^
A
A
A

Ποιο είναι το πλαστικό του κοιλιακού τοιχώματος (κοιλιοπλαστική);

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

  • Ιστορία

Η κύρια αιτία της τάνυσης του μυϊκού περιτονιακού στρώματος και της αδυναμίας του δέρματος του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος είναι η εγκυμοσύνη. Ο βαθμός των υπολειπόμενων αλλαγών μπορεί να κυμαίνεται από μια στρογγυλά προεξέχουσα κατώτερη κοιλιά έως μια τεράστια διάσταση μεταξύ των ευθύγραμμων μυών σε συνδυασμό με διαδεδομένες ραγάδες και το σχηματισμό μιας "ποδιάς". Ο χρόνος και οι σημαντικές διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος μειώνουν περαιτέρω τον τόνο του δέρματος και αυξάνουν τα συμπτώματα.

Με σοβαρές παραβιάσεις περιγράμματος, μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.

Στις αρχές του 20ου αιώνα. η κοιλιοπλαστική πραγματοποιήθηκε μόνο με τη μορφή της εκτομής της πτυχής δέρματος-λίπους στην κάτω κοιλιακή χώρα (πανονομλεκτομή). Pannikulektomiya περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1899 Kelly G. & συνίστατο σε εκτομή μιας μάζας 7450 γραμμάρια, με διαστάσεις 9 x 0 3 1 cm και πάχους 7 cm. Στη συνέχεια, διάφορες τεχνικές πλαστικά πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα έχουν αναπτυχθεί. Πολλές από αυτές τις μεθόδους έχουν μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Άλλα περιέχουν στοιχεία που αργότερα αποτέλεσαν τη βάση της σύγχρονης κοιλιοπλαστικής.

  • Ανατομία του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος

Πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα έχει σχήμα διαμαντιού και οριοθετείται από την ξιφοειδή απόφυση και το επάνω άκρο του από το πλευρικό τόξο, κοιλιακό λοξό μυς, και στην άκρη των λαγόνιων οστών κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο. Τα περιγράμματα του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το σωματικό βάρος. Το εύρος των περιγραμμάτων μπορεί να ποικίλει από την ανάσυρση σε ασθένειες έως την ελαφρά διόγκωση των υπερστερνικών και την χαλάρωση της πτυχής του δέρματος-λίπους στην παχυσαρκία.

Ο ομφαλός είναι το πιο αξιοσημείωτο ορόσημο στον πρόσθιο κοιλιακό τοίχο. Βρίσκεται κάτω από τη μέση της γραμμής που συνδέει τη διεργασία xiphoid με το ηβικό κόκαλο. Ο εντοπισμός του ομφαλού είναι σχετικά σταθερός: μεταξύ της γραμμής της μέσης και της γραμμής που συνδέει την πρόσθια ανώτερη λαγόνια σπονδυλική στήλη.

  • Επιφανειακό στρώμα μαλακών ιστών

Το δέρμα της κοιλίας είναι αρκετά κινητό, εκτός από την περιοχή που βρίσκεται κατά μήκος της διάμεσης γραμμής πάνω από τον ομφαλό. Η επιφανειακή περιτονία προς τα κάτω από το επίπεδο του ομφαλού χωρίζεται σε δύο καλά καθορισμένες πλάκες. Ένας από αυτούς - επιφανειακός - συνδέεται με το επιφανειακό στρώμα του υποδόριου λιπώδους ιστού και πάνω του βρίσκονται επιφανειακά αγγεία του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος. Το βαθύ φύλλο της επιφανειακής περιτονίας έχει απονεφωτικό χαρακτήρα και στον πυθμένα συνδέεται με τον σύνδεσμο (puarth). Με την αύξηση του στρώματος του υποδόριου λίπους, αυτό το φύλλο είναι τόσο συμπιεσμένο ώστε μερικές φορές μπορεί να ληφθεί για την απονεφρόνωση του εξωτερικού λοξού κοιλιακού μυός.

Ο υποδόριος λιπώδης ιστός των προσθιοπλαστικών κοιλιακών τμημάτων διαφέρει στο ότι περιέχει πολλές γέφυρες συνδετικού ιστού. Βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και διαιρούν λιπώδη ιστό σε τμήματα, στρώματα και στρώματα ποικίλου μήκους και πάχους.

Σε αντίθεση με αυτές τις ζώνες, η επιφανειακή περιτονία δεν εκφράζεται κατά μήκος της λευκής γραμμής της κοιλίας και της περιοχής του ομφαλού. Αλλά πολύ πολυάριθμες συνδετικού γέφυρα, φθάνοντας το δέρμα του απονεύρωση του λευκή γραμμή και τον ομφάλιο δακτύλιο, με αποτέλεσμα στον υποδόριο ιστό του δεξιού και αριστερού μισά του κοιλιακού τοιχώματος είναι συχνά διαιρείται αυτό ινώδες διάφραγμα σχεδόν σε όλο τον κοιλιά. Κατά συνέπεια, το δέρμα πάνω από τη λευκή γραμμή και τον ομφαλό είναι λιγότερο κινητό.

  • Μυοακουστική στρώση

Το μυϊκό απονεφωτικό στρώμα του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος αποτελείται από πολλά στρώματα. Όπως και ο ελαστικός ιμάντας, καλύπτει το περιεχόμενο της κοιλιακής κοιλότητας και ο ήχος του βοηθά στη διατήρηση της κανονικής ενδοκοιλιακής πίεσης. Το μυοσκελετικό σύστημα του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος αποτελείται από τέσσερις ζευγαρωμένους μύες και τις απονεφωτικές τους διαστολές. Οι εξωτερικοί λοξικοί, εσωτερικοί λοξικοί και εγκάρσιοι μύες είναι πλευρικοί μύες οι οποίοι συγκλίνουν μεσολαβητικά σε μία απωευρώση. Τα φύλλα του τελευταίου σχηματίζουν ισχυρούς κόλπους για κατακόρυφα τοποθετημένους ορθικούς κοιλιακούς μυς. Αυτοί οι κόλποι, που διασταυρώνονται μεταξύ τους, σχηματίζουν μια λευκή γραμμή της κοιλιάς.

Στην επιφάνεια των ορθών μυών βρίσκονται πυραμιδικοί μύες, οι οποίοι έχουν τριγωνικό σχήμα και μικρό μέγεθος. Ξεκινούν από τα οστά της κόρης και υφαίνονται στη λευκή γραμμή. Στο μέσο της απόστασης μεταξύ του ομφαλού και του οβελίσκου, η οπίσθια ακμή της απωευρώσεως των ευθύγραμμων μυών τελειώνει με μια λεγόμενη καμπύλη τόξου. Παρακάτω, μια αρκετά ισχυρή εγκάρσια περιτονία καλύπτει τη βαθιά επιφάνεια των εγκάρσιων μυών.

Γενικά, η μυϊκή απωοτροφική στιβάδα του πρόσθιου τοιχώματος της κοιλιάς μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μόνο σύμπλεγμα που αποτελείται από τρεις ομάδες μυών, ο κοινός τένοντας του οποίου είναι η λευκή γραμμή της κοιλιάς. Το τέντωμά του εξουδετερώνεται από τη συστολή των μυών του ορθού κοιλιακού.

  • Αγγειακή παροχή νεύρου στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα

Η παροχή αίματος και η εννεύρωση του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος εξετάζονται λεπτομερώς στο Μέρος II. Σε αυτή την ενότητα, θεωρούνται περιττές για τη λειτουργία της πλαστικής του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.

Η κύρια συμβολή στην παροχή αίματος της διάμεσης ζώνης του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος γίνεται από τις άνω και κάτω βαθιές επιγαστρικές αρτηρίες. Η ανώτερη επιγαστρική αρτηρία βρίσκεται σε ένα βαθύ φύλλο του κόλπου του ορθού κοιλιακού μυός, που προκύπτει ως συνέχεια της θωρακικής αρτηρίας. Καταρρέει και ανασώματα με την κατώτερη επιγαστρική αρτηρία, η οποία είναι ο κλάδος της εξωτερικής λαγόνιας αρτηρίας. Η κατώτερη βαθιά επιγαστρική αρτηρία εμφανίζεται εγγύς από τον βουβωνικό σύνδεσμο και αυξάνεται λοξά μπροστά από τον ομφαλό. Διεισδύει στην εγκάρσια περιτονία και εισέρχεται στον κόλπο του ορθού εμπρός προς την ημικυλιακή γραμμή.

Perednenaruzhnye τμήματα του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος είναι η παροχή αίματος από τις πλευρικές διακλαδώσεις των μεσοπλεύρια έξι και τέσσερις οσφυϊκή αρτηρίες και βαθιά φάκελο λαγόνιας αρτηρίας. Αυτές οι αρτηρίες είναι με μεσοπλεύρια, λαγονοϋπογάστριος και λαγονοβουβωνικός νεύρων, διαπερνούν τα πλευρικά μύες rectus του κόλπου και αναστομώσεις ελεύθερα με επιγαστρική σύστημα.

Έτσι, κατά τη συνήθη παροχή αίματος προς τις κύριες πηγές της επιφάνειας του ιστού του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος κατευθύνονται από την περιφέρεια προς το κέντρο (ομφαλό) και προς την αντίθετη κατεύθυνση (από τη ζώνη ομφαλό σε ακτινικές διευθύνσεις) λόγω εκφράζεται διάτρησης ομφάλιου αρτηρίες. Μετά τη λειτουργία με την κινητοποίηση του πτερυγίου του λίπους δέρματος σε μεγάλο βαθμό, η παροχή αίματος του παρέχεται από την περιφέρεια στο κέντρο.

Λεμφικό σύστημα. Τα σκάφη του λεμφικού χωρίζονται σε αποστράγγιση nadpupochnuyu μέρος που πηγαίνουν στην περιοχή του στήθους του μασχαλιαίους αδένες, αποστράγγιση την περιοχή και κάτω από τον ομφαλό με την επιφάνεια εκροής στη βουβωνική λεμφαδένες. Τα λεμφικά αγγεία του ήπατος επικοινωνούνται μέσω ενός κυκλικού συνδέσμου με τα λεμφικά αγγεία του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.

Εντατικοποίηση. Η εννεύρωση του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος παρέχεται από τους πλευρικούς και πρόσθιους κλάδους των The-u και Li. Τα πλευρικά κλαδιά εισέρχονται στον υποδόριο λιπώδη ιστό κατά μήκος της μέσης μασχαλιαίας γραμμής, κάμπτονται και παραμένουν στις περισσότερες λειτουργίες. Τα πρόσθια κλαδιά εισέρχονται στον ιστό των άμεσων μυών, κατά κανόνα, καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.