δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, τότε το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο: οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αποκοιμηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και η νυχτερινή ανάπαυση ήταν διακοπτόμενη και σύντομη.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι η καλύτερη επίδραση στον ύπνο ήταν η άσκηση που διαρκεί από μισή έως μία ώρα, σε μέτρια ένταση. Και η πιο αποτελεσματική και χρήσιμη άσκηση αναγνωρίστηκε ως η ποδηλασία.

Η προπόνηση υψηλής έντασης, ανεξάρτητα από τη συχνότητα της απόδοσής τους, επηρέασε αρνητικά τη φάση REM που σχετίζεται με τα όνειρα. Πιθανώς, στο μέλλον, η δραστηριότητα υψηλής έντασης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πολύ έντονη άσκηση αυξάνει τη διέγερση και τη θερμοκρασία του σώματος, βυθίζει το σώμα σε κατάσταση στρες και οδηγεί σε συμπαθητική υπερκινητικότητα. Ως αποτέλεσμα, ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να ανασταλεί, κάτι που συνεπάγεται μια αργή απελευθέρωση μελατονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη νυχτερινή υπνηλία.

Εκπρόσωποι της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας σημειώνουν ότι οι προπονήσεις υψηλής έντασης θα είναι πιο χρήσιμες εάν πραγματοποιούνται το πρώτο μισό της ημέρας. Μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να περιμένουμε φυσιολογική αναλογία σωματικής δραστηριότητας και ποιοτικού ύπνου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού. Θα πρέπει να ακούτε το σώμα σας, τις αισθήσεις σας, για να καταλάβετε ποια λειτουργία είναι σωστή και πότε πρέπει να προσαρμοστεί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις σελίδες του Science Direct.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.