^

Λαχανικά που αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά φάρμακα που περιέχουν σίδηρο και συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Αλλά εκτός από τη χημειοθεραπεία, μπορείτε να αυξήσετε την αιμοσφαιρίνη με φυσικό τρόπο, για παράδειγμα, προσαρμόζοντας τη διατροφή σας. Επιπλέον, η πρόσληψη φαρμάκων που περιέχουν σίδηρο μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αύξηση της αιμοσφαιρίνης, η οποία επίσης επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας (ο κίνδυνος εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών, όγκων κλπ.) Αυξάνεται.

Η πηγή σιδήρου μπορεί επίσης να είναι φυτικά προϊόντα.

Για παράδειγμα, λαχανικά που αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη, είναι τα τεύτλα, τα καρότα, οι πατάτες, οι ντομάτες, το σπανάκι, η κολοκύθα.

Πότε μπορεί να πέσει η αιμοσφαιρίνη;

Η αιμοσφαιρίνη μπορεί να μειωθεί για διάφορους λόγους.

Ο συνηθέστερος λόγος για τη μείωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι ορμονικές διαταραχές, αιμορραγία της μήτρας, μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της εργασίας ή χειρουργικές παρεμβάσεις.

Επίσης, το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης επηρεάζεται από την ανισορροπημένη διατροφή, το άγχος. Σε κίνδυνο είναι εκείνοι που ακολουθούν τακτικά διαφορετικές δίαιτες για απώλεια βάρους.

Μείωση του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο έχει εξασθενίσει ως αποτέλεσμα φλεγμονωδών διεργασιών ή χειρουργικών παρεμβάσεων.

Επιπλέον, η χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να είναι συγγενής και συχνά αναπτύσσεται σε γήρας.

Ο κανόνας της αιμοσφαιρίνης στο αίμα για άνδρες και γυναίκες είναι διαφορετικός.

Για τους άνδρες, ο κανόνας θεωρείται ότι κυμαίνεται από 130 έως 170 g / l, για γυναίκες από 120 έως 150 g / l.

Ένα χαμηλό επίπεδο αιμοσφαιρίνης οδηγεί στο γεγονός ότι στους ιστούς και τα όργανα αρχίζει η πείνα με οξυγόνο. Σημάδια χαμηλής αιμοσφαιρίνης είναι αδυναμία, δύσπνοια, ζάλη (λιποθυμία), θόρυβοι στην καρδιά, δροσερά χέρια και πόδια (συνεχώς), χλωμό δέρμα. Επίσης, όταν η αιμοσφαιρίνη είναι χαμηλή, μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές στα χείλη, τα νύχια γίνονται πιο εύθραυστα, τα μαλλιά πέφτουν έξω.

Ένα πρόσωπο την ημέρα πρέπει να καταναλώνει 1,5 mg σιδήρου. Ωστόσο, τόσο οι γιατροί όσο και οι διαιτολόγοι λένε ότι το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει μόνο το 10% του σιδήρου που λαμβάνεται από τα τρόφιμα, γι 'αυτό συνιστάται η χρήση 15 mg ημερησίως.

Πιστεύεται ότι η καλύτερη πηγή σιδήρου για τους ανθρώπους είναι ζωικές πρωτεΐνες, αφού ο σίδηρος που περιέχεται σε αυτά απορροφάται καλά από το σώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σίδηρος από τα ζωικά προϊόντα πέφτει πολύ καλύτερα με τη βιταμίνη C, η οποία μπορεί να ληφθεί από φρούτα και λαχανικά, επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που επιβραδύνουν τη διαδικασία αφομοίωσης του σιδήρου θα πρέπει να καταναλώνονται ξεχωριστά. Επίσης, το τσάι ή ο καφές, ενώ τρώει, μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα μας.

Ο σίδηρος, που περιέχεται στα φυτικά προϊόντα, χωνεύεται λίγο χειρότερα (έως 7%) από ότι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αν και υπάρχουν προϊόντα, τόσο ζωικά όσο και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αρκετά υψηλή ποσότητα σιδήρου, αλλά για την αφομοίωσή τους απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις (αυγά, σπανάκι).

Ποια λαχανικά αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη;

Όταν η χαμηλή αιμοσφαιρίνη συνιστάται να τρώει περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (πρωτεΐνες), που συμβάλλουν στο σχηματισμό εύπεπτων ενώσεων σιδήρου - αυγά, τυρί cottage, συκώτι, κόκκινο κρέας κλπ.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στη διατροφή τα λαχανικά που αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη.

Το πιο χρήσιμο για την έλλειψη σιδήρου είναι τα τεύτλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε μαγειρευμένη μορφή, αλλά και σε ακατέργαστη. Επιπλέον, ο φρεσκοστυμμένος χυμός τεύτλων βοηθά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης (μισό ποτήρι 1-2 φορές την ημέρα).

Τα καρότα είναι επίσης κατάλληλα για μια δίαιτα με ανεπάρκεια σιδήρου. Καταναλώνουν λαχανικά ως επί το πλείστον σε νωπή μορφή, προσθέτοντας σε σαλάτες. Τα μαγειρεμένα καρότα συνιστώνται για κακοήθεις όγκους, δυσβολία. Πολύ καλή αύξηση του αιμοσφαιρίνης φρέσκο χυμό καρότου, ειδικά σε συνδυασμό με τα τεύτλα (1: 1, 1-2 φορές την ημέρα).

Εκτός από το σίδηρο, τα καρότα περιέχουν μαγνήσιο, χαλκό, κοβάλτιο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο κ.λπ.

Περιλαμβάνονται στο καρότο βιταμίνες (PP, B, K, C, E), καροτίνη, αιθέρια έλαια.

Οι ντομάτες έχουν θετική επίδραση στη σύνθεση του ανθρώπινου αίματος, όχι μόνο αναπληρώνουν το αίμα με ευεργετικές ουσίες, αλλά επίσης αποτρέπουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Οι ντομάτες μπορούν να καταναλωθούν όχι μόνο σε νέα μορφή, διατηρούνται πολλές χρήσιμες ιδιότητες αυτών των λαχανικών και μετά από θερμική επεξεργασία.

Οι πατάτες είναι επίσης πλούσιες σε σίδηρο, καθώς και σε κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο. Υπάρχουν σε αυτό βιταμίνες (ομάδες Β, Δ, Ε) και οργανικά οξέα (μήλο, λεμόνι, καφές κ.λπ.). Σε χαμηλή αιμοσφαιρίνη συνιστάται να πιείτε φρέσκο χυμό πατάτας μισή ώρα πριν το γεύμα (μισό φλιτζάνι 2-3 φορές την ημέρα). Για την παρασκευή του χυμού, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε κόκκινες πατάτες.

Τα κολοκυθάκια περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου, καλίου. Επίσης στη σύνθεση υπάρχει βιταμίνη C, η οποία, όπως αναφέρθηκε, συμβάλλει στην καλύτερη αφομοίωση του σιδήρου. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ο φρέσκος χυμός του μυελού των φυτών σε συνδυασμό με φρέσκο χυμό πατάτας ή καρότου. Το χυμό κολοκυθάκια δρα καταπραϋντικά, βελτιώνει την εντερική περισταλτική (με ουρολιθίαση, δεν συνιστάται η κατάχρηση του χυμού).

Τα λαχανικά που αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη, παρά το γεγονός ότι περιέχουν πολύ λιγότερο σίδηρο από το ήπαρ ή το κόκκινο κρέας, είναι καλό να χρησιμοποιηθούν σε έλλειψη σιδήρου. Οι ίνες, οι βιταμίνες, τα μικροστοιχεία που περιέχονται σε αυτά θα συμβάλλουν στη βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος, καθώς και στην προσαρμογή του εντέρου, το οποίο δεν θα είναι περιττό για τη χαμηλή αιμοσφαιρίνη.

Οι χυμοί λαχανικών έχουν πλούσια σύνθεση, επιπλέον, απορροφούνται γρήγορα και σχεδόν εντελώς. Οι χυμοί ποτών συνιστώνται 2-3 φορές την ημέρα, προετοιμάζοντάς τους αμέσως πριν από την κατανάλωση. Είναι καλό να προετοιμάζετε κοκτέιλ από διάφορα λαχανικά, για παράδειγμα χυμό γεμάτη πατάτα ή καρότο με σκουός ή σκουός, χυμούς τεύτλων και καρότων. Συνήθως οι αναλογίες είναι 1: 1. Επίσης, ο φρέσκος χυμός τεύτλων συνιστάται να προστατεύεται για 20-30 λεπτά πριν από την κατανάλωση.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.