^
A
A
A

Αρθρίτιδα που προκαλείται από ανοσοποίηση

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Αυτή είναι μια ασυνήθιστη ομάδα ασθενειών στις οποίες τα αντισώματα που στρέφονται κατά του συνδετικού ιστού του σκύλου οδηγούν στην ανάπτυξη διαβρωτικής ή μη διαβρωτικής αρθρίτιδας. Με τη μη διαβρωτική αρθρίτιδα, εμφανίζεται μια φλεγμονώδης διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει καταστροφή ιστού.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια διαβρωτική αρθρίτιδα που εμφανίζεται ως επί το πλείστον στην ηλικία των 4 ετών σε σκύλους μικρού σπιτιού και σε άλλες μικρές φυλές, όπως σκύλοι. Χαρακτηρίζεται από πρωινή δυσκαμψία, διαλείπουσα claudication και οίδημα των μικρών αρθρώσεων, κυρίως των αστραγάλων και των hocks. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια όρεξης και λεμφαδενοπάθεια.

Η μη διαβρωτική αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε σκύλους μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σε ηλικία περίπου 5-6 ετών. Ο λόγος για την ανάπτυξή της είναι άγνωστος. Τα συμπτώματα της μη διαβρωτικής αρθρίτιδας είναι διαλείπουσα πυρετός, απώλεια της όρεξης, οίδημα των αρθρώσεων και ασθένεια, η οποία συχνά αλλάζει από το ένα άκρο στο άλλο. Μία μορφή μη-διαβρωτικής αρθρίτιδας συμβαίνει με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Η διάγνωση της ανοσοδιαμεσολαβούμενης αρθρίτιδας καθορίζεται με βάση την ακτινολογική εξέταση των αρθρώσεων και τις ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Η ανάλυση του αρθρικού υγρού βοηθά στη διάκριση μεταξύ ανοσοδιαμεσολαβούμενης αρθρίτιδας και μολυσματικής και οστεοαρθρίτιδας.

Θεραπεία: Η ανοσοδιαμεσολαβούμενη αρθρίτιδα ανταποκρίνεται σε αντιφλεγμονώδεις και ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών και των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Η πορεία της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει οκτώ εβδομάδες ή και περισσότερο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιεί διάφορα φάρμακα ή συνδυασμό αυτών για να καθορίσει ποιο πρωτόκολλο λειτουργεί καλύτερα για το σκυλί σας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ανταποκρίνεται στο φάρμακο χειρότερα από τη μη διαβρωτική αρθρίτιδα.

Η ήπια ή μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη, αλλά οι εξαντλητικές ασκήσεις που μπορούν να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στις αρθρώσεις και πρέπει να απαγορευτούν. Τα σκυλιά που είναι υπέρβαρα πρέπει να τεθούν σε δίαιτα με περιορισμένο αριθμό θερμίδων. Στην πραγματικότητα, θα είναι ακόμα καλύτερα αν ο σκύλος είναι λίγο λεπτός. Συζητήστε αυτό το σημείο με τον κτηνίατρό σας.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.