^
A
A
A

HIV λοίμωξη: ταυτοποίηση, αρχική διαχείριση και παραπομπή ασθενών με λοίμωξη από τον ιό HIV σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η λοίμωξη από τον ιό HIV είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται από ασυμπτωματικές μορφές στο AIDS ως καθυστερημένη εκδήλωση. Ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου είναι διαφορετικός. Το χρονικό διάστημα μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό HIV και της ανάπτυξης του AIDS μπορεί να κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως 17 έτη (κατά μέσο όρο 10 έτη). Οι περισσότεροι ενήλικες και έφηβοι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV δεν έχουν συμπτώματα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, η αναπαραγωγή του ιού μπορεί να ανιχνευθεί σε ασυμπτωματικά άτομα, αυξάνοντας σταδιακά καθώς αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, όλοι οι μολυσμένοι με τον ιό HIV θα αναπτύξουν τελικά το AIDS. μια μελέτη διαπίστωσε ότι το AIDS αναπτύχθηκε στο 87% των ενήλικων λοιμώξεων από τον ιό HIV μέσα σε 17 χρόνια από τη μόλυνση. Ένας πρόσθετος αριθμός περιπτώσεων AIDS αναμένεται σε άτομα μολυσμένα με HIV που έχουν ασθένεια ασυμπτωματική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αυξανόμενη ανησυχία από την πλευρά τόσο των ασθενών όσο και των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τη συμπεριφορά του κινδύνου έχει αυξηθεί η συχνότητα των δοκιμών για τον ιό HIV και έγκαιρη διάγνωση της μόλυνσης από τον ιό HIV, συχνά πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτή η έγκαιρη ανίχνευση της λοίμωξης από HIV είναι σημαντική για ορισμένους λόγους. Επί του παρόντος, υπάρχουν κονδύλια που μπορούν να επιβραδύνουν την καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, Ηΐν-μολυσμένα άτομα σε σχέση με την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος των ασθενειών, όπως η πνευμονία που προκαλείται από Pneumocystis carinii, τοξοπλάσμωση εγκεφαλίτιδα, διάχυτη ένα σύμπλοκο λοίμωξη που προκαλείται από Mycobacterium avium (MAC), φυματίωση (ΤΒ) και βακτηριακή πνευμονία - όροι έναντι των οποίων υπάρχουν μέσα πρόληψης. Λόγω της επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, HIV επηρεάζει τα αποτελέσματα της διάγνωσης, διαλογής, θεραπεία και παρακολούθηση σε πολλές άλλες ασθένειες, και μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας protivomik-λεπτομέρεια κάποιων ΣΜΝ. Τέλος, η έγκαιρη διάγνωση του HIV απαιτεί μια κατάλληλη ευκαιρία για να συμβουλεύει και να βοηθά στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV σε άλλους.

Η σωστή διαχείριση των ασθενών με HIV λοίμωξη πρέπει να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των συμπεριφορικών, ψυχοκοινωνικών και ιατρικών πτυχών της νόσου. Δεδομένου ότι οι κλινικές STD δεν θεραπεύουν ασθενείς με HIV λοίμωξη, συνιστάται οι ασθενείς να παραπέμπονται σε εξειδικευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις για άτομα που έχουν μολυνθεί από το HIV. Οι κλινικές STD θα πρέπει να γνωρίζουν την υπάρχουσα επιλογή θεραπευτικών εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ασθενείς μπορούν να αποσταλούν από διάφορους πληθυσμούς. Όταν επισκέπτεται μια κλινική STD, ένας ασθενής που έχει προσβληθεί από HIV θα πρέπει να εκπαιδεύεται σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό HIV και τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας της περίθαλψης και της διαχείρισης ασθενών με λοίμωξη από τον ιό HIV, λεπτομερείς πληροφορίες, ιδίως σχετικά με την ιατρική περίθαλψη, δεν παρουσιάζονται σε αυτό το εγχειρίδιο. αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ληφθούν από άλλες πηγές. Αυτή η ενότητα αποσκοπεί κυρίως στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό HIV-1 και HIV-2, την παροχή συμβουλών και την εκπαίδευση ασθενών με λοίμωξη HIV για τις ιδιαιτερότητες της επερχόμενης θεραπείας με HIV. Επίσης, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των σεξουαλικών εταίρων, καθώς αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει στις κλινικές STD πριν να σταλούν σε κλινικές για ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από HIV. Στο τέλος της ενότητας εξετάζονται ερωτήματα σχετικά με τη λοίμωξη από HIV σε έγκυες γυναίκες, βρέφη και παιδιά.

Διαγνωστικές εξετάσεις για HIV-1 και HIV-2

Ο έλεγχος του HIV θα πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς οι οποίοι, λόγω της συμπεριφοράς τους, κινδυνεύουν από λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποβληθεί για διάγνωση και θεραπεία των STD. Η παροχή συμβουλών πριν και μετά τη δοκιμή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας εξέτασης και περιγράφεται στο κεφάλαιο "Συμβουλευτική για ασθενείς με HIV λοίμωξη".

Η διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό HIV γίνεται συνήθως χρησιμοποιώντας δοκιμές για αντισώματα κατά του HIV-1. Ο έλεγχος αντισωμάτων ξεκινά με μια τόσο ευαίσθητη δοκιμή διαλογής ως ανοσοπροσδιορισμός ενζύμου (ELISA). Το θετικό αποτέλεσμα της δοκιμασίας διαλογής πρέπει να επιβεβαιωθεί με μια πρόσθετη δοκιμή, όπως η δυτική ανοσοκηλίδωση (WB) ή ο ανοσοφθορισμός (IF). Εάν το αποτέλεσμα του δοκιμαστικού αντισώματος θετικού αποτελέσματος επιβεβαιωθεί από μια πρόσθετη δοκιμή, αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί από τον ιό HIV και είναι ικανός να μολύνει άλλους. Αντισώματα στο HIV ανιχνεύονται σε τουλάχιστον 95% των ασθενών εντός 3 μηνών μετά τη μόλυνση. Αν και τα αρνητικά αποτελέσματα συνήθως σημαίνουν ότι ένα άτομο δεν είναι μολυσμένο, οι δοκιμές αντισωμάτων δεν μπορούν να αποκλείσουν μια μόλυνση εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 6 μήνες από τη μόλυνση.

Ο επιπολασμός του HIV-2 στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή, και το CDC δεν προτείνει την εξέταση ρουτίνας για τον HIV-2 σε όλες τις εγκαταστάσεις υγείας, εκτός από τα κέντρα μετάγγισης αίματος, ή όταν υπάρχουν πληροφορίες της δημογραφικής ή της συμπεριφοράς του προσδιορισμού των λοιμώξεων που προκαλούνται από τον ιό HIV-2. Η ομάδα κινδύνου για τη μόλυνση με HIV-2 είναι άτομα που προέρχονται από χώρες όπου η εξάπλωση της λοίμωξης από HIV-2 είναι επιδημική ή οι σεξουαλικοί σύντροφοι τέτοιων ατόμων. Η ενδημική εξάπλωση της λοίμωξης HIV-2 παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αφρικής, ανέφερε επίσης μια αύξηση του επιπολασμού του HIV-2 στην Αγκόλα, τη Γαλλία, τη Μοζαμβίκη και την Πορτογαλία. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η διεξαγωγή στην περίπτωση των τεστ για το HIV-2, όπου υπάρχουν κλινικές ενδείξεις ή υποψία της HIV-λοίμωξης και δοκιμάστηκαν για αντισώματα έναντι HIV-1 δίνει αρνητικά αποτελέσματα [12].

Δεδομένου ότι ο HIV αντισώματα διαπερνούν τον πλακουντιακό φραγμό, η παρουσία τους σε παιδιά μικρότερα των 18 μηνών δεν είναι διαγνωστικό κριτήριο της HIV λοίμωξης (βλέπε «Ειδικοί Παράγοντες: HIV λοίμωξης σε βρέφη και παιδιά».).

Ειδικές συστάσεις για διαγνωστικές εξετάσεις έχουν ως εξής:

 • Πριν από τη δοκιμή, πρέπει να ληφθεί συνειδητή συναίνεση για τη συμπεριφορά του. Ορισμένα κράτη απαιτούν γραπτή συγκατάθεση. (Για να συζητήσετε θέματα συμβουλευτικής πριν και μετά τη δοκιμή, ανατρέξτε στην ενότητα "Συμβουλές σε ασθενείς με HIV". 
 • Πριν από τη διαπίστωση της παρουσίας μόλυνσης από HIV, τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών διαλογής για αντισώματα HIV πρέπει να επιβεβαιωθούν με πιο συγκεκριμένο επιβεβαιωτικό τεστ (ή WB ή IF) 
 • Τα άτομα με θετικές εξετάσεις αντισωμάτων HIV πρέπει να υποβληθούν σε ιατρική και ψυχοκοινωνική εξέταση και να εγγραφούν στις σχετικές υπηρεσίες.

Οξύ σύνδρομο ρετροϊικής μόλυνσης

Οι ιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για την εμφάνιση συμπτωμάτων και σημείων σύνδρομου οξείας ρετροϊικής μόλυνσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από πυρετό, κακουχία, λεμφαδενοπάθεια και δερματικό εξάνθημα. Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται συχνά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη μόλυνση με HIV, προτού το αποτέλεσμα της δοκιμής αντισωμάτων είναι θετικό. Η υποψία του συνδρόμου της οξείας ρετροϊικής μόλυνσης πρέπει να αποτελεί σήμα για τη διάγνωση του DNA για την ανίχνευση του HIV. Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας σε αυτή την περίοδο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των επιπλοκών του HIV και να επηρεάσει την πρόγνωση της νόσου. Εάν η εξέταση αποκαλύψει σύνδρομο οξείας ρετροϊικής μόλυνσης, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει είτε να ενημερώσουν τον ασθενή σχετικά με την ανάγκη έναρξης αντιρετροϊκής θεραπείας, είτε να το στείλουν επειγόντως σε ειδικό για διαβούλευση. Η βέλτιστη αγωγή για αντιρετροϊκή θεραπεία δεν είναι επί του παρόντος γνωστή. Για να μειωθεί η σοβαρότητα των επιπλοκών της λοίμωξης από HIV, η zidovudine δείχνει, ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν τη χρήση δύο αναστολέων της ανάστροφης μεταγραφάσης και ενός αναστολέα πρωτεάσης.

Παροχή συμβουλών σε ασθενείς με HIV λοίμωξη

Οι υπηρεσίες που παρέχουν ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που εξυπηρετούν ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό HIV, και θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στον τόπο κατοικίας ή όπου ο ασθενής αποστέλλεται όταν έχει διαγνωστεί με λοίμωξη από τον ιό HIV. Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται συναισθηματικό άγχος όταν μαθαίνουν πρώτα για τα θετικά αποτελέσματα του τεστ HIV και αντιμετωπίζουν την επερχόμενη λύση στα βασικά προβλήματα προσαρμογής:

 • να συνειδητοποιήσουμε τη δυνατότητα μείωσης του προσδόκιμου ζωής,
 • να προσαρμοστούν σε μια αλλαγή στη στάση άλλων ανθρώπων απέναντί τους λόγω της ασθένειας που έχουν,
 • - αναπτύσσει στρατηγική για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας και -
 • προσπαθούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους για να αποτρέψουν τη μετάδοση του HIV.

Πολλοί ασθενείς χρειάζονται επίσης βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναπαραγωγής, την επιλογή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλισης και την πρόληψη των διακρίσεων στην εργασία και στην οικογένεια.

Η διακοπή της μετάδοσης του HIV εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ατόμων που έχουν κίνδυνο μετάδοσης ή απόκτησης λοίμωξης. Παρόλο που μερικές μελέτες σχετικά με ιικές καλλιέργειες επιβεβαιώνουν ότι η αντιιική θεραπεία μειώνει τη μολυσματικότητα των ιών, τα κλινικά δεδομένα για να αποφασίσουν εάν η θεραπεία μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα μετάδοσης δεν αρκεί. Τα μολυσμένα άτομα, που αποτελούν πιθανή πηγή μόλυνσης, θα πρέπει να λάβουν τη μέγιστη προσοχή και υποστήριξη κατά την εφαρμογή δράσεων για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης και την πρόληψη της μόλυνσης άλλων ανθρώπων. Ένα στοχοθετημένο πρόγραμμα για την αλλαγή της συμπεριφοράς των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, των σεξουαλικών τους εταίρων ή εκείνων με τα οποία μοιράζονται τις ίδιες βελόνες για ενέσεις ναρκωτικών αποτελεί σημαντικό μέρος των προσπαθειών πρόληψης του AIDS.

Συγκεκριμένες συστάσεις για παροχή συμβουλών σε άτομα που έχουν προσβληθεί από HIV παρουσιάζονται παρακάτω:

 • Συμβουλευτική άτομα με θετική εξέταση για αντισώματα κατά του ιού HIV θα πρέπει να είναι υπάλληλος ή υπάλληλοι των ιατρικών ιδρυμάτων που είναι σε θέση να συζητήσουν τις ιατρικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον ιό HIV στον τομέα ή στα ιδρύματα όπου έχει σταλεί ο ασθενής.
 • Πρέπει να παρέχεται κατάλληλη κοινωνική και ψυχολογική στήριξη στον τόπο κατοικίας ή σε άλλα ιδρύματα όπου ο ασθενής κατευθύνεται, προκειμένου να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει το συναισθηματικό άγχος.
 • Τα άτομα που κινδυνεύουν από τη μετάδοση του HIV πρέπει να λάβουν βοήθεια για να αλλάξουν ή να σταματήσουν τη συμπεριφορά που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από άλλα άτομα.

Σχεδιασμός φροντίδας και συνεχιζόμενη ψυχοκοινωνική φροντίδα

Οι μέθοδοι παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τον ιό HIV διαφέρουν ανάλογα με τους τοπικούς πόρους και ανάγκες. Οι φορείς παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το προσωπικό των εξωτερικών ιατρείων πρέπει να είναι βέβαιοι ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους για να βοηθήσουν κάθε ασθενή και θα πρέπει να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον κατακερματισμό αυτής της βοήθειας. Είναι επιθυμητό οροθετικά άτομα που λαμβάνουν φροντίδα σε ένα ενιαίο όργανο, αλλά ένας περιορισμένος αριθμός τέτοιων ιδρυμάτων συχνά οδηγεί στην ανάγκη συντονισμού των εξωτερικών ιατρείων, κλινικών και άλλων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία. Ο εργαζόμενος για την υγεία θα πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της βοήθειας και τις μεγάλες καθυστερήσεις μεταξύ διάγνωση της μόλυνσης από τον ιό HIV και την ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα.

Εάν πρόσφατα εντοπιστεί η λοίμωξη από τον ιό HIV, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκτήθηκε πρόσφατα. Ο ασθενής που διαγνώστηκε για πρώτη φορά με HIV λοίμωξη μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου. Ως εκ τούτου, ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση σε σχέση με συμπτώματα ή σημεία που υποδηλώνουν την εξέλιξη της HIV λοίμωξης, όπως πυρετό, απώλεια βάρους, διάρροια, βήχα, δύσπνοια και στοματική καντιντίαση. Η παρουσία οποιουδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αποτελεί σήμα για την επείγουσα παραπομπή του ασθενούς σε ιατρικές εγκαταστάσεις, όπου θα επικουρείται. Διασώστης θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τις πιθανές σχετικές ενδείξεις σοβαρές εκδηλώσεις της ψυχολογικής έντασης και, εάν είναι απαραίτητο, να παραπέμψει τον ασθενή στην κατάλληλη υπηρεσία.

Το προσωπικό της κλινικής της STD θα πρέπει να συμβουλεύει τους πελάτες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV σχετικά με τη θεραπεία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει εάν είναι απαραίτητο [11]. Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν χρειάζεται επείγουσα περίθαλψη, η αρχική αντιμετώπιση των θετικών για τον HIV ασθενών συνήθως περιλαμβάνει τα ακόλουθα συστατικά:

 • Ένα λεπτομερές ιστορικό της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της σεξουαλικής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού βιασμού, ενός ιστορικού των STD και συγκεκριμένων συμπτωμάτων ή διαγνώσεων που υποδεικνύουν τον ιό HIV.
 • Φυσική εξέταση. Στις γυναίκες, η εξέταση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση.
 • Στις γυναίκες, δοκιμές για το N. Gonorrhoeae, το C. Trachomatis, το Pap test (Pap smear) και μια μελέτη υγρού κολπικού έκκρισης.
 • Κλινικός αριθμός αίματος, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού αιμοπεταλίων.
 • Δοκιμές για αντισώματα προς Τοξόπλασμα, ανίχνευση δεικτών για τον ιό της ηπατίτιδας Β, ορολογική εξέταση για σύφιλη.
 • Δοκιμασία για τον αριθμό των CD4 + Τ-λεμφοκυττάρων και την ανίχνευση HIV RNA στο πλάσμα (δηλαδή, ποσότητα HIV).
 • Δοκιμασίες δέρματος φυματίωσης (χρησιμοποιώντας PPD) με τη μέθοδο Mantoux. Η δοκιμή αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά από 48-72 ώρες. σε άτομα μολυσμένα με HIV, η δοκιμασία θεωρείται θετική για μέγεθος παππού 5 mm. Η αξία της δοκιμής για την ενέργεια είναι αμφιλεγόμενη.
 • Ακτινογραφία του θώρακα.
 • Προσεκτική ψυχοκοινωνική εμπειρογνωμοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης παραγόντων συμπεριφοράς ενδεικτικών του κινδύνου μετάδοσης του ιού HIV και εξήγηση της ανάγκης απόκτησης πληροφοριών σχετικά με όλους τους εταίρους που πρέπει να ενημερωθούν για πιθανή λοίμωξη HIV.

Σε επόμενες επισκέψεις όταν ήδη αποκτήσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών και δερματικές δοκιμασίες, ο ασθενής μπορεί να προσφερθεί αντιρετροϊκή θεραπεία, όπως επίσης και ειδική επεξεργασία με σκοπό την μείωση της συχνότητας της νόσου που προκαλείται από ευκαιριακά παθογόνα όπως kakpnev-motsistnaya πνευμονία, τοξοπλάσμωση εγκεφαλίτιδα, διαδίδονται MAC μόλυνση και φυματίωση. Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β πρέπει να προσφέρονται σε ασθενείς που δεν έχουν βρει δείκτες της ηπατίτιδας Β, εμβολιασμό κατά της γρίπης θα πρέπει να προσφέρεται σε ετήσια βάση, καθώς και protivopnevmokokkovaya ο εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ανοσοποίηση ασθενών μολυσμένων με HIV, ανατρέξτε στις συστάσεις ACIP «Χρήση εμβολίων και ανοσοσφαιρινών σε ασθενείς με διαταραγμένη ανοσολογική δραστικότητα» [20].

Ειδικές συστάσεις για τον σχεδιασμό ιατρικής περίθαλψης και για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παρατίθενται παρακάτω:

 • Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από το HIV πρέπει να αποσταλούν για κατάλληλη παρακολούθηση σε ειδικευμένους οργανισμούς που παρέχουν φροντίδα για τον ιό HIV 
 • Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να προσέχουν τις ψυχοκοινωνικές συνθήκες που απαιτούν επείγουσα προσοχή. 
 • Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα χαρακτηριστικά της παρακολούθησης. 

Διαχείριση σεξουαλικών εταίρων και συνεργατών στη χρήση ενδοφλέβιων φαρμάκων

Κατά τον εντοπισμό των μεμονωμένων εταίρων έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ο όρος «εταίρος» περιλαμβάνει όχι μόνο σεξουαλικούς συντρόφους, αλλά και UVN τοξικομανών που μοιράζονται σύριγγες και άλλο εξοπλισμό έγχυσης. Το σκεπτικό για την κοινοποίηση των εταίρων είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό HIV μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα και να συμβάλει στην αλλαγή των συμπεριφορών κινδύνου. Η κοινοποίηση των εταίρων σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό HIV πρέπει να διεξάγεται εμπιστευτικά και θα εξαρτάται από την εθελοντική συνεργασία του ασθενούς με HIV.

Για να ειδοποιήσετε τους σεξουαλικούς συνεργάτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο συμπληρωματικές τακτικές: ειδοποίηση από τον ασθενή και ειδοποίηση από τον ιατρό. Στην πρώτη περίπτωση, ο ασθενής ενημερώνει άμεσα τους συνεργάτες του ότι διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από HIV. Όταν ειδοποιείται από έναν επαγγελματία υγείας, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό αναγνωρίζει συνεργάτες με βάση τα ονόματα, τις περιγραφές και τις διευθύνσεις που παρέχει ο ασθενής. Όταν ενημερώνει τους συνεργάτες, ο ασθενής παραμένει εντελώς ανώνυμος. το όνομά του δεν γνωστοποιείται σε σεξουαλικούς συντρόφους ή σε εκείνους με τους οποίους χρησιμοποιεί τις ίδιες βελόνες για την ένεση ναρκωτικών. Σε πολλά κράτη, οι υγειονομικές αρχές παρέχουν την κατάλληλη βοήθεια, παρέχοντας προσωπικό για να ενημερώνουν τους εταίρους.

Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης μελέτης επιβεβαίωσαν ότι η τακτική της ειδοποίησης των συνεργατών από τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα είναι αποτελεσματικότερη από την τακτική της κοινοποίησης των εταίρων από τον ίδιο τον ασθενή. Σε αυτή τη μελέτη, η αποτελεσματικότητα της κοινοποίησης των εταίρων από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας ήταν το 50% των εταίρων, και ο ασθενής - μόνο το 7%. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η αλλαγή συμπεριφοράς ήταν αποτέλεσμα της κοινοποίησης συνεργάτη, και πολλοί ασθενείς είναι απρόθυμοι να αναφέρουν τα ονόματα των συνεργατών τους, για το φόβο των διακρίσεων, διάλυση και την απώλεια της εμπιστοσύνης των εταίρων της και το δυναμικό για βία.

Συγκεκριμένες συστάσεις για τους κοινοποιούντες εταίρους είναι οι εξής:

 • Είναι απαραίτητο να ενθαρρύνουμε τα άτομα που έχουν μολυνθεί από το HIV να ενημερώνουν τους συνεργάτες τους και να τα στέλνουν για συμβουλευτική και εξέταση. Οι ιατροί θα πρέπει να τους βοηθήσουν στη διαδικασία αυτή είτε άμεσα είτε με την ενημέρωση των υγειονομικών υπηρεσιών που εφαρμόζουν τα προγράμματα για να ενημερώσουν τους εταίρους. 
 • Εάν ο ασθενής αρνείται να ειδοποιήσει τους συνεργάτες του ή εάν δεν είναι σίγουρος ότι οι συνεργάτες τους θα απευθυνθούν σε ένα γιατρό ή προσωπικό της υπηρεσίας υγείας, πρέπει να χρησιμοποιηθούν εμπιστευτικές διαδικασίες για να βεβαιωθείτε ότι οι συνεργάτες ενημερώνονται. 

Ειδικές παρατηρήσεις

Εγκυμοσύνη

Όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συνιστώνται να εξετάζονται για τον HIV όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό είναι απαραίτητο για την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας με στόχο τη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του περιγεννητικού HIV, καθώς και ιατρικής περίθαλψης για τη μητέρα. Οι μολυσμένες με HIV γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται ειδικά για τον κίνδυνο περιγεννητικής μόλυνσης. Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το 15-25% των παιδιών που γεννήθηκαν από μολυσμένες με HIV μητέρες έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μολυσμένη μητέρα κατά τη διάρκεια της σίτισης. Είναι πλέον γνωστό ότι η ζιδοβουδίνη (ZDV), η γυναίκα σε ένα προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, κατά τον τοκετό και το μωρό κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV στο βρέφος από περίπου 25% έως 8%. Ως εκ τούτου, η θεραπεία με HFA θα πρέπει να προσφέρεται σε όλες τις έγκυες γυναίκες με λοίμωξη HIV. Η εγκυμοσύνη σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV δεν οδηγεί σε αύξηση της μητρικής θνησιμότητας ή θνησιμότητας. Στις ΗΠΑ, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των γυναικών που έχουν προσβληθεί από HIV σχετικά με την ανάγκη διακοπής του θηλασμού των παιδιών τους.

Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του HFA ή άλλων αντιρετροϊκών φαρμάκων όταν χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, με βάση τις μελέτες, ΗΡΑ ενδείκνυται για την πρόληψη της περιγεννητικής μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο έμβρυο, ως μέρος της αγωγές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων από του στόματος ΗΡΑ που κυμαίνονται μεταξύ 14 και 34 εβδομάδων κύησης σε / σε ΗΡΑ κατά τη διάρκεια της παράδοσης και προορισμό σιρόπι HFA νεογέννητο μετά τη γέννηση. Glaxo Wellcome, Inc., Hoffmann-La Roche Inc., Bristol-Myers Squibb, Co, και Merck & Co., Inc., σε συνεργασία με την εγγραφή CAS γίνεται για να εκτιμηθεί η ζιδοβουδίνη (ZDV), διδανοσίνη (DDL), indivara ( η IND), λαμιβουδίνη (ZTS), saquinavir (SAQ), σταβουδίνη (d4T) και ζαλκιταβίνη (ddC της) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να καταχωρηθούν (μητρώο 1-800-722-9292, εκδ. 38465). Συσσωρευμένες δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να είναι σε θέση να εκτιμήσει την έκταση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών, ως αποτέλεσμα της DDL ραντεβού, IDV, CCTV, SAQ, d4T, ddC ή ZDV, ή συνδυασμό αυτών, για τις εγκύους και αναπτυσσόμενο έμβρυο τους.

Ωστόσο, τα καταγεγραμμένα δεδομένα δεν δείχνουν αύξηση του αριθμού των συγγενών δυσπλασιών με μονοθεραπεία HFA σε σύγκριση με το αναμενόμενο επίπεδο στο σύνολο του πληθυσμού. Επιπλέον, δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά ελαττώματα του εμβρύου, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη κανονικότητας.

Οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται για να αποφασίσουν για την εγκυμοσύνη τους. Σκοπός της παροχής συμβουλών είναι να παρασχεθεί στη γυναίκα με λοίμωξη HIV ενημερωμένες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με μια αρχή παρόμοια με τη γενετική συμβουλευτική. Επιπλέον, στις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από HIV που επιθυμούν να αποφύγουν την εγκυμοσύνη πρέπει να παρέχεται συμβουλευτική για την αντισύλληψη. Η προγεννητική παρατήρηση και η διακοπή της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι διαθέσιμες στον τόπο κατοικίας ή στα σχετικά ιδρύματα όπου πρέπει να απευθύνεται η γυναίκα.

Η εγκυμοσύνη σε γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV δεν αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση της μητρικής θνησιμότητας ή θνησιμότητας.

HIV λοίμωξη σε βρέφη και παιδιά

Η διάγνωση, η κλινική και η διαχείριση περιπτώσεων μόλυνσης από Ηΐν σε βρέφη και μικρά παιδιά διαφέρουν από αυτά σε ενήλικες και εφήβους. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η μεταφορά διαπλακουντιακής των μητρικών αντισωμάτων στον HIV για το έμβρυο, γίνεται δεκτό ότι οι δοκιμές για αντισώματα HIV στο πλάσμα του αίματος είναι θετικά τόσο μη μολυσμένα και μολυσμένα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες οροθετικά. Η επιβεβαίωση της λοίμωξης από HIV σε βρέφη <18 μηνών θα πρέπει να βασίζεται στην παρουσία του HIV στο αίμα ή τους ιστούς στη μέθοδο καλλιέργειας, στη διάγνωση του DNA ή στην ανίχνευση αντιγόνου. Ο αριθμός των CD4 + λεμφοκυττάρων είναι σημαντικά υψηλότερος σε βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών από ό, τι σε υγιείς ενήλικες, γεγονός που πρέπει να ερμηνεύεται ανάλογα. Όλα τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν προσβληθεί από HIV πρέπει να ξεκινήσουν την πρόληψη της PCP στην ηλικία των 4-6 εβδομάδων και να την συνεχίσουν πριν αποκλείσουν από τη λοίμωξη από HIV. Άλλες αλλαγές συνιστώνται στις δραστηριότητες των ιατρικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν βρέφη και παιδιά. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφεύγουν τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας από το στόμα ζωντανό εμβόλιο, αν το παιδί σας έχει μολυνθεί με τον ιό HIV ή βρίσκεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Κρατώντας τα μωρά, τα παιδιά και οι έφηβοι, οι οποίοι είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες μόλυνσης από τον ιό HIV απαιτεί παραπομπή σε ειδικούς οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τις εκδηλώσεις της νόσου και τη θεραπεία των παιδιατρικών ασθενών με λοίμωξη από HIV ή στενή συνεργασία μαζί τους.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.