^

Υγεία

Θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 14.09.2022
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Οι αιμορροΐδες δεν επιλέγουν φύλο ή ηλικία. Μια δυσάρεστη ασθένεια έχει γίνει ακόμη και γνωστό όνομα στη σύγχρονη αργκό. Μπορείτε συχνά να ακούσετε μεταξύ των νέων την έκφραση "Γιατί χρειάζομαι αυτές τις αιμορροΐδες;" (εννοεί το πρόβλημα). Είναι πραγματικά. Η ενόχληση, το αίσθημα πληρότητας στον πρωκτό, ο πόνος ποικίλης έντασης αλλοιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και, αν αγνοηθούν, απειλούν ακόμη περισσότερα προβλήματα. Υπάρχουν εσωτερικές (υποβλεννογόνιες) και εξωτερικές (υποδόριες) αιμορροΐδες. Αυτοί οι ορισμοί αντιστοιχούν στον εντοπισμό των αιμορροΐδων. Μεταξύ αυτών των παθολογιών, το εξωτερικό καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων και, φυσικά, απαιτεί θεραπεία.

Αντιμετωπίστε τα εξωτερικά εξογκώματα των αιμορροΐδων με αλοιφές και υπόθετα. Τι συστατικά πρέπει να περιέχουν; Για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα, τα φάρμακα μπορεί να έχουν μονο ή σύνθετο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένων:

 • αντιφλεγμονώδη?
 • αναλγητικό (proctoglivenol);
 • αντιβακτηριακό (posterizan, levomekol);
 • venotonic (proxevasin).

Στη θεραπεία των εξωτερικών θρομβωμένων αιμορροΐδων, χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά (αλοιφή ηπαρίνης) για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος. Σε περίπτωση αιμορραγίας, συνταγογραφούνται αιμοστατικά (ανακούφιση), ο μηχανισμός δράσης των οποίων αποσκοπεί στην επιβράδυνση της πήξης του αίματος.

Η θεραπεία της φλεγμονής των εξωτερικών αιμορροΐδων πραγματοποιείται με τη βοήθεια στεροειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (aurobin, proctosan).

Το θεραπευτικό σχήμα πρέπει να καθορίζεται από πρωκτολόγο. [1]

Πρώτες βοήθειες για εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι ενέργειες πρώτων βοηθειών εξαρτώνται από τα συμπτώματα. Ο οξύς πόνος ανακουφίζεται με την εφαρμογή πάγου στον πρωκτό, με τη λήψη παυσίπονων. Το άδειασμα των εντέρων μέσω ενός καθαριστικού κλύσματος, που περιλαμβάνει αφεψήματα από φαρμακευτικά βότανα και φυτικά έλαια, μπορεί να βοηθήσει.

Για τις ρωγμές του πρωκτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρωκτικά υπόθετα με νοβοκαΐνη, σε περίπτωση απουσίας τους, συνδέστε ένα καλά πλυμένο φύλλο πλανάνας, Kalanchoe ή ένα κομμάτι από φύλλα αλόης.

Η αιμορραγία σταματά με λοσιόν από αφεψήματα καλέντουλας, φλοιού βελανιδιάς, τσουκνίδας. Καλό είναι επίσης να παίρνετε ένα δισκίο vikasol το οποίο θα σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία.

Ο έντονος κνησμός στον πρωκτό αφαιρείται με τη βοήθεια ζεστών λουτρών, στα οποία εμπλέκονται βότανα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σόδα. [2]

Μέθοδοι θεραπείας εξωτερικών αιμορροΐδων

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τις εξωτερικές αιμορροΐδες, όπως:

 • συντηρητική, χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων τοπικών φαρμάκων, εναλλακτικών μέσων, υγιεινού τρόπου ζωής και σωστής διατροφής· [3]
 • ελάχιστα επεμβατική χειρουργική - φωτοπηξία με χρήση δέσμης υπέρυθρων ακτίνων (αποτελεσματική στα στάδια 1-2 της νόσου). σκλήρυνση (μια ειδική ουσία εγχέεται στον αυλό των κόμβων, ως αποτέλεσμα της οποίας τα τοιχώματα των αιμορροΐδων κολλούν μεταξύ τους, το αίμα σταματά να ρέει και πεθαίνει). απολίνωση με δακτυλίους λατέξ (ο κόμπος τοποθετείται σε μια κοίλη άκρη και ένας δακτύλιος τοποθετείται πάνω του).
 • χειρουργική - θρομβεκτομή χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν σημάδια νέκρωσης ιστών, ανάπτυξη αποστήματος. Μετά την αναισθησία, γίνεται τομή στον κόμβο και αφαιρείται ο θρόμβος.

Πόσες ημέρες αντιμετωπίζονται οι εξωτερικές αιμορροΐδες; Τα συμπτώματα της νόσου εξαφανίζονται κατά μέσο όρο μετά από 7-10 ημέρες. [4]

Συντηρητική θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων

Η συντηρητική θεραπεία των εξωτερικών αιμορροΐδων είναι δυνατή στο σπίτι. Εκτός από αλοιφές, γέλες, υπόθετα, φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου, χρησιμοποιούνται με επιτυχία εναλλακτικά μέσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συνταγές.

 • Λουτρά για εξωτερικές αιμορροΐδες - υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διαδικασία. Τα πιο δημοφιλή είναι ζεστά, με θερμοκρασία κοντά στην κατάσταση του σώματος, με τη χρήση φαρμακευτικών αφεψημάτων, υπερμαγγανικό κάλιο. Χαλαρώνουν καλά, ανακουφίζουν από τον κνησμό, μειώνουν τον πόνο, απολυμαίνουν και επουλώνουν τις ρωγμές, ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Ένα πιο ζεστό μπάνιο, αλλά όχι υψηλότερο από 40ºС, θα είναι χρήσιμο σε μια ήπια μορφή χρόνιας παθολογίας σε ύφεση. Υπάρχουν επίσης ατμός και καπνός, αλλά χρησιμοποιείται σπάνια λόγω της πολυπλοκότητας της οργάνωσης.

Ένα κρύο μπάνιο (χρησιμοποιείται βραστό νερό έως 20º) θα βοηθήσει στο οξύ στάδιο της νόσου, θα σταματήσει την αιμορραγία, θα αυξήσει τη μικροκυκλοφορία του αίματος.

 • Οι λοσιόν για τις εξωτερικές αιμορροΐδες είναι ένα είδος κομπρέσες που ανακουφίζουν από τα οξέα συμπτώματα της νόσου: ο πόνος υποχωρεί, το πρήξιμο μειώνεται, η ελαστικότητα του δέρματος αυξάνεται, το κάψιμο και ο κνησμός εξαφανίζονται. Δεν είναι περιττό να τα κάνετε κατά τη διάρκεια της ύφεσης για να αποτρέψετε το σχηματισμό κόμβων. Ως υλικό χρησιμοποιείται γάζα ή επίδεσμος και υγραίνεται σε προπαρασκευασμένο διάλυμα, για το οποίο λαμβάνονται επουλωτικά εγχύματα.
 • Θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων με πάγο - σε αυτή την περίπτωση, ενεργοποιείται η επίδραση του αποκλεισμού της ευαισθησίας των νευρικών απολήξεων, εμφανίζεται πάγωμα, ο πόνος σταματά. Το κρύο σταματά επίσης την αιμορραγία εάν ο κόμπος σκάσει, επειδή τα αγγεία και οι φλέβες στενεύουν και η ροή του αίματος στη λεκάνη επίσης μειώνεται.

Πώς εφαρμόζεται το κρύο; Είναι καλύτερο να φτιάχνετε κεριά χρησιμοποιώντας χάρτινους κώνους, στους οποίους ρίχνετε αφεψήματα από βότανα και παγώνετε. Αφού τα βγάλουν από την κατάψυξη τα βάζουν στον πρωκτό για λίγα λεπτά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα παγάκι τυλιγμένο σε ένα πανί για να σκουπίσετε.

 • Η θεραπεία των εξωτερικών αιμορροΐδων με μέλι - apiproduct έχει εξαιρετική μαλακτική, επουλωτική, απολυμαντική δράση. Πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ως αλοιφή, λιπάνοντας την πληγείσα περιοχή τη νύχτα. Μπορείτε να σχηματίσετε κεριά από χοντρά ζαχαρωμένα και να τα παγώσετε, να τα βάλετε πριν πάτε για ύπνο μετά το πλύσιμο και να στεγνώσετε καλά την περιοχή του πρωκτού. Η προσθήκη βουτύρου θα ενισχύσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα του υπόθετου.
 • Η θεραπεία των εξωτερικών αιμορροΐδων με πατάτες είναι μια δοκιμασμένη και δοκιμασμένη θεραπεία. Ένας κώνος μήκους 3-4 cm και διαμέτρου 1,5 cm κόβεται από μια καθαρισμένη πατάτα. Βάλτε το μετά από κένωση. Το άμυλο έχει αναλγητικό αποτέλεσμα, ανακουφίζει από τον κνησμό, τη φλεγμονή. Οι βιταμίνες που υπάρχουν σε αυτό (C, ομάδες Β, Ε ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία, αναγεννούν τους κατεστραμμένους ιστούς), το πυρίτιο, μαζί με το ασκορβικό οξύ, παρουσιάζουν αντιβακτηριδιακή δράση.
 • Θεραπεία με λάδι ιπποφαούς - τα μούρα αυτού του φυτού είναι ένα μοναδικό προϊόν για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Η πλούσια χημική του σύσταση επιτρέπει τη χρήση του σε διάφορους τομείς της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας των αιμορροΐδων, καθώς αυξάνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, προάγει την αναγέννηση των κυττάρων, εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων αίματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα πιο χρήσιμα είναι τα ωμά μούρα, από τα οποία μπορείτε να εξαγάγετε μόνοι σας το χυμό, να προσθέσετε φυτικό λάδι, να το αφήσετε να παρασκευαστεί για μια εβδομάδα σε ζεστό μέρος και μετά να το εφαρμόσετε. Αλλά δεν έχουν όλοι έναν θάμνο ιπποφαούς και επιθυμία να μπερδέψουν. Είναι καλύτερο να το αγοράσετε σε ένα φαρμακείο και να λιπάνετε την προβληματική περιοχή πολλές φορές την ημέρα. Είναι ακόμη καλύτερο να χρησιμοποιείτε έτοιμα υπόθετα με ιπποφαές.

 • Η αλόη με τις εξωτερικές αιμορροΐδες είναι μια άλλη ονομασία της «αγαύης» και πριν από μερικές δεκαετίες θεωρούνταν ένα παγκόσμιο εναλλακτικό φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Είναι πράγματι ταξινομημένο ως βιογενές διεγερτικό. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, θεραπεύει γρήγορα, βελτιώνει την τοπική ανοσία, ανακουφίζει από τον πόνο.

Ο χυμός από το φυτό είναι εύκολο να ληφθεί. Τα κομμένα φύλλα πλένονται, στεγνώνουν, συνθλίβονται και αποσπώνται το υγρό. Χρησιμοποιείται για λοσιόν, κομπρέσες. Το εσωτερικό των φύλλων που μοιάζει με ζελέ χρησιμοποιείται ως μέρος των υπόθετων και των αλοιφών.

 • Το κλύσμα με εξωτερικές αιμορροΐδες είναι μια συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισής του, ιδιαίτερα οι μικροκλυστήρες. Με τη βοήθεια αυτής της διαδικασίας, ο ερεθισμός, η φλεγμονή, το πρήξιμο αφαιρούνται και οι βλεννογόνοι απολυμαίνονται.

Για τη σύνθεση κλύσματος για αιμορροΐδες, χρησιμοποιούνται αφεψήματα φαρμακευτικών βοτάνων, διαλύματα ελαίου, σύμπλοκα βιταμινών, αμυλούχα μείγματα. Δεν ενίεται περισσότερο από 50 ml κάθε φορά, ένα αχλάδι επιλέγεται σύμφωνα με αυτόν τον όγκο. Το υγρό πρέπει να είναι ζεστό. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι και ξαπλωμένοι. [5]

Θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων στις γυναίκες

Η θεραπεία για τις εξωτερικές αιμορροΐδες στις γυναίκες εξαρτάται από το στάδιο της νόσου (είναι τέσσερις συνολικά), τις περισσότερες φορές είναι συντηρητική και περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση (διατροφή, χρήση εξωτερικών και εσωτερικών φαρμάκων, συνταγές εναλλακτικής ιατρικής).

Η χειρουργική επέμβαση σπάνια καταφεύγει, μόνο εάν οι προηγούμενες μέθοδοι έχουν αποτύχει.

Συχνά η ασθένεια επηρεάζει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβάλλουν σε αυτό ορμονικές αλλαγές, πίεση της μήτρας στα όργανα της πυέλου, μειωμένη κινητικότητα. Είναι αδύνατο να αφήσετε τη θεραπεία για την περίοδο μετά τον τοκετό, απλώς εγκαταλείψτε ορισμένες διαδικασίες, όπως τα λουτρά, και επιλέξτε αλοιφές και υπόθετα πιο προσεκτικά, επιλέγοντας εκείνα που δεν έχουν αντενδείξεις για τέτοιους ασθενείς (κεριά με ιπποφαές, posterizan, natalsid).

Όχι λιγότερο συχνά, οι παροξύνσεις συμβαίνουν μετά τον τοκετό, επειδή μια γυναίκα έπρεπε να φέρει βάρος για το ήμισυ του χρόνου και ακόμη και να πιέσει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο θηλασμός δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη θεραπεία, αλλά δεν θα λειτουργήσουν όλα τα φάρμακα, παρά την τοπική εφαρμογή.

Στη θέση του σφιγκτήρα του πρωκτού, υπάρχει ένας αγγειακός δακτύλιος, έτσι τα φάρμακα που εφαρμόζονται σε αυτόν εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Η θεραπεία πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρό, λαμβάνοντας υπόψη την "κατάσταση" της γυναίκας. [6]

Θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων στους άνδρες

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι αιμορροΐδες επηρεάζουν συχνότερα τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Αυτό διευκολύνεται από την καθιστική ζωή (οδήγηση αυτοκινήτου, σε υπολογιστή), συχνή δυσκοιλιότητα από χορταστικά, κρεατικά φαγητά, κατανάλωση αλκοόλ, άρση βαρών (τις ιδιαιτερότητες της εργασίας, γυμναστήρια ή άρση βαρών), ασθένειες της ουροδόχου κύστης και του προστάτη.

Εάν συμπτώματα όπως πόνος που εμφανίζεται ενώ κάθεστε και περπατάτε, εκκένωση των εντέρων, βαρύτητα, αίσθημα πληρότητας στον πρωκτό, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν πρωκτολόγο. Η έγκαιρη θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι πιο αποτελεσματική, έχει λιγότερες συνέπειες και δεν διαφέρει σε καμία περίπτωση από τη θεραπεία των γυναικών. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι άνδρες είναι πιο δύσκολο να πάνε να δουν έναν γιατρό και πρέπει να αντιμετωπίσουν μια πιο περίπλοκη παθολογία.

Εναλλακτική Θεραπεία

Οι συνταγές εναλλακτικής ιατρικής που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων έχουν ήδη αναφερθεί παραπάνω. Ήρθε η ώρα να ονομάσετε τα βότανα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή θεραπευτικών φίλτρων.

Καλέντουλα, χαμομήλι, υπερικό, φασκόμηλο, φύλλα βατόμουρου θα βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους διαδικασίας των αιμορροΐδων, στη μείωση της έντασης του πόνου.

Ο τόνος των αγγείων θα αυξήσει το βάμμα ιπποκαστανιάς, αφέψημα από άγριο τριαντάφυλλο, φουντουκιά, που λαμβάνεται από το στόμα.

Σταματήστε την αιμορραγία κάτω από τη δύναμη των αφεψημάτων τσουκνίδας, βλεφαρίδων αγγουριού, χυμού τεύτλων.

Οποιοπαθητική

Ανάμεσα στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα για τις αιμορροΐδες χωρίς επιπλοκές είναι η αλοιφή Fleming. Ένα σύνθετο φάρμακο που περιέχει εκχυλίσματα καλέντουλας, αμαμελίδα, καστανιά, οξείδιο ψευδαργύρου, μενθόλη. Με τη βοήθεια μιας μπατονέτας εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή τρεις φορές την ημέρα. Ενδείκνυται για χρήση από 2 ετών.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλα παρασκευάσματα, τα οποία περιλαμβάνουν θειικό, νιτρώδες, υδροχλωρικό οξύ. ορυκτά: αντιμόνιο, αρσενικό. δηλητήριο φιδιού? φυτά, εκτός από το αναφερόμενο λινάρι, παιώνια, γαϊδουράγκαθο κ.λπ.

Το Aesculus compositum, το carbo vegetabilis, η αμαμελίδα, το nux vomica λαμβάνονται από το στόμα. Η δοσολογία καθορίζεται από τον ομοιοπαθητικό. Κατά μέσο όρο, η συνιστώμενη δόση για σταγόνες είναι 10 σταγόνες. τρεις φορές την ημέρα ένα τέταρτο της ώρας πριν από τα γεύματα, κόκκοι - 8 τεμ. κάτω από τη γλώσσα 3-4 φορές.

βιταμίνες

Είναι απαραίτητα για την αύξηση της ανοσίας, την ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει βιταμίνες C, E, A, ομάδες B, K, PP. Όταν επιλέγετε τρόφιμα, πρέπει να εστιάσετε στη διαθεσιμότητά τους. Θα βοηθήσουν στον κορεσμό του σώματος και των συμπλεγμάτων βιταμινών-μετάλλων.

Διατροφή και διατροφή για εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες δεν απαιτούν αυστηρή δίαιτα, αλλά πρέπει ακόμα να τηρούνται ορισμένοι διατροφικοί κανόνες. Τι δεν μπορεί να φάει με τις εξωτερικές αιμορροΐδες; Απαγορευμένα πικάντικα, πικάντικα, αλμυρά, καπνιστά, αλκοόλ, γρήγοροι υδατάνθρακες. Στο μενού πρέπει να κυριαρχούν ωμά λαχανικά, φρούτα, διαιτητικά γεύματα, κρέας και ψάρι με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά εκτός από ρύζι, ξινόγαλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί με πίτουρο. Απαιτείται επίσης ένα άφθονο ποτό.

Κολονοσκόπηση για εξωτερικές αιμορροΐδες

Στα αρχικά στάδια των αιμορροΐδων, η κλινική εικόνα της νόσου μπορεί να είναι ασαφής και να απαιτεί διευκρίνιση. Τα δυσάρεστα συμπτώματα υποδηλώνουν μερικές φορές την παρουσία νεοπλασμάτων, νόσου του Crohn, κολίτιδας κ.λπ.

Για αυτό, χρησιμοποιείται μια κολονοσκόπηση - μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται ένας σωλήνας με οπτικό σύστημα και ένας λαμπτήρας στο άκρο για την εξέταση της κατάστασης του παχέος εντέρου. Απαιτεί προετοιμασία με τη μορφή καθαρισμού του εντέρου, όπου στη συνέχεια γίνεται έγχυση αέρα. Επί παρουσίας πόνου χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία. [7]

Μασάζ εξωτερικών αιμορροΐδων

Το μασάζ χρησιμοποιείται για την εξάλειψη της φλεβικής συμφόρησης στο κάτω μέρος του ορθού. Πριν από τη διαδικασία, η κύστη και τα έντερα αδειάζουν, λαμβάνεται η θέση γόνατο-αγκώνα. Με την παρουσία ρωγμών στα τοιχώματα του ορθού, τοποθετείται προκαταρκτικά ένα κερί με μπελαντόνα.

Ο ειδικός βάζει γάντια και εισάγει τον δείκτη στον πρωκτό. Χαϊδεύοντας, πιεστικές κινήσεις γίνονται, εξωτερικοί κόμβοι μπαίνουν προς τα μέσα. Τέτοιες τεχνικές επαναλαμβάνονται 3-4 φορές. Περαιτέρω, το μασάζ συνεχίζεται με τη βοήθεια δονητή και ολοκληρώνεται με σωματικές ασκήσεις.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.