^

Υγεία

Θεραπεία ροχαλητού με λέιζερ - laser uvulopalatoplasty

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 26.09.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Την τελευταία μιάμιση δεκαετία, τα ιατρικά λέιζερ έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για την επίλυση του προβλήματος της ρογχοπάθειας. Η θεραπεία του ροχαλητού με λέιζερ - η μέθοδος laser uvulopalatoplasty - στοχεύει στην αύξηση του αυλού του αεραγωγού στον στοματοφάρυγγα και στη μείωση του όγκου των μαλακών ιστών που δημιουργούν φραγμό στη ροή του αέρα, δονούνται κατά την εισπνοή και την εκπνοή, προκαλώντας έναν χαρακτηριστικό ήχο.

Ενδείξεις για τη διαδικασία

Μια επέμβαση εξωτερικών ασθενών για ροχαλητό με λέιζερ συνίσταται στη μείωση και αλλαγή της διαδικασίας της μαλακής υπερώας - της γλώσσας (uvula) και της ίδιας της μαλακής υπερώας (velum palatinum). Επομένως, οι ενδείξεις για αυτή τη διαδικασία είναι το πρωτογενές  ροχαλητό , το οποίο συμβαίνει λόγω μείωσης του μεγέθους του στοματοφαρυγγικού αεραγωγού, που οφείλεται είτε στα ανατομικά χαρακτηριστικά του στοματοφάρυγγα, είτε σε αύξηση του όγκου (υπερτροφία) των ιστών του τη γλώσσα, την μαλακή υπερώα και μερικές φορές το οπίσθιο φαρυγγικό τοίχωμα. [1]

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και η επιλογή εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Παρασκευή

Πριν λάβουν την απόφαση να αντιμετωπίσουν το ροχαλητό με λέιζερ, οι ασθενείς υποβάλλονται σε κατάλληλη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και εξέταση του φάρυγγα, συμπεριλαμβανομένης της ενόργανης.

Για να διευκρινιστεί το εύρος της διαδικασίας και ο εντοπισμός της πρόσκρουσης, η ακριβής ανατομική δομή του στοματοφάρυγγα - το αυλό και το υπερώιο τόξο (παλατογλωσσικό και παλατοφαρυγγικό) - προσδιορίζεται χρησιμοποιώντας την ταξινόμηση Mallampati: μια οπτική εκτίμηση της απόστασης από τη βάση του η γλώσσα μέχρι την κορυφή της στοματικής κοιλότητας και η θέση της υπερώιας ουλής, τα οποία είναι ορατά όταν ο ασθενής ανοίγει το στόμα του.

Για την πρόληψη σοβαρής αιμορραγίας, η προετοιμασία περιλαμβάνει τη διακοπή της χρήσης ακετυλοσαλικυλικού οξέος, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυτικών φαρμάκων που μειώνουν την πήξη του αίματος δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση. [2]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Τεχνική Θεραπεία ροχαλητού με λέιζερ - laser uvulopalatoplasty

Η τεχνική της επέμβασης εξαρτάται από την επιλεγμένη μέθοδο και σήμερα τέτοιες διαδικασίες για τη μείωση του όγκου των μαλακών ιστών των στοματοφαρυγγικών ανατομικών δομών περιλαμβάνουν τρεις κύριες μεθόδους.

Η πιο επεμβατική είναι η υποβοηθούμενη με λέιζερ ουλοπαλατοπλαστική ή η ουλοπαλατοφαρυγγοπλαστική (LA-UPPP) με τη χρήση λέιζερ αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα και ανιχνευτή RF. Η διαδικασία διαρκεί έως και μισή ώρα και γίνεται με τοπική αναισθησία. [3]

Η τεχνική της μεθόδου LAUP - laser uvulopalatoplasty με χρήση λέιζερ μακράς παλμού νεοδυμίου Nd: YAG - συνίσταται στην ουλοποίηση (παραβίαση της ακεραιότητας των ιστών) της μαλακής υπερώας με εξάτμιση της βλεννογόνου μεμβράνης και των ιστών του υποβλεννογόνιου στρώματος κατά μήκος ενός ορθογωνίου (1,5 -2 cm πλάτος) που εκτείνεται από τις παλάτινες κοιλότητες μέχρι τη γλώσσα. Για ορατά αποτελέσματα, απαιτούνται τρεις συνεδρίες θεραπείας με λέιζερ: η δεύτερη - μετά από δύο εβδομάδες, η τρίτη - μετά από 45 ημέρες. [4]

Πιο σύγχρονη και λιγότερο επεμβατική (η διαδικασία δεν απαιτεί αναισθησία) είναι η μη αφαιρετική τεχνική Nightlase. Χρησιμοποιεί λέιζερ ερβίου βραχέων παλμών Er:YAG (με μήκος κύματος 2940 nm) - με αποτέλεσμα χωρίς επαφή στους ιστούς της ουλίτιδας, της ρίζας της γλώσσας, της μαλακής υπερώας, των πλευρικών και οπίσθιων τοιχωμάτων του φάρυγγα. Το σημείο της ευθυγραμμισμένης δέσμης λέιζερ που αναδύεται από την άκρη μετακινείται από τη μια ανατομική περιοχή στην άλλη. Το φωτοθερμικό αποτέλεσμα, το οποίο συνίσταται στη θέρμανση των περιοχών που έχουν υποστεί αγωγή στους + 45-65 ° C, προκαλεί συστολή των ινών κολλαγόνου της βλεννογόνου μεμβράνης, ακολουθούμενη από νεοκολλαγένεση - το σχηματισμό πυκνότερου κολλαγόνου. [5]

Αντενδείξεις στη διαδικασία

Η θεραπεία του ροχαλητού με λέιζερ αντενδείκνυται:

 • με παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 35.
 • με σοβαρή δύσπνοια και αναπνευστική ανεπάρκεια.
 • με  σύνδρομο υπνικής άπνοιας .
 • με οξεία φλεγμονή στο λαιμό (αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα) ή έξαρση χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών ΩΡΛ.
 • σε περίπτωση ουλής στον στοματοφάρυγγα,
 • με ψυχονευρολογικές παθολογίες και ψυχικές διαταραχές.
 • με διαβήτη?
 • με αυξημένο αντανακλαστικό φίμωσης.
 • παρουσία ογκολογικών ασθενειών.
 • εάν παίρνετε φάρμακα που αυξάνουν τη φωτοευαισθησία.
 • έγκυες γυναίκες και ασθενείς κάτω των 18 ετών.

Συνέπειες μετά τη διαδικασία

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε διαδικασία με παραβίαση της ακεραιότητας της βλεννογόνου μεμβράνης της ανώτερης αναπνευστικής οδού, μπορεί να υπάρξουν τέτοιες επιπλοκές μετά τη διαδικασία ουλοπλαστικής με λέιζερ, όπως:

 • Αιμορραγία;
 • πρήξιμο της βλεννογόνου μεμβράνης του στοματοφάρυγγα και η προκύπτουσα παλινδρόμηση (κατάποση υγρού στη μύτη).
 • φλεγμονή του βλεννογόνου του λαιμού σε περίπτωση μόλυνσης.
 • ξηρότητα στο λαιμό ή αίσθημα ύπαρξης ξένου σώματος σε αυτόν.
 • προσωρινή αλλαγή στον φωνισμό (σχηματισμός φωνής) λόγω της ανάπτυξης βελονοφαρυγγικής ανεπάρκειας, η οποία οδηγεί σε ρινικότητα.
 • δυσγευσία (αλλαγή στη γεύση).
 • δυσοσμία (μειωμένη αντίληψη οσμής).

Επιπλοκές μετά τη διαδικασία

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε διαδικασία με παραβίαση της ακεραιότητας της βλεννογόνου μεμβράνης της ανώτερης αναπνευστικής οδού, μπορεί να υπάρξουν τέτοιες επιπλοκές μετά τη διαδικασία ουλοπλαστικής με λέιζερ, όπως:

 • Αιμορραγία;
 • πρήξιμο της βλεννογόνου μεμβράνης του στοματοφάρυγγα και η προκύπτουσα παλινδρόμηση (κατάποση υγρού στη μύτη).
 • φλεγμονή του βλεννογόνου του λαιμού σε περίπτωση μόλυνσης.
 • ξηρότητα στο λαιμό ή αίσθημα ύπαρξης ξένου σώματος σε αυτόν.
 • προσωρινή αλλαγή στον φωνισμό (σχηματισμός φωνής) λόγω της ανάπτυξης βελονοφαρυγγικής ανεπάρκειας, η οποία οδηγεί σε ρινικότητα.
 • δυσγευσία (αλλαγή στη γεύση).
 • δυσοσμία (μειωμένη αντίληψη οσμής).

Φροντίστε μετά τη διαδικασία

Μετά την ουλοπλαστική με λέιζερ, οι ασθενείς θα πρέπει:

 • έλεγχος του πόνου με αναλγητικά, καθώς και ψύξη της στοματικής κοιλότητας με πάγο (διατηρήστε τον πάγο της τροφής στο στόμα).
 • τρώτε σωστά, δηλαδή καταναλώνετε υγρή τροφή κατά τις πρώτες πέντε έως έξι ημέρες μετά την επέμβαση.
 • πίνετε περισσότερα υγρά (νερό και χυμούς σε θερμοκρασία δωματίου).
 • τις πρώτες μέρες - για να μειώσετε το πρήξιμο - κοιμηθείτε με το κεφάλι σηκωμένο 45 μοίρες (βάλτε ένα επιπλέον μαξιλάρι).
 • μειώστε τη σωματική δραστηριότητα μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Για περίπου ένα μήνα μετά τη διαδικασία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα, παστίλιες ή σπρέι για το λαιμό ή να πίνετε αλκοόλ, που μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο. [6]

Κριτικές

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η θεραπεία του ροχαλητού με λέιζερ δεν δίνει 100% θετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η θετική ανατροφοδότηση από ασθενείς που έχουν υιοθετήσει την τεχνική NightLase είναι 74%.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.