^
A
A
A

Ασεξουαλικότητα σε άνδρες και γυναίκες

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Μεταξύ των ορισμών της έλλειψης σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς και το ενδιαφέρον για το σεξ και την επιθυμία να συμμετάσχουν στις περισσότερες διαμάχες τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, προκαλεί ασφυξία.

Εάν ξεκινήσουμε από τον ορισμό της σεξουαλικότητας ενός ατόμου, τότε το αντίθετο πρέπει να ορίζεται ως η έλλειψη φυσιολογικής και συναισθηματικής ανάγκης για σεξουαλική επαφή.

Ιατρικές πτυχές της ασφυξίας

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η ασφυξία είναι ένα είδος σεξουαλικού προσανατολισμού και ταιριάζει σε μια γραμμή με την ετεροφυλοφιλία, την ομοφυλοφυλία και την αμφιφυλοφιλία, ειδικά επειδή υπάρχουν ολόκληρες «ασεξουαλικές» κοινότητες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (Vancouver, Καναδάς) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασφυξία δεν είναι ούτε ψυχιατρική κατάσταση ούτε σύμπτωμα ψυχολογικής διαταραχής σεξουαλικού χαρακτήρα. Και τα κριτήρια ταξινόμησης δικαιολογούν την αναφορά αυτού του κράτους σε ειδικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το DSM-IV (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών), διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας - διαταραχή υποδραστικής σεξουαλικής επιθυμίας και ανεσταλμένη σεξουαλική επιθυμία - αποδίδεται σε «διαταραχές της γενετήσιας και ταυτότητας φύλου», η οποία χαρακτηρίζεται ως έλλειψη σεξουαλικών φαντασιώσεων και την επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα.

Αλλά ήδη στο DSM-V5 έγιναν αλλαγές και σχόλια, τα οποία φτάνουν στο εξής. Για να θεωρηθούν διαταραχές σεξουαλικής επιθυμίας ως δυσλειτουργία, πρέπει να συνοδεύονται από κλινικά σημαντικές διανοητικές και φυσιολογικές αλλαγές και να προκαλέσουν σοβαρό άγχος και σοβαρές διαπροσωπικές δυσκολίες. Ωστόσο, αυτές οι διαταραχές δεν πρέπει να εξηγούνται από άλλες ψυχικές διαταραχές, τις επιδράσεις των φαρμάκων, κάποιες άλλες ασθένειες ή ασφυξία.

Έτσι, η κύρια διαφορά μεταξύ της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και asexuality είναι ότι οι ασθενείς με διαταραχές υποφέρουν από έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, και οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους Asexuals, δεν έχει καμία ανησυχία.

Σχεδόν φέρει αυτή την κατάσταση είναι πέρα από το πεδίο των προβλημάτων υγείας, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η σύγχυση, συνδέοντας το χαμηλό όριο της σεξουαλικής διεγερσιμότητα σε γυναίκες με έλλειψη φυσιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες για σεξουαλική επαφή, δηλαδή ψυχρότητα και asexuality. Παρόλο που η  ψυχρότητα  θεωρείται μια υποδραστική διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας, πολύ συχνά - ιδιοπαθή.

Επιδημιολογία

Τα πρόσφατα στοιχεία για την επικράτηση της ασφυξίας δεν δημοσιεύονται και οι στατιστικές πριν από μια δεκαετία κατατάσσουν ασεξουαλικά σχεδόν 70 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Sex Research, στο τέλος του 2004, το 0,4-1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου (39 εκατομμύρια ενήλικες) θεωρούνταν ασεξουαλικά.

Το ότι το 3,3% των Φινλανδών γυναικών και το 1,6% περίπου των Γάλλων και το 2% των μαθητών Λυκείου από τα κολλέγια της Νέας Ζηλανδίας ποτέ δε δεχόταν σε κανέναν τη σεξουαλική έλξη κάποιου άλλου.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Αιτίες asexuality

Η μελέτη της επίμονης έλλειψης σεξουαλικής επιθυμίας συνεχίσουν να συμμετέχουν εμπειρογνώμονες στον τομέα της ψυχιατρικής, σεξολογίας, την ψυχολογία, αλλά και την κοινή άποψη για τα αίτια της asexuality και δεν έρχονται παρά την εκτενή συζήτηση του θέματος στην ιατρική κοινότητα.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για αυτή την πάθηση περιλαμβάνουν το άγχος, το άγχος και την κατάθλιψη. αποσπασματικές σεξουαλικές εμπειρίες ή άλλα τραύματα. διάφορα προβλήματα υγείας (ψυχοσωματικά, το επίπεδο των σεξουαλικών ορμονών, σεξουαλική δυσλειτουργία). Για παράδειγμα, η ασφυξία στους άνδρες συσχετίζεται συχνότερα με ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης (αν και δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές μελέτες για το θέμα αυτό).

Η έλλειψη επιθυμίας για σεξουαλική επαφή ίσως οφείλεται στις δυσκολίες που συνδέονται με την εφαρμογή τους ή στα προβλήματα των σχέσεων μεταξύ των σεξουαλικών εταίρων;

Μερικοί προσπαθούν να συνδέσει την παθογένεση της asexuality με μια ανισορροπία των διεγερτικών και ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών - ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη και σεροτονίνη, ενεργώντας επί του υποθαλάμου και της υπόφυσης αδένες (τα οποία παράγουν και εκκρίνουν μέσα στα ορμόνες του αίματος όπως οξυτοκίνη, προλακτίνη, FSH και ωχρινοτρόπου ορμόνης).

Και οι βιολόγοι έχουν την παραδοχή ότι, ίσως, αρχίζει η μεταμόρφωση του σεξουαλικού ενστίκτου του ανθρώπινου πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τα ζώα (με την ενστικτώδη επιθυμία τους να ζευγαρώσουν και να πολλαπλασιαστούν για την επιβίωση ενός είδους), το σεξουαλικό ένστικτο των ανθρώπων δεν έχει παραμείνει για πολύ καιρό στην αναπαραγωγή. Θυμηθείτε τον Φρόιντ, ο οποίος άνευ όρων πίστευε στην υπεροχή του σεξουαλικού ενστίκτου στη συμπεριφορά των ανθρώπων και ισχυρίστηκε ότι μόνο η σωματική ευχαρίστηση που αποκτήθηκε κατά τη σεξουαλική επαφή δίνει μια ψυχολογική απόλαυση.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Συμπτώματα asexuality

Πώς να καταλάβετε ότι ένα άτομο έχει τα συμπτώματα της ασφυξίας; Αυτό δεν είναι σεξουαλική αποχή, ούτε συνώνυμο της αθλιότητας, ούτε χαμηλής λίμπιντο (που μπορεί να προκληθεί από προβλήματα υγείας), δεν είναι συνέπεια ορμονικής ανισορροπίας ή φόβου σεξουαλικών σχέσεων.

Επιπλέον, τα asexuals μπορούν να εξοικειωθούν, να βιώσουν συναισθηματική αγάπη (πλατωνική αγάπη), να αποκτήσουν παιδιά. Ακόμα και ο ενθουσιασμός ή ο οργασμός δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό το κράτος, και μερικοί asexuals έχουν σεξ, αν έχουν ένα ρομαντικό σύντροφο που το θέλει.

Με την ευκαιρία, διακρίνουν τα είδη των asexuality: ρομαντικό - μη σεξουαλικές σχέσεις, οι οποίες συχνά συνδέονται με συμπάθεια και αγάπη, και ρομαντικοί - βαθιά συναισθηματική και ψυχολογική προσκόλληση χωρίς σεξ.

Μια ρομαντική έλξη που στερείται σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να είναι ετερομορφική - δηλαδή σε ένα άτομο του αντίθετου φύλου ή, κατά συνέπεια, ομομορφική.

Μέλη από τις μεγαλύτερες στον κόσμο δικτυακή κοινότητα της Asexuals Aven λένε ότι σε έναν κόσμο όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το σεξ, πολλοί άνθρωποι με έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι - λόγω του στιγματισμού των σεξουαλικών διαταραχών. Γιατί μπορεί να υπάρχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και τάση για κατάθλιψη.

Αν και οι επιστήμονες μελετούν τη φυσιολογία του asexuality, αυτό δείχνει ότι σε αυτή την κατάσταση η ικανότητα των γεννητικών οργάνων διέγερση δεν εξαφανίζεται, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο με την λεγόμενη υποκειμενική διέγερση - στο επίπεδο του νου και των συναισθημάτων.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Επιπλοκές και συνέπειες

Οι κύριες συνέπειες και οι επιπλοκές της ασφυξίας αφορούν σχέσεις με ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό (φυσιολογικό) επίπεδο ανάγκης για σεξουαλική επαφή.

Ως εκ τούτου, τα ασεξουαλικά άτομα πρέπει να επικοινωνούν καλύτερα με το δικό τους είδος, και μερικά από αυτά φορούν μαύρο δακτύλιο στο μεσαίο δάκτυλο του δεξί τους χεριού - ως μορφή αναγνώρισης.

Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, η σεξουαλική εμπειρία θεωρείται καθοριστικό στοιχείο μιας καλής ζωής. Είναι ιδανικό για ανθρώπους που τους αρέσει να κάνουν σεξ. Αλλά η ασφυξία εκείνων που δεν τους αρέσει, δεν πρέπει να δίνεται για μια ανωμαλία.

trusted-source[20], [21], [22]

Διαγνωστικά asexuality

Η προτεινόμενη διάγνωση της ασφυξίας συνίσταται στην αποκάλυψη της απουσίας σεξουαλικής έλξης. Γι 'αυτό, υπάρχει μια πολύ απλή δοκιμασία για την ασφυξία, που καθιστά δυνατή την κατανόηση του πόσο ένα άτομο είναι ασεξουαλικό.

Η δοκιμή αποτελείται από τέτοιες ερωτήσεις

  • Το σεξ μπορεί να αποδοθεί σε κάτι βρώμικο, απαγορευμένο;
  • Αισθάνεστε ντροπή ή άβολα όταν οι άλλοι μιλούν για σεξ;
  • Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να ζήσετε χωρίς σεξ;
  • Μπορεί να υπάρξει μια σχέση μεταξύ ανθρώπων χωρίς σεξουαλική οικειότητα;
  • Είναι δυνατόν να έχετε μια πλήρη ζωή με έναν άνδρα ή μια γυναίκα χωρίς οικειότητα;
  • Πώς νιώθεις να κάνεις σεξ;
  • Έχετε αισθανθεί ποτέ άβολα ότι δεν αισθάνεστε σεξουαλικά συναισθήματα όπως αυτά γύρω σας;

trusted-source[23], [24], [25]

Ασεξουαλικότητα της σύγχρονης νεολαίας

Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν μια «κρίση ταυτότητας» με την έναρξη της εφηβείας και η σεξουαλικότητα και το ενδιαφέρον τους για τη σεξουαλική πλευρά της ζωής είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας της ανάπτυξης.

Το σεξουαλικό ενδιαφέρον μεταξύ των νέων, καθώς και μεταξύ των ενηλίκων, μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό και εξαρτάται από τα πολιτιστικά πρότυπα και τα κοινωνικά όνειρα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον κοινωνικό έλεγχο και το επίπεδο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το 25-year-old εγκέφαλο δεν είναι πλήρως ωριμάσει, και εν μέρει εξαιτίας αυτού, πολλοί νέοι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις και να προβλεφθούν οι συνέπειες της σεξουαλικής συμπεριφοράς: μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη? λοίμωξη από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV / AIDS.

Η ασεξουαλικότητα της σύγχρονης νεολαίας, ιδιαίτερα της αμερικανικής, οι ψυχολόγοι τείνουν να βλέπουν στα προβλήματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Σύμφωνα με την εποχή του «σεξουαλικές καταστάσεις» Η έρευνα έχει δείξει ότι η συμπεριφορά του μερικές εκπαιδευτικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών άνω των 17 ετών) 81,2% των ερωτηθέντων δεν αισθάνονται σεξουαλικού ενδιαφέροντος και 75,8% κατά τη διάρκεια της συνουσίας έχουν βιώσει το άγχος και το φόβο.

Σύμφωνα με το The Journal of Marriage and Family, μελέτες δείχνουν ότι μετά από 10 χρόνια, μεταξύ 10% και 40% των νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες της Δύσης δεν έχουν σεξουαλική επαφή. Και σε ηλικία 25-29 ετών - 5%.

Αλλά όλα τα αρχεία σχετικά με την asexuality φαίνεται να νικήσει τους Ιάπωνες: σύμφωνα με το στόχο του 2012, το 61,4% των άγαμων ανδρών ηλικίας 18-34 ετών δεν είχε φίλους, και περισσότερο από το 49% των γυναικών της ίδιας ηλικίας - φύλο εταίρο. Ταυτόχρονα, πάνω από το 25% των ανύπαντρων ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω των 30 ετών δεν έκαναν ποτέ σεξ.

Ο "αθέμιτος τρόπος ζωής" έχει γίνει δημοφιλής στους νέους στην Κίνα, η συχνότητα της ασφυξίας φαίνεται από τα κορίτσια που ζουν σε μεγαλοπρεπείς.

trusted-source[26], [27]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.