^

Υγεία

A
A
A

Ψωρίαση στα γεννητικά όργανα των ανδρών και των γυναικών

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα ψωριασικά εξανθήματα στην οικεία ζώνη μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε άτομο πάσχει από ψωρίαση. Διάγνωση της εμφάνισής τους, κατά κανόνα, χωρίς δυσκολίες, δεδομένου ότι εξανθήματα, που εντοπίζονται μόνο στα γεννητικά όργανα, δεν συμβαίνουν στην πράξη ποτέ. Ο ασθενής έχει συγκεκριμένες αλλοιώσεις στο δέρμα σε άλλα μέρη.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Επιδημιολογία

Η επιδημιολογία των λυμάτων της λεκάνης είναι καλά μελετημένη. Η παθολογία είναι πολύ συχνή, το 2-4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ψωριασικά εξανθήματα. Στις ανεπτυγμένες χώρες, ειδικά με ψυχρό κλίμα, το ποσοστό επίπτωσης είναι υψηλότερο, οι αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής δεν γνωρίζουν καθόλου αυτή την ασθένεια. Η πιθανότητα να αρρωστήσετε σε άνδρες και γυναίκες είναι περίπου το ίδιο, αλλά η πορεία της νόσου στους άνδρες είναι συνήθως πιο σοβαρή. Περίπου στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων ψωρίασης, η νόσος αναπτύχθηκε μετά από επιθηλιακούς τραυματισμούς. Ο παράγοντας προκλήσεως της εμφάνισης ή επανεμφάνισης της νόσου στο 45% των ασθενών ήταν βακτηριακή λοίμωξη, ιδιαίτερα - φαρυγγίτιδα.

Η κληρονομική προδιάθεση για την ψωρίαση είναι ο σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου. Σε περίπτωση ψωρίασης σε έναν από τους γονείς η πιθανότητα να πάρει ένα παιδί είναι 14-25%, και στις δύο - ο βαθμός κινδύνου αυξάνεται περισσότερο από δύο φορές. Η πιθανότητα της νόσου σε ένα υγιές παιδί είναι 12%.

Επί του παρόντος, δύο είδη ψωρίασης ταξινομούνται:

 • Ο πρώτος τύπος (πρώιμη) - κληρονομική, αρρωστήσουν θηλυκό πρόσωπο σε ένα μέσο όρο 16 χρόνια, οι άνδρες - σε 22 έτη για σοβαρή, που συνδέονται με τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας, σε κίνδυνο - εκείνων με το φαινότυπο HLA-Cw6?
 • Δεύτερος τύπος (καθυστερημένο) - Ενιαία κρούσματα της νόσου που δεν σχετίζονται με αντιγόνα συμβατότητας με τα ιστό. αρχίζει σε περίπου 60 χρόνια, το μάθημα είναι σχετικά εύκολο, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά επηρεάζονται τα νύχια και τις αρθρώσεις.

Τα αρσενικά άτομα είναι επιρρεπείς στην ψωρίαση των γεννητικών οργάνων συχνότερα από τις γυναίκες. Η ασθένεια αναπτύσσεται συνήθως στην ηλικιακή κλίμακα από 25 έως 50 έτη, στην ομάδα κινδύνου - άτομα που ζουν σε κλιματολογικές ζώνες, που χαρακτηρίζονται κυρίως από χαμηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Αιτίες γενετική ψωρίαση

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις σχετικά με την αιτιολογία της νόσου γενικά και κανένας από αυτούς δεν είναι πλήρως αναγνωρισμένος, αλλά σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις ο ηγετικός ρόλος έχει δοθεί στην κληρονομικότητα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην οικογενειακή ιστορία των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση, αυτή η παθολογία είναι πολύ πιο κοινή από ό, τι στο σύνολο του πληθυσμού.

Το ζήτημα του τύπου κληρονομικότητας της νόσου εξακολουθεί να είναι ανοικτό, αλλά τα περισσότερα από τα στοιχεία δείχνουν τον πρωταρχικό ρόλο των γενετικών παραγόντων στην παθογένεση της νόσου. Είτε πρόκειται για μια ιογενή θεωρία που εξηγεί τα αίτια της νόσου από ρετροϊούς που κληρονόμησε γενετικά είτε αυτοάνοσα. Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζονται ψωριασικές δερματικές βλάβες σε άτομα με γενετική προδιάθεση, κυρίως παρουσία εξωτερικών ή εσωτερικών παραγόντων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου που ενεργοποιούν εξανθήματα στα γεννητικά όργανα:

 • παρουσία παλμών και πλακών σε άλλα μέρη του σώματος.
 • κληρονομικότητα ·
 • διακυμάνσεις του ορμονικού υποβάθρου (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, ορμονοθεραπεία) ·
 • ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος.
 • υπερβολική πίεση και άγχος.
 • παρουσία χρόνιων μολυσματικών ασθενειών (αμυγδαλίτιδα, τερηδόνα).
 • τραυματικές διαταραχές της επιδερμίδας στην οικεία ζώνη.
 • ισχυρό πάγωμα ή παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά σε ένα υγρό δωμάτιο.
 • εμβολιασμός, λήψη φαρμάκων (ψυχοτρόπος, κυτταροτοξική, ανοσορυθμιστικά, ΜΣΑΦ), αλλεργία φαρμάκων,
 • τροφικές αλλεργίες, τρόφιμα και δηλητηρίαση με οινόπνευμα ·
 • ριζική αλλαγή των κλιματικών συνθηκών ·
 • χρόνιες ασθένειες: ενδοκρινικές, νευροψυχιατρικές, αυτοάνοσες, κ.λπ.
 • υπερβολικό βάρος.

Ψωρίαση - μια μη μεταδοτικές ασθένειες και σεξουαλικά πιάσει αυτό είναι αδύνατο, ακόμη και μια μετάγγιση αίματος από ένα άρρωστο άτομο σε ένα υγιές ψωρίαση δεν μεταδίδεται ο ιός που έρχεται σε αντίθεση με σοβαρά τη θεωρία της νόσου.

trusted-source[16], [17]

Παθογένεση

Η παθογένεση της ψωρίασης, όπως και η αρχική αιτία της, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα μέχρι σήμερα. Έχει πλέον καθιερωθεί ότι στην παθογένεση της νόσου αυτής το πιο σημαντικό είναι κληρονομική ανοσολογική πεπτιδικά μόρια πληροφορίες απαντήσεων (κυτοκίνες), η οποία οδηγεί σε αλλαγές στα κερατινοκύτταρα του δέρματος.

Η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων δεν είναι ξεχωριστή ασθένεια, αλλά μόνο ο εντοπισμός των εξανθημάτων και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι η μόνη στο σώμα. Τα λεκιθιαία Scaly μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά υπάρχουν περιοχές του δέρματος στο σώμα από τις οποίες οι εξανθήσεις πρακτικά δεν πηγαίνουν μακριά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών έχει τους αγκώνες και τα γόνατα (98% των περιπτώσεων), το στήθος και την κοιλιά (96%), την πλάτη και τους γλουτούς (95%). Το τριχωτό της κεφαλής (78% των περιπτώσεων) είναι λιγότερο συνηθισμένο, τα εξανθήματα στο δέρμα του προσώπου βρίσκονται σε κάθε δεύτερη περίπτωση. Εξανθήματα στα γεννητικά όργανα δεν εντοπίζονται συχνά.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Συμπτώματα γενετική ψωρίαση

Τυπικά πρώτα σημεία της ασθένειας οποιουδήποτε εντοπισμού - η εμφάνιση πλούσιων ροζ ή κόκκινων παπλών, καλυμμένων με χαλαρά ασημί-γκρίζες κλίμακες.

Η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες συσχετίζεται συχνά με ορμονικές εκρήξεις ή ελλείμματα: μια περίοδο εφηβείας, αναπαραγωγικής ηλικίας, κορύφωση. Εκδηλώσεις εντοπίζονται στο έμβολο, στο δέρμα των μεγάλων χειλιών, στις πτυχωτές πτυχές και σε μερικές περιπτώσεις επηρεάζονται οι βλεννώδεις μεμβράνες των μικρών χειλέων. Κατά κανόνα, οι γυναίκες, ακόμη και εκείνες με ψωριακές πλάκες άλλων εντοπισμάτων, τις παίρνουν για κάποιο είδος ασθένειας, γυναικολογικής ή μολυσματικής.

Η ψωρίαση στο χείλη του αιδοίου είναι αρκετά περίεργη εμφάνιση - ένα μικρό κόκκινο βλατίδες, σαφής, με ένα κυκλικό σχήμα (οβάλ), που καλύπτεται με ασημί-γκρι κλίμακες. Συνήθως δεν προκαλούν φαγούρα.

Η σεξουαλική ψωρίαση στους άνδρες εντοπίζεται στο πέος, στις πτυχωτές πτυχές και στο ηβικό δέρμα. Τα εξανθήματα μοιάζουν με ρόδινο-κόκκινα papules με ένα σαφές περίγραμμα, ελαφρώς υπερυψωμένο πάνω από την επιφάνεια του περιβάλλοντος, καλυμμένο με ασημί-γκρι κλίμακες. Συνήθως δεν φαγουρίζουν και δεν ξεφλουδίζουν. Η ψωρίαση στο πέος μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να εξαπλωθεί στην εσωτερική επιφάνεια της ακροποσθίας. Στους άνδρες, όπως και στις γυναίκες, είναι σχεδόν πάντα δυνατό να βρεθούν ψωριασικές πλάκες από άλλες περιοχές στο σώμα.

Ατυπική μορφή αυτής της ασθένειας - η αντίστροφη (αντίστροφη) ψωρίαση συχνά προχωράει σε μεγάλο βαθμό. Στις φυσικές πτυχές του δέρματος του βουβώνα, βρίσκονται γυαλιστερά, υγρά και λείες κηλίδες με έντονο κόκκινο χρώμα, χωρίς συγκεκριμένες κλίμακες ασημί-γκρι. Αυτές οι περιοχές στο σώμα υπόκεινται τακτικά σε μηχανική τριβή, που ερεθίζει το δέρμα, αρχίζει να φαγούρα, η επιφάνεια είναι ραγισμένη, εξελκωμένη, η οποία είναι γεμάτη με λοίμωξη.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Στάδια

Η πορεία της σεξουαλικής ψωρίασης, όπως και κάθε άλλη τοποθεσία, είναι ημιτονοειδής - η περίοδος της ύφεσης αντικαθίσταται από την επιδείνωση, η οποία χωρίζεται στα ακόλουθα στάδια:

 • προχωρώντας - αυτή τη στιγμή εμφανίζονται τακτικά πρωτογενή papules και οι ήδη υπάρχουσες πλάκες αυξάνονται.
 • όταν η εμφάνιση νέων σχηματισμών σταματά και γίνονται καλυμμένες με κλίμακες και οι παλιές πλάκες σταματούν να αναπτύσσονται (με μια μορφή αντιστροφής, οι κλίμακες δεν εμφανίζονται, η χρώση απλά σταματά).
 • η οποία χαρακτηρίζεται από την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, προσανατολισμένη από το κέντρο των κηλίδων στην περιφέρεια τους.

Στα γεννητικά όργανα συχνότερα υπάρχουν τέτοια είδη ψωρίασης ως χυδαία και αντίστροφα.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Επιπλοκές και συνέπειες

Οι συνέπειες και οι επιπλοκές της καθυστερημένης θεραπείας στον γιατρό με το πρόβλημα της ψωρίασης των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Εάν, στο αρχικό στάδιο, η άφεση συνήθως επιτυγχάνεται με την εφαρμογή εξωτερικών θεραπειών, εφαρμόζεται αργότερα σοβαρότερη θεραπεία. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της προσκόλλησης μιας βακτηριακής ή μυκητιασικής λοίμωξης, μπορείτε να βρείτε υπερφόρτωση, οίδημα, ερύθημα, το οποίο πολύπλοκο περιβάλλει τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία.

Η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων παρεμποδίζει την κανονική, τακτική σεξουαλική ζωή · στους ασθενείς παρατηρούνται συχνά νευροψυχικές διαταραχές. Στους άνδρες, η ψωρίαση του πέους μπορεί να περιπλέκεται από τη φλεγμονή του εσωτερικού φύλλου της ακροποσθίας (balostache), στις γυναίκες - με κολπίτιδα.

Οι συχνότερες επιπλοκές είναι επιδείνωση των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου. Κατά την εξέταση, εντοπίζονται η ψωριασική ερυθροδερμία, οι φλυκταινώδεις εκρήξεις και η χειρότερη περίπτωση βλάβης των αρθρώσεων.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45]

Διαγνωστικά γενετική ψωρίαση

Για να προσδιοριστεί η αιτία του εξανθήματος, πραγματοποιείται μια οπτική εξέταση και μια λεπτομερής συνέντευξη του ασθενούς. Ο γιατρός ανακαλύπτει εάν ο ασθενής έχει χρόνιες ασθένειες, ποια ήταν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της εξέλιξης της νόσου, αν παρόμοιες παθολογίες βρέθηκαν σε στενούς συγγενείς, καθορίζουν τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και πρόσθετες εξετάσεις.

Με τις αρχικές μορφές της νόσου, οι εξετάσεις αίματος είναι συνήθως εντός των κανονικών ορίων.

Σε περιπτώσεις άτυπης μορφής ψωρίασης στη στενή ζώνη, μια βιοψία των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος και η μικροσκοπική εξέταση προδιαγράφονται για να διευκρινιστεί η διάγνωση. Επιπλέον, είναι συνήθως δυνατό να βρεθούν εκδηλώσεις της νόσου σε άλλες φυσικές πτυχές - μασχαλιαία, γλουτιαία.

Δερματοσκόπηση μπορεί να συνταγογραφηθεί - όργανο διάγνωση που χρησιμοποιείται για παθήσεις του δέρματος.

Πρόσθετες έρευνες διεξάγονται με πρωτοβουλία του ιατρού για τον προσδιορισμό της κατάστασης των εσωτερικών οργάνων και των συναφών ασθενειών, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιλογή των μεθόδων θεραπείας (ΗΚΓ, υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα, κοιλιακά όργανα, Χ-ακτίνες).

Διαφορική διάγνωση

Διαφορική διάγνωση των βλαβών στα γεννητικά όργανα πραγματοποιείται μετά ανάμνηση, ανάλυση και τα αποτελέσματα των πρόσθετων μελετών προκειμένου να αποφευχθεί η λανθασμένη διάγνωση και να το διακρίνει από άλλα παρόμοια κλινικές εκδηλώσεις των παθήσεων. Είναι αναγκαίο να αποκλειστεί η παρουσία:

 • παλαμιαία σύφιλη;
 • Η ασθένεια του Reiter.
 • μικροβιακό έκζεμα.
 • μυκητιακές αλλοιώσεις του δέρματος.
 • βλεντίτιδα;
 • balanpostita;
 • δερματικό λέμφωμα Τ-κυττάρων.
 • ινσουλινοερυθροδερμία και άλλες παθολογίες του δέρματος, αφού η προσκόλληση της λοίμωξης μπορεί να λιπαίνει σημαντικά την κλινική εικόνα της νόσου.

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία γενετική ψωρίαση

Η σεξουαλική ψωρίαση αντιμετωπίζεται βασικά καθώς και η ψωρίαση άλλων εντοπισμάτων. Συχνά χρησιμοποιείται πολύπλοκη θεραπεία: τοπικές, συστηματικές και φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες, ωστόσο, για ήπιες μορφές, η μονοθεραπεία χρησιμοποιείται με εξωτερικά μέσα ή, για παράδειγμα, με φωτοθεραπεία. Τα φάρμακα κατά της ψωρίασης συνταγογραφούνται συνήθως σε συνδυασμό με αντιμικροβιακούς ή αντιμυκητιακούς παράγοντες για να αποκλειστεί η μόλυνση.

Κατά τον καθορισμό της θεραπείας, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη το στάδιο της νόσου (προοδευτικό, στατικό, καταθλιπτικό), τον τύπο και τον επιπολασμό, την ηλικία του ασθενούς και τις συνοδευτικές παθολογίες. Προκειμένου η θεραπεία να είναι αποτελεσματική, οι ασθενείς θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις συστάσεις για τη διατροφή και την περιποίηση του δέρματος. Τα αλκοολούχα ποτά, τα αιχμηρά και λιπαρά γεύματα αποκλείονται από τη χρήση, περιορίζουν τους εύπεπτες υδατάνθρακες. Σε τρόφιμα, συνιστάται να τρώνε λαχανικά, ξινόγαλα, ψάρια και θαλασσινά, κρέας διατροφής, φρέσκα φρούτα, μούρα και λαχανικά. Οι ασθενείς, ειδικά στο στάδιο προόδου, δεν πρέπει να εκθέτουν το επιθήλιο στη μηχανική δράση (χτένισμα, τριβή), αποκλείονται διαδικασίες που ερεθίζουν την επιφάνεια του δέρματος.

Στη σύγχρονη δερματολογία, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση των κυτταροστατικών και των γλυκοκορτικοστεροειδών, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές παρενέργειες της χρήσης τους. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει τις εκδηλώσεις της νόσου χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο ορμονικό φάρμακο Diprospan (διπροπινικό και φωσφορικό δινάτριο βηταμεθαζόνη). Μειώνει σημαντικά τις αλλεργικές και φλεγμονώδεις εκδηλώσεις, ομαλοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει μια ασθενώς εκφρασμένη δράση αλατοκορτικοειδούς, αλλά με βραχυπρόθεσμη χρήση του φαρμάκου μπορεί να παραμεληθεί. Το φωσφορικό δινάτριο βηταμαζόνης εξασφαλίζει την ταχύτητα του φαρμάκου. Εγχύεται ενδομυϊκά, δοσολογώντας σε 1-2 ml. Οι ενέσεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα με σύντομα μαθήματα. Μια μόνο ένεση είτε η μικρή περίοδο χορήγησης, ο σκοπός της οποίας είναι η απομάκρυνση ενός οξεία κατάσταση, αποφεύγει τις σοβαρές παρενέργειες στο νευρικό σύστημα, στον ψυχισμό, πεπτικά όργανα, τα οποία είναι δυνατόν με την παρατεταμένη χρήση ή υπερδοσολογίας. Το Diprospan δεν χρησιμοποιείται από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Μπορεί να διοριστεί Neotigazon - ένα συνθετικό ρετινοειδές, αποτελεσματικό σε σοβαρές ασθένειες. Το δραστικό συστατικό - ακετουριτίνη, το οποίο αναστέλλει τις διαδικασίες κυτταρικής διαίρεσης, ανάπτυξης και κερατινοποίησης, σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες, ομαλοποιεί τις προστατευτικές ιδιότητες της επιδερμίδας. Η θεραπεία αρχίζει με ημερήσιες δόσεις των 25, 30, 50 mg (αντίστοιχα, σοβαρότητα, ροή και αποτελεσματικότητα). Παίρνουν μέχρι ένα μήνα, στη συνέχεια μειώνονται σε ένα υποστηρικτικό, καθορίζεται ξεχωριστά. Η πορεία της θεραπείας συντήρησης είναι μέχρι δύο μήνες. Όταν η ασθένεια επιμένει, το φάρμακο μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες: εξωτερική, φυσιοθεραπεία. Οι γυναίκες σε γόνιμη ηλικία κατά τη διάρκεια της πορείας των ρετινοειδών πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά από τη σύλληψη.

Στη θεραπεία των δύσκολων προς θεραπεία μορφών ψωρίασης, το ανοσοκατασταλτικό Sandimmun Neoral (το δραστικό συστατικό-κυκλοσπορίνη Α, ένα κυκλικό πολυπεπτίδιο που αποτελείται από 11 αμινοξέα) χρησιμοποιείται αρκετά επιτυχώς . Αναστέλλει τη δράση των Τ-λεμφοκυττάρων, την ανάπτυξη της παραγωγής αντισωμάτων από αυτά εξαρτώμενα και μειώνει την ευαισθητοποίηση τους στα αντιγόνα, εμποδίζοντας τον αυξητικό παράγοντα των Τ-λεμφοκυττάρων. Οι παρενέργειες εξαρτώνται από τη δόση και είναι αναστρέψιμες με την απόσυρση του φαρμάκου, οι πιο συχνές είναι η νεφρική ανεπάρκεια και η υπέρταση. Διάρκεια εισδοχής 2-3 μήνες, θεραπεία συντήρησης - μέχρι ενάμιση μήνα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της στάθμης της κρεατινίνης ορού και της αρτηριακής πίεσης.

Η επιλογή των τοπικών φαρμάκων είναι σημαντική, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα των εξανθημάτων, μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά μέσα - από απλές μη ορμονικές αλοιφές έως κορτικοστεροειδή. Οι φαρμακευτικές μορφές - πηκτές, λοσιόν, διαλύματα δεν χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των βλεννογόνων, καθώς περιέχουν αιθυλική αλκοόλη. Ωστόσο, αυτές οι μορφές εμποδίζουν την εμφάνιση φαινόμενου θερμοκηπίου με αντίστροφη ψωρίαση που εντοπίζεται στις πτυχές του δέρματος.

Οι ορμονικές αλοιφές είναι γνωστές για την ταχύτητά τους και η συστηματική επίδραση των τοπικών φαρμάκων είναι αμελητέα. Συνήθως, η έξαρση απομακρύνεται από μια σύντομη πορεία χρήσης στεροειδών και τα υπόλοιπα φαινόμενα εξαλείφονται με αλοιφές που δεν περιέχουν ορμόνες.

Αυτή τη στιγμή η πιο συχνά συνταγογραφείται σύμπλοκο φαρμάκων που περιέχουν ορμονική δραστική ουσία σε συνδυασμό με σαλικυλικό οξύ ή αντιβιοτικού. Για παράδειγμα, μία αλοιφή Diprosalik - συνδυασμός διπροπιονική βεταμεθαζόνη, ιδιαίτερα γλυκοκορτικοστεροειδές, μειώνουν τη φλεγμονή, αλλεργία και κνησμός σε σύντομο χρονικό διάστημα, και σαλικυλικό οξύ που έχει ξεφλούδισμα, και επισκευάζονται αντισηπτικές ιδιότητες και - διεξαγωγή ορμονική συστατικό στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Η αλοιφή εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα, τρίβοντας απαλά. Κατά την ανάθεση συχνότητα εφαρμογής θεραπείας συντήρησης μειώνεται. Η διάρκεια της θεραπείας που ορίζεται από τον γιατρό ξεχωριστά. Αντενδείκνυται σε ευαισθητοποίηση στα συστατικά, φυματίωσης και μυκητιακών λοιμώξεων.

Ένα παρόμοιο δραστικό συστατικό περιέχει την αλοιφή Belosalik.

Σε συνδυασμό με αλοιφή σαλικυλικού οξέος Elokom S (συστατικό ορμόνης - φουροϊκή μομεταζόνη), παράγεται Lorinden Α (πιβαλική φλουμεταζόνη).

Σχετικά πρόσφατα εμφανίστηκε μια συνδυασμένη αλοιφή Daivobet που περιέχει ένα συνθετικό παράγωγο μονοϋδρικής βιταμίνης D - καλσιποτριόλης και ένα αποτελεσματικό κορτικοστεροειδές - διπροπιονική βηταμεθαζόνη. Ο συνδυασμός τους μειώνει δραστικά τα συμπτώματα της ψωρίασης. Η καλποτριόλη αυξάνει την απορρόφηση του ορμονικού συστατικού, γεγονός που συμβάλλει σε πιο έντονο αντιφλεγμονώδες και αντι-αλλεργικό αποτέλεσμα. Επίσης, αυτό το συστατικό επιβραδύνει τις διαδικασίες διαίρεσης και ανάπτυξης των κερατινοκυττάρων, ομαλοποιώντας τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η χρήση αυτής της αλοιφής δεν προκαλεί παρενέργειες και οδηγεί σε σταθερή ύφεση.

Είναι δυνατή η χρήση μη ορμονικών εξωτερικών μέσων - Daivonex αλοιφή, μονοπρίονο με ενεργό συστατικό καλσιποτριόλη. Έχει έντονο απολεπιστικό αποτέλεσμα, απομακρύνοντας γρήγορα το λείο δέρμα, τον κνησμό και την ομαλοποίηση του πολλαπλασιασμού των κερατινοκυττάρων.

Παράγεται κρέμες και αλοιφές με βάση το λίπος με φυτικά και ορυκτά υλικά, τα φυσικά προϊόντα μέλισσας: Akrustal, Kartalin, Tsitopsor, Magnipsor, Antipsor, Solipsor των οποίων οι κατασκευαστές υπόσχονται γρήγορο αποτέλεσμα και τη διάρκεια της ανταπόκρισης.

Στη θεραπεία των πλακούντων λειχήνων χρησιμοποιούνται σχεδόν όλες οι βιταμίνες. Για παράδειγμα, το σύμπλεγμα βιταμινών του Decamewith ή Essentiale ταυτόχρονα με ενέσεις λιποδιαλυτών βιταμινών Α (ημερήσια δόση 50-60 χιλιάδων μονάδων), D3 (10-15 χιλιάδες μονάδες), E (200 mg). Η διάρκεια της θεραπείας είναι 4-6 εβδομάδες σε διαστήματα από τέσσερις εβδομάδες έως οκτώ.

Μερικές φορές η βιταμίνη D3 χορηγείται σε συνδυασμό με γλυκονικό ασβέστιο (500 mg τρεις φορές την ημέρα) κατά τη διάρκεια του μήνα με υποχρεωτικό τακτικό έλεγχο της περιεκτικότητας σε ασβέστιο στο αίμα.

Για την εξάλειψη των ψωριασικών εξανθήματα, η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως. Ειδικότερα, φωτοχημειοθεραπείας με παράγοντες φωτοευαισθητοποίησης: Puvalen, Beroksan, ψωραλενίου ή αρωματισμένα με συνθετικό ανάλογο του ρετινοϊκού οξέος (tigazon). Το προσβεβλημένο δέρμα ακτινοβολείται με υπεριώδη μακρά κύματα χρησιμοποιώντας μια ειδική μονάδα PUVA. Η λήψη φαρμάκων συνταγογραφείται την ημέρα της ακτινοβόλησης. Με τη δυσανεξία των φωτοκουμαρινών ή της τιγκουζόνης, η θεραπεία με PUVA συνταγογραφείται χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Πιθανώς η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, λόγω του γεγονότος ότι η χρήση της διαδικασίας της επιδερμίδας αφαιρέθηκε εκπροσώπων αντιγόνα - κύτταρα Langerhans που αλληλεπιδρούν με τα βοηθητικά κύτταρα Τ, αλλά παραμένουν αλληλεπιδράσεις με Τ-καταστολείς. Η βελτίωση της κατάστασης προκαλείται από την υπεροχή του κατασταλτικού αποτελέσματος επί του βοηθού, που επικρατούσε πριν από τη θεραπεία με PUVA. Επίσης, η υπεριώδης ακτινοβολία αναστέλλει την παραγωγή πυρηνικού DNA των κερατινοκυττάρων, γεγονός που μειώνει τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι πρακτικές είναι επίσης διαδικασίες με μια φωτοκουμαρίνη που εφαρμόζεται στο δέρμα ή ένα λουτρό με το διάλυμα του.

Στην ψωρίαση, η ακτινοβολία λέιζερ του αίματος συνταγογραφείται επίσης. λουτροθεραπεία; μαγνητοθεραπεία; ηλεκτροφόρηση με γλυκοκορτικοστεροειδή. φωνοφόρηση.

Η σεξουαλική ψωρίαση μπορεί να είναι πολύπλοκη στους άνδρες από τη φλεγμονή του πέους (balanitis ή balanstitis). πολύπλοκη φίμωση - αδυναμία έκθεσης της κεφαλής του πέους. Με προοδευτική phimosis και αναποτελεσματική θεραπεία, γίνεται χειρουργική επέμβαση - εκτομή της ακροποσθίας (περιτομή).

Εναλλακτική θεραπεία

Η ψωρίαση είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, μέχρι σήμερα ανίατη. Τα ψωριασικά εξανθήματα στα γεννητικά όργανα δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης των εκδηλώσεων της νόσου είναι γεμάτες θλιβερές συνέπειες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές συμβουλές για την ανακούφιση από την κατάσταση όταν επιδεινώνεται, χωρίς να φύγει από το σπίτι. Απαιτείται μόνο να ληφθεί υπόψη ότι τα εναλλακτικά μέσα δεν αλληλεπιδρούν πάντα με τα ιατρικά ραντεβού, επομένως η πρακτική εφαρμογή τους είναι επιθυμητή μόνο αφού συζητηθεί το ευεργετικό αποτέλεσμα με τον θεράποντα ιατρό.

Η εναλλακτική θεραπεία για την παράταση της λανθάνουσας περιόδου και την ανακούφιση της κατάστασης του δέρματος κατά τη διάρκεια των παροξύνσεων συνιστά την «σαλιγκαΐνη» στο σπίτι:

 • Θεραπευτικά λουτρά.

Παρασκευάζονται στις ακόλουθες αναλογίες: σε 50 λίτρα νερού διαλύονται 250-500 γραμμάρια θαλάσσιου άλατος. Κατ 'αρχάς, το άλας προστίθεται στο ζεστό νερό έτσι ώστε να διαλύεται καλύτερα, στη συνέχεια, αναμιγνύεται με το κρύο, φέρεται στην επιθυμητή θερμοκρασία (≈34-37 ° C) και τον όγκο. Τα θαλάσσια λουτρά για θεραπευτικούς σκοπούς διαρκούν τουλάχιστον 15, αλλά όχι περισσότερο από 25 λεπτά μία φορά με διάστημα μιας ημέρας.

 • Θεραπευτικά λουτρά με την προσθήκη βοτανικών φαρμακευτικών βοτάνων: σαπούνι, χορδή, φελάνδη, κρόκος του Αγίου Ιωάννη, ρίζα βαλεριάνα ή φασκόμηλο.

Οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν κάθε μέρα ή κάθε μέρα. Η φυτική έγχυση παρασκευάζεται από οποιοδήποτε από τα καταχωρημένα βότανα με αυτό τον τρόπο: μετρήστε τέσσερις κουταλιές της σούπας πρώτων υλών με βράσιμο και βράστε με ένα λίτρο βραστό νερό. Αφήστε να παραμείνετε για τουλάχιστον έξι ώρες. Προετοιμάστε ένα μπάνιο με θερμοκρασία νερού 37-38 ° C, στέλεχος, ρίξτε σε αυτό έγχυση. Η διάρκεια του λουτρού δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο της ώρας.

Η πορεία της σπιτικής λουτροθεραπείας αντιπροσωπεύει 15 με 20 λουτρά. Αφήνοντας το λουτρό, μην σκουπίζετε, αλλά στεγνώνετε απαλά το δέρμα με μια πετσέτα.

Η θεραπεία με βότανα σε μια εναλλακτική ιατρική στο σπίτι είναι ο κύριος τόπος. Κατά τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων συνιστάται η πικραλίδα, αυτό το φυτό μπορεί να έχει φρέσκα λουλούδια, μίσχους και ρίζες, να κάνει σαλάτες από αυτά, να στεγνώσει και να μαγειρέψει μαρμελάδα. Η πικραλίδα καθαρίζει καλά το αίμα και το συκώτι, αφαιρώντας τις τοξίνες, κάτι που είναι σημαντικό σε μια τόσο σύνθετη πολυπαραγοντική ασθένεια όπως η ψωρίαση.

Λάδι από μια πικραλίδα στην εναλλακτική ιατρική τοποθετείται ως πανάκεια. Σε ασθένειες του δέρματος, ιδιαίτερα ξηρό επιθηλιακές βλάβες, εφαρμόζεται σε τμήματα με εξανθήματα φυσικό λινό ή βαμβακερό ύφασμα εμποτισμένο με έλαιο. Αυτό το προϊόν μπορεί να παρασκευαστεί ως εξής: το πρωί για να συλλέγουν τα εναέρια μέρη των ανθοφόρων φυτών σε μια όμορφη ηλιόλουστη μέρα (είναι επιθυμητό ότι η πρόβλεψη του μήνα ήταν επίσης χωρίς βροχή), το τρόχισμα για να απελευθερώσει το χυμό και να γεμίσει το βάρος από γυάλινα βάζα ½, προσθέτοντας στην κορυφή οποιασδήποτε φυτικού ελαίου. Δέστε ένα λαιμό τράπεζες με γάζα και βάλτε σε ένα ηλιόλουστο μέρος, έτσι ώστε να επιμένουν τρεις εβδομάδες. Μετά την περίοδο αυτή, συμπίεση, φίλτρο. Βάλτε για την αποθήκευση σε ένα σκοτεινό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο.

Για τις δερματικές παθήσεις χρησιμοποιήστε ένα μείγμα ξηρών θρυμματισμένων ρίζων από πικραλίδα και φύλλα κολλιτσίδας. Ανακατέψτε μια κουταλιά της πρώτης ύλης κάθε φυτού. Το μείγμα αυτό εμποτίζεται σε τρία ποτήρια νερό για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Βράζουν για δέκα λεπτά. Αφέθηκαν να κρυώσουν και να διηθηθούν. Χρησιμοποιείτε πέντε φορές την ημέρα ταυτόχρονα προς τα μέσα (για ½ φλιτζάνι) και εξωτερικά (λιπαντικές βλάβες).

Μπορείτε να φτιάξετε ένα κουκούλι από φρέσκα πικραλίδες και να το απλώσετε με ψωριατικές κρούστες ή να αποφύγετε το χυμό. Είναι επίσης καλό να κάνετε λοσιόν χυμού γαϊδουράγκαθου. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες είναι εφικτές μόνο το καλοκαίρι, εφόσον υπάρχουν φρέσκα φυτά, κατά προτίμηση ανθοφορία. Τα φυτά πρέπει να σχιστούν σε οικολογικά καθαρά μέρη, η απόσταση από την οποία οι απασχολημένοι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι μικρότερη από 1,5 χιλιόμετρα.

Οι σπόροι του κουάρου του λιμανιού είναι πολύ αποτελεσματικοί στη θεραπεία ψωριασικών εξανθημάτων. Μετά τη θεραπεία με αυτό το βότανο, υπόσχεται η παρατεταμένη ύφεση. Η προετοιμασία της έγχυσης είναι πολύ απλή: δύο κουταλιές σπόρων του σπόρου ατμού για μια ώρα σε μια φιάλη thermos. Στέλεχος, δροσερό λίγο και να κάνει λοσιόν στα εξανθήματα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υγρασία του ιστού, έτσι ώστε οι πληγείσες περιοχές είναι άφθονα ενυδατωμένο. Η έγχυση είναι φρέσκια κάθε φορά. Για 2-2,5 μήνες ημερήσιων διαδικασιών, το δέρμα έχει καθαριστεί πλήρως και η περίοδος λανθάνουσας περιόδου υποσχεθεί από τρία έως πέντε χρόνια. Οι σπόροι της σφραγίδας συνήθως δεν πωλούνται στα φαρμακεία, αλλά μπορούν να αγοραστούν σε ηλεκτρονικά καταστήματα, θα πρέπει να παραγγείλετε μια συλλογή "σπόρων του μολύνουν τον κήπο". Μια πορεία θεραπείας απαιτεί συνήθως πέντε ή έξι πακέτα.

Μπορείτε να παρασκευάσετε μια αλοιφή από το παχύ εκχύλισμα της σειράς με βάση τη λανολίνη και τη βαζελίνη (1: 1: 1) και να την λιπάνετε με το δέρμα που έχει προσβληθεί.

Το εκχύλισμα της χορδής λαμβάνεται από το στόμα δύο εβδομάδες για 20 ή 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.

Η ομοιοπαθητική είναι - θεραπευτική αγωγή μικρών δόσεων των φαρμάκων οποιασδήποτε από φάρμακο, με βάση την αρχή της ομοιότητας και προσωπικά όρισε ομοιοπαθητικό με όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ασθενούς, είναι συνήθως αποτελεσματική και μπορεί να οδηγήσει σε ανάκτηση. Έχοντας προσαρμοστεί για σοβαρή και μακροχρόνια θεραπεία και εκτελώντας όλες τις συνταγές του γιατρού, είναι δυνατό να νικήσουμε την ασθένεια έχοντας επιτύχει μόνιμη ύφεση. Ειδικά όταν θεραπεύεται μια τέτοια πολυπαραγοντική και μεμονωμένη ασθένεια όπως η ψωρίαση. Μπορείτε να πάρετε ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα όσο θέλετε, καθώς δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγησή τους. Ωστόσο, ο διορισμός τους στον εαυτό τους είναι απαράδεκτος, μπορεί να είναι αναποτελεσματικός και μπορεί ακόμη και να βλάψει. Για να πάρετε μεμονωμένες συναντήσεις που θα είναι πιο αποτελεσματικές για έναν συγκεκριμένο ασθενή, θα πρέπει να δείτε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό.

Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή συμβουλών από επαγγελματία ομοιοπαθητικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φαρμακεία ομοιοπαθητικά φάρμακα που παράγονται από φαρμακευτικές εταιρείες με ομοιοπαθητικές δοσολογίες και τεχνολογικές αρχές.

Psoriaten αλοιφή, με το κύριο συστατικό - μαυρόγυρο padubolic. Η αλοιφή απευθύνεται σε ασθενείς με τα αρχικά στάδια της νόσου σε ήπια μορφή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

Στην ομοιοπαθητική θεραπεία, αναφέρονται περισσότερα από 30 φάρμακα για τη θεραπεία διαφόρων μορφών και εντοπισμάτων ψωριασικών εκρήξεων. Το πιο συνηθισμένο από αυτά και που χρησιμοποιούνται στο φαρμακείο συνδυασμένα φάρμακα, που συνιστάται για αυτή την ασθένεια.

Psorinocheel H - σύνθετες σταγόνες που περιέχουν 11 βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης (ψωρίνη, θείο, thuya, natura muratikum, κλπ.). Το φάρμακο αφαιρεί την φλεγμονή και την τοξίκωση, ομαλοποιεί την ανοσία, αφαιρεί την έκκριση. Ενεργοποιώντας τα εσωτερικά αποθέματα του σώματος, το Psorinocheel H σταματά την εκφυλιστική διαδικασία στο δέρμα και προωθεί την αναγέννησή του. Η δοσολογία είναι ατομική. Το πρότυπο σχήμα περιλαμβάνει την έναρξη της θεραπείας με μία μοναδική πτώση δύο φορές ή τρεις φορές την ημέρα, αυξάνοντας κάθε ημέρα μία δόση ανά σταγόνα σε 8-10 σταγόνες, οι οποίες στάζουν απευθείας κάτω από τη γλώσσα και παραμένουν εκεί μέχρι να απορροφηθούν. Πιθανά να διαλυθεί το φάρμακο σε μια απλή δόση των 5 ml νερού ή στάξει ημερήσια τιμή σε ένα ποτήρι νερό και το ποτό κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τακτά χρονικά διαστήματα (το διάλυμα αποθηκεύεται σε σκοτεινό μέρος).

Το διάλυμα Loma Lux Lux Psoriasis περιέχει ομοιοπαθητικές αραιώσεις νικελίου και θειικού καλίου, κάλιο, νάτριο, βρωμιούχο ψευδάργυρο. Τα άλατα υδροβρωμικού οξέος είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να μειώνουν την παραγωγή προφλεγμονωδών παραγόντων και να διεγείρουν την κυτταρική ανανέωση. Το άλας νικελίου του θειικού οξέος μειώνει την επιφανειακή ευαισθησία του δέρματος και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος, καταλύοντας τις μεταβολικές διεργασίες. Το κάλιο - ενυδατώνει και εξαλείφει το ξεφλούδισμα, τονώνει και ομαλοποιεί την κυτταρική αναπνοή. Αντενδείκνυται σε περίπτωση ευαισθησίας στα συστατικά, νεφρική ανεπάρκεια, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και της διατροφής. Η δοσολογία είναι ανάλογη με το σωματικό βάρος του ασθενούς, από μισό έως δύο κουταλάκια του γλυκού λαμβάνεται με άδειο στομάχι μία φορά και μέσα σε μία ώρα απέχει από το φαγητό και το ποτό.

Ομοιοπαθητικοί κόκκοι Psoroderm - ένα σύνθετο παρασκεύασμα από επτά συστατικά:

 • Bufo (Bufo rana) - επηρεάζει το κεντρικό νευρικό ουρογεννητικό, λεμφικό σύστημα, θεραπεύει το δέρμα.
 • Natrium muriaticum (Natrium muriaticum) - παρουσιάζεται σε σημαντικές παραβιάσεις ενός μεταβολισμού, ξηρών και εκφυλιστικών εξανθήματα.
 • Oleander (Oleander) - δερματικές παθήσεις, συνοδευόμενες από κνησμό, αυξημένη ευερεθιστότητα από την επαφή με τα ρούχα,
 • Psorinum (Psorinum) - έχει επίδραση στο λεμφικό σύστημα, το δέρμα και τους βλεννογόνους, τους εκκριτικούς αδένες, το νευρικό σύστημα. συνταγογραφείται για χρόνιες παθήσεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
 • Θείο (θείο) - ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνταγογραφείται για πολλές χρόνιες δερματοπάθειες.
 • Thuja (Thuja) - μη φυσιολογικές αναπτύξεις ιστών, εξανθήματα, αναπτύξεις, ξηρό δέρμα,
 • Cicuta virosa (Cicuta virosa) - μια θετική επίδραση στην επιθηλιακή επιφάνεια του δέρματος και των βλεννογόνων μεμβρανών, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Πάρτε 5-7 κρουπίνες υπογλώσσια δύο φορές την ημέρα για μισή ώρα πριν από το φαγητό, τη δοσολογία για να διατηρήσετε την ύφεση - 7 δημητριακά την ημέρα μία φορά. Διάρκεια της θεραπείας από δύο εβδομάδες έως τέσσερις, επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα μίας εβδομάδας έως ενός μήνα.

Τα σύνθετα ομοιοπαθητικά σκευάσματα μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με άλλα μέσα ψωρίασης. Είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε ένα διάστημα όχι μικρότερο από μισή ώρα μεταξύ των μεθόδων των διαφόρων φαρμάκων.

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δεν είναι συμβατά με μαύρο καφέ, τσάι με μέντα, γλυκά, εισπνοές, φάρμακα καμφορά-μενθόλη.

trusted-source[46], [47], [48]

Πρόληψη

Δεδομένου ότι δεν έχουν καθοριστεί τα αίτια της νόσου, τότε δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν τα προληπτικά μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν συστάσεις, παρατηρώντας το οποίο μπορεί να παρατείνει σημαντικά τις περιόδους ύφεσης και να ανακουφίσει τις υποτροπές:

 • διακεκομμένα, καλύτερη άνοιξη και το φθινόπωρο, καθιστώντας τον καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες για τη βελτίωση της λειτουργίας των απεκκριτικά όργανα και ανακουφίζουν υπερφόρτωσης δέρμα (αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα έτοιμο διαιτητικά συμπληρώματα, βάμματα, εναλλακτικές μέθοδοι για καθαρισμό)?
 • ακολουθήστε την κανονική εργασία του εντέρου, μην επιτρέψετε τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα ή την εναλλαγή τους.
 • προσπαθήστε να αποκλείσετε από το μενού ένα μήνα ή δύο γλουτένη (που περιέχεται στα δημητριακά) και τη λακτόζη (σε γαλακτοκομικά προϊόντα), αν η κατάσταση βελτιωθεί, τότε είναι απαραίτητο να τα αποκλείσετε για πάντα.
 • Μην υπερκατανάλωση.
 • χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό (μπορείτε να πιείτε τις πληγείσες περιοχές του σώματος μία φορά την ημέρα, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να οργανώσετε θαλάσσια κολύμβηση).
 • όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιείτε θαλασσινό αλάτι.
 • πάρτε μια μισή ώρα ζεστό (≈ 38-39 ° C) μπάνιο με μια κορεσμένη έγχυση της γλυκόριζας, η οποία θεωρείται φυσική κορτιζόνη?
 • χρησιμοποιήστε μαγιά ζυθοποιίας, λιναρόσπορο και τσουκνίδα (σε οποιαδήποτε μορφή: νωπά - σε σαλάτες και μπορς, αποξηραμένα - σε τσάι και έγχυση).

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53]

Πρόβλεψη

Κατά κανόνα, οι ειδικοί δίνουν μια εντελώς ευνοϊκή για την ζωή πρόγνωση της σεξουαλικής ψωρίασης, ειδικά των ελαφρών μορφών της. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό ακολουθείται από το διορισμό ενός γιατρού, επειδή η θεραπεία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά και - ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

trusted-source[54], [55], [56], [57]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.