^

Υγεία

A
A
A

Ρωγμές στα νύχια των χεριών και των ποδιών

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 07.09.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Τα νύχια, όπως ένα χτένισμα, πρέπει να είναι πάντα άψογα - και αυτό είναι ένας δείκτης όχι μόνο της περιποίησης, αλλά και της γενικής υγείας μιας γυναίκας. Τι γίνεται όμως αν εμφανιστούν απρόβλεπτα προβλήματα - για παράδειγμα, μια ρωγμή στο νύχι; Επιπλέον, τι θα συμβεί αν καμία οικιακή μέθοδος δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ατυχίας;

Εάν το πρόβλημα δεν υποχωρήσει, ή ακόμα και επιδεινωθεί ή υποτροπιάσει, τότε πρέπει να αναζητήσετε την αιτία στη γενική κατάσταση του οργανισμού. Δεν έχει νόημα να κρύβετε μια ρωγμή στο νύχι: είναι σημαντικό να βρείτε τον προκλητικό παράγοντα και να τον εξουδετερώσετε. Εάν αυτό πετύχει, τότε η ρωγμή θα εξαφανιστεί από μόνη της.

Επιδημιολογία

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένα άτομο στα πέντε έχει το ένα ή το άλλο πρόβλημα με τα νύχια. Σε αυτή την περίπτωση, πιο συχνά τέτοια προβλήματα προκαλούνται από διάφορες εσωτερικές ασθένειες ή παθολογίες του δέρματος. Οι ρωγμές σχηματίζονται συχνότερα ως αποτέλεσμα λανθασμένων διαδικασιών μανικιούρ, υπερβολικά αυστηρών δίαιτων και ανεπάρκειας βιταμινών και μετάλλων, καθώς και στο πλαίσιο της αγνόησης της προστασίας των χεριών κατά τον καθαρισμό, τον καθαρισμό, το πλύσιμο των πιάτων κ.λπ.

Αιτίες ρωγμές στο νύχι

Τα νύχια έχουν πολυεπίπεδη δομή: πιθανώς, πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι όταν χτυπούν την πλάκα του νυχιού ή με ισχυρό σφίξιμο ή στρίψιμο, μπορεί να σπάσουν. Μια τέτοια ρωγμή αυξάνεται σταδιακά σε μέγεθος - ειδικά εάν η σκόνη, η άμμος, οι τρίχες κ.λπ. εισχωρήσουν στην κατεστραμμένη περιοχή.

Η πλάκα του νυχιού σχηματίζεται στην περιοχή της ρίζας, που ονομάζεται μήτρα. Μπορούμε να πούμε ότι οποιαδήποτε παραβίαση συμβεί σε αυτή τη ζώνη μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία στην ανάπτυξη και περαιτέρω κατωτερότητα του νυχιού. Συγκεκριμένα, μπορεί επίσης να σχηματιστούν ρωγμές.

Οι λοιμώξεις - τόσο μυκητιακές όσο και βακτηριακές - μπορούν επίσης να βλάψουν σοβαρά την πλάκα και τη ρίζα του νυχιού.

Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, οι διαταραχές στις τροφικές διεργασίες έχουν εξαιρετικά αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη και ανάπτυξη του ιστού των νυχιών, ο οποίος τελικά εξασθενεί, λεπταίνει και είναι ευάλωτος σε οποιεσδήποτε εξωτερικές επιδράσεις.

Οι παραβιάσεις κατά την εργασία μανικιούρ μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο νύχι και ακόμη και απευθείας στη μήτρα. Οι ρωγμές στο νύχι εμφανίζονται συχνά μετά από ακατάλληλη επεξεργασία με λίμα ή αγράμματη αφαίρεση της επιδερμίδας.

Βλάβη στο νύχι προκαλείται ακόμη και από ουσίες γνωστές σε εμάς, όπως απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού (συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το πλύσιμο των πιάτων), το χλώριο, τα διαλύματα ακετόνης. Για την αποφυγή αρνητικών επιδράσεων, τα χέρια πρέπει να προστατεύονται φορώντας προστατευτικά γάντια.

Παράγοντες κινδύνου

Μια ρωγμή στο νύχι εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας ποικιλίας ασθενειών και καταστάσεων που μπορεί να διαταράξουν το σχηματισμό και την ανάπτυξη της πλάκας:

 • δυστροφικές διεργασίες που συμβαίνουν υπό την επίδραση ενός γενετικού παράγοντα (μιλάμε για ονυχογραφία, λευκονυχία, πλατωνυχία κ.λπ.).
 • παθολογικές αλλαγές νυχιών - αυλακώσεις, αποκολλήσεις που προκύπτουν από διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.
 • συστηματικές ασθένειες, εσωτερικές ασθένειες - για παράδειγμα, χρόνια προβλήματα με τα νεφρά, το καρδιαγγειακό ή το αναπνευστικό σύστημα.
 • δερματολογικές παθολογίες όπως έκζεμα ή ψωρίαση.
 • μηχανική ή χημική βλάβη.
 • beriberi, διαταραχές του μεταβολισμού ορυκτών και νερού-αλατιού.

Παθογένεση

Η πλάκα των νυχιών, καθώς και το δέρμα και τα μαλλιά, ανήκουν στις κερατώδεις δομές. Το νύχι είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος αριθμός ελασματοειδών στρωμάτων, με ίνες κερατίνης να βρίσκονται ανάμεσά τους. Ταυτόχρονα, ο βαθμός αντοχής της πλάκας εξαρτάται από τη συγκέντρωση κυστεϊκού οξέος σε αυτές, το οποίο συνήθως έχει μια γενετική πάθηση.

Το νύχι είναι άχρωμο στη φύση του και η δομή του αποτελείται από πόρους, γεγονός που εξασφαλίζει επαρκή ανταλλαγή αέρα και διαδικασίες ενυδάτωσης. Τα στρώματα και οι ενδιάμεσες περιοχές γεμίζουν με λάδι και υγρασία, τα οποία μαζί προσφέρουν ελαστικότητα και υγιή εμφάνιση στο νύχι. Με έλλειψη υγρασίας ή λίπους, η δομή των νυχιών επιδεινώνεται, τα στρώματα διαχωρίζονται το ένα από το άλλο, μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές.

Ο σχηματισμός του νυχιού ξεκινά με τη ζώνη της μήτρας. Αυτή η ζώνη έχει εξαιρετική παροχή αίματος: η πλούσια ροζ απόχρωση της αρχικά διαφανούς πλάκας νυχιών είναι απόδειξη αυτού. Εάν η παροχή αίματος επιδεινωθεί για οποιονδήποτε λόγο, τότε η υγεία και η εμφάνιση του νυχιού υποφέρουν πάντα.

Ο κύλινδρος νυχιών, ελλείψει ζημιάς σε αυτό, έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει την πλάκα από εξωτερικές δυσμενείς επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της μολυσματικής εισβολής.

Συμπτώματα ρωγμές στο νύχι

Τα συμπτώματα της εμφάνισης ρωγμών στα νύχια είναι συνήθως πολύ ενδεικτικά και αισθητά. Πιθανώς, κάθε άτομο που δεν είναι αδιάφορο για την υγεία του θα δώσει γρήγορα προσοχή στις αλλαγές στα χέρια και τα πόδια.

Τα πρώτα σημάδια της παθολογίας είναι διαφορετικά και η εμφάνισή τους πρέπει να ανταποκριθεί αμέσως:

 • αλλαγή στη χρωματική απόχρωση των νυχιών, εμφάνιση γκριζωπών ή κιτρινωπών λωρίδων.
 • συμπύκνωση ή λέπτυνση της πλάκας, αποκόλληση, εμφάνιση τσιπς.
 • ζωνική καταστροφή του νυχιού, φλεγμονώδεις διεργασίες στην περιγλώσσια περιοχή.

Συνήθως, όλα αυτά τα συμπτώματα είναι ξεκάθαρα ορατά και σας επιτρέπουν να ξεκινήσετε έγκαιρα τη θεραπεία. Μερικές φορές υπάρχουν πρόσθετες διαταραχές με τη μορφή πόνου, κνησμού, πρήξιμο του προσβεβλημένου δακτύλου. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Ένα ράγισμα στο νύχι που προκαλείται από μηχανικό τραύμα συχνά συνοδεύεται από πόνο και άλλες δυσάρεστες αισθήσεις. Εάν δεν γίνει τίποτα, τότε η πλάκα μπορεί ακόμη και να χωριστεί στα δύο, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα. Τα δάχτυλα μολύνονται εύκολα, γεγονός που συμβάλλει στην ταχεία διείσδυση της μόλυνσης στον κατεστραμμένο ιστό: ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται φλεγμονή, μέχρι αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και εμφάνιση σημείων γενικής δηλητηρίασης.

Τα ραγισμένα νύχια των ποδιών είναι ιδιαίτερα επώδυνα επειδή ένα άτομο πρέπει να φοράει παπούτσια που ασκούν επιπλέον πίεση στην κατεστραμμένη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, συχνά ενώνεται μια μυκητιασική λοίμωξη, επειδή τα κλειστά παπούτσια έχουν συνήθως τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μύκητα. Η θεραπεία μιας τέτοιας παθολογίας είναι μακρά, απαιτεί σημαντική προσπάθεια και υπομονή από την πλευρά του ασθενούς.

Μια ρωγμή στο δάχτυλο κοντά στο νύχι μπορεί επίσης να είναι σημάδι μυκητίασης και εάν δεν αντιμετωπιστεί, η βλάβη θα εξαπλωθεί γρήγορα απευθείας στην πλάκα του νυχιού. Ωστόσο, οι δερματικές ρωγμές που προκαλούνται από αφυδάτωση, μπέρι-μπέρι, ορμονικά προβλήματα συνήθως δεν εξαπλώνονται στα νύχια, αν και οι ίδιες προκαλούν σημαντική ενόχληση. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν το δέρμα ραγίσει στο φόντο του διαβήτη: η μόλυνση σε αυτήν την κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες συνέπειες. [1]

Μια διαμήκης ρωγμή στο νύχι μπορεί να σχετίζεται με την ονυχόρροια, μια ασθένεια στην οποία οι πλάκες χωρίζονται και αποκόπτονται κατά μήκος. [2] Στους περισσότερους ασθενείς, αυτή η παθολογία είναι το αποτέλεσμα μιας δυστροφικής διαδικασίας που σχετίζεται με μεταβολικές διαταραχές. Έτσι, μια ρωγμή κατά μήκος του νυχιού στο χέρι προκαλείται συχνά από τέτοια προβλήματα:

 • δερματολογικές παθήσεις (μυκητίαση, ψωρίαση, έκζεμα).
 • τραυματισμοί (συμπεριλαμβανομένου του μανικιούρ).
 • έκθεση σε χημικές ουσίες, επιθετικά διαλύματα.
 • συχνό στρες, νευρώσεις.
 • ασθένειες αίματος?
 • μολυσματικές παθολογίες.

Τα νύχια των χεριών είναι πάντα πιο πιθανό να υποφέρουν από ρωγμές και ξεφλούδισμα και αυτό παρά το γεγονός ότι η μυκητίαση «αγαπά» περισσότερο τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Μια κάθετη ρωγμή στο νύχι μπορεί να υπάρχει τόσο ξεχωριστά όσο και σε πολλαπλές ποσότητες. Η απόκλιση της πλάκας αρχίζει συνήθως από την ελεύθερη πλευρά, βαθμιαία βαθαίνει προς τη βάση του νυχιού και μερικές φορές επεκτείνεται.

Αλλά μια ρωγμή κάτω από το νύχι στο χέρι σπάνια σχετίζεται με ονυχόρροια και προκαλείται κυρίως από ένα ξένο σώμα που μπαίνει κάτω από την πλάκα: αυτό μπορεί να είναι βελόνα, σύρμα, αγκάθια φυτών κ.λπ. Η ζημιά συνοδεύεται από δυσάρεστες αισθήσεις, ακόμη και πόνο. Με βαθύ τραύμα, μπορεί να αναπτυχθεί εξύθηση.

Μια εγκάρσια ρωγμή στο νύχι έχει πολλές κοινές αιτίες με την ονυχόρροια:

 • ακατάλληλη εργασία μανικιούρ, παραβιάσεις κατά τη λείανση και την αρχειοθέτηση.
 • τακτικές τραυματικές βλάβες (για παράδειγμα, σε ασθενείς που ασχολούνται με ορισμένες δραστηριότητες: μουσικοί, συναρμολογητές επίπλων κ.λπ.).

Συχνά, οι λευκές ρωγμές στα νύχια είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής κακής συνήθειας του δαγκώματος των νυχιών: αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα συχνό σε παιδιά δημοτικού σχολείου.

Οι συνεχείς μηχανικές κρούσεις μπορούν να οδηγήσουν στο γεγονός ότι σχηματίζεται μια αρκετά μεγάλη ρωγμή στο νύχι του αντίχειρα και του ποδιού. Μια τέτοια παραβίαση χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι καθώς η πλάκα μεγαλώνει, θα αποκλίνει στα πλάγια, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζεται η δομή των μαλακών ιστών και προκαλεί έντονο πόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνιστάται να κολλήσετε την πλάκα με ένα αντιβακτηριακό έμπλαστρο ή να την καλύψετε με σέλακ: ένα ισχυρό στρώμα βερνικιού γέλης θα συγκρατήσει το σχίσιμο και θα αποτρέψει τη διείσδυση της μόλυνσης. Καθώς το νύχι μεγαλώνει, κόβεται μέχρι να εξαφανιστεί η ρωγμή.

Το ίδιο γίνεται αν σχηματιστούν ρωγμές σε εκτεταμένα νύχια. Η διαδικασία πραγματοποιείται στο κομμωτήριο, από επαγγελματία ειδικό.

Ρωγμές στα νύχια ενός παιδιού

Τα προβλήματα με τα νύχια στην παιδική ηλικία απαιτούν πάντα ιατρική συμβουλή, αφού υπάρχουν αρκετοί λόγοι για το πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο λοιμώξεις, δερματικές ή συστηματικές ασθένειες. Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στην ψυχική κατάσταση του παιδιού, στη διάθεσή του, στη συμπεριφορά του. Η νεύρωση και το άγχος των παιδιών επηρεάζουν σχεδόν πάντα την κατάσταση της υγείας. Επιπλέον, στα παιδιά αρέσει συχνά να δαγκώνουν τα νύχια τους: αυτό οφείλεται όχι μόνο στη συνεχή νευρική ένταση, αλλά και στην έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μικροστοιχείων στο σώμα.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες δεν πρέπει να αποκλειστούν:

 • μηχανικοί κραδασμοί στη φάλαγγα των νυχιών.
 • λοιμώξεις (μυκητιακές ή μικροβιακές).
 • αλλεργικές διεργασίες?
 • δερματολογικά προβλήματα, ενδοκρινολογικές, αγγειακές ή νευρολογικές διαταραχές.
 • παρατεταμένη χρήση φαρμάκων (για παράδειγμα, αντιβιοτικά).
 • λάθος δίαιτα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η εμφάνιση ρωγμών στα παιδιά απαιτεί διαβούλευση όχι μόνο με παιδίατρο, αλλά και με δερματολόγους, ενδοκρινολόγους και γαστρεντερολόγο.

Επιπλοκές και συνέπειες

Τα σκασμένα νύχια μπορεί να εξελιχθούν εάν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή στη θεραπεία και την πρόληψή τους. Αυτή η αγνόηση του προβλήματος στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε ένα δυσμενές αποτέλεσμα: μια λοίμωξη (συνήθως μυκητιακή) ενώνεται και οι εξωτερικές διαταραχές συμπληρώνονται επίσης από δυσάρεστες αισθήσεις με τη μορφή πόνου, καψίματος, κνησμού κ.λπ.

Επιπλέον, με τη μακροχρόνια ύπαρξη παθολογίας, υποφέρει επίσης η γενική ανοσία, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την κατάσταση του σώματος:

 • επιδεινωθεί χρόνιες ασθένειες?
 • εμφανίζονται αλλεργικές διεργασίες.
 • ο κίνδυνος εξάπλωσης της μόλυνσης στα όρια των πλακών των νυχιών αυξάνεται.

Όταν μια ρωγμή αναπτύσσεται στο νύχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα μπορεί να γίνει χρόνιο: η άμυνα του ανοσοποιητικού εξασθενεί και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από τη μάστιγα.

Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ασθένεια εγκαίρως: συμπεριλαμβανομένου, αυτό ισχύει και για παραβιάσεις της υγείας του δέρματος και των εξαρτημάτων.

Διαγνωστικά ρωγμές στο νύχι

Εάν εμφανιστούν ραγισμένα νύχια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Θα εξετάσει τις πλάκες των νυχιών κάτω από ειδικό φως, θα αξιολογήσει τη γενική τους κατάσταση και τους δείκτες πυκνότητας, χρωματικής απόχρωσης, διαφάνειας κ.λπ. Είναι συχνά δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια η βασική αιτία των ρωγμών χρησιμοποιώντας μικροσκοπική μέθοδο, φασματική ανάλυση μικροστοιχείων και μελέτη του επιπέδου των βιταμινών στο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από γιατρούς υψηλής εξειδίκευσης - για παράδειγμα, γαστρεντερολόγο, ενδοκρινολόγο, χειρουργό κ.λπ.

Οι αναλύσεις στο εργαστήριο πραγματοποιούνται μετά τη λήψη ενός σωματιδίου της πλάκας του νυχιού: αξιολογείται η πιθανότητα μυκητιακών, στρεπτοκοκκικών και σταφυλοκοκκικών αλλοιώσεων. Επιπλέον, το αίμα εξετάζεται για την ανίχνευση εσωτερικών ασθενειών στο σώμα - για παράδειγμα, φλεγμονώδεις διεργασίες, αναιμία κ.λπ.

Η ενόργανη διάγνωση ενεργοποιείται εάν υπάρχει υποψία εσωτερικών προβλημάτων στο σώμα. Για παράδειγμα, μπορεί να συνταγογραφηθεί υπερηχογραφική εξέταση της κοιλιακής κοιλότητας, του θυρεοειδούς αδένα, ακτινογραφία θώρακος κ.λπ.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση πραγματοποιείται με τις ακόλουθες παθολογίες:

 • ονυχομυκητίαση - μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών.
 • ψωρίαση νυχιών (συχνά εμφανίζεται στο φόντο της ψωρίασης του δέρματος).
 • έκζεμα νυχιών (συνήθως συνοδεύει το χρόνιο έκζεμα των ποδιών και των χεριών).
 • τραυματικοί τραυματισμοί των δακτύλων.
 • χημικές επιδράσεις (οξέα, αλκάλια, προϊόντα λαδιού στα νύχια, συχνή χρήση βερνικιών γέλης κ.λπ.)
 • ομαλό λειχήνα (ισχύει για τις πλάκες των νυχιών με γενικευμένη ή άτυπη μορφή της νόσου).
 • beriberi, διαδικασίες αφαλάτωσης, συστηματικές ασθένειες.

Θεραπεία ρωγμές στο νύχι

Η θεραπεία των ρωγμών στα νύχια πραγματοποιείται σε συγκρότημα, με υποχρεωτικές διαδικασίες φροντίδας και διόρθωση διατροφής. Μερικές φορές το συνηθισμένο κόψιμο της κατεστραμμένης περιοχής με ψαλίδι βοηθά: με την πάροδο του χρόνου, μια νέα υγιής περιοχή αναπτύσσεται. Για να αποφευχθεί η επανάληψη της ρωγμής, η πλάκα κολλάται με ένα αντιμικροβιακό έμπλαστρο μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως. Εάν η βλάβη είναι σημαντική και συλλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του νυχιού, τότε μπορεί να χρειαστεί η παρέμβαση χειρουργού.

Όταν η βασική αιτία του προβλήματος είναι μια ασθένεια των εσωτερικών οργάνων ή μια συστηματική ασθένεια, είναι επιτακτική ανάγκη να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να κάνετε μια ενδελεχή διάγνωση. Εάν η υποκείμενη παθολογία δεν εξαλειφθεί, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγούμε από τις ρωγμές για πάντα.

Εάν η βλάβη προκλήθηκε από επαφή με επιθετικά χημικά διαλύματα, τότε είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την προστασία των χεριών - για παράδειγμα, να φοράτε τακτικά λαστιχένια γάντια.

Το πρόβλημα που σχετίζεται με μια μυκητιασική λοίμωξη επιλύεται από τον γιατρό σε ατομική βάση. Για παράδειγμα, οι παραμελημένες μυκητιάσεις αντιμετωπίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα - για αρκετούς μήνες ή ακόμη και μέχρι ένα χρόνο. Είναι δυνατή η χρήση συστηματικών αντιμυκητιασικών φαρμάκων: Fluconazole, Itraconazole, Terbinafine, Ketoconazole. Επιπλέον, συνιστάται η σύνδεση εξωτερικής θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει λουτρά με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου, αλατιού και διττανθρακικού νατρίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός συνταγογραφεί μια συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιώντας 1-2% tinol ή 5% chrysarobin με χλωροφόρμιο. Μετά τη διαδικασία, εφαρμόζεται ένας αντιμυκητιακός παράγοντας. Αυτή η θεραπεία συνεχίζεται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, μετά την οποία κόβεται η πληγείσα περιοχή και συνεχίζεται η εφαρμογή του αντιμυκητιασικού φαρμάκου κάτω από τον αυτοκόλλητο σοβά για άλλο ένα μήνα. Μια τέτοια θεραπεία συνταγογραφείται συχνότερα σε ασθενείς των οποίων το πρόβλημα της σχισμής σχετίζεται με έκζεμα ή δερματίτιδα. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι μέχρι την εκ νέου ανάπτυξη μιας εντελώς υγιούς πλάκας νυχιών.

Είναι δυνατή η χρήση άλλων τοπικών σκευασμάτων, όπως Exoderil, Bifonazole, Fukortsin κ.λπ.

Στο εσωτερικό, συνιστάται η λήψη ειδικών προϊόντων πολυβιταμινούχου-μεταλλικού συμπλέγματος.

Φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός

Φλουκοναζόλη

Ένας αντιμυκητιακός παράγοντας που συνταγογραφείται από γιατρό, επιλέγοντας μεμονωμένες δόσεις ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες: πονοκέφαλος, διαταραχές ύπνου, γενική αδυναμία, λήθαργος.

Τερβιναφίνη

Χρησιμοποιείται για την ονυχομυκητίαση, συνήθως σε ποσότητα 250 mg μία φορά την ημέρα. Η θεραπεία μπορεί να είναι μακρά, για αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Το φάρμακο είναι συνήθως καλά αποδεκτό από τον οργανισμό και οι παρενέργειες είναι σπάνιες ή ήπιες.

Exoderil

Αντιμυκητιακός παράγοντας για εξωτερική χρήση. Κατά κανόνα, το Exoderil χρησιμοποιείται για εφαρμογή στις πληγείσες περιοχές δύο φορές την ημέρα, για αρκετούς μήνες (έως έξι μήνες). Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και εκφράζονται με τοπικές εκδηλώσεις (ερυθρότητα, κνησμός, τοπικός ερεθισμός του δέρματος).

Φουκόρτσιν

Αντισηπτικό και απολυμαντικό με ευρεία αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προσβεβλημένων περιοχών έως και 3 φορές την ημέρα. Διάρκεια εφαρμογής - μέχρι την πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων της ρωγμής. Το Fukortsin δεν συνταγογραφείται για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Calcium D 3  Nycomed

Τα μασώμενα δισκία ασβεστίου βοηθούν στην ενδυνάμωση των νυχιών και στη βελτίωση της δομής τους. Πάρτε 1 δισκίο δύο φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι πιθανές αντιδράσεις υπερευαισθησίας, πεπτικές διαταραχές.

Calcemin

Συνδυασμός κιτρικού ασβεστίου και ανθρακικού. Συνταγογραφείται για παιδιά ηλικίας από πέντε ετών και ενήλικες. Η μέση ημερήσια δόση είναι 2 ταμπλέτες. Η διάρκεια της εισαγωγής καθορίζεται ξεχωριστά. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και εκφράζονται με τη μορφή αλλεργικών αντιδράσεων ή ναυτίας.

Πώς να διορθώσετε μια ρωγμή σε ένα νύχι;

Εάν το πρόβλημα της ρωγμής εμφανίστηκε ξαφνικά - για παράδειγμα, μετά από μηχανική βλάβη στην πλάκα - τότε είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν μανικιουρίστα που μπορεί να "διορθώσει" το ελάττωμα επαγγελματικά. Είναι καλύτερα να κάνετε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν νωρίτερα, διαφορετικά η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Όταν δεν είναι δυνατή η επίσκεψη σε ινστιτούτο νυχιών, συνιστάται να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:

 • Γυαλίστε ανεξάρτητα την πληγείσα επιφάνεια του νυχιού με ένα στιλβωτικό με λεπτόκοκκο λίμα νυχιών (μη μεταλλικό).
 • εφαρμόστε μια βάση κόλλας στη γυαλισμένη περιοχή (για ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα μανικιούρ).
 • όταν στεγνώσει η κόλλα, βάλτε ένα μινιατούρα μεταξιού στην επεξεργασμένη περιοχή και, στη συνέχεια, στερεώστε το δύο φορές από πάνω με κόλλα.
 • αφού στεγνώσει η κόλλα, το μέρος πρέπει και πάλι να υποβληθεί σε επεξεργασία με μια λίμα ή ένα στιλβωτικό και να καλυφθεί με ένα βερνίκι στερέωσης.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε χωρίς κόλλα και μεταξωτό ύφασμα, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι συνηθισμένης χαρτοπετσέτας και διαφανές βερνίκι. Είναι αλήθεια ότι αυτή η διαδικασία δεν θα έχει τόσο μακροχρόνιο αποτέλεσμα, αλλά θα σας βοηθήσει να "αντέξετε" μέχρι τη στιγμή της επαγγελματικής αποκατάστασης στο σαλόνι.

Βιταμίνες για ραγισμένα νύχια

Για να αποτρέψετε ή να επιταχύνετε την επούλωση μιας ρωγμής στο νύχι, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε την πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών στο σώμα. Δεν είναι μυστικό ότι η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων οδηγεί σε ξηρότητα, ευθραυστότητα, παραμόρφωση και ωχρότητα των εξαρτημάτων του δέρματος. Πώς να αναπληρώσετε αυτή την έλλειψη;

Η καλύτερη λύση θα ήταν η αναθεώρηση της διατροφής, χάρη στην οποία μπορούμε να πάρουμε τις κύριες και εύπεπτες ουσίες. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι επίσης κατάλληλα, αλλά η απορρόφησή τους είναι κάπως χειρότερη (επιπλέον, τα προϊόντα φαρμακείου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στον ασθενή). Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με αυτό.

Με υπερβολική ξηρότητα και ευθραυστότητα στο φόντο της πάχυνσης των άκρων της πλάκας των νυχιών, συνήθως υπάρχει υποψία ανεπάρκειας ιωδίου, ασβεστίου ή μαγνησίου ή βιταμινών Α και Ε. Οι αναφερόμενες βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές: αυτό υποδηλώνει ότι μπορούν μόνο απορροφάται σε συνδυασμό με λίπη. Γι' αυτό συχνά παρατηρείται έλλειψη τοκοφερόλης και ρετινόλης σε γυναίκες που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες με μειωμένη πρόσληψη λίπους.

Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό συστατικό που βρίσκεται στα τυριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάχανο, τα χόρτα και τους ξηρούς καρπούς. Για να βελτιωθεί η απορρόφηση του ασβεστίου, είναι καλύτερο να το λαμβάνετε σε συνδυασμό με βιταμίνη D: η τελευταία παράγεται από τον οργανισμό υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός.

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο πολύ απαραίτητο για τον οργανισμό, το οποίο υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες στα θαλασσινά, τα χόρτα, τα καρότα και τους ανανάδες. Χάρη στο ιώδιο, εγκαθίσταται η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και οι πλάκες των μαλλιών και των νυχιών γίνονται πιο δυνατές.

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται στα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα τυριά, τα δημητριακά, τις μπανάνες και τα μούρα. Εκτός από το μαγνήσιο, τα φυτά τροφίμων είναι πλούσια σε πυρίτιο: ελλείψει αυτού του στοιχείου, τα νύχια γίνονται εύθραυστα, μπορεί να εμφανιστούν μικρορωγμές.

Μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση και να επιταχύνετε την επούλωση των ρωγμών στα νύχια συμπεριλαμβάνοντας πιάτα ζελατίνης στη διατροφή. Το μενού μπορεί να αντιπροσωπεύεται από κρέας ή ψάρι, ζελέ, μους κ.λπ. Χάρη στη ζελατίνη, είναι συχνά δυνατό να βελτιωθεί όχι μόνο η κατάσταση των νυχιών, αλλά και οι αρθρώσεις.

Φυσικοθεραπευτική αγωγή

Για τη διενέργεια διαδικασιών φυσιοθεραπείας, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός, ο οποίος, κατά κανόνα, εγκαθίσταται σε φυσικά δωμάτια. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε εξωτερική όσο και σε ενδονοσοκομειακή βάση.

Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν έκθεση σε διαφορετικούς τύπους ενέργειας - κβαντική, μαγνητική, ηλεκτρική και υπερηχητική. Για να απαλλαγείτε από ρωγμές στο νύχι, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:

 • θεραπεία υπερυψηλών συχνοτήτων.
 • ηλεκτροφόρηση;
 • φωνοφόρηση;
 • θεραπεία με λέιζερ?
 • θεραπεία κρουστικών κυμάτων?
 • ακτινοθεραπεία κ.λπ.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η φυσιοθεραπεία δεν θα μπορέσει να εξαλείψει την αιτία της εμφάνισης ρωγμών στα νύχια. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χρησιμοποιούνται πρόσθετες μέθοδοι για την εξάλειψη του αρχικού παράγοντα. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε το πρόβλημα μπορεί να επανεμφανιστεί σύντομα.

Εναλλακτική Θεραπεία

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές συνταγές για την ενίσχυση των νυχιών και την πρόληψη παθολογικών αλλαγών σε αυτά. Οι πιο απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε από ρωγμές είναι:

 • Μια προσιτή και απλή θεραπεία για τα ραγισμένα νύχια είναι το φυτικό έλαιο με βότανα. Δεν είναι δύσκολο να το μαγειρέψετε: παίρνουν φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα (φασκόμηλο, εστραγκόν, κόλιανδρο ή ακόμα και κορυφές καρότου είναι κατάλληλες), ψιλοκόβουν και ρίχνουν μη επεξεργασμένο φυτικό λάδι. Η ποσότητα του λαδιού προσδιορίζεται οπτικά: θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πράσινο στρώμα, αλλά όχι περισσότερο. Ο παράγοντας επιμένει σε μια ντουλάπα για 2 ημέρες, μετά την οποία αρχίζει η θεραπεία. Πάρτε 1 κ.σ. μεγάλο. λάδι μισή ώρα πριν από το πρωινό, καθημερινά, και επίσης τρίβεται στις πλάκες των νυχιών δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).
 • Με έλλειψη ασβεστίου, τα κελύφη των αυγών συλλέγονται, πλένονται και στεγνώνονται καλά, φρύνονται σε ζεστό, στεγνό τηγάνι και αλέθονται σε μύλο καφέ. Η σκόνη που προκύπτει φυλάσσεται σε ερμητικά σφραγισμένο δοχείο, κατά προτίμηση σε ψυγείο. Λαμβάνεται από το στόμα, 1 κουτ. καθημερινά, με φαγητό, για 2-3 εβδομάδες. Αυτό το ασβέστιο από το κέλυφος απορροφάται πολύ καλύτερα από ό,τι από τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα.
 • Ετοιμάστε μια αλοιφή για ρωγμές. Ανακατέψτε 20 ml λάδι κατιφέ, μισό βρασμένο κρόκο κοτόπουλου και 3 g κερί μέλισσας, προθερμασμένο σε λουτρό νερού. Ο παράγοντας αναδεύεται, χωρίς να αφαιρεθεί από τη φωτιά, και φέρεται στη συνοχή της ξινή κρέμα. Το εργαλείο χρησιμοποιείται για τρίψιμο στα νύχια τη νύχτα.

Θεραπεία με βότανα

 • Κάθε μέρα, πολλές φορές την ημέρα, πίνουν ένα φρεσκοψημένο έγχυμα αλογοουράς. Αυτό το φυτό είναι γνωστό για τις διουρητικές του ιδιότητες, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καλά διάφορες ασθένειες των νυχιών και των μαλλιών. Τουλάχιστον 2 ποτήρια έγχυμα πρέπει να πίνονται την ημέρα.
 • Μια φαρμακευτική συλλογή παρασκευάζεται από τρία μέρη χρώματος σαμπούκου, δύο μέρη από ρίζα του καναπέ και ένα μέρος από φύλλα τσουκνίδας, φρούτα σκλήθρας και πορτοφόλι βοσκού. Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το προκύπτον μείγμα, ρίξτε 250 ml βραστό νερό σε ένα θερμός, επιμείνετε όλη τη νύχτα, φιλτράρετε το επόμενο πρωί. Πίνουν ένα δεκαήμερο μάθημα, τρεις φορές την ημέρα, 100 ml. Κάθε μέρα πρέπει να προετοιμάσετε ένα φρέσκο έγχυμα.
 • Ένα εξωτερικό φάρμακο παρασκευάζεται από 15 ml χυμού αλόης, 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. σπιτική κρέμα, 20 σταγόνες λάδι από ιπποφαές και κολλιτσίδα, ίδια ποσότητα λαδιού κατιφέ. Όλα τα συστατικά αναμειγνύονται, τρίβονται στις πλάκες των νυχιών 2-3 φορές την ημέρα, καθημερινά.

Οποιοπαθητική

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν εμφανίζονται ραγισμένα νύχια, η ομοιοπαθητική βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μιλάμε για συγκεκριμένα, αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που επιτρέπεται να λαμβάνονται τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά. Το κύριο πράγμα είναι να βρείτε έναν καλό ομοιοπαθητικό γιατρό που θα επιλέξει τη βέλτιστη θεραπεία. Η επιλογή μπορεί να γίνει υπέρ τέτοιων ομοιοπαθητικών φαρμάκων:

 • Το Thuja oksidentalis - συνταγογραφείται για τη θεραπεία εύθραυστων, θρυμματισμένων νυχιών, όταν ξεφλουδίζουν, παραμορφώνονται κ.λπ. Βοηθά επίσης στην ψωρίαση των νυχιών.
 • Sepia - χρησιμοποιείται για ρωγμές που βρίσκονται στο πλάι της ελεύθερης άκρης, καθώς και για συχνά γρέζια, κιτρινίλες, παραμόρφωση των πλακών.
 • Acidum fluoricum - μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν τα νύχια σπάσουν, καλυφθούν με ρωγμές, αυλακώσεις, διαμήκεις ρίγες.
 • Αλουμίνα - βοηθά με το ξηρό δέρμα και τις ραγισμένες πρησμένες πλάκες νυχιών.
 • Antimonium krudum - θα βοηθήσει εάν τα νύχια καλύπτονται με ρωγμές, ρωγμές, αναπτύξεις, καθώς και με υπογόνιμη υπερκεράτωση.
 • Το άλμπουμ Arsenicum - συνταγογραφείται για την αραίωση και την ευθραυστότητα των πλακών.
 • Γραφίτης - βοηθά κατά της παραμόρφωσης, της πάχυνσης και των ρωγμών.
 • Psorinum - χρησιμοποιείται για ευθραυστότητα και ευθραυστότητα.

Εάν τα ραγισμένα νύχια προκαλούνται από μυκητιασική λοίμωξη, τότε θεραπείες όπως το Silicea terra, η Argilla, η Veronica officinalis είναι ευεργετικά. Οι επώδυνες ρωγμές εξαλείφονται με τη βοήθεια του Berberis vulgaris.

Οι δόσεις των φαρμάκων είναι ατομικές και καθορίζονται από ειδικό ομοιοπαθητικής κατεύθυνσης.

Χειρουργική επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει κανείς να καταφύγει σε βασικές μεθόδους - για παράδειγμα, για να αφαιρέσει την πλάκα των νυχιών. Η διαδικασία πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους:

 • Η μέθοδος λέιζερ περιλαμβάνει τη χρήση δέσμης λέιζερ με διάμετρο μικρότερη από 1 mm. Η δέσμη αφαιρεί ταυτόχρονα τόσο το προσβεβλημένο νύχι όσο και το μυκητιακό παθογόνο, έχει απαλό αποτέλεσμα, αποτρέπει την επανεμφάνιση της μυκητίασης.
 • Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται συχνότερα εάν η ασθένεια είναι προχωρημένη: ο χειρουργός διαχωρίζει την πλάκα από τη βάση με ένα νυστέρι και την αφαιρεί, μετά την οποία ξεπλένει την πληγή με αντιβακτηριακό παράγοντα. Ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι σχεδόν αμέσως μετά τη διαδικασία.
 • Η χημική αφαίρεση περιλαμβάνει τη χρήση ειδικής ταινίας και αντιδραστηρίου χημικής αλοιφής. Η ταινία με αλοιφή διατηρείται στο προσβεβλημένο νύχι για περίπου τέσσερις ημέρες, μετά από τις οποίες αφαιρείται μαζί με την μαλακωμένη πλάκα.
 • Η μέθοδος ραδιοκυμάτων είναι ένα είδος «εξάτμισης» των προσβεβλημένων περιοχών των νυχιών. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, έτσι ώστε οι ασθενείς να υπομένουν τη συνεδρία χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση και να ξεκινήσουν τις κανονικές καθημερινές τους δραστηριότητες τη δεύτερη ημέρα μετά την παρέμβαση.

Πρόληψη

Τα σκασμένα νύχια δεν είναι μόνο άσχημα, αλλά υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο σώμα. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να φροντίζετε σωστά τα νύχια σας, καθώς και να θρέφετε και να ενυδατώνετε - όχι μόνο τα δάχτυλα, αλλά ολόκληρο το σώμα. Για να γίνει αυτό, αρκεί να ακολουθήσετε σχετικά απλές προληπτικές συστάσεις.

 • Μην καθαρίζετε το σπίτι και μην πλένετε πιάτα χωρίς να φοράτε πρώτα λαστιχένια γάντια. Όσον αφορά τα πόδια, πρέπει να παρακολουθείτε την ποιότητα και την καθαριότητα των παπουτσιών από το εσωτερικό τους: τα παπούτσια δεν πρέπει να ανεβαίνουν στα ύψη, πρέπει να είναι φρέσκα και καθαρά, χωρίς δυσάρεστες οσμές, υγρασία και βρωμιά.
 • Δεν μπορείτε να δαγκώσετε και να μαζέψετε τα νύχια σας, προσπαθήστε να διορθώσετε ορισμένα ελαττώματα - για παράδειγμα, την εσωτερική ανάπτυξη: αυτό πρέπει να γίνει από έναν ειδικό.
 • Είναι σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, να πλένετε τακτικά τα χέρια και τα πόδια σας και να αποτρέπετε την ανάπτυξη μυκητιασικής λοίμωξης.
 • Το μανικιούρ και το πεντικιούρ πρέπει να γίνονται μόνο από ειδικούς σε αποδεδειγμένα σαλόνια.
 • Πρέπει να τρώτε σωστά, να πίνετε αρκετά υγρά όλη την ημέρα, να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η διατροφή πρέπει να αποτελείται από περίπου 70% λαχανικά, φρούτα, χόρτα.

Οι συστάσεις που αναφέρονται είναι απλές, αλλά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας, της δύναμης και της όμορφης εμφάνισης των πλακών των νυχιών.

Πρόβλεψη

Εάν χρησιμοποιήσετε έγκαιρα επαρκή θεραπεία, επιλεγμένη λαμβάνοντας υπόψη τη βασική αιτία του προβλήματος, τότε μια ρωγμή στο νύχι θα έχει ευνοϊκή πρόγνωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ρωγμή μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη: για παράδειγμα, εμφανίζονται συχνά φλεγμονώδεις εστίες, η πλάκα παραμορφώνεται, η μόλυνση ενώνεται και εξαπλώνεται. Τα έγκαιρα μέτρα που λαμβάνονται θα βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων και στη διατήρηση της υγείας των χεριών και των ποδιών.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.