^

Υγεία

Ουρολόγος

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ουρολόγος - ιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία ασθενειών των αρσενικών γεννητικών οργάνων και των οργάνων απέκκρισης σε άνδρες και γυναίκες.

Ποιος είναι ουρολόγος;

Ο ουρολόγος παίρνει άντρες με ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και γυναίκες και άντρες με ασθένειες των οργάνων εκκρίσεως. Πρώτον, ο ουρολόγος εξετάζει τη μέση, την κοιλιά, το όσχεο. Μπορεί να ανατεθεί κλινική ανάλυση αίματος και ούρων, μπουκιών, κυστεοσκοπίας. Ο ουρολόγος προετοιμάζει επίσης την τεκμηρίωση για κάθε ασθενή.

Η υγεία του ουρογεννητικού συστήματος είναι πολύ εύθραυστη, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή με αυτόν τον γιατρό που ο καθένας αντιμετωπίζει. Συχνά, συχνή, οδυνηρή ούρηση ή σεξουαλική βλάβη στους άνδρες δίνεται σε γιατρό. Η προφύλαξη στην ουρολογία είναι πολύ σημαντική. Οι άνδρες θα πρέπει να εξετάζονται μία φορά το χρόνο, γυναίκες, εάν δεν υπάρχει παθολογία - μία φορά κάθε 1.5-2 χρόνια.

Ο ουρολόγος αντιμετωπίζει μια μείωση της ισχύος, της φλεγμονής και του αδενομώματος του προστάτη, της κυστίτιδας, της πυελονεφρίτιδας, της ακράτειας ούρων. Μια γυναίκα πρέπει να ειδοποιείται όταν ουρηθώ και πρησμένα. Μπορεί να είναι πυελονεφρίτιδα ή κυστίτιδα.

Ποιες είναι οι δοκιμές που πρέπει να λάβω όταν έρθω σε επαφή με έναν ουρολόγο;

Ο ουρολόγος μπορεί να χρειαστεί μια γενική εξέταση αίματος, μια κλινική και βιοχημική ανάλυση ούρων, μια ανάλυση ούρων για τον Nechiporenko για να διευκρινίσει τις τακτικές διάγνωσης και θεραπείας. Ο γιατρός διορίζει αυτές ή άλλες αναλύσεις, στηριζόμενες σε χαρακτηριστικά σημεία στα οποία είναι πιθανό να υποψιαστεί αυτή ή αυτή την ουρολογική ασθένεια. Με την προστατίτιδα, μπορεί να συνιστάται έκκριση προστάτη. Σας επιτρέπει να αξιολογήσετε τη λειτουργία του προστάτη. Η έκκριση του προστάτη εξετάζεται υπό μικροσκόπιο, μετρώντας τον αριθμό των λευκοκυττάρων, των κόκκων λεκιθίνης και των σωμάτων αμυλοειδούς. Το κανονικό μυστικό του προστάτη είναι ένα ομοιογενές ιξώδες υγρό γάλακτος, ο αριθμός των λευκοκυττάρων είναι μέχρι 15 στο οπτικό πεδίο. Τα σώματα αμυλοειδούς δεν απαντώνται κανονικά.

Ποιες διαγνωστικές μέθοδοι χρησιμοποιεί ο ουρολόγος;

Η διάγνωση, που εκτελείται ποιοτικά και πλήρως, καθορίζει την αιτία των συμπτωμάτων. Η επιθεώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ βρίσκεται και στέκεται. Οίδημα του όσχεου, πρήξιμο, ένταση των κοιλιακών μυών. Η εξέταση με δάχτυλο του προστάτη βοηθά στην ταυτοποίηση της προστατίτιδας, των όγκων. Στην αρσενική ουρολογία, αυτή είναι η παλαιότερη μέθοδος, η οποία εξακολουθεί να είναι σχετική μέχρι τώρα. Η υπερευαισθησία στην εξέταση είναι ένα από τα σημάδια της προστατίτιδας. Ο ουρολόγος εκτιμά οπτικά το χρώμα του δέρματος, την κατάσταση των γεννητικών οργάνων, ανιχνεύει το κοιλιακό τοίχωμα, πλένει την κύστη, ψηλαίνει και φωτίζει τον οσφυϊκό ιστό. Μπορεί να συνταγογραφηθεί η κυστεοσκόπηση, η κυστεομετρία, η CT, η μαγνητική τομογραφία.

Τι κάνει ο ουρολόγος;

Ο ουρολόγος μελετά τις ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των των νεφρών και της ουροδόχου κύστης που θεραπεύει όχι μόνο στους άντρες, αλλά και στις γυναίκες, οπότε είναι λανθασμένο να θεωρηθεί μόνο άνδρας γιατρός. Είναι πιο σωστό να καλέσετε έναν αρσενικό ουρολόγο έναν ανδρολόγο. Αντιμετωπίζει την προστατίτιδα, την ουροδόχο κύστη στους άνδρες και την ουρολιθίαση. Ο γυναικείος ουρολόγος αντιμετωπίζει μόνο τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη στις γυναίκες και τα γεννητικά όργανα αντιμετωπίζουν τον γυναικολόγο. Μπορεί να αναγκαστείτε να πάτε στον ουρολόγο που καίει με ούρηση, πόνο στην πλάτη (υπάρχουν νεφρά), ανδρική υπογονιμότητα και σεξουαλικά προβλήματα.

Τι ασθένειες θεραπεύει ο ουρολόγος;

Ο ουρολόγος ασχολείται με τη φαρμακευτική και λειτουργική θεραπεία της ουρολιθίας, της φλεγμονής των νεφρών και της νεφρικής λεκάνης. Η κυστίτιδα είναι η συχνότερη ουρολογική ασθένεια στις γυναίκες. Συνοδεύεται από ακράτεια ούρων. Επίσης, ο ουρολόγος αντιμετωπίζει την παθολογία των επινεφριδίων μαζί με τον ενδοκρινολόγο, την ανδρική υπογονιμότητα. Το κάψιμο με ούρηση, το αίμα στα ούρα και ο κολικός στην κοιλιά και στο κάτω μέρος της πλάτης είναι μια ευκαιρία να ακούγεται ένας συναγερμός. Στη ρεσεψιόν ο γιατρός γνωρίζει για πρώτη φορά την αναμνησία, ρωτά για τη φύση των παραπόνων, ορίζει επιπλέον εξετάσεις, υπερήχους και θεραπεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Συμβουλές ουρολόγου

Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Τηρήστε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Το κρύο, η δόνηση και η συμπίεση είναι πολύ επιβλαβή για τα πυελικά όργανα. Προλαμβάνει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης - ένας τακτικός σεξουαλικός σύντροφος. Η μη τήρηση αυτών των κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανδρικής γονιμότητας. Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Μην χάσετε τα ανησυχητικά συμπτώματα της φλεγμονής του προστάτη: πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, δυσκολία στην ούρηση και προβλήματα στην προσωπική ζωή. Απευθυνθείτε στον ουρολόγο, πιθανώς βακτηριακή ή στάσιμη προστατίτιδα. Ο γιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά, πολυβιταμίνες και μασάζ. Για να μην χάσετε την αρρενωπή σας δύναμη, το μόνο που χρειάζεστε είναι να φορέσετε ζεστό στον παγετό και να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό εάν δεν υπάρχει μόνιμη γυναίκα. Για να συγχωρέσετε δεν ξεπερνιέται, με καθιστική εργασία, πρέπει να ζεσταίνετε τακτικά. Κανονικοποίηση της διατροφής και της σεξουαλικής ζωής. Απευθυνθείτε στον γιατρό και εμπλακούν σε εφικτό αθλητισμό. Κάθε χρόνο, συμβουλευτείτε έναν ουρολόγο.

Η χρόνια και οξεία προστατίτιδα οδηγεί χωρίς θεραπεία στην ανάπτυξη προκαρκινικού τύπου - αδενώματος προστάτη.

Όσον αφορά τις γυναίκες, έχουν αρκετά ουρολογικά προβλήματα. Πολύ συχνά μετά από 35 χρόνια, το όμορφο μισό της ανθρωπότητας παραπονιέται για ακράτεια ούρων. Τα ούρα απεκκρίνονται αυθόρμητα κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης, γέλιου, οικειότητας. Ο ουρολόγος εξετάζει την γυναικολογική καρέκλα. Για να αποκλειστούν άλλες παθολογίες, μπορεί να συνταγογραφηθεί υπερηχογράφημα των νεφρών.

Ο ουρολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του ουρογεννητικού συστήματος, εάν επικοινωνήσετε μαζί του εγκαίρως, αλλά είναι προτιμότερο να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα και να υποβάλλονται σε ετήσια εξέταση.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.