^
A
A
A

Φυματίωση στην Ουκρανία: πραγματικοί αριθμοί

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

05 January 2019, 09:00

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ενδεικτικές τιμές που χαρακτηρίζουν την επίπτωση του ιού της ανοσοανεπάρκειας και της φυματίωσης καταγράφηκαν στην περιοχή της Οδησσού. Εκπρόσωποι της υπηρεσίας Τύπου του Κεντρικού Κέντρου Υγείας (Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Ουκρανίας) δήλωσαν σχετικά με την τάση αυτή.

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2017, η επίπτωση της φυματίωσης, λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατα ανακαλυφθείσες και επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις παθολογίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ανήλθε σε περίπου 64 περιπτώσεις ανά εκατό χιλιάδες άτομα. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 21.000 περιπτώσεις λοίμωξης από φυματίωση. Ταυτόχρονα, η μελέτη εκθετικών αξιών στην περιοχή Ντόνετσκ και Λούγκανσκ δεν πραγματοποιήθηκε πλήρως, αλλά μόνο στο έδαφος όπου θα μπορούσε καταρχήν να γίνει - δηλαδή στις ζώνες που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση. Κατά το παρελθόν έτος, παρατηρήθηκε τάση αύξησης του ποσοστού επίπτωσης στις περιοχές Chernivtsi και Donetsk.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης μεταξύ των ανδρών: συνεπώς, οι άνδρες αρρωσταίνουν περίπου 2 φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Παρεμπιπτόντως, οι άνδρες έχουν μολυνθεί πάντα με τη φυματίωση συχνότερα από τις γυναίκες, αλλά οι αριθμοί αυτοί έχουν αλλάξει περιοδικά. Οι εκπρόσωποι του τμήματος δεν αναφέρουν την τάση της ηλικίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει ότι η φυματίωση συγκαταλέγεται στις δέκα κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ όλων των ασθενών στον πλανήτη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του 2016, η ασθένεια οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σύμφωνα με τις στατιστικές της Ουκρανίας, τα άτομα με φυματίωση που δεν καταγράφονται από τους γιατρούς μπορούν να αντιπροσωπεύουν το 25% όλων των ασθενών με αυτή τη διάγνωση. Ένας από τους τέσσερις ασθενείς με αυτή τη νόσο είτε δεν έχει εξεταστεί επαρκώς είτε κρύβει την παρουσία μιας επικίνδυνης παθολογίας. Μέχρι σήμερα, η καταχώριση των περίπου 35 χιλιάδων Ουκρανών έχει εκδοθεί: μεταξύ αυτών, περίπου 8 χιλιάδες ασθενείς υποφέρουν από φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα.

Οι παγκόσμιες στατιστικές κατατάσσουν την Ουκρανία στις πέντε πρώτες παγκόσμιες χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανθεκτικών σε φάρμακα μορφών της νόσου. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι η κατάσταση της φυματίωσης στη χώρα είναι σοβαρή, αλλά μπορεί να ελεγχθεί. Η πρόγνωση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η νόσος διαγιγνώσκεται πιο συχνά ήδη στο στάδιο λήξης, όταν οι πιθανότητες ασθενούς για αποκατάσταση είναι κοντά στο "μηδέν". Κάθε χρόνο, η φυματίωση παίρνει τη ζωή τεσσάρων χιλιάδων Ουκρανών - δηλαδή, περίπου 10-11 ασθενείς την ημέρα. Στον κόσμο, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια αυτή.

Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη φυματίωση σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, αυτό το καθήκον παραμένει χωρίς σαφή λύση.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στη σελίδα https://newsone.ua/news/zdorove/v-voz-rasskazali-skolko-ukraintsev-boleet-tuberkulezom.html

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.