^
A
A
A

Χρειάζεται να πάρω έναν ενήλικα για να αποφύγω μια επιδημία;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

19 July 2017, 09:00

Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όλοι λένε για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών. Αλλά πώς να είσαι ενήλικας; Πρέπει να εμβολιαστούν, πότε και από ποια;

Πράγματι, οι ανοσοθεραπευτές ανησυχούν σοβαρά: στην Ουκρανία, σχεδόν κανένας από τους ενήλικες δεν κάνει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ιδιαίτερα, κατά της διφθερίτιδας. Γιατί; Ο κύριος παράγοντας είναι η έλλειψη των απαραίτητων πληροφοριών. Λίγοι γνωρίζουν ότι για τους ενήλικες υπάρχουν ορισμένοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί.

Οι ειδικοί μας είπαν ποια εμβόλια πρέπει να θυμούνται μετά από 20 χρόνια, και τι μπορεί να συμβεί αν αυτό δεν γίνει.

Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας παρέχει υποχρεωτικό ανασχηματισμό κατά ασθενειών όπως η διφθερίτιδα και ο τετάνος. Το γεγονός είναι ότι η ανοσολογική άμυνα, που σχηματίζεται μετά από εμβολιασμούς κατά των ασθενειών αυτών, υπάρχει μόνο για 8-10 χρόνια. Ως εκ τούτου, συνιστάται να εμβολιαστεί σε 26 χρόνια, και στη συνέχεια κάθε 10 χρόνια.

Σε ορισμένες χώρες, οι ενήλικες εμβολιάζονται εκ νέου κατά του μακρού βήχα: στην Ουκρανία, η υποχρεωτική φύση αυτού του εμβολιασμού εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία έντονη ανάγκη για ένα τέτοιο εμβόλιο.

Το Υπουργείο Υγείας προσδιόρισε επίσης έναν κατάλογο επαγγελμάτων των οποίων οι εκπρόσωποι υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό χωρίς αποτυχία. Αυτοί είναι άνθρωποι που, λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με επικίνδυνα παθογόνα. Μεταξύ αυτών των επαγγελμάτων είναι οι ιατροί, οι κτηνίατροι, οι εργαζόμενοι σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και οι επιχειρήσεις μεταποίησης κρέατος, οι εργαζόμενοι σε ιδρύματα παιδιών κ.λπ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 30 ασθενείς με κοκκύτη και τετάνου πέθαναν στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια. Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε ότι το εύρος εμβολιασμού στην Ουκρανία είναι το μικρότερο μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ως εκ τούτου, οι γιατροί ανησυχούν, καθώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επιδημίας.

Θεωρείται ότι μια λοιμώδης επιδημία δεν εμφανίζεται αν περισσότερο από το 90% των ανθρώπων έχει ανοσία από την ασθένεια. Στη χώρα μας, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από 40%.

Όπως επισημαίνει ο κορυφαίος ανοσοθεραπευτής V. Kotsarenko, οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν εμβολιάζονται λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης. Μετακινώντας από ένα οικισμό σε άλλο, οι άνθρωποι παραμένουν σταθεροί στο πολυκλινικό σύμφωνα με την άδεια παραμονής. Ένας επιπλέον παράγοντας είναι η κακή υγειονομική εκπαίδευση. Σχετικά με την ανάγκη για εμβολιασμό, ένα άτομο μπορεί να θυμάται μόνο όταν βρίσκει δουλειά (και ακόμη και όχι πάντα) ή όταν τραυματίζεται από σκουριασμένο καρφί.

"Υπάρχουν επεισοδιακές φλεγμονές της ίδιας διφθερίτιδας στο περιβάλλον των ενηλίκων. Επιπλέον, η ασθένεια είναι πολύ πιο σοβαρή από ό, τι στην παιδική ηλικία. Σε σχέση με τον τετάνο, οι στατιστικές είναι επίσης απογοητευτικές. Όταν μολυνθεί με ραβδί τετάνου, ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς από έναν ασθενή χωρίς εμβολιασμό είναι πολύ υψηλότερος. Η διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών είναι ζωτικής σημασίας, αφού μιλάμε για πραγματικά επικίνδυνες μολυσματικές παθολογίες - η πιθανότητα ενός θανατηφόρου αποτελέσματος είναι πολύ υψηλή ", συνοψίζει ο Κοζαρτσενικό.

Όσον αφορά τα παιδιά, μόνο το 46% των μικρών ασθενών έχουν εμβολιαστεί κατά το παρελθόν έτος - και αυτό δεν είναι ούτε κάθε δεύτερο παιδί.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.