^
A
A
A

Ανακουφίστε το άγχος με μπότοξ

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

20 January 2022, 09:00

Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης προάγουν τη μυϊκή χαλάρωση στην περιοχή της ένεσης και γενικά εξαλείφουν το υπερβολικό άγχος και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών καταστάσεων.

Τι γνωρίζουμε για το Botox, εκτός από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της υπερβολικής εφίδρωσης και την εξάλειψη των γραμμών έκφρασης; Εν τω μεταξύ, η βοτουλινική τοξίνη είναι μια πρωτεϊνική νευροτοξική ουσία που παράγεται από βακτηριακούς μικροοργανισμούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή είναι μια από τις πιο τοξικές τοξίνες. Εμποδίζει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών εντός των συνάψεων μεταξύ των νευρώνων και των μυοκυττάρων, γεγονός που διακόπτει τη σύνδεση μεταξύ των μυών και του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, οι ενέσεις Botox χρησιμοποιούνται με επιτυχία τόσο από κοσμητολόγους όσο και από νευροπαθολόγους - κυρίως για να χαλαρώσουν μεμονωμένες μυϊκές ομάδες που εμπλέκονται στο σχηματισμό μιμικών ρυτίδων ή σε κατάσταση παραμορφωτικού σπασμού.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τις πιο πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του φαρμάκου. Παρενέργειες όπως η υπερβολική μυϊκή χαλάρωση, οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις είναι γνωστές, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Στη νέα τους μελέτη, ειδικοί που εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, άρχισαν να αναζητούν τις ευεργετικές ιδιότητες της βοτουλινικής τοξίνης. Διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν σε δύο άρθρα στις σελίδες των Scientific Reports. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νευροτοξίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικής κατάστασης και ανακουφίζει με επιτυχία το άγχος.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας, αναλύθηκε μια μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ενέσεις Botox και που έχουν βρει ορισμένες παρενέργειες. Οι ενέσεις σε αυτούς τους ανθρώπους έγιναν στο πρόσωπο, το λαιμό, τα άκρα - για την ανακούφιση του σπασμού. Για σύγκριση, έγινε παραλληλισμός με τη δεύτερη μεγάλη ομάδα ασθενών που υποβλήθηκαν σε παρόμοια θεραπεία, αλλά με άλλα φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι σε άτομα μετά από επεμβάσεις Botox, ο βαθμός άγχους χωρίς κίνητρα μειώθηκε κατά περίπου 25-70%. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι μεταξύ των συμμετεχόντων στην εργασία του έργου δεν υπήρχαν άτομα που έπαιρναν επιπλέον αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά.

Δεδομένου ότι οι ενέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά μέρη του σώματος, και ταυτόχρονα, η αντι-αγχώδης δράση παρατηρήθηκε σε όλους σχεδόν τους ασθενείς, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συμμετοχή του Botox. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία για σπασμούς με άλλα φάρμακα δεν παρουσίασαν αυτό το αντι-αγχητικό αποτέλεσμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι περαιτέρω έρευνα για την τοξίνη αλλαντίασης και την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό δεν μπορεί να αποφευχθεί. Είναι πολύ πιθανό ότι σύντομα το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί ενεργά ως ψυχοτρόπο φάρμακο.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μελέτη στη σελίδα ΦΥΣΗ. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.