^

Υγεία

13 κανόνες σωστής διατροφής

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Προκειμένου τα τρόφιμα να πάνε υπέρ σας και να μην οδηγήσουν σε υπερβολικό βάρος και κακή υγεία, πρέπει να τρώτε σωστά. Ποιοι είναι οι κανόνες της σωστής και λογικής διατροφής;

trusted-source[1]

Μην βιάζεστε

Όσο πιο προσεκτικά μαζεύετε τρόφιμα, τόσο καλύτερα απορροφάται και λιγότερες λιπαρές αποθέσεις θα βρίσκονται στις πλευρές και τη μέση σας. Όταν τα τρόφιμα μάσησης υγραίνονται με σάλιο και έτσι χωνεύονται γρηγορότερα. Το σάλιο περιέχει ουσίες που είναι ικανές να θανατώνουν τα μικρόβια - με τον τρόπο αυτό τα τρόφιμα απολυμαίνονται. Και στο σάλιο υπάρχουν ένζυμα που είναι απαραίτητα για την προκαταρκτική πέψη των τροφίμων. Επιπλέον, τα καλά μασά τα τρόφιμα είναι εύκολο να καταπιούν, δεν κολλάει στο λαιμό δυσάρεστο κομμάτι.

trusted-source[2], [3]

Φάτε στη λειτουργία

Τρώγοντας τακτικά την ίδια στιγμή πειράζει το σώμα και διευκολύνει την πέψη του. Είναι καλύτερα να τρώτε τουλάχιστον 5-6 φορές την ημέρα σε μικρές μερίδες. Έτσι, το πεπτικό σύστημα δεν θα είναι υπερφορτωμένο, θα είναι σε θέση να αφομοιώσει και να αφομοιώσει τα τρόφιμα ομοιόμορφα.

Μη γεμίζετε τη νύχτα

Όταν γεμίζετε και στη συνέχεια πηγαίνετε για ύπνο, το πεπτικό σύστημα, αντί για ανάπαυση, εργάζεται εντατικά. Το στομάχι και τα έντερα φθείρονται και δεν είναι σε θέση να εκτελούν τις λειτουργίες τους καλά, να τα φροντίζουν και να μην επιβαρύνουν.

trusted-source[4], [5], [6]

Σταματήστε να φάτε ένα ξηρό γεύμα

Όταν πλένετε τα τρόφιμα, μπορείτε να τα βοηθήσετε να εξομοιώνονται καλύτερα. Είναι αλήθεια ότι πολλοί διατροφολόγοι δεν συνιστούν πόσιμο νερό με φαγητό. Καλύτερα πριν φάτε το κουάκερ, ζεστάνετε το πεπτικό σύστημα με ελαφριά σούπα και σαλάτα. Το υγρό θα προωθήσει το υπόλοιπο φαγητό μέσω του πεπτικού σωλήνα.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Μείνετε στο χρόνο

Σηκώστε από το τραπέζι όχι όταν δεν μπορείτε πλέον να αναπνέετε από υπερκατανάλωση τροφής, αλλά με μια αίσθηση ελαφριάς πείνας. Αν σηκωθείτε από το τραπέζι με ένα αίσθημα γεμάτου στομάχι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάνατε λάθος με τον τρόπο που μόλις τρώγατε. Αφού τελειώσετε το φαγητό, το στομάχι σας δεν πρέπει να αισθάνεται άδειο, αλλά δεν πρέπει να είναι γεμάτο. Πάρτε τη συνήθεια να τρώτε σιγά-σιγά, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να αποκτήσει ο εγκέφαλος ένα σήμα "δεν το θέλω πια" από το στομάχι.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Φάτε μόνο όταν είστε πεινασμένοι

Ο σύγχρονος πολιτισμός τοποθετεί την ιδέα ότι ένα άτομο μπορεί να πεινάει στις 9 το πρωί, στις 12 το απόγευμα και πάλι στις 6 το απόγευμα. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά ακόμα να θυμάστε ότι δεν πρέπει να φάτε κατά τη διάρκεια του γεύματος, αν δεν είστε πεινασμένοι και το βράδυ επίσης. Αν είστε πεινασμένοι μεταξύ των γευμάτων, κάνετε υγιεινά σνακ για τον εαυτό σας. Είναι κακό να λιμοκτονείτε ανάμεσα στα γεύματα επειδή. Όταν η ουρά τελικά έρχεται στο φαγητό, μπορείτε να ρίξετε σε αυτό με διπλή όρεξη και να είστε βέβαιος να υπερβεί τις μερίδες. Φάτε ακούγοντας το σώμα σας.

trusted-source[18]

Μειώστε τις μερίδες

Οι μερίδες σας μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και ίσως να μην παρατηρήσετε καν. Σύμφωνα με την έρευνα, τα μερίδια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Θυμηθείτε ότι το στομάχι σας δεν έχει αυξηθεί σε μέγεθος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων χωνεύει το στομάχι χωρίς αρνητικές συνέπειες. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το στομάχι σας θα τεντώσει εάν συνηθίζετε να τρώτε πολλά. Εάν τρώτε μια μικρή ποσότητα τροφής τη φορά, το στομάχι σας δεν θα τεντώσει, όπως συμβαίνει όταν γεμίζετε ένα μεγάλο γεύμα. Δώστε στον εαυτό σας 10 με 20 λεπτά πριν σηκωθείτε από το τραπέζι. Εάν είστε ακόμα πεινασμένοι μετά από αυτή τη φορά, φάτε λίγο περισσότερο.

trusted-source[19], [20], [21]

Έχετε πρωινό κάθε μέρα.

Ο μεταβολισμός σας αρχίζει να εργάζεται ενεργά νωρίς το πρωί (επιβραδύνει τη νύχτα επειδή δεν τρώτε τίποτα για λίγο). οπότε το πρωινό, το σώμα θα αφομοιώσει αυτό το φαγητό πολύ πιο εύκολα από ό, τι το βράδυ, και δεν κινδυνεύεις να γίνεις καλύτερος.

trusted-source[22], [23], [24]

Να είστε σωματικά ενεργός

Αυτό επιταχύνει και πάλι τον μεταβολισμό, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι καίει θερμίδες. Η άσκηση αυξάνει επίσης τη δραστηριότητα της πεπτικής διαδικασίας, επιταχύνει την πέψη. Για να πάρετε ό, τι μπορείτε, από την άσκηση, προσπαθήστε να συνδυάσετε ένα γυμναστήριο με την εργασία, όπως τρέξιμο σε διάδρομο, και άρση βαρών με ευχαρίστηση, καθώς και ποδηλασία, πεζοπορία ή ποδόσφαιρο. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε εάν είστε πεινασμένοι.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Μη φανταστείτε για τα τρόφιμα

Είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, θέλετε να φάτε περισσότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες αυτές οι διαφημίσεις στο στόμα μας μας δίνουν μια προσεκτική ματιά στα τέλεια μαγειρεμένα πιάτα. Αλλάξτε το κανάλι εάν τα πιάτα στην οθόνη της τηλεόρασης είναι υπερβολικά υψηλά σε θερμίδες. Ως έσχατη λύση, φάτε φρέσκες φράουλες αντί να τρέχετε στο σούπερ μάρκετ για τηγανητό κοτόπουλο. Αυτό θα σώσει το σώμα και τα νεύρα σας.

trusted-source[35]

Μην πάρετε θερμίδες από ποτά

Είναι καλή ιδέα να πίνετε μόνο ποτά με νερό ή χαμηλών θερμίδων, όπως τσάι ή καφέ, μεταξύ των γευμάτων. Γλυκά ποτά και χυμοί μπορούν να προσθέσουν εκατοντάδες θερμίδες στη διατροφή σας, ακόμα και εσείς δεν θα το αισθανθείτε. Στην ουσία, τα ποτά με αέρια και σάκχαρα στη σύνθεση δεν κάνουν τίποτα για εσάς, εκτός από να σβήσετε τη δίψα σας και να προσθέσετε θερμίδες στο λογαριασμό σας όλη την ημέρα.

trusted-source[36], [37], [38]

Αποθηκεύστε σε μια επιπλέον πινακίδα

Τοποθετήστε μια επιπλέον πλάκα στο τραπέζι και αφήστε σε το φαγητό που δεν έχετε φάει για αύριο. Μετά από αυτούς τους χειρισμούς, δεν θα αναγκασθείτε να φάτε αυτό που δεν θέλετε και θα καταλάβετε ότι το μερίδιό σας ή το δείπνο σας είναι πολύ μεγάλο. Συνήθως το αγνοείτε, αλλά αυτή τη φορά θα είστε σε θέση να εκφορτώσετε το στομάχι σας από την υπερβολική τροφή και πιθανόν να αποφύγετε την αίσθηση του φούσκωμα.

trusted-source[39]

Μην ασκείτε ψευδαισθήσεις σχετικά με τη δική σας φιγούρα

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με μοντέλα και καλλιτέχνες στην τηλεόραση. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είναι ποτέ τόσο τέλειοι όσο είναι τέλειοι (αν μόνο μπορείτε να αντέξετε οικονομικά έναν προσωπικό εκπαιδευτή και διατροφολόγο να συνεργαστεί μαζί σας για αρκετές ώρες κάθε μέρα). Αντ 'αυτού, είναι καλύτερο να εστιάσετε στον υγιεινό τρόπο ζωής που σας ταιριάζει καλύτερα.

Δεν υπάρχει τίποτα θεμελιωδώς νέο σε αυτούς τους κανόνες, είναι γνωστά σε όλους. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι συχνά τους παραμελούν, προφανώς χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Για να κατανοήσετε τις φυσιολογικές επιπτώσεις αυτών των συστάσεων για σωστή διατροφή, ελέγξτε στην πράξη πώς λειτουργούν.

trusted-source[40], [41], [42]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.