^

Υγεία

Αντιισταμινικά

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 10.08.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Αντιισταμινικά εμποδίσει τις Η1-ισταμίνης υποδοχείς (συμπεριλαμβανομένου του βρογχικού), μειώνοντας έτσι βρογχοσυστολή τριχοειδή διαπερατότητα και το οίδημα των βρόγχων, να αναστέλλει τον υπερβολικό βρογχική απόκριση προς ισταμίνη. Δεν λύνουν το πρόβλημα του άσθματος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα με την παρουσία ενός πολυδύναμου αλλεργία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ατοπικό άσθμα.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Ενδείξεις αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται συνήθως στον συνδυασμό βρογχικού άσθματος με άλλες αλλεργίες (κνίδωση, αγγειοκινητική ρινίτιδα κ.λπ.). Σε σοβαρό βρογχικό άσθμα και κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, η χρήση αντιισταμινών είναι αναποτελεσματική και ακατάλληλη (προκαλεί πάχυνση του φλέγματος).

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Δοσολογία και χορήγηση

Χρησιμοποιούνται 2 γενιές αντιισταμινικών.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Αντιισταμινικά της πρώτης γενιάς

Τα αντιισταμινικά της πρώτης γενιάς είναι κλασικά αντιισταμινικά.

 • Dimedrol - διορίστε 0.03-0.05 g από το στόμα 2-3 φορές την ημέρα για 10-15 ημέρες ή ως διάλυμα 1% ενδομυικώς 1 ml 1-2 φορές την ημέρα. Συχνά προκαλεί υπνηλία.
 • Το Fenkarol - απελευθερώνεται σε δισκία στα 0,025 g, παίρνει 1 δισκίο 3-4 φορές την ημέρα μετά από τα γεύματα για 10-20 ημέρες. Σε αντίθεση με διφαινυδραμίνη φάρμακο όχι μόνο μπλοκ gisgaminovye Η1-υποδοχείς, αλλά επίσης μειώνει την ποσότητα της ισταμίνης σε ιστούς (δεδομένου ότι ενεργοποιεί diaminooksidazu - ένζυμο αποικοδόμησης ισταμίνης). Δεν έχει έντονο ηρεμιστικό αποτέλεσμα, δεν προκαλεί υπνηλία.
 • Η πιπρολίνη (δισπραζίνη) - απελευθερώνεται σε δισκία των 0,025 g, διορίστε από στόματος 1 δισκίο 2-3 φορές την ημέρα μετά από γεύματα ή ενδομυϊκά 1-2 ml 2,5% διαλύματος. Το φάρμακο έχει μάλλον έντονο ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
 • Diazolinum - εκδίδεται σε δισκία με 0,05 και 0,1 g, δίνεται από το στόμα 1 δισκίο 3 φορές την ημέρα, κατά κανόνα, δεν προκαλεί ηρεμιστικά και υπνωτικά αποτελέσματα.
 • Dimebon - παρασκευάζεται σε δισκία 0,01 g, εφαρμόζεται από το στόμα 1 δισκίο 3 φορές την ημέρα (ανεξάρτητα από την πρόσληψη τροφής). Μπορεί να έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Μαζί με την δράση protivogistaminnym προκαλεί μερική αντισηροτονινοειδή επίδραση.
 • Suprastinum - εκδίδεται σε δισκία σε 0,025 g και σε αμπούλες 1 ml διαλύματος 2%. Αντιστοίχως εντός 0,025 g 3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μπορείτε να εισάγετε ενδομυϊκά 1-2 ml διαλύματος 2%. Το φάρμακο έχει αντιισταμινική και περιφερική αντιχολινεργική δράση.
 • Tavegil - εκδίδεται σε δισκία 1 mg, αμπούλες των 2 ml διαλύματος 0,1%. Κοντά στη dimedrol, αλλά πιο ενεργή και διαρκεί περισσότερο (8-12 ώρες μετά από μία δόση). Συνιστάται για 1 mg το πρωί και το βράδυ, η ημερήσια δόση μπορεί να αυξηθεί σε 3-4 δισκία. Προκαλεί ήπιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Μειονεκτήματα των αντιισταμινών I γενιά:

 • έχουν ηρεμιστικό και υπνωτικό αποτέλεσμα λόγω της καλής διείσδυσης μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και του αποκλεισμού των κεντρικών υποδοχέων ισταμίνης.
 • παραβιάζουν τη συγκέντρωση της προσοχής και προκαλούν αταξία (αντενδείκνυται στους ασθενείς, τους οδηγούς εργασίας, τους χειριστές, τους αποστολείς κ.λπ.) ·
 • δείχνουν holinoliticheskoe δράση που εκφράζεται σε ξηρότητα σε ένα στόμα, μια ταχυκαρδία, μια καθυστέρηση των ούρων, κλειδαριές, παραβίαση της στέγασης?
 • αυξάνουν το ιξώδες των πτυέλων σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα, γεγονός που επιδεινώνει την βρογχική απόφραξη.
 • έχουν αντιυπερτασική δράση.
 • προκαλούν την ανάπτυξη της συνήθους κατάστασης με παρατεταμένη χρήση, σε σχέση με την οποία συνιστάται η αλλαγή των φαρμάκων κάθε δύο εβδομάδες.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Αντιισταμινικά της δεύτερης γενιάς

Τα αντιισταμινικά της δεύτερης γενιάς έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα παρασκευάσματα της πρώτης γενιάς:

 • δεν έχουν ηρεμιστικά και υπνωτικά αποτελέσματα, επειδή είναι λιποφοβικά και διεισδύουν ελάχιστα στο φράγμα αίματος-εγκεφάλου.
 • αποκλείουν επιλεκτικά τους υποδοχείς της Η1-ισταμίνης, δεν έχουν χολολυλική και αδρενολυτική δράση.
 • δείχνουν γρήγορα ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα (μετά από 30-60 λεπτά) λόγω της καλής απορρόφησης από τον γαστρεντερικό σωλήνα.
 • σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς με υποδοχείς Η1-ισταμίνης και εκκρίνονται αργά από το σώμα, έτσι ώστε να έχουν μακροχρόνια δράση και μπορούν να εφαρμοστούν 1-2 φορές την ημέρα (εκτός από την ακριβασίνη).
 • δεν γίνονται εθιστικές ακόμη και με παρατεταμένη χρήση.
 • μειώνουν την απελευθέρωση μεσολαβητών από μαστοκύτταρα και βασοφιλικό μαζί με τον αποκλεισμό των υποδοχέων Η1-ισταμίνης και σε κάποιο βαθμό μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
 1. Η τερφεναδίνη (terfen, triludane, teldan) - εφαρμόζεται σε 0,06 g 2 φορές ή 0,12 g μία φορά την ημέρα.
 2. Η αστεμιζόλη (gismanal) - συνταγογραφείται για 10 mg μία φορά την ημέρα.
 3. Η τερφεναδίνη και η αστεμιζόλη μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, επομένως δεν χρησιμοποιούνται για ταυτόχρονες ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος.
 4. Η λερατιδίνη (κλαριτίνη) - συνταγογραφείται από 0,01 g (1 δισκίο) μία φορά την ημέρα.
 5. Το Acryvastin (semprex) - χρησιμοποιείται σε κάψουλες, 1 κάψουλα 2-3 φορές την ημέρα.
 6. Το cetirizine (zirtek) - χορηγείται 10 mg μία φορά την ημέρα (κατά τη διάρκεια του δείπνου).

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31]

Προσοχή!

Για να απλουστευθεί η αντίληψη των πληροφοριών, αυτή η οδηγία για τη χρήση του φαρμάκου "Αντιισταμινικά" μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε σε ειδικό έντυπο με βάση τις επίσημες οδηγίες για ιατρική χρήση του φαρμάκου. Πριν από τη χρήση, διαβάστε το σχόλιο που έρχεται απευθείας στο φάρμακο.

Η περιγραφή παρέχεται για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί οδηγό για αυτοθεραπεία. Η ανάγκη για αυτό το φάρμακο, ο σκοπός του θεραπευτικού σχήματος, οι μέθοδοι και η δόση του φαρμάκου καθορίζονται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό. Η αυτοθεραπεία είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.