^
A
A
A

Πλαστικές βλάβες υπάρχουν ακόμα και στον αέρα

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

02 August 2019, 09:00

Οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες εξέφρασαν τις δυσάρεστες ειδήσεις: τα πλαστικά μικροσωματίδια μπορούν να εξαπλωθούν στον αέρα για εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Το γεγονός ότι το πλαστικό φράζει μαζικά τον ωκεανό είναι από καιρό γνωστό. Οι περιβαλλοντολόγοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς μεγάλη επιτυχία, επειδή τα πλαστικά σωματίδια είναι παρόντα ακόμη και σε βάθος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, σύντομα θα υπάρξει περισσότερο πλαστικό στο νερό από τους θαλάσσιους κατοίκους. Η επιφάνεια της γης δεν είναι λιγότερο φραγμένη - για να σιγουρευτεί αυτό, απλά κοιτάξτε γύρω. Αλλά όπως αποδείχθηκε, πλαστικά σωματίδια υπάρχουν επίσης στον αέρα που αναπνέουμε.

Οι ειδικοί που εκπροσωπούν το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, το Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης και πολλά άλλα γαλλικά και βρετανικά επιστημονικά κέντρα, χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό για να συλλέξουν όλα όσα έφεραν οι άνεμοι σε έναν μετεωρολογικό σταθμό στα βουνά των Πυρηναίων. Οι δοκιμές διεξήχθησαν κάθε μήνα, από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2018 συμπεριλαμβανομένου. Σύμφωνα με τα μέσα στοιχεία, περίπου 365 μικροσωματίδια πλαστικού ανά ημέρα βρέθηκαν σε ένα τετραγωνικό μέτρο - παρόμοιο ποσό μπορεί να καθοριστεί στους δρόμους του Παρισιού ή σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, υπήρξε μια διαφορά, και συνίστατο στο μέγεθος και τη σύνθεση των μικροσωματιδίων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι στον αέρα μεγάλων οικισμών ένα πλαστικό σωματίδιο μοιάζει με το μικρότερο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλενικό ίνες μήκους άνω των 100 μικρομέτρων: η προέλευση τέτοιων ινών μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία μεγάλου αριθμού κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και εξαρτημάτων στους δρόμους. Όσο για τα μικροσωματίδια που βρέθηκαν στα βουνά των Πυρηναίων, τα μήκη τους δεν ξεπερνούσαν τα 25 μικρομέτρα και η δομή τους ήταν πολυστυρένιο ή πολυαιθυλένιο: συνεπώς, «σπάνε» από οποιοδήποτε πλαστικό δοχείο ή συσκευασία. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την ακριβή πηγή πλαστικών σωματιδίων. Ωστόσο, οι ειδικοί έλαβαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση και την ένταση της ροής ανέμου, η οποία καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτό επέτρεψε στους οικολόγους να αντλήσουν τα κατάλληλα συμπεράσματα: αποδεικνύεται ότι τα μικροσωματίδια ταξίδεψαν σε απόσταση τουλάχιστον 95 χιλιομέτρων πριν φτάσουν στον μετεωρολογικό σταθμό. Οι επιστήμονες ήταν έκπληκτοι, επειδή δεν υπήρχαν οικισμοί και πόλεις σε αυτή την απόσταση από τον μετεωρολογικό σταθμό. Επομένως, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το πλαστικό πιθανότατα κάλυπτε μια πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ό, τι πίστευε αρχικά.

Έτσι, η ρύπανση του πλανήτη μας πηγαίνει στο επόμενο επικίνδυνο επίπεδο, επειδή το πλαστικό υπάρχει ήδη ακόμα και όταν δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμφανιστεί. Τώρα, οι επιστήμονες πρέπει να αξιολογήσουν τη βλάβη τέτοιων μικροσωματιδίων στα ζώα και τους ανθρώπους, καθώς και την επίδραση της παρουσίας τους στον αέρα στις διαδικασίες θέρμανσης του πλανήτη.

Ένα άρθρο σχετικά με αυτό το υλικό δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience. Σύνδεσμος προς τα νέα:www.sciencenews.org/article/tiny-microplastics-travel-far-wind

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.