^

Υγεία

Πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα σε γυναίκες και άνδρες

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.09.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η κυστίτιδα είναι μια μάλλον επώδυνη κατάσταση που σχετίζεται με οξείες ή χρόνιες βλάβες του ουροποιητικού συστήματος. Πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα παρέχονται σχεδόν πάντα, καθώς ο ασθενής ανησυχεί για έντονο έντονο πόνο, πόνο, η κατάσταση επιδεινώνεται απότομα. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, είναι δυνατό να σταματήσει ο πόνος, να σταματήσει η επίθεση, μετά την οποία είναι ήδη δυνατή η συνέχιση της προγραμματισμένης θεραπείας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν ένα άτομο με κυστίτιδα.

Τι να κάνετε με το πρώτο σημάδι της κυστίτιδας;

Όλο και περισσότερο, οι ασθενείς πρέπει να ακούνε την ερώτηση: "Τι να κάνουν με το πρώτο σημάδι κυστίτιδας;". Το ερώτημα είναι αρκετά φυσικό, αφού πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα και με ακρίβεια. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κυστίτιδας είναι να σταματήσετε το σύνδρομο πόνου, να ανακουφίσετε μια επίθεση σπασμού, κράμπες. Μετά από αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να εξαλείφετε τις συνέπειες μιας οξείας επίθεσης. Είναι απαραίτητο να χορηγηθούν στον ασθενή αντισπασμωδικά, παυσίπονα. Λοιπόν βοηθήστε με οξείες κρίσεις πόνου όπως μέσα όπως no-shpa, 5-NOK, baralgin. Με ένα σύνδρομο ισχυρού πόνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικλοφενάκη (ενέσεις). Σε κρίσεις μέτριας σοβαρότητας, το urolesan (ένα φυτικό φάρμακο) βοηθά. Στάζει σε ένα κομμάτι ραφιναρισμένης ζάχαρης 5-25 σταγόνες, (ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τη σοβαρότητα του συνδρόμου του πόνου). Ως μέσο έκτακτης ανάγκης, συνταγογραφούνται monural, furagin, cystone, που ανακουφίζουν γρήγορα τη φλεγμονή και τον πόνο. [1]

Αφού ο ασθενής γίνει καλύτερα, είναι απαραίτητο να του χορηγηθούν πολλά υγρά (τσάι, ζεστό νερό). Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε την ηρεμία και να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. Με μια επίθεση κυστίτιδας, είναι επιτακτική ανάγκη να καλέσετε ένα ασθενοφόρο, ακόμα κι αν καταφέρατε να σταματήσετε την επίθεση μόνοι σας και η υγεία σας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φάρμακα μπορούν να καλύψουν τα κύρια συμπτώματα της παθολογίας, να σταματήσουν προσωρινά τη διαδικασία του πόνου. Αλλά δεν εξαλείφουν την αιτία και δεν επηρεάζουν την παθολογική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστεί μια επανάληψη μιας επίθεσης, η οποία θα είναι πολύ πιο σοβαρή από την προηγούμενη. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντίσταση στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, οπότε την επόμενη φορά θα είναι αναποτελεσματικά. Επίσης, εάν η παθολογική διαδικασία δεν έχει θεραπευτεί, η φλεγμονώδης διαδικασία γίνεται χρόνια. Η χρόνια μορφή είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, απαιτεί τη χρήση ενισχυμένων φαρμάκων, χαρακτηρίζεται από πιο σοβαρή υποτροπιάζουσα πορεία με συχνές παροξύνσεις.

Πρέπει να καλέσω ασθενοφόρο για κυστίτιδα;

Οι ασθενείς που πάσχουν από κυστίτιδα είναι συνήθως σε θέση να σταματήσουν γρήγορα μόνοι τους την κύρια επίθεση της κυστίτιδας. Αφού περάσει η οξεία επίθεση, η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως, προκύπτει ένα λογικό ερώτημα: «Πρέπει να καλέσω ασθενοφόρο;». Με την κυστίτιδα, συνιστάται πάντα να καλέσετε ένα ασθενοφόρο, ακόμη και αν η επίθεση εξαλείφθηκε και ο ασθενής ένιωσε ανακούφιση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κυστίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος, η οποία απαιτεί όχι μόνο επείγουσα φροντίδα και ανακούφιση από την κύρια επίθεση, αλλά και περίπλοκη ειδική θεραπεία. Οι γιατροί του ασθενοφόρου θα παρέχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια για να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον ασθενή, να αποτρέψουν τις υποτροπές, να αποτρέψουν τη χρόνια εμφάνιση της νόσου και να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου ή την ανάπτυξη επιπλοκών.

Πρέπει να θεωρηθεί ότι η απόσυρση μιας οξείας προσβολής δεν αποτελεί βάση για την άρνηση συνέχισης της θεραπείας. Μόνοι σας, μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, να εξαλείψετε τον έντονο πόνο. Μετά από αυτό, απαιτείται εξέταση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η ομάδα του ασθενοφόρου θα αποφασίσει εάν είναι απαραίτητη περαιτέρω νοσηλεία ή εάν θα συνεχιστεί η θεραπεία με τον θεράποντα ιατρό σε εξωτερική βάση. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένας γιατρός, και στο εγγύς μέλλον μετά από μια επίθεση, θα είναι σε θέση να αξιολογήσει σωστά τη σοβαρότητα της παθολογικής διαδικασίας, τις συνέπειές της και θα είναι σε θέση να σχεδιάσει σωστά τις τακτικές της περαιτέρω θεραπείας. Επομένως, ακόμα κι αν φαίνεται ότι η κατάσταση της υγείας έχει γίνει φυσιολογική, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αρνηθείτε να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει σταθερά αυτόν τον κανόνα και να τον χρησιμοποιεί ως αξίωμα για κάθε νέα επίθεση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά της και τις συνθήκες εμφάνισής της. [2]

Τι να κάνετε με την κυστίτιδα;

Κάθε ασθενής που έχει ιστορικό ασθένειας όπως η κυστίτιδα πρέπει να ξέρει τι να κάνει με την κυστίτιδα. Τα μέλη της οικογένειας και οι συγγενείς θα πρέπει επίσης να μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πιείτε ένα αναισθητικό, ένα αντισπασμωδικό, το οποίο θα σταματήσει τη φλεγμονώδη διαδικασία, θα εξαλείψει μια επίθεση πόνου, θα ανακουφίσει τον σπασμό. Μέσα όπως baralgin, nosh-pa, analgin, diphenhydramine είναι κατάλληλα. Μετά από αυτό, πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. Πρέπει να καταλάβετε ότι πολλά μέσα μπορούν απλά να ανακουφίσουν μια επίθεση, αλλά αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται ολοκληρωμένη θεραπεία για την εξάλειψη των παθολογικών αλλαγών στο ουροποιητικό σύστημα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί η εξέλιξη της νόσου.

Με την κυστίτιδα, μαζί με τη φλεγμονώδη διαδικασία, αναπτύσσεται επίσης μια μολυσματική διαδικασία, πιο συχνά βακτηριακής αιτιολογίας. Η μόλυνση μεταναστεύει προς τα πάνω κατά μήκος των ανοδικών οδών και μπορεί εύκολα να διεισδύσει στους νεφρούς, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νεφρικής φλεγμονώδους διαδικασίας. Τέτοιες επιπλοκές της κυστίτιδας όπως πυελίτιδα, πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα είναι επικίνδυνες. Επιπλέον, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι κρίσεις μπορεί να γίνουν χρόνιες και επαναλαμβανόμενες και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτές. Εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων οδηγεί σε αντίσταση του οργανισμού στις επιδράσεις των φαρμάκων, επομένως την επόμενη φορά, τα φάρμακα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά.

Επομένως, μετά την αφαίρεση της επίθεσης, καλείται ασθενοφόρο. Ο γιατρός διεξάγει μια εξέταση, εισάγει τα απαραίτητα φάρμακα για την ανακούφιση της φλεγμονής, την πρόληψη της μολυσματικής διαδικασίας. Μετά από αυτό, αποφασίζεται η τακτική της περαιτέρω θεραπείας. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει νοσηλεία για περαιτέρω νοσηλεία (σε σοβαρές περιπτώσεις, κίνδυνος επιπλοκών, ανάγκη λεπτομερούς διάγνωσης). Σε απλούστερες περιπτώσεις, μπορείτε να περιοριστείτε στην εξωνοσοκομειακή θεραπεία σε κλινική.

Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί αντιβιοτική θεραπεία. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε σύνθετη θεραπεία, η οποία θα περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντιμυκητιακούς παράγοντες. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παθολογικής διαδικασίας, τα χαρακτηριστικά της πορείας της νόσου, η σύνθετη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει είτε προβιοτικά που στοχεύουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του ουροποιητικού συστήματος είτε ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες που στοχεύουν στην ομαλοποίηση της τοπικής ανοσίας και του συστήματος μη ειδικής αντίστασης.

Σε κάθε περίπτωση, το θεραπευτικό σχήμα πρέπει να επιλέγεται αποκλειστικά από τον γιατρό, καθώς η δοσολογία, η μέθοδος θεραπείας, η διάρκεια, ακόμη και η επιλογή του φαρμάκου εξαρτάται από το κύριο παθογόνο που προκαλεί τη φλεγμονώδη και λοιμώδη διαδικασία, από την αιτιολογία και τις ιδιαιτερότητες της παθογένειας. Επομένως, το πιο ορθολογικό είναι ο διορισμός αντιβιοτικής θεραπείας μετά την ανάλυση της ευαισθησίας του παθογόνου στα αντιβιοτικά. Το θέμα είναι ότι αυτή η ανάλυση απαιτεί χρόνο (τουλάχιστον 5-7 ημέρες, ανάλογα με το χρόνο καλλιέργειας της μικροχλωρίδας). Η προσφορά χρόνου είναι συχνά περιορισμένη, η θεραπεία χρειάζεται επειγόντως. Ως εκ τούτου, η επιλογή σταματά σε αντιβιοτικά ευρέος φάσματος που επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών. Μετά τη λήψη των αναλύσεων, το θεραπευτικό σχήμα μπορεί να προσαρμοστεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία. Αυτό μπορεί να είναι γεμάτο με σοβαρές επιπλοκές και δυσμενείς συνέπειες. [3]

Τι να κάνετε εάν εμφανιστεί αίμα με κυστίτιδα;

Η εμφάνιση αίματος στην κυστίτιδα είναι ένα εξαιρετικά δυσμενές σημάδι. Υποδεικνύει μια σοβαρή φλεγμονώδη-μολυσματική διαδικασία κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία είναι κατεστραμμένα. Σημειώνεται επίσης αγγειακή στένωση, αιμοδυναμική διαταραχή, αιματουρία, έως ανοιχτή αιμορραγία. Αμέσως προκύπτει το ερώτημα: τι να κάνετε όταν εμφανίζεται αίμα με κυστίτιδα; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε και να αξιολογήσετε την πραγματική κατάσταση της απώλειας αίματος. Είτε μιλάμε για αιμορραγία, είτε για τους συνηθισμένους μώλωπες, μώλωπες. Σε περίπτωση αιμορραγίας, το αίμα αποκτά μια κόκκινη απόχρωση, ρέει έξω με ένα μικρό ρεύμα και όταν συνδυάζεται με τα ούρα, αποκλίνει, σχηματίζοντας ένα πιο σκούρο σημείο στο κέντρο. Συνήθως, όταν αιμορραγεί, υπάρχει πολύ αίμα - από 1-1 χιλιοστόλιτρο έως αρκετές εκατοντάδες χιλιοστόλιτρα. Σε περίπτωση αιμορραγίας, πιείτε έναν αιμοστατικό παράγοντα: αμινοκαπροϊκό οξύ, δικυνόνη, μπουρνέτ και άλλα μέσα. Και καλέστε αμέσως ασθενοφόρο.

Εάν δεν έχετε αιμορραγία, αλλά φυσιολογικό μώλωπα, δεν μπορείτε να πιείτε αιμοστατικούς παράγοντες, αλλά πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να περιμένετε τη συμβουλή ενός ειδικευμένου γιατρού και να ακολουθήσετε αυστηρά τις περαιτέρω συστάσεις του. Τυπικά, η αιτία ενός τέτοιου μώλωπα είναι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, ο μειωμένος τόνος και η διαπερατότητα των αιμοφόρων αγγείων, η μειωμένη αιμοδυναμική, η μικροκυκλοφορία, η εξασθενημένη κατάσταση του συστήματος μη ειδικής αντίστασης και η κάθαρση των βλεννογόνων. Αυτό απαιτεί ειδική θεραπεία, την οποία θα επιλέξει ο γιατρός με βάση το ιστορικό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα στις γυναίκες

Ο κίνδυνος της κυστίτιδας στις γυναίκες είναι ότι αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα επιπλοκών από το αναπαραγωγικό σύστημα. Η κυστίτιδα είναι μια φλεγμονώδης και μολυσματική διαδικασία στα ουροποιητικά όργανα. Λόγω της ανατομικής εγγύτητας με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, η μόλυνση συχνά εξαπλώνεται σε παρακείμενα όργανα και ο κόλπος, η μήτρα και οι ωοθήκες εμπλέκονται στην παθολογική διαδικασία. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη αντίστοιχων γυναικολογικών παθήσεων. Αξιοσημείωτη είναι η μάλλον ταχεία εξάπλωση της μολυσματικής-φλεγμονώδους διαδικασίας κατά μήκος της ανιούσας διαδρομής - από την ουρήθρα στα νεφρά, τα νεφρικά σωληνάρια. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη νεφρικών επιπλοκών, όπως πυελίτιδα, πυελονεφρίτιδα, νεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα και άλλες νεφρικές βλάβες. Σε αντίθεση με τους άνδρες, η πιθανότητα επιπλοκών στα νεφρά στις γυναίκες είναι πολύ μεγαλύτερη, λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών του γυναικείου σώματος: ο ουροποιητικός πόρος στις γυναίκες είναι πολύ μικρότερος, υπάρχει άμεση σύνδεση ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος με τα νεφρά. Επιπλέον, η μολυσματική διαδικασία υποστηρίζεται από την κολπική έκκριση, την είσοδο της κολπικής μικροχλωρίδας στα ουροποιητικά όργανα.

Ως εκ τούτου, οι πρώτες βοήθειες για την κυστίτιδα στις γυναίκες περιορίζονται στην ανακούφιση του σπασμού και του πόνου, και στην άμεση ανακούφιση από τη λοιμώδη διαδικασία. Είναι απαραίτητο, μαζί με τα αναλγητικά, τα παυσίπονα και τα σπασμολυτικά, να πίνετε και ένα αντιβιοτικό. Συνιστάται να πίνετε άφθονο νερό, το οποίο θα προσφέρει πλύση του ουροποιητικού συστήματος και θα επιταχύνει την απέκκριση της βακτηριακής μικροχλωρίδας και των βακτηριακών ενδοτοξινών προς τα έξω, αντίστοιχα, και θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών βακτηριακής αιτιολογίας. Πρώτα απ 'όλα, τα φάρμακα επιλογής στην επείγουσα περίθαλψη είναι τα monural, η furagin ή η cystone. Στο μέλλον, ανάλογα με τα δεδομένα του αντιβιογράμματος που δείχνει την ευαισθησία της βακτηριακής μικροχλωρίδας στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, φάρμακα όπως η πενικιλλίνη, η ερυθρομυκίνη, η τετρακυκλίνη, η ολεαντομυκίνη, η χλωραμφενικόλη συνταγογραφούνται σε κανονικές δόσεις. Το φάρμακο συνταγογραφείται από γιατρό. Περαιτέρω αυτοθεραπεία μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για το ουροποιητικό σύστημα όσο και για το αναπαραγωγικό σύστημα. Η αυτοθεραπεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες, καθώς η λάθος επιλογή φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Η μη θεραπεία της μολυσματικής διαδικασίας δεν αποτελεί επίσης επιλογή, καθώς η εξάπλωση της μολυσματικής-φλεγμονώδους διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει ενδομήτρια μόλυνση του εμβρύου, αμνιακό υγρό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό. [4]

Πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα σε ένα παιδί

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια κυστίτιδας σε ένα παιδί, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως ένα ασθενοφόρο. Η αυτοθεραπεία μπορεί να είναι γεμάτη με σοβαρές συνέπειες και επιπλοκές. Στα παιδιά, η μολυσματική-φλεγμονώδης διαδικασία εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα, που χαρακτηρίζεται από την τάση να βλάπτει τα νεφρά. Επιπλέον, στα παιδιά, ειδικά στα αγόρια, παρατηρούνται συχνά επιπλοκές στο αναπαραγωγικό σύστημα, οι οποίες εκδηλώνονται μόνο στην ενήλικη ζωή με τη μορφή σεξουαλικών διαταραχών, στειρότητας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο σοβαρή είναι η παθολογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών, γενίκευσης μόλυνσης και φλεγμονής, μέχρι βακτηριαιμίας και σήψης. Πρέπει να καλέσετε αμέσως ένα ασθενοφόρο, να ακολουθήσετε όλες τις συστάσεις του γιατρού. Συχνά απαιτείται νοσηλεία. Οι πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα σε ένα παιδί πριν από την άφιξη ενός ασθενοφόρου μπορεί να συνίστανται στη διακοπή του οξέος πόνου, στην ανακούφιση του σπασμού. Για αυτό, χορηγούνται στο παιδί παυσίπονα, αντισπασμωδικά, σύμφωνα με τις οδηγίες. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ηλικία του παιδιού και να υπολογιστεί η δοσολογία με βάση την ηλικία, το σωματικό βάρος. Στο παιδί μπορούν να δοθούν τα ακόλουθα φάρμακα ως πρώτες βοήθειες: analgin, baralgin, urolesan, no-shpa. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε άφθονα υγρά και πλήρη ξεκούραση.

Πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα στο σπίτι

Στο σπίτι, με κυστίτιδα, παρέχονται πρώτες βοήθειες, με στόχο την ανακούφιση μιας επίθεσης. Ο στόχος είναι η ανακούφιση του πόνου, η ανακούφιση από τον σπασμό. Περαιτέρω βοήθεια πρέπει να παρέχεται από γιατρό, καθώς η ακατάλληλη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Οι πιο επικίνδυνες είναι οι επιπλοκές στα νεφρά, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αναπηρία ενός ατόμου. Εάν ένα άτομο υποβάλλεται σε θεραπεία στο σπίτι, τότε το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να ακολουθεί αυστηρά όλες τις συστάσεις του γιατρού, να μην παραβιάζει το θεραπευτικό σχήμα, ενώ παίρνει φάρμακα, τηρεί τη δοσολογία, το σχήμα, τη διάρκεια της θεραπείας που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσετε τη θεραπεία, ακόμα κι αν η κατάσταση της υγείας έχει βελτιωθεί σημαντικά και δεν υπάρχουν πλέον σημάδια κυστίτιδας. Κατά κανόνα, ένα άτομο αισθάνεται αμέσως καλύτερα, επειδή οι εξωτερικές εκδηλώσεις, τα συμπτώματα της νόσου εξαφανίζονται, οι σπασμοί και οι επιφανειακές βλάβες εξαφανίζονται. Ωστόσο, οι βαθιές φλεγμονώδεις και ακόμη πιο μολυσματικές διεργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη και απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.

Όταν παρέχετε πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα στο σπίτι, πρέπει να ανακουφίσετε μια επίθεση πόνου το συντομότερο δυνατό. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε παυσίπονα, αναλγητικά. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να καλέσετε ένα ασθενοφόρο και στη συνέχεια ο γιατρός θα παράσχει περαιτέρω βοήθεια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παθολογικής διαδικασίας, την κατάσταση του ασθενούς. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί περαιτέρω θεραπεία. Η βάση της θεραπείας είναι η αντιβακτηριακή θεραπεία, η οποία εξαλείφει όχι μόνο τη βακτηριακή διαδικασία, αλλά και σταματά τη φλεγμονή, αποκαθιστά τους κατεστραμμένους ιστούς και αποτρέπει τις επιπλοκές. Σε ήπια μορφή, χρησιμοποιούνται κυρίως παρασκευάσματα σουλφανιλαμίδης, όπως δισεπτόλη, ουροσουλφάνη (2 g / ημέρα), εταζόλη (5-10 mils διαλύματος 10%), σουλφαδιμεζίνη (2 g / ημέρα). Συνιστάται να συνταγογραφηθεί μια συνδυαστική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και φάρμακα σουλφα.

Πρώτες βοήθειες για οξεία κυστίτιδα

Στην οξεία κυστίτιδα, οι πρώτες βοήθειες εξαρτώνται από το κύριο σύμπτωμα. Έτσι, πιο συχνά ο ασθενής ανησυχεί για οξύ πόνο, επομένως, τα παυσίπονα συνταγογραφούνται ως πρώτες βοήθειες. Εάν ένα άτομο έχει έντονο σπασμό, συνιστάται να συνδυάσει παυσίπονα και αντισπασμωδικά. Επίσης, με κυστίτιδα, συνταγογραφούνται αντιβακτηριδιακοί παράγοντες, καθώς είναι σημαντικό να σταματήσει η φλεγμονώδης διαδικασία και να αποφευχθεί η ανάπτυξη μολυσματικών επιπλοκών. Αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, η ερυθρομυκίνη, η δισεπτόλη δίνουν καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Εκχωρήστε ουροσηπτικά - urolesan, baralgin. Οι ενώσεις νιτροφουρανίου χρησιμοποιούνται ευρέως: φουραγίνη (500 ml διαλύματος 0,1%), φουραζολιδόνη (0,1 g), νιτροξολίνη (0,4-0,6 g / ημέρα). Η διάρκεια της πορείας της θεραπείας είναι 10 ημέρες.

Στην οξεία κυστίτιδα, συνταγογραφείται ναλιδιξικό οξύ (Negro). Ενδείκνυται για την πρόληψη της πυελονεφρίτιδας, της νεφρίτιδας, της σπειραματονεφρίτιδας, χρησιμοποιείται για σοβαρή κυστίτιδα, χρόνια παθολογία και υποτροπιάζουσα νόσο. Αυτό το φάρμακο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία της κυστίτιδας που προκαλείται από gram-αρνητική μικροχλωρίδα. Αναθέστε το στο δισκίο 4 φορές την ημέρα, η πορεία της θεραπείας είναι 5-7 ημέρες. Εάν δεν παρατηρηθούν ορατά αποτελέσματα, συνταγογραφείται 5-NOC. Η πορεία της θεραπείας είναι 10-12 ημέρες. Αυτό το φάρμακο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της παρατεταμένης κυστίτιδας.

Κατά κανόνα, με οξεία κυστίτιδα, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται απότομα. Όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 38 βαθμούς, είναι επιβεβλημένη η χορήγηση αντιπυρετικών ως πρώτη βοήθεια. Στη συνέχεια συνδέεται η αντιβιοτική θεραπεία και τα αντιπυρετικά πίνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Η αντιβακτηριακή θεραπεία πραγματοποιείται έως ότου η θερμοκρασία του σώματος επανέλθει στο φυσιολογικό. Επίσης, η αντιβιοτική θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται έως ότου αποκατασταθεί το φυσιολογικό σχήμα του ιζήματος των ούρων και εξαφανιστεί τελείως η βακτηριαιμία (βακτηριουρία).  [5]

Πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα, φάρμακα, χάπια

Με κυστίτιδα, ο ασθενής χρειάζεται πρώτες βοήθειες: δίνουν φάρμακα, χάπια. Μερικές φορές γίνονται ενέσεις. Οι πρώτες βοήθειες πρέπει να παρέχονται πριν από την άφιξη ασθενοφόρου προκειμένου να ανακουφιστεί η κατάσταση του ασθενούς. Συνήθως, ο κατάλογος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επείγουσα περίθαλψη περιορίζεται σε ένα ελάχιστο σύνολο φαρμάκων που σας επιτρέπουν να ανακουφίσετε γρήγορα τον πόνο και τη φλεγμονή, να εξαλείψετε τον σπασμό και να χαλαρώσετε τον ασθενή. Περαιτέρω θεραπεία πραγματοποιείται από γιατρό, ομάδα ασθενοφόρου. Ως κύρια μέσα πρώτων βοηθειών είναι: 5-NOK, urolesan, urosept, analgin, baralgin, no-shpa, spasmalgon. Αυτά είναι τα πιο διάσημα και ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία. Συχνά βρίσκονται στο κουτί πρώτων βοηθειών του ασθενούς που είχε μια επίθεση.

Αλλά ο κατάλογος των φαρμάκων και των δισκίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή πρώτων βοηθειών για κυστίτιδα δεν περιορίζεται σε αυτά τα φάρμακα. Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα φάρμακα.

Για την ανακούφιση των κύριων συμπτωμάτων της κυστίτιδας, χρησιμοποιείται διχλωροθειαζίδη (υποθειαζίδη) - 50-200 mg το καθένα. Αυτό το φάρμακο έχει διουρητικό και υποτασικό αποτέλεσμα. Συνιστάται ο συνδυασμός του με σκευάσματα καλίου, φουροσεμίδη (40-160 mg το καθένα). Τα παρασκευάσματα Rauwolfia, alpha-methylzhdofu, ισοβαρίνη συνταγογραφούνται σε 0,025 g. Το Dibazol χορηγείται σε 2 ml διαλύματος 0,5%. Για να σταματήσει η φλεγμονώδης διαδικασία, το suprastin μπορεί να χορηγηθεί στον ασθενή: με ήπια μορφή - 1 δισκίο, με σοβαρή επίθεση - 2 δισκία. Η σουπρασίνη δρα ως αντιισταμινικό, με στόχο τη μείωση της ισταμίνης. Σε μια οξεία επίθεση κυστίτιδας, αναπτύσσεται μια φλεγμονώδης διαδικασία, η οποία συνοδεύεται από μια ενεργή απελευθέρωση ισταμίνης στο αίμα. Η καταστροφή της ισταμίνης μειώνει τη φλεγμονή και ανακουφίζει την κατάσταση του ασθενούς. Το Ketonal, η κετοφερόλη (1 δισκίο το καθένα) χρησιμοποιούνται ως ισχυρό αναλγητικό για σοβαρή προσβολή.

Τι να κάνετε εάν το monural δεν βοήθησε στην κυστίτιδα;

Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν monural για κυστίτιδα. Αυτή είναι μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία που βοηθά στη γρήγορη ανακούφιση μιας επίθεσης, του πόνου, στην εξάλειψη της φλεγμονής και της μολυσματικής διαδικασίας. Πολλοί βασίζονται στο monural τόσο πολύ που δεν υπάρχουν άλλα μέσα στο κιτ πρώτων βοηθειών. Και μάταια. Τελικά, λίγοι άνθρωποι αναρωτιούνται τι να κάνουν αν το monural δεν βοήθησε στην κυστίτιδα; Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με. Ότι με επαναλαμβανόμενη πορεία της νόσου, με συχνές κρίσεις, ο ασθενής παίρνει συνεχώς αυτό το φάρμακο. Η ευαισθησία του σώματος σε αυτό μειώνεται σταδιακά, αναπτύσσεται ο εθισμός. Επομένως, για να αποφύγετε τον εθισμό, πρέπει να εναλλάσσετε φάρμακα. Δεν συνιστάται η θεραπεία δύο φορές στη σειρά με το ίδιο φάρμακο. Εάν το monural είναι αναποτελεσματικό, μπορείτε να δοκιμάσετε τη φουραγίνη, την κυστόνη ως εναλλακτική λύση.

Τι να κάνετε εάν το furagin δεν βοηθά στην κυστίτιδα;

Με κρίσεις κυστίτιδας, χρησιμοποιείται συχνά η φουραγίνη. Συνήθως λειτουργεί γρήγορα και καλά. Αλλά τι να κάνετε, το furagin δεν βοηθά στην κυστίτιδα; Δεν πρέπει να ανησυχείτε για αυτό. Αυτό συμβαίνει. Απλά πρέπει να αλλάξετε φάρμακα. Φυσικά, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μόνο ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει με ακρίβεια το φάρμακο, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας νόσου, την κατάσταση του ασθενούς. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και χωρίς να γνωρίζουμε το ιστορικό, μπορούν να συστηθούν εναλλακτικά στον ασθενή τα ακόλουθα φάρμακα: φουροσεμίδη (Lasix) σε δόση 40-80 έως 600 mg την ημέρα. Χρησιμοποιούνται αντιυπερτασικά φάρμακα, για παράδειγμα, dopegyt, η ημερήσια δόση του οποίου είναι 0,75 - 1 γραμμάριο. Με προοδευτική κυστίτιδα, η αζαθειοπρίνη συνταγογραφείται σε ποσότητα 100-150 mg την ημέρα, κουδούνια σε ποσότητα 300-500 mg την ημέρα. Τα παρασκευάσματα ασβεστίου εμφανίζονται, για παράδειγμα, χλωριούχο ασβέστιο μέσα σε διάλυμα 5-10%, 1 κουταλιά της σούπας 4 φορές την ημέρα. Επίσης εναλλακτική είναι η κυστόνη, η οποία λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Τι να κάνετε εάν η κυστόνη δεν βοηθά στην κυστίτιδα;

Το Cystone θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την κυστίτιδα. Τώρα σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε εάν η κυστόνη δεν βοηθά στην κυστίτιδα. Συμβαίνουν και τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει εάν ο ασθενής λαμβάνει συχνά θεραπεία με αυτό το φάρμακο. Εμφανίζεται εθισμός, μειώνεται η αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το φάρμακο συνταγογραφείται για πρώτη φορά και δεν βοηθά. Αυτά είναι τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματος. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα εντός 2-3 ημερών, η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί και να αναζητηθεί εναλλακτική λύση. Η πλησιέστερη εναλλακτική στην κυστόνη είναι η μονουραλική, η φουραγίνη. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, πριν αρχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πρώτες βοήθειες για πόνο στην κυστίτιδα

Για τον πόνο στην κυστίτιδα, χρειάζονται πρώτες βοήθειες. Πρέπει να παρέχεται το συντομότερο δυνατό. Πρώτα απ 'όλα, ο ασθενής πρέπει να λάβει οποιοδήποτε παυσίπονο. Εξαρτάται από τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού. Σε σοβαρή παθολογία, χορηγούνται τόσο ισχυρά φάρμακα όπως η κετανόλη, η κετολοράκη. Με μέτρια σοβαρή παθολογία, αρκούν baralgin, analgin, diclofenac, no-shpy. Αυτές οι θεραπείες ανακουφίζουν γρήγορα τον πόνο. Μετά από αυτό, πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. Πριν την άφιξή της, η ασθενής θα πρέπει να έχει ξεκούραση και άφθονα υγρά. Ο γιατρός σας θα παράσχει περαιτέρω βοήθεια.

Τι να κάνετε με κοψίματα με κυστίτιδα;

Εάν εμφανιστεί αίσθημα πόνου κατά τη διάρκεια της κυστίτιδας, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό και να υποβληθείτε σε εξέταση. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της έναρξης της φλεγμονώδους διαδικασίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το ξεκινήσετε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή επίθεση. Είναι καλύτερα να αποτρέψετε τη φλεγμονή στα αρχικά στάδια. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε θεραπείες όπως monural, furagin, cystone, urolesan. Σταματούν καλά τη φλεγμονώδη διαδικασία, ειδικά στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής της, αποτρέπουν την ανάπτυξη σοβαρής φλεγμονής και μόλυνσης και αποτρέπουν τις επιπλοκές.

Εναλλακτικές θεραπείες για κυστίτιδα ως πρώτες βοήθειες

Ως πρώτες βοήθειες για κυστίτιδα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές θεραπείες. Ας εξετάσουμε μερικά από αυτά.

Με την κυστίτιδα, ενδείκνυται η θεραπεία με βότανα, καθώς τα βότανα επιτρέπουν τη μακροχρόνια, αθροιστική θεραπεία. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα αναφέρονται παρακάτω.

Marsh ledum. Χρησιμοποιείται σε μορφή αφεψήματος: περίπου μια πρέζα βότανα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (βραστό νερό). Αφήστε για τουλάχιστον μία ώρα. Πίνετε μια κουταλιά της σούπας 2-3 φορές την ημέρα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το προϊόν είναι δηλητηριώδες, πάρτε με προσοχή.

Μυριόφυλλο. Συνιστάται η χρήση με τη μορφή έγχυσης αλκοόλ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υδατικό διάλυμα. Συχνά περιλαμβάνονται σε διάφορες συλλογές φαρμάκων.

Το Barberry συνηθισμένο παράγεται σε τελική μορφή με τη μορφή παρασκευάσματος διθειικής βερβερίνης, μια συλλογή σύμφωνα με τη συνταγή του Zdrenko.

Η ακμή σε σχήμα καρδιάς χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψημάτων, αφεψημάτων, εκχυλισμάτων. Το Stephania smooth χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψημάτων, αφεψημάτων.

Συχνά συνταγογραφείται και όπως marshmallow, calamus, celandine, plantain, έλατο Σιβηρίας, άρκευθος, πικραλίδα, Manchurian aralia, Japanese Sophora, water mountaineer, snake mountaineer, ginseng, cornflower, eleutherococcus, echinacea. Αυτά τα κεφάλαια συνιστώνται να χρησιμοποιούνται με τη μορφή εγχύσεων αλκοόλ (με χρήση αλκοόλ με συγκέντρωση 40%). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αφεψήματα με νερό.

Τι να κάνετε με την έξαρση της κυστίτιδας;

Με επαναλαμβανόμενη πορεία, συνταγογραφούνται χρόνια κυστίτιδα, συχνές επιπλοκές στα νεφρά, κορτικοστεροειδή ορμόνες. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν όταν υπάρχει αίμα στα ούρα (αιματουρία). Για παράδειγμα, η πρεδνιζολόνη είναι το φάρμακο εκλογής. Συνταγογραφείται, ξεκινώντας με δόση 10-20 mg την ημέρα. Γρήγορα (μέσα σε 5-7 ημέρες), αυξήστε την ημερήσια δόση στα 60 mg, συνεχίστε τη θεραπεία για 2-3 εβδομάδες και στη συνέχεια μειώστε σταδιακά τη δόση. Η πορεία της θεραπείας είναι 5-6 εβδομάδες. Συνολικά, η πορεία απαιτεί 1500-2000 mg πρεδνιζολόνης. Ελλείψει του επιθυμητού αποτελέσματος, συνταγογραφούνται δόσεις συντήρησης πρεδνιζολόνης (10-15 mg την ημέρα).

Με την έξαρση της κυστίτιδας, χρησιμοποιείται επίσης θειικό μαγνήσιο (ενδοφλέβια χορήγηση). Ενίονται περίπου 10 ml διαλύματος 25% του φαρμάκου. Με έντονο πόνο. Το οποίο δεν σταματά με άλλα φάρμακα, δώστε ναρκωτικά παυσίπονα, για παράδειγμα, ένυδρη χλωράλη. Οι γαγγλιοαναστολείς έχουν θετική επίδραση. Για παράδειγμα, βενζοεξόνιο 10-20 mg (0,5 - 1 ml διαλύματος 2% ενδομυϊκά). Reserpine, uregit, lasix συνταγογραφούνται επίσης για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Τι δεν μπορεί να γίνει με την κυστίτιδα;

Συχνά ακούμε από τους ασθενείς την ερώτηση: τι δεν μπορεί να γίνει με την κυστίτιδα; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι ότι δεν πρέπει να κάνετε αυτοθεραπεία. Η κυστίτιδα είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη ασθένεια. Είναι πολύ πιο σοβαρό από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ο κίνδυνος είναι ότι με κυστίτιδα αναπτύσσεται μια οξεία μολυσματική και φλεγμονώδης διαδικασία. Κατά συνέπεια, κατά μήκος των ανοδικών οδών, αυτή η διαδικασία εξαπλώνεται γρήγορα σε όλα τα ουροποιητικά συστήματα - ουρητήρες, νεφρά. Οι επιπλοκές στα νεφρά θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες, καθώς η παθολογική διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί μέχρι νέκρωση και ανάπτυξη νεφρικής ανεπάρκειας. Μια λοίμωξη που έχει εισέλθει στα νεφρά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και συχνά οδηγεί σε αναπηρία και θάνατο. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι οι επιπλοκές στο αναπαραγωγικό σύστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να συμβεί ενδομήτρια λοίμωξη, ακόμη και θάνατος εμβρύου ή περίπλοκος τοκετός. Για τους άνδρες από την πλευρά του αναπαραγωγικού συστήματος, μια σοβαρή επιπλοκή είναι η σεξουαλική ανικανότητα, η υπογονιμότητα.

Είναι αδύνατο να διακοπεί η πορεία της θεραπείας με κυστίτιδα ή να μειωθεί η δόση, ακόμη και αν η κατάσταση της υγείας έχει βελτιωθεί. Η βελτίωση της ευημερίας σημαίνει ότι η φλεγμονώδης διαδικασία έχει μειωθεί, τα συμπτώματα έχουν φύγει, αλλά η πλήρης ανάκαμψη είναι ακόμα μακριά. Εάν η θεραπεία εγκαταλειφθεί, η κυστίτιδα θα γίνει χρόνια με συχνές υποτροπές.

Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε και να σταματήσετε τη θεραπεία με αντιβιοτικά μόνοι σας. Εάν επιλέξετε λάθος φάρμακο ή σταματήσετε τη θεραπεία χωρίς να θεραπευθείτε, αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αντίστασης μεταξύ της βακτηριακής μικροχλωρίδας και τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργούν πλέον.

Μην τρώτε πικάντικα, τηγανητά, λιπαρά, καπνιστά φαγητά. Δεν μπορείτε να φάτε μαρινάδες, τουρσιά, πιάτα με πολλά μπαχαρικά, μπαχαρικά. Δεν μπορείτε να πιείτε αλκοόλ. Το φαγητό πρέπει να είναι διαιτητικό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρυώνετε υπερβολικά.

Επιπλέον, ένας ασθενής που έχει ιστορικό κυστίτιδας θα πρέπει να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για την ασθένειά του. Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι οι  πρώτες βοήθειες για την κυστίτιδα  απαιτούνται ακόμη και πριν φτάσει το ασθενοφόρο, επομένως θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένα κουτί πρώτων βοηθειών με βασικά φάρμακα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.