^

Ασφάλεια και πρόληψη τραυματισμών κατάδυσης

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η κατάδυση είναι ένα σχετικά ασφαλές χόμπι για υγιείς, κατάλληλα καταρτισμένους και εκπαιδευμένους ανθρώπους. Υπάρχουν μαθήματα σχετικά με την ασφάλεια της κατάδυσης που προσφέρουν οι εθνικές καταδυτικές οργανώσεις.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Μέτρα ασφαλείας για καταδύσεις

Η πιθανότητα μπορεί να μειωθεί βαρότραυμα εξίσωση ενεργό πίεση σε διαφορετικά διάκενα, που περιλαμβάνουν μια μάσκα (φυσώντας αέρα από τη μύτη στη μάσκα) και του μέσου ωτός (χασμουρητό, κατάποση, ή εκτελεί υποδοχή Valsalva). Δύτες αποφεύγουν την αναπνοή και την αναπνοή κανονικά κατά τη διάρκεια της ανάβασης, η οποία δεν θα πρέπει να είναι ταχύτερη 0,5-1 πόδια ανά δευτερόλεπτο, η ταχύτητα βαθμιαία επιτρέποντας να εξαλειφθούν Ν και να απελευθερώσει τον αέρα γεμάτο κοιλότητα (π.χ., πνεύμονες, ιγμόρεια). Οι σύγχρονες συστάσεις για πρόσθετη εξίσωση πίεσης περιλαμβάνουν επίσης μια διακοπή αποσυμπίεσης 3-5 λεπτών σε βάθος 4,6 μ. (15 πόδια). Επιπλέον, οι δύτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αεροπορικές μεταφορές εντός 15-18 ωρών μετά την κατάδυση.

Οι δύτες πρέπει να γνωρίζουν κάποιες συνθήκες που περιπλέκουν την κατάδυση (π.χ. αδύναμη ορατότητα, ισχυρά υποβρύχια ρεύματα) και αποφεύγουν. Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ταχεία ανάπτυξη της υποθερμίας, απειλώντας την ταχεία απώλεια της νηφαλιότητας του μυαλού και των δεξιοτήτων ή τη θανατηφόρα αρρυθμία στους ανθρώπους που είναι προδιάθετοι σε αυτήν. Δεν συνιστάται να βουτήξετε μόνοι σας.

Η χρήση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ και ναρκωτικών πριν από την κατάδυση μπορεί να έχει απρόβλεπτες και απρόβλεπτες συνέπειες σε βάθος και πρέπει να αποκλειστεί. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό σπάνια αποτρέπουν την κατάδυση, αλλά εάν το φάρμακο συνταγογραφήθηκε για τη θεραπεία μιας ασθένειας που αποτελεί αντένδειξη για καταδύσεις, τότε είναι προτιμότερο να εγκαταλείψουμε την τελευταία.

Αντενδείξεις για καταδύσεις

Επειδή οι καταδύσεις σχετίζονται με υψηλά φορτία, οι δύτες δεν πρέπει να πάσχουν από καρδιαγγειακές ή πνευμονικές ασθένειες και θα πρέπει να έχουν ένα επίπεδο ανταλλαγής οξυγόνου πάνω από το μέσο όρο. Η κατάδυση αντενδείκνυται σε ασθένειες στις οποίες μπορεί να υπάρχουν διαταραχές της συνείδησης, της επαγρύπνησης και της κρισιμότητας. Εάν οποιεσδήποτε ασθένειες προκαλούν αμφιβολίες ως πιθανές αντενδείξεις για καταδύσεις, είναι απαραίτητη η διαβούλευση με αναγνωρισμένο εμπειρογνώμονα.

Ειδικές αντενδείξεις για καταδύσεις

Ιατρικές αντενδείξεις για κολύμπι Παραδείγματα ασθενειών και ανεπιθύμητων ενεργειών
Ασθένειες των πνευμόνων Το βρογχικό άσθμα σε δραστική μορφή, COPD, κυστική ίνωση, βρογχεκτασίες, διάμεση πνευμονοπάθεια, μια ιστορία του αυτόματου πνευμοθώρακα
Καρδιαγγειακές παθήσεις Κοιλιακές αρρυθμίες στην ιστορία, στεφανιαία παράκαμψη, καρδιακή ανεπάρκεια, IHD
Ψυχικές ασθένειες Πανικός και φοβία
Οργανικές ασθένειες Μυρμηγκιακή βουβωνική κήλη
Νευρολογικές ασθένειες Σπασμοί, λιποθυμία
Μεταβολικές ασθένειες Ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, υπερβολικό σωματικό βάρος
Απομονωμένες κοιλότητες στο σώμα (αδυναμία εξισορρόπησης της πίεσης) Κύστες στους πνεύμονες, ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλεργική ρινίτιδα
Εγκυμοσύνη Αυξημένη συχνότητα συγγενών δυσπλασιών, θάνατος του εμβρύου
Αδύναμη σωματική άσκηση  
Σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Επιδείνωση λόγω εξασθένισης της βαρύτητας στην κοιλιά όταν βυθίζεται
Παιδιά κάτω των 10 ετών  
Συγγενής αεροφαγία Διαταραχή της γαστρεντερικής οδού κατά την άνοδο λόγω της κατάποσης πεπιεσμένου αέρα σε βάθος

trusted-source[5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.