^
A
A
A

Σχέση καταρράκτη και άνοιας

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

26 January 2022, 09:00

Ερευνητές στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι τα άτομα που είχαν αφαιρέσει τον καταρράκτη ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν άνοια, ανεξάρτητα από την αιτιολογία της. Εάν ένα άτομο συνεχίσει να ζει με έναν θολωμένο φακό, τότε ο κίνδυνος επίκτητης άνοιας αυξάνεται σημαντικά.

Η άνοια είναι ένα εξαιρετικά συχνό σύνδρομο που αναπτύσσεται με φόντο εγκεφαλικές διαταραχές. Μέχρι σήμερα, η παθολογία θεωρείται ανίατη. Ένας από τους παράγοντες εμφάνισης επίμονης προοδευτικής άνοιας είναι η παραβίαση της οπτικής λειτουργίας - ιδιαίτερα ο καταρράκτης που σχετίζεται με την ηλικία. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η έγκαιρη αποκατάσταση της όρασης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά πληροφορίες σχετικά με την πρώιμη εργασία στο θέμα των ψυχικών αλλαγών σε ενήλικες ασθενείς. Μελετήθηκαν το ιστορικό περιστατικών περισσότερων από τριών χιλιάδων ασθενών στην ηλικιακή κατηγορία των 65 ετών με επιβεβαιωμένες διαγνώσεις γλαυκώματος ή θολότητας φακού. Όταν ξεκίνησε το ερευνητικό έργο, κανένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχε διάγνωση άνοιας.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας παρακολούθησης, περισσότερα από οκτακόσια άτομα ανέπτυξαν διάφορες μορφές άνοιας. Από αυτούς, επτακόσιοι ασθενείς διαγνώστηκαν με νόσο του Αλτσχάιμερ . Συνολικά, το 45% όλων των ασθενών της μελέτης υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που είχαν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια οποιουδήποτε τύπου κατά περίπου 30% - και αυτό το ποσοστό παρέμεινε σταθερό για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ποιος ακριβώς είναι ο μηχανισμός της εδραιωμένης σύνδεσης μεταξύ άνοιας και καταρράκτη είναι ακόμα άγνωστος. Πιθανώς, μετά τη διόρθωση του προβλήματος της κακής όρασης, οι ασθενείς μπόρεσαν να έχουν καλύτερη αισθητηριακή δραστηριότητα, η οποία βελτίωσε και διατήρησε τις γνωστικές τους ικανότητες. Για παράδειγμα, επεμβάσεις που δεν βελτίωσαν την όραση (όπως οι παρεμβάσεις κατά του γλαυκώματος) διαπιστώθηκε ότι δεν βελτίωσαν τις βαθμολογίες κινδύνου άνοιας.

Σύμφωνα με μια άλλη υπόθεση, μετά την επέμβαση, αποκαταστάθηκε η αντίληψη της μπλε χρωματικής γκάμας, η οποία συνήθως μπλοκάρεται στον καταρράκτη. Αυτό το γάμμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρησιμοποιείται από φωτοευαίσθητες δομές γαγγλίων του αμφιβληστροειδούς για τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών.

Το νόημα της χειρουργικής επέμβασης είναι το εξής: ο γιατρός αφαιρεί τον θολωμένο φακό και στη θέση του τοποθετεί έναν τεχνητό φακό που αντικαθιστά πλήρως το φυσικό όργανο. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής ανακτά όλες τις οπτικές δυνατότητες που χάθηκαν λόγω του καταρράκτη.

Περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης της σχέσης μεταξύ των ενδοφθάλμιων αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Οι επιστήμονες πρέπει να αναπτύξουν πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές μεθόδους για την πρόληψη, την επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης της άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία.

Πηγή πληροφοριών για τη μελέτη jamanetwork

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.