^

Υγεία

A
A
A

Κυστίτιδα με αίμα: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 03.10.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης χαρακτηρίζεται από συχνή και επώδυνη επιθυμία για ούρηση. Μερικές φορές μπορείτε να παρατηρήσετε κυστίτιδα με αίμα που εμφανίζεται στο τέλος της ούρησης ή απλώς υπάρχει στο ουροποιητικό υγρό, χρωματίζοντάς το σε μια κοκκινωπή ή ροζ απόχρωση. Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για οξεία κυστίτιδα, και στη δεύτερη περίπτωση, για ένα πιο περίπλοκο πρόβλημα - την αιμορραγική κυστίτιδα.

Επιδημιολογία

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η κυστίτιδα με αίμα εντοπίζεται συχνότερα σε γυναίκες ασθενείς. Αυτό οφείλεται κυρίως σε ανατομικούς, φυσιολογικούς και ορμονικούς λόγους.

Στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως αρκετά εκατομμύρια περιστατικά φλεγμονής της ουροδόχου κύστης. Η νόσος διαγνώστηκε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή στο 25% των γυναικών και στο 5% των ανδρών. Σε κάθε τρίτο ασθενή η κυστίτιδα εμφανίζεται με υποτροπές και στο 10% των περιπτώσεων η οξεία κυστίτιδα με αίμα γίνεται χρόνια.

Η αιμορραγική κυστίτιδα εντοπίζεται συχνά σε παιδιά ή νέους μεταξύ 25 και 30 ετών ή σε γυναίκες άνω των 55 ετών. Το αίμα στα ούρα προσδιορίζεται κυρίως σε οξεία ή υποτροπιάζουσα κυστίτιδα.

Αιτίες κυστίτιδα με αίμα

 • Η αληθινή κυστίτιδα με αίμα (αιμορραγική) είναι συχνά το αποτέλεσμα μόλυνσης από αδενοϊό που διεισδύει από το αίμα στο ουροποιητικό σύστημα. Παρόμοια παθολογία διαγιγνώσκεται κυρίως στα παιδιά - ειδικά στα αγόρια.
 • Αίμα στα ούρα μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας με κυτταροτοξικά φάρμακα, τα οποία στο ανθρώπινο σώμα μετατρέπονται σε ακρολεΐνη, ένα συστατικό που ερεθίζει τα εσωτερικά τοιχώματα της ουροδόχου κύστης.
 • Η κυστίτιδα με αίμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακτινοθεραπείας.
 • Η εμφάνιση αίματος στις γυναίκες συχνά συνδέεται με μικροβιακές βλάβες - για παράδειγμα, όταν το E. Coli εισέρχεται στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

Η κυστίτιδα με αίμα εμφανίζεται υπό την επίδραση οποιασδήποτε αιτίας που μπορεί να τραυματίσει ή να βλάψει τον εσωτερικό βλεννογόνο ιστό της ουροδόχου κύστης. Σε αυτή την περίπτωση, τα αιμοφόρα αγγεία εκτίθενται και το αίμα εξέρχεται στον αυλό του οργάνου. [1]

Οι ακόλουθες κατηγορίες ασθενών κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν κυστίτιδα με αίμα:

 • σεξουαλικά ενεργές γυναίκες και άνδρες, ειδικά με άφθονο περιστασιακό σεξ.
 • ασθενείς που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες μεθόδους αντισύλληψης - για παράδειγμα, μεμβράνες με σπερματοκτόνες ουσίες.
 • γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση·
 • ασθενείς που χρησιμοποιούν ουροποιητικούς καθετήρες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή περιοδικά.

Παράγοντες κινδύνου

Συγκεκριμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση αίματος στην κυστίτιδα μπορεί να είναι:

 • μείωση της συσταλτικής λειτουργίας των μυών των τοιχωμάτων του ουροποιητικού οργάνου.
 • η είσοδος ξένων σωμάτων στην ουρήθρα - για παράδειγμα, πέτρες ή άμμος, που καταστρέφουν τους βλεννογόνους ιστούς και προκαλούν φλεγμονώδη διαδικασία.
 • παρατεταμένη απουσία εκκένωσης της ουροδόχου κύστης, η οποία προκαλεί κυκλοφορικές διαταραχές στο όργανο.
 • ανατομικές διαταραχές στην απέκκριση του ουροποιητικού υγρού - για παράδειγμα, στενός αυλός της ουροδόχου κύστης, διεργασίες όγκου.

Παθογένεση

Η διείσδυση μιας βακτηριακής ή ιογενούς λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους:

 • ανιούσα διαδρομή (είναι επίσης ουρηθρική, δηλαδή μέσω της ουρήθρας).
 • αιματογενής οδός (η μόλυνση έρχεται με το αίμα).
 • λεμφογενής οδός (η μόλυνση εισέρχεται μέσω των λεμφικών αγγείων).

Στις γυναίκες, η μόλυνση της ουρήθρας κυριαρχεί συχνότερα, και στα παιδιά - αιματογενής.

Σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη μικροβιακής κυστίτιδας με αίμα είναι η έλξη παθογόνων μικροοργανισμών στα ουροθηλιακά κύτταρα με περαιτέρω εισβολή τους.

Το ουροθήλιο είναι ικανό να παράγει και να εκκρίνει μια ουσία βλεννοπολυσακχαρίτη στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, η οποία αποτελεί την εσωτερική της άμυνα. Αυτή η ουσία με τον δικό της τρόπο μπορεί να παίξει αντικολλητικό ρόλο. Η έλξη της μόλυνσης στα ουροθηλιακά κύτταρα συμβαίνει ως αποτέλεσμα της βλάβης ή της τροποποίησης της άμυνας του βλεννοπολυσακχαρίτη: αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την εξασθενημένη κυκλοφορία του αίματος στο όργανο, την αυξημένη περιεκτικότητα σε υποδοχείς για μικροβιακή προσκόλληση. Είναι επίσης πιθανοί μηχανικοί τραυματισμοί της ουροδόχου κύστης, οι οποίοι οδηγούν στην έκθεση των αιμοφόρων αγγείων και στην απελευθέρωση αίματος στο ουροποιητικό υγρό. [2]

Συμπτώματα κυστίτιδα με αίμα

Τα πρώτα σημάδια της κυστίτιδας δεν εκδηλώνονται καθόλου με την απελευθέρωση αίματος στα ούρα. Τις περισσότερες φορές, εντοπίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • έντονη και ξαφνική παρόρμηση για ούρηση.
 • ψευδαίσθηση και αυξημένες ορμές.
 • έντονη αίσθηση καψίματος κατά την απέκκριση των ούρων.
 • έντονη παρόρμηση στο φόντο μιας μικρής ποσότητας ουροποιητικού υγρού.
 • θολά ούρα, αλλαγή στην οσμή.
 • αίσθημα δυσφορίας και πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
 • μια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας - έως περίπου 37, λιγότερο συχνά - έως 38 ° C.

Στα μικρά παιδιά, η οξεία κυστίτιδα με αίμα συχνά εκδηλώνεται με ακράτεια ούρων, πυρετό, απώλεια όρεξης και διαταραχή του ύπνου.

Μια οξεία προσβολή κυστίτιδας με αίμα, που συνοδεύεται από συμπτώματα μέθης (ταχύς καρδιακός παλμός, έμετος, σημαντικός πυρετός, ρίγη) είναι συνήθως τυπική μιας ινοελκώδους ή γάγγραινας μορφής της νόσου. Τέτοιες μορφές συχνά αναπτύσσονται σε ασθενείς με εμφανή ανοσοανεπάρκεια, ή με επιπλοκή πυελονεφρίτιδας.

Το αίμα στη χρόνια κυστίτιδα μπορεί να ανιχνευθεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Πρόσθετα συμπτώματα είναι γενικό άγχος, επώδυνη ψηλάφηση στην υπερηβική περιοχή. [3]

Κυστίτιδα με αίμα στις γυναίκες

Η κυστίτιδα στις γυναίκες συμβαίνει συχνά, και μάλιστα μερικές φορές αποκτά χρόνια πορεία. Ο λόγος για αυτό είναι η αυτοθεραπεία, μια επιπόλαιη στάση απέναντι στην ασθένεια, αγνοώντας μια επίσκεψη στον γιατρό. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι:

 • απότομη εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • καθιστικός τρόπος ζωής, παρατεταμένη καθιστή θέση, παρατεταμένη κατακράτηση ούρων στην ουροδόχο κύστη.
 • η χρήση γλυκών, πικάντικων και τηγανητών τροφίμων, χαμηλή πρόσληψη υγρών.
 • μη αντιμετωπισμένα γυναικολογικά προβλήματα.
 • συνεχές στρες, χρόνια κόπωση.
 • μη συμμόρφωση με τους κανόνες προσωπικής και οικείας υγιεινής ·
 • ακατάσχετη σεξουαλική ζωή, απροστάτευτες σεξουαλικές επαφές.

Ο κίνδυνος μιας φλεγμονώδους διαδικασίας αυξάνεται σημαντικά εάν μια γυναίκα:

 • πρακτικές συνδυασμένης πρωκτοκολπικής επαφής.
 • σκουπίζεται μετά την αφόδευση όχι από μπροστά προς τα πίσω, αλλά αντίστροφα.
 • χρησιμοποιεί τακτικά επιθέματα ή ταμπόν (συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών) και σπάνια τα αλλάζει.
 • φοράει εσώρουχα από συνθετικά πυκνά υφάσματα.
 • συχνά προσπαθεί να καταστείλει την ούρηση.

Ιδιαίτερα συχνά στις γυναίκες, η ασθένεια αναπτύσσεται σε φόντο ορμονικών αλλαγών - για παράδειγμα, με την έναρξη της εμμηνόπαυσης ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κυστίτιδα με αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η φλεγμονώδης διαδικασία γίνεται αισθητή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκετά συχνά, και υπάρχει μια εξήγηση για αυτό. Πρώτον, η μήτρα μεγαλώνει και ασκεί πίεση στους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη. Αυτό προκαλεί παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος στα όργανα, αποτρέπει την επαρκή εκροή ούρων και συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηριακής λοίμωξης. Δεύτερον, στις έγκυες γυναίκες, η ποιότητα της ανοσολογικής προστασίας μειώνεται: το σώμα το κάνει αυτό επίτηδες, έτσι ώστε η μήτρα να μην απορρίπτει το μωρό, παρερμηνεύοντας τους νέους ιστούς με ξένο σώμα. Τρίτον, οι έντονες ορμονικές αλλαγές συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη της νόσου.

Εάν μια γυναίκα είχε προηγουμένως προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα, τότε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να επιδεινωθούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυστίτιδα με αίμα σε μια έγκυο γυναίκα απαιτεί ιδιαίτερη και σοβαρή στάση. Το να ελπίζεις ότι «θα περάσει μόνο του» και να πίνεις μόνο χυμό cranberry είναι τουλάχιστον παράλογο. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας πρέπει να είναι όχι μόνο υποχρεωτική, αλλά και άμεση. Εάν δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρη θεραπεία υψηλής ποιότητας, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος αυτόματης αποβολής, πρόωρου τοκετού και διαταραχής της ενδομήτριας ανάπτυξης του μωρού.

Αίμα με κυστίτιδα σε ένα παιδί

Η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης είναι η πιο συχνή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, που εμφανίζεται στην παιδιατρική και παιδιατρική ουρολογική πρακτική. Η νόσος εμφανίζεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά είναι περίπου 4 φορές πιο συχνή σε κορίτσια ηλικίας 4-12 ετών. Αυτή η τάση επίπτωσης σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά της ανατομίας των κοριτσιών: ευρεία και κοντή ουρήθρα, κοντινή απόσταση από τον πρωκτό κ.λπ.

Το αίμα στα ούρα μπορεί να παρατηρηθεί με μια μεμονωμένη ή συνδυασμένη φλεγμονώδη διαδικασία (για παράδειγμα, με κυστεοουρηθρίτιδα, κυστουελονεφρίτιδα).

Κατά τη διεξαγωγή βακτηριακής καλλιέργειας ουροποιητικού υγρού σε παιδιά, σπέρνονται κυρίως ουροπαθογόνα στελέχη Escherichia coli, λιγότερο συχνά - Proteus, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus epidermidis. Σε περίπου μία στις τέσσερις περιπτώσεις, τα βακτήρια στα ούρα δεν ανιχνεύονται διαγνωστικά.

Η οξεία κυστίτιδα στην παιδική ηλικία καταλήγει συχνότερα σε ανάρρωση. Η χρόνια μορφή της νόσου αναπτύσσεται παρουσία ανατομικών λειτουργικών προϋποθέσεων για την καθυστέρηση και τον πολλαπλασιασμό της μόλυνσης. Τα παιδιά με χρόνια μορφή θα πρέπει να βρίσκονται υπό την επίβλεψη ουρολόγου, να δίνουν τακτικά ούρα για εξετάσεις και να εξετάζονται.

Αίμα με κυστίτιδα στους άνδρες

Η κυστίτιδα δεν είναι τόσο συχνή στους άνδρες όσο στις γυναίκες. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η φλεγμονή στους άνδρες ασθενείς είναι πιο σοβαρή, με σοβαρά συμπτώματα και αίμα στα ούρα. Επιπλέον, η νόσος συνδέεται κυρίως με πρόβλημα στον προστάτη.

Η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί μετά την είσοδο του μικροβιακού παθογόνου Escherichia coli, το οποίο φυσιολογικά «ζει» στο έντερο, εισέλθει στο ουροποιητικό σύστημα. Όμως η κυστίτιδα είναι συχνότερα δευτερογενής, αφού πρώτα ο προστάτης αδένας φλεγμονώνεται. Η ουρήθρα στενεύει, η κύστη δεν αδειάζει τελείως, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της πιθανότητας μολυσματικής διαδικασίας.

Η θεραπεία της νόσου στους άνδρες συνεπάγεται πρωταρχικό αντίκτυπο στη φλεγμονώδη απόκριση στον προστάτη, μετά την οποία συνταγογραφείται φαρμακευτική θεραπεία για κυστίτιδα - ειδικότερα, απαιτούνται αντιβιοτικά. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια δίαιτα, να πίνετε πολλά υγρά: αυτό σας επιτρέπει να επιταχύνετε την απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα και να ενισχύσετε την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών.

Κυστίτιδα με αίμα μετά από οικειότητα

Αυτό το είδος της ασθένειας ονομάζεται μετασυνουσιακή, καθώς η φλεγμονή αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τη σεξουαλική επαφή. Σε αυτή την περίπτωση, η σεξουαλική επαφή γίνεται προκλητικός παράγοντας στην επώδυνη διαδικασία.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι:

 • Το πολύ τραχύ σεξ ή η ανεπαρκής ποσότητα φυσικής λίπανσης οδηγεί σε βλάβη στους ιστούς των γεννητικών οργάνων και της ουρήθρας.
 • ασθένειες της γεννητικής περιοχής που προκαλούν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • χαμηλό επίπεδο ορμονών φύλου στο γυναικείο σώμα (ιδίως οιστρογόνα).
 • συχνή και ακατάλληλη σεξουαλική επαφή.
 • συνδυασμός πρωκτικής και κολπικής επαφής.

Επίσης, οι «ένοχοι» μπορεί να είναι τα ανατομικά χαρακτηριστικά των γεννητικών οργάνων - για παράδειγμα, εάν η απόσταση μεταξύ της ουρήθρας και του πρωκτού είναι μικρότερη από 4,5 cm.

Κυστίτιδα ακτινοβολίας με αίμα

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της ογκολογίας, οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από την κακοήθη εστία, εκτίθενται στην ακτινοβολία και άλλα υγιή όργανα. Μεταξύ αυτών είναι η ουροδόχος κύστη: οι ακτίνες επηρεάζουν τους ιστούς της, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη κυστίτιδας από ακτινοβολία.

Εάν το ουροθήλιο, το φυσικό προστατευτικό στρώμα της ουροδόχου κύστης, υποστεί βλάβη, τα στοιχεία του ουροποιητικού υγρού αρχίζουν να ερεθίζουν τον βλεννογόνο ιστό, επηρεάζοντας τις εκτεθειμένες νευρικές απολήξεις. Με μακροχρόνια ακτινοθεραπεία, το ουροθήλιο μπορεί να καλυφθεί με έλκη, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Τα έλκη αρχίζουν να αιμορραγούν, το αίμα εμφανίζεται στα ούρα.

Με ένα τέτοιο πρόβλημα, η ενδοκυστική θεραπεία γίνεται συχνά η μόνη σωστή λύση: συνταγογραφούνται υαλουρονικό ή αλγινικό νάτριο, θειική χονδροϊτίνη, δηλαδή ουσίες που μπορούν να αποκαταστήσουν το προστατευτικό στρώμα και να διορθώσουν τις αυτοάνοσες αντιδράσεις.

Η κυστίτιδα με ακτινοβολία με αίμα είναι μια σοβαρή επιπλοκή ενός συγκεκριμένου τύπου θεραπείας. Ωστόσο, δεν πρέπει να απελπίζεστε: οι σύγχρονες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή και να θεραπεύσουν την ύπουλη ασθένεια. [4]

Επιπλοκές και συνέπειες

Εάν, μετά τα πρώτα σημάδια κυστίτιδας με αίμα, η θεραπεία ακολούθησε γρήγορα και αποδείχθηκε ικανή, τότε οι επιπλοκές σε αυτή την περίπτωση αναπτύσσονται εξαιρετικά σπάνια. Αλλά εάν η θεραπεία δεν είναι έγκαιρη, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την ανάπτυξη σοβαρών και δυσμενών συνεπειών. [5]

Οι πιο πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν, πρώτα απ 'όλα, πυελονεφρίτιδα - μια μολυσματική φλεγμονώδη βλάβη των νεφρών. Η μολυσματική διαδικασία από την κύρια εστία της φλεγμονής - την ουροδόχο κύστη - μεταφέρεται στα νεφρά με ανιούσα τρόπο, γεγονός που οδηγεί σε πυελονεφρίτιδα ή ακόμα και σε μη αναστρέψιμες αλλαγές στους ιστούς των νεφρών.

Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής βλάβης λόγω λοιμώδους κυστίτιδας. Και η τακτική και ακόμη πιο παρατεταμένη αιματουρία οδηγεί τις περισσότερες φορές στην ανάπτυξη αναιμίας, με συμπτώματα χαρακτηριστικά αυτής της πάθησης: ζάλη, εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, ωχρότητα του δέρματος, αδυναμία, κόπωση κ.λπ. [6]

Διαγνωστικά κυστίτιδα με αίμα

Τα πρώτα διαγνωστικά στάδια που θα πρέπει να περάσει ο ασθενής στο ραντεβού του γιατρού είναι η έρευνα και η φυσική εξέταση. Μόνο αφού ακούσει τα παράπονα του ασθενούς, τον εξετάσει για εξωτερικά παθολογικά σημεία, ο γιατρός θα μπορεί να συστήσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις και εξετάσεις, για παράδειγμα:

 • μια γενική εξέταση ούρων βοηθά στον εντοπισμό λευκοκυτταριουρίας, ερυθροκυτταρουρίας, καθώς και νιτρωδών, υποδεικνύοντας την παρουσία βακτηριακής λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα.
 • πραγματοποιείται εξέταση ούρων για στειρότητα εάν υπάρχουν υποψίες μολυσματικών διεργασιών στην ουρία και βοηθά στον εντοπισμό του τύπου και του αριθμού των παθογόνων μικροοργανισμών.
 • μια γενική εξέταση αίματος για κυστίτιδα δείχνει μη ειδικές φλεγμονώδεις αλλαγές και είναι σε θέση να δώσει μια έμμεση ιδέα για την παρουσία και τη σοβαρότητα της μολυσματικής διαδικασίας στο ουροποιητικό σύστημα.

Το αίμα στα ούρα με κυστίτιδα δεν ανιχνεύεται απαραίτητα μόνο με εργαστηριακές μεθόδους: μερικές φορές μπορεί να φανεί μόνο του - για παράδειγμα, στο τέλος της πράξης ούρησης (οι λεγόμενες "τελευταίες σταγόνες" ούρων). Συχνά το ουροποιητικό υγρό γίνεται κοκκινωπό ή ροζ, γεγονός που υποδηλώνει επίσης την παρουσία αίματος σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν το χρώμα γίνει κόκκινο ή «σκουριάσει», εμφανιστούν νήματα και θρόμβοι, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία μεγάλης ποσότητας αίματος στα ούρα. [7]

Τα λευκοκύτταρα στην κυστίτιδα στο αίμα θεωρούνται ένας από τους δείκτες της φλεγμονώδους διαδικασίας στο σώμα. Η κύρια λειτουργία αυτών των κυττάρων είναι να εξουδετερώνουν τη διείσδυση των ιών, τη βακτηριακή μόλυνση. Η παρουσία φλεγμονής μπορεί να υποδηλωθεί τόσο από την έντονη αύξηση του επιπέδου των λευκοκυττάρων όσο και από τη σημαντική μείωση του αριθμού τους.

Η ενόργανη διάγνωση περιλαμβάνει συνήθως κυστεοσκόπηση, ακτινογραφία κοιλίας ή υπερηχογράφημα των οπισθοπεριτοναϊκών οργάνων. Εάν είναι απαραίτητο, συνταγογραφείται ακτινογραφία με σκιαγραφικό, κυστεογραφία ή ενδοφλέβια ουρογραφία.

Η χρήση κυστεοσκοπίου μερικές φορές συνδέεται με τη λήψη ενός μικρού κομματιού ιστού (βιοψία) για περαιτέρω ιστολογική εξέταση.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση στοχεύει συνήθως στον αποκλεισμό της δευτερογενούς κυστίτιδας και στην πιθανότητα εμφάνισης πρωτογενών ασθενειών όπως πέτρες στην ουροδόχο κύστη, διεργασίες όγκου, νευρογενή δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και προδιηθητικό καρκίνο. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαχωριστούν ειδικές μορφές φλεγμονής (για παράδειγμα, του φυματιώδους τύπου), για να προσδιοριστεί το στάδιο και η έκταση της παθολογικής αντίδρασης στο ουροποιητικό σύστημα. [8]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία κυστίτιδα με αίμα

Πριν συνταγογραφήσει θεραπευτικά μέτρα για κυστίτιδα με αίμα, ο γιατρός πρέπει να πραγματοποιήσει μια διάγνωση προκειμένου να λάβει τις πληρέστερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ουροδόχου κύστης, να αξιολογήσει την ανάγκη για ειδική και μακροχρόνια θεραπεία.

Η υποχρεωτική φαρμακευτική θεραπεία συνταγογραφείται:

 • αντιβιοτικά (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βακτηριολογικής εξέτασης του ουροποιητικού υγρού).
 • αμιτριπτυλίνη (ένας από τους βασικούς εκπροσώπους των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών, ικανός να ομαλοποιεί τα μαστοκύτταρα, να αυξάνει την ικανότητα εργασίας της ουροδόχου κύστης, να μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, να ηρεμεί).
 • αντιισταμινικά (σταθεροποιούν τα μαστοκύτταρα, μειώνουν το πρήξιμο και τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους διαδικασίας).

Μεταξύ άλλων φαρμάκων που μπορεί να συμπεριληφθούν στο θεραπευτικό σχήμα για κυστίτιδα με αίμα, μπορεί κανείς να ονομάσει τα ακόλουθα:

 • Uristat (Φαιναζοπυριδίνη);
 • Παρασκευάσματα της σειράς νιτροφουρανίων.
 • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • οπιοειδή?
 • φάρμακα για τη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και των μεταβολικών διεργασιών.

Πρόληψη

Για προληπτικούς σκοπούς, συνιστώνται οι ακόλουθοι κανόνες και αρχές:

 • αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής και οικείας υγιεινής ·
 • έγκαιρη διόρθωση των ανατομικών ελαττωμάτων του ουροποιητικού συστήματος, εάν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό.
 • έγκαιρη θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων, λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων (η θεραπεία πραγματοποιείται ταυτόχρονα και για τους δύο συντρόφους), ουρολογικές παθήσεις.
 • συμμόρφωση με τη σεξουαλική υγιεινή ·
 • ποιοτικός έλεγχος της μικροχλωρίδας, τόσο στα έντερα όσο και στον κόλπο, ειδικά με παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών ή κατά τη χρήση σπερματοκτόνων παραγόντων.
 • έγκαιρη κένωση της ουροδόχου κύστης, κατανάλωση αρκετών υγρών (πρόληψη αφυδάτωσης).
 • υποχρεωτική πράξη ούρησης αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή (προφύλαξη μετά τη σεξουαλική επαφή για άτομα με συνεχείς παροξύνσεις μετά τη σεξουαλική επαφή).

Πρόβλεψη

Για προληπτικούς σκοπούς, συνιστώνται οι ακόλουθοι κανόνες και αρχές:

 • αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικής και οικείας υγιεινής ·
 • έγκαιρη διόρθωση των ανατομικών ελαττωμάτων του ουροποιητικού συστήματος, εάν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό.
 • έγκαιρη θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων, λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων (η θεραπεία πραγματοποιείται ταυτόχρονα και για τους δύο συντρόφους), ουρολογικές παθήσεις.
 • συμμόρφωση με τη σεξουαλική υγιεινή ·
 • ποιοτικός έλεγχος της μικροχλωρίδας, τόσο στα έντερα όσο και στον κόλπο, ειδικά με παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών ή κατά τη χρήση σπερματοκτόνων παραγόντων.
 • έγκαιρη κένωση της ουροδόχου κύστης, κατανάλωση αρκετών υγρών (πρόληψη αφυδάτωσης).
 • υποχρεωτική πράξη ούρησης αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή (προφύλαξη μετά τη σεξουαλική επαφή για άτομα με συνεχείς παροξύνσεις μετά τη σεξουαλική επαφή).
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.