^
A
A
A

Ο ΠΟΥ προτείνει τη χρήση δοκιμασιών για τον αυτοπροσδιορισμό του HIV

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

16 December 2016, 09:00

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, η ΠΟΥ εξέδωσε νέες συστάσεις για τον αυτοπροσδιορισμό του HIV.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα, οι διαγνωστικές μέθοδοι του HIV δεν είναι τέλεια, γι 'αυτό μέρος του HIV λοίμωξη δεν λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, επειδή είναι είτε δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, ή δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να εφαρμοστεί σε ειδικό ίδρυμα για τη διάγνωση. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, πολλοί βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις εξειδικευμένες υπηρεσίες για να ελέγξετε την κατάσταση του HIV. 

Margaret Chan, ΠΟΥ γενικός διευθυντής, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, όχι μόνο δεν μπορεί να πάρει τη σωστή θεραπεία, αλλά και να αποτελέσει απειλή για τους ανθρώπους γύρω τους, και ότι ο HIV αυτο-αποκάλυψη θα βοηθήσει πολλούς να μάθουν φορείς του ιού HIV. Μια νέα εξέταση μπορεί να γίνει στο σπίτι και θα απαιτήσει σάλιο ή αίμα από το δάχτυλο και μετά από 15-20 λεπτά θα μπορείτε να μάθετε τα αποτελέσματα. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, συνιστάται αμέσως να πάτε σε ιατρικό ίδρυμα για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση.

Σε αυτούς τους ασθενείς θα παρέχονται συμβουλές για τη νόσο και τη θεραπεία της, καθώς και η παραπομπή σε ειδικούς φορείς για την πρόληψη και θεραπεία ασθενών με HIV.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, ο αυτοπροσδιορισμός του HIV θα επιτρέψει τη δοκιμή περισσότερων ανθρώπων και την επέκταση των δικαιωμάτων και των ευκαιριών ορισμένων κατηγοριών πολιτών, την έγκαιρη διάγνωση του HIV. Η νέα δοκιμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τις σχετικές υπηρεσίες.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που γνωρίζουν την κατάσταση του ιού HIV έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% σε παγκόσμιο επίπεδο και περίπου το 90% των ασθενών λαμβάνει τα απαραίτητα φάρμακα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμού έχουν προβλήματα πρόσβασης στη διάγνωση του HIV, οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια από τις γυναίκες και ο HIV εντοπίζεται συχνότερα τυχαία. Μεταξύ των γυναικών παρατηρείται υψηλή συχνότητα εμφάνισης στις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής. Επίσης, παρατηρούνται υψηλά ποσοστά εμφάνισης του ιού HIV μεταξύ των πόρνων, των ομοφυλοφίλων, των τρανσέξουαλ, των τοξικομανών, των κρατουμένων - περίπου 50% των περιπτώσεων εμφανίζονται σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών.

Οι συνεργάτες των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV διατρέχουν επίσης μεγάλη απειλή - μέχρι 70% έχουν μολυνθεί, αλλά δεν το γνωρίζουν καν. 

Οι νέες συστάσεις έχουν επίσης στοιχεία που θα βοηθήσουν τα άτομα με HIV να ανοίξουν στους συνεργάτες τους και να τα βοηθήσουν να περάσουν από τη διάγνωση. Η δοκιμή αυτοελέγχου για τον ιό HIV θα επιτρέψει στους ανθρώπους να μάθουν για την κατάσταση του ιού HIV και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.

Η νέα δοκιμή σχεδόν διπλασίασε τον ρυθμό ανίχνευσης του ιού HIV στους ομοφυλόφιλους, μελέτες στην Κένυα έδειξαν ότι οι τυποποιημένες διαγνωστικές μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές με μια νέα δοκιμασία για αυτο-HIV.

Τώρα, 23 χώρες έχουν υποστηρίξει την ιδέα της εισαγωγής δοκιμών για αυτο-HIV, ορισμένες χώρες αναπτύσσουν πολιτικές για τη μείωση της εξάπλωσης του HIV, ωστόσο η αυτοδιάκριση του ιού HIV είναι περιορισμένη.

Ο ΠΟΥ πρότεινε να διανείμει δωρεάν δοκιμές για την αυτο-έκθεση του ιού HIV ή να καταστήσει την τιμή όσο το δυνατόν προσιτή σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού.

Επί του παρόντος, η ΠΟΥ υποστηρίζει 3 χώρες στη Νότια Αφρική, όπου έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν δοκιμές αυτο-HIV στο πλαίσιο του προγράμματος STAR.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.