^

Υγεία

A
A
A

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια στα παιδιά

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

οξείας ηπατικής ανεπάρκειας σε παιδιά (ARF) - ένα ταχέως αναπτυσσόμενο παραβίαση της συνθετικής λειτουργίας του ήπατος χαρακτηρίζεται από σοβαρή διαταραχή πηκτικότητας και ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Η απουσία ιστορικού ηπατικής νόσου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάγνωση της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας. Σημειώστε τη μείωση σε ΡΒ ή αύξηση του χρόνου προθρομβίνης, καθώς και τη μείωση της συγκέντρωσης του παράγοντα πήξης V κατά περισσότερο από 50% της κανονικής, σε συνδυασμό με οποιοδήποτε βήμα της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας εκτείνονται λιγότερο από 26 εβδομάδες.

Ο όρος «κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια» εισήχθη για πρώτη φορά Trey και Davidson το 1970 για τον προσδιορισμό μιας κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μία οξεία έναρξη, θρομβοπάθεια και ηπατική εγκεφαλοπάθεια, εμφανίστηκε μέσα σε 8 εβδομάδες μετά την έναρξη.

Η διάγνωση υποσυνείδητης ηπατικής ανεπάρκειας διαπιστώνεται με την ανάπτυξη ηπατικής ανεπάρκειας, η οποία δεν συνοδεύεται από ηπατική εγκεφαλοπάθεια για 26 εβδομάδες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οξεία ηπατική ανεπάρκεια εμφανίζεται σε ένα υπόβαθρο παλαιότερης μη αναγνωρισμένης ηπατικής νόσου. Για παράδειγμα, το ARF μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου του Wilson ή ανεπάρκειας α1-αντιτρυψίνης. Όταν ανακαλύπτονται οι προηγούμενες ασθένειες, δεν χρησιμοποιείται ο όρος «οξεία ηπατική ανεπάρκεια» (εφόσον η διάρκεια της νόσου υπερβαίνει τις 26 εβδομάδες). Ωστόσο, είναι μερικές φορές αδύνατο να διαπιστωθεί το γεγονός μιας χρόνιας ηπατικής νόσου. Η εξαίρεση είναι ασθενείς με νόσο Wilson, έναντι των οποίων εμφανίζεται μόλυνση με ιό ηπατίτιδας Β ή εμφάνιση αυτοάνοσης ηπατίτιδας. Αυτές οι ασθένειες είναι οι άμεσες αιτίες της μη παρατεταμένης ηπατικής ανεπάρκειας (λιγότερο από 26 εβδομάδες).

Έννοιες που χρησιμοποιούνται εν όψει του χρόνου εμφάνισης της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας μετά την ανίχνευση του ίκτερου:

 • Υπεραηπατική ηπατική ανεπάρκεια (λιγότερο από 7 ημέρες).
 • Οξεία ηπατική ανεπάρκεια (8 έως 28 ημέρες).
 • Υποξεία ηπατική ανεπάρκεια (από 4 έως 12 εβδομάδες).

Κωδικός ICD-10

К 72 0 Οξεία και υποξεία ηπατική ανεπάρκεια.

K 72 9 Αποτυχία ηπατικής λειτουργίας, μη καθορισμένη.

Επιδημιολογία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Ο επιπολασμός της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας είναι σχετικά χαμηλός. Όπως έχουν δείξει μελέτες, στις ΗΠΑ διαγνωρίζονται περίπου 2000 περιπτώσεις ετησίως. Τα στοιχεία για τη συχνότητα ρωσικής αρθρίτιδας στη βιβλιογραφία απουσιάζουν. Η θνησιμότητα από οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι κατά μέσο όρο 3-4 άτομα ετησίως ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από την αιτιολογία και την ηλικία του ασθενούς. Η σεβαστή ηπατίτιδα Β και η δέλτα της ηπατίτιδας θεωρούνται οι πλέον προγνωστικά ανεπιθύμητες αιτίες της ανάπτυξης ARF, καθώς και η ηλικία (κάτω των 10 και άνω των 40 ετών).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Τι προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια;

Η ιογενής και η φαρμακευτική ηπατίτιδα αποτελούν τις κύριες αιτίες της ανάπτυξης οξείας ηπατικής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν στις ΗΠΑ, σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η ARI συμβαίνει λόγω βλάβης του ήπατος στα φάρμακα. Σε 42% των περιπτώσεων, η ανάπτυξη του OPN προκαλείται από υπερδοσολογία παρακεταμόλης. Στην Ευρώπη, η πρώτη θέση μεταξύ των αιτιών του OPN είναι επίσης μια υπερβολική δόση παρακεταμόλης. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ιογενής ηπατίτιδα Β και το δέλτα κυριαρχούν μεταξύ ασθενειών που προκαλούν αρθρίτιδα (με τη μορφή συν-λοίμωξης ή υπερφόρτωσης). Άλλη ιική ηπατίτιδα προκαλεί λιγότερο συχνά ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης. Περίπου στο 15% των ασθενών δεν μπορεί να αποδειχθεί η αιτία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας.

Αιτίες οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Ιοί της ηπατίτιδας Α, Β (+5), C, Ε, G7

Παραβίαση της σύνθεσης των χολικών οξέων

Κυτταρομεγαλοϊός

Γαλακτοζαιμία

Ο ιός του απλού έρπητα

Fructoseemia

Ιό Epstein-Barr

Τυροσιναιμία

Παραμυξοϊός

Νεογνική αιμοχρωμάτωση

Αδενοϊό

Η νόσος του Wilson

Φάρμακα και τοξίνες

Ανεπάρκεια της α-1-αντιτρυψίνης

Ανάλογα με τη δόση

Νεοπλασματικές

Ακεταμινοφέν

Λέμφωμα

CCI4

Μεταστάσεις στο ήπαρ για καρκίνο του μαστού ή του πνεύμονα, μελάνωμα

Δηλητηρίαση με μύκητες του γένους Amanita

Σχετικά με την εγκυμοσύνη

Κίτρινος φωσφόρος

Οξύ λιπαρό ήπαρ των εγκύων γυναικών

Τοξίνη Bacillus cereus

Σύνδρομο HELLP (αιμόλυση, αυξημένοι δείκτες λειτουργικών ηπατικών εξετάσεων, μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων)

Ιδιαγνωστικός

Άλλοι λόγοι

στο Halle

Σύνδρομο Badda-Chiari

Isoniazid

Φλεβική αποφρακτική ασθένεια

Ριφαμπικίνη

Αυτοάνοση ηπατίτιδα

Βαπυρικό οξύ

Ισχαιμικό συκώτι σοκ

Δισουλφιράμη

Θερμ

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Αντίδραση απόρριψης μετά από μεταμόσχευση ήπατος

Υπερθυλένιο

Cryptogenic

Το σύνδρομο Reye (σαλικυλικό οξύ)

Φυτική Ιατρική

Άλλο

Συμπτώματα οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Τα κύρια κλινικά συμπτώματα της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας είναι ο ίκτερος (όχι πάντα διαγνωσμένος) και ο πόνος στο δεξιό άνω τεταρτημόριο. Το ήπαρ δεν διευρύνεται κατά την εξέταση. Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του ασκίτη και του συνδυασμού του σε σοβαρές περιπτώσεις με περιφερικό οίδημα και ansarca. Στην επιφάνεια του δέρματος, μερικές φορές εντοπίζονται αιματώματα. Συχνά, παρατηρείται αιμορραγία από τους βλεννογόνους της γαστρεντερικής οδού, ενώ σε ασθενείς παρατηρείται στείρωση (melena) ή έμετος με αίμα. Προσδιορίστε τους διάφορους βαθμούς σοβαρότητας της εγκεφαλοπάθειας και της αυξημένης ICP. Όταν συμβαίνει εγκεφαλικό οίδημα, παρατηρείται συστημική υπέρταση, υπεραερισμός, αλλοιωμένα αντανακλαστικά των κόλων, μυϊκή ακαμψία και σε σοβαρές περιπτώσεις - στο κωμικός μυαλά.

Μετά τη λήψη μεγάλων δόσεων παρακεταμόλης κατά την πρώτη ημέρα, αναπτύσσεται ανορεξία, ο ασθενής διαταράσσεται από ναυτία και έμετο (στη συνέχεια εξαφανίζεται). Στη συνέχεια, τα συμπτώματα της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας που περιγράφονται παραπάνω ανιχνεύονται.

Όταν μανιτάρι δηλητηρίαση σημείωση σοβαρό κοιλιακό άλγος και διάρροια υδατικό συμβαίνουν 6-24 ώρες μετά από την κατάποση των μυκήτων σε τρόφιμα και συνεχίζοντας για αρκετές ημέρες (γενικά από 1 έως 4 ημέρες) μετά από 2-4 ημέρες ανακύπτει ΡΕ.

Διάγνωση οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Εργαστηριακή έρευνα

 • Θρομβοπενία.
 • Αλλαγή στους δείκτες που αντικατοπτρίζουν τη συνθετική λειτουργία του ήπατος. Μείωση της συγκέντρωσης της αλβουμίνης και της χοληστερόλης, παράγοντας V της πήξης του αίματος και του ινωδογόνου, μείωση της δραστηριότητας AChE, μείωση της PTI (ή επιμήκυνση του χρόνου προθρομβίνης).
 • Σημαντική αύξηση της δραστηριότητας των τρανσαμινασών ALT και ACT. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας παρακεταμόλης, η δράση ACT μπορεί να υπερβαίνει τα 10.000 U / l (ο κανόνας είναι έως 40 U / L). Η αύξηση της δραστηριότητας του ΑΡ δεν καταγράφεται πάντα.
 • Αύξηση της συγκέντρωσης χολερυθρίνης και αμμωνίας στον ορό του αίματος.
 • Γλυγλυκαιμία.
 • Αύξηση του γαλακτικού σε ορό.
 • Αύξηση της συγκέντρωσης της κρεατινίνης και της ουρίας στον ορό του αίματος (με την ανάπτυξη του ηπατορρενωτικού συνδρόμου).

Διάταξη οργάνου της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Με τις μελέτες υπερήχων και Doppler παρατηρούνται μη ειδικές αλλαγές στην εξάντληση του αγγειακού μοτίβου, διαταραχή της ροής αίματος πύλης διαφόρων βαθμών και ελεύθερο υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα. Το ήπαρ είναι μικρό σε μέγεθος.

Όταν εξετάζεται ιστολογικά ένα δείγμα βιοψίας ήπατος, παρατηρείται νέκρωση ηπατοκυττάρων, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτρέπει να διαπιστωθεί η αιτία της νόσου. Σε οξεία ηπατική βιοψία βελόνας αποτυχία δεν πραγματοποιείται σε συνδυασμό με υψηλή πιθανότητα αιμορραγίας σε hypocoagulation φόντο Αυτή η μελέτη διεξάγεται μόνο όταν είναι απαραίτητο μεταμόσχευση ήπατος ή σε αυτοψία.

Τι χρειάζεται να εξετάσετε;

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Η βάση για τη θεραπεία της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας είναι τα μέτρα που αποσκοπούν στην εξάλειψη των αιτιολογικών παραγόντων (όταν ανιχνεύονται) και η θεραπεία με posidrome, η οποία επιτρέπει τη διόρθωση των επιπλοκών.

Όταν δηλητηρίαση με παρακεταμόλη, η γαστρική πλύση πραγματοποιείται μέσω ενός ευρέος καθετήρα. Όταν εντοπίζεται ένα δισκίο στα νερά πλύσης, συνιστώνται εντεροσώματα (για παράδειγμα, ενεργός άνθρακας). Σε περίπτωση απουσίας των δισκίων στα ύδατα πλύσεως συνιστούν το ακετυλοκυστεΐνη χορηγείται σε μια δόση των 140 mg / kg (μέσω ρινογαστρικού ταυτόχρονα), και έπειτα να χορηγηθεί 70 mg / kg από το στόμα κάθε 4 ώρες επί τρεις ημέρες. Η ακετυλοκυστεΐνη παράγει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα όταν εφαρμόζεται στις πρώτες 36 ώρες μετά από δηλητηρίαση από παρακεταμόλη.

Ο πιο κοινός τύπος δηλητηρίασης που προκαλούνται από μύκητες και Amatia Galerina είδος Amatia Μανιτάρια περιέχουν ένα-αμανιτίνη προκαλεί τοξικές επιδράσεις από μη αντιστρεπτά αναστολή RNA πολυμεράση. Η θεραπεία αυτής της κατάστασης περιλαμβάνει τη χρήση των silibinin [στόματος σε δόση 20-50 mg / (kghsut)] και πενικιλλίνη G [ενδοφλεβίως σε δόση 1 mg / (kghsut) ή 1 800 000 U / (kghsut)]. Η δράση της σιλυλινίνης βασίζεται στην ικανότητά της να αναστέλλει τη δέσμευση της α-αμαννιτίνης από τα ηπατοκύτταρα και να αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση. Αυτό το φάρμακο παράγει το μέγιστο αποτέλεσμα μέσα στις πρώτες 48 ώρες μετά τη δηλητηρίαση. Η πενικιλλίνη G βοηθά στη μείωση της συγκέντρωσης της α-αμαννιτίνης στη χολή με διακοπή της ηπατικής-εντερικής κυκλοφορίας της τοξίνης.

Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται όταν εντοπίζεται οξεία ηπατική ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας:

 • Παρέχετε επαρκή οξυγόνωση. Παρέχεται πρόσθετο οξυγόνο και, εάν είναι απαραίτητο, αερισμός.
 • Διόρθωση μεταβολικών διαταραχών, ηλεκτρολυτών και CBS.
 • Παρακολούθηση των αιμοδυναμικών παραμέτρων.
 • Έλεγχος VCHD.
 • Παρεντερική χορήγηση γλυκόζης για τη διόρθωση της υπογλυκαιμίας.
 • Η εισαγωγή μαννιτόλης για τη μείωση της ICP.
 • Παρεντερική χορήγηση αναστολέων αντλίας πρωτονίων ή αναστολέων υποδοχέα τύπου II ισταμίνης για την πρόληψη της αιμορραγίας του γαστρεντερικού σωλήνα.

Θεραπεία επιπλοκών οξείας ηπατικής ανεπάρκειας

Η εγκεφαλοπάθεια του ήπατος

Για διόρθωση του ΡΕ είναι αναγκαίο να περιορισθεί η πρόσληψη πρωτεϊνών με την τροφή και να συνταγογραφήσει λακτουλόζη σε δόση 3-10 g / ημέρα από το στόμα (τα παιδιά κάτω του ενός έτους - 3 g / ημέρα, από 1 έως 6 έτη - 3-7 g / ημέρα, 7-14 χρόνια - 7 -10 mg / ημέρα).

Οίδημα του εγκεφάλου

Τα κοινά μέτρα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της ανάπαυσης και μιας ορισμένης θέσης της κεφαλής (υπό γωνία 100 μοιρών με την οριζόντια επιφάνεια), αποτρέποντας την αρτηριακή υπόταση και την υποξαιμία. Η ειδική θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση μαννιτόλης σε δόση 0,4 g / kg κάθε ώρα (ενδοφλέβια ένεση) έως ότου γίνει κανονικοποίηση της ICP. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση αυτού του φαρμάκου είναι αναποτελεσματική σε νεφρική ανεπάρκεια και υπεροσμοριακότητα του ορού αίματος. Με την ανάπτυξη του ηπατικού κώματος, ο υπεραερισμός συχνά έχει θετική επίδραση. Στη θεραπεία του εγκεφαλικού οιδήματος που προκαλείται από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ο διορισμός των γλυκοκορτικοειδών φαρμάκων είναι ακατάλληλος (λόγω έλλειψης αποτελέσματος).

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Γυψοκυτταρίνη

Πραγματοποιήθηκε χορήγηση FFP [ενδοφλεβίως σε δόση 10 ml / (kghsut)] και vikasola [ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως σε δόση 1 mg / (kghsut)]. Σε περίπτωση ανεπαρκούς αποτελεσματικότητας των παρασκευασμάτων που χρησιμοποιούνται παράγοντες πήξης του αίματος (Feiba ΤΙΜ-4 Ανοσο - πήξη του αίματος παράγοντες II, VII, IX και Χ σε συνδυασμό 75-100 IU / kg). Για την πρόληψη της γαστρεντερικής αιμορραγίας εν μέσω hypocoagulation λειτουργούν παρεντερική χορήγηση των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων ή αναστολείς των υποδοχέων της ισταμίνης δεύτερος τύπος [π.χ. Kvamatel mgDkghsut 1-2) έως 2-3 ώρες, αλλά όχι περισσότερο από 300 mg / ημέρα].

Ηπατορενικό σύνδρομο

Θεραπευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν αναπλήρωση των BCC υποογκαιμία (έγχυση του 5% διαλύματος γλυκόζης), το σκοπό της ντοπαμίνης [μια δόση 2-4 mg / (kghch)], και η αναποτελεσματικότητα των παρασκευασμάτων πραγματοποιείται ΓΔ. Συνιστάται επίσης να χρησιμοποιηθεί φλεβική αιμοδιήθηση.

Η ανάπτυξη της σηψαιμίας χρησιμεύει ως ένδειξη για τη χρήση αντιβακτηριακών φαρμάκων. Προετοιμάζονται οι προετοιμασίες, λαμβανομένης υπόψη της ευαισθησίας της σπέρματος μικροχλωρίδας. Η χρήση αντιβιοτικών συνδυάζεται με παθητική ανοσοποίηση με πεντασφαιρίνη. Τα νεογνά διορίζουν 250 mg / kg, βρέφη - 1,7 ml / (kghh) ενδοφλέβια στάγδην. Μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες συνιστούμε χορηγούνται 0,4 ml / (kghch) σε μια συνολική δόση των 100 ml, και στη συνέχεια για περαιτέρω 72 h συνεχή έγχυση πραγματοποιείται pentaglobina4 [0,2 ml / (kghch), αύξηση του ρυθμού εισαγωγής του 15 κ.εκ. / (kghh)].

Εάν η συντηρητική θεραπεία είναι αναποτελεσματική και δεν υπάρχουν αντενδείξεις, συνιστάται να κάνετε μεταμόσχευση ήπατος. Ο προσδιορισμός των ενδείξεων για μεταμόσχευση ήπατος είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ακόμη και με σοβαρές μορφές οξείας ηπατικής ανεπάρκειας, υπάρχει πιθανότητα ανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξουν μη αναστρέψιμες αλλαγές σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, που θεωρούνται αντενδείξεις για μεταμόσχευση ήπατος.

Με την ανάπτυξη της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας, επέρχεται αυτόματη ίαση σπάνια σε ασθενείς με σημαντικά μειωμένη ηπατική συνθετική λειτουργία (χαμηλή συγκέντρωση της αλβουμίνης, που εκφράζεται θρομβοπάθεια), υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, ALT χαμηλή δραστηριότητα, καθώς και πιο παρατεταμένη περίοδο μεταξύ έναρξης και της εμφάνισης των σημαδιών της εγκεφαλοπάθειας.

Κριτήρια για τον προσδιορισμό ενδείξεων για μεταμόσχευση ήπατος στην ανάπτυξη οξείας ηπατικής ανεπάρκειας (σύμφωνα με διάφορες μελέτες):

 • Η αύξηση της συγκέντρωσης χολερυθρίνης είναι μεγαλύτερη από 299 μmol / l.
 • Η αύξηση του χρόνου προθρομβίνης (περισσότερο από 62 δευτερόλεπτα).
 • Η μείωση της δραστικότητας της ALT είναι μικρότερη από 1288 U / l.
 • Λευκοκυττάρωση (περισσότερες από 9 χιλιάδες).
 • Η διάρκεια της ασθένειας πριν από την ανάπτυξη του ΡΕ είναι μεγαλύτερη από 10,5 ημέρες.
 • Η ηλικία είναι μικρότερη των δύο ετών.

Φάρμακα

Πρόληψη της οξείας ηπατικής δυσλειτουργίας

Η πρόληψη απαιτεί θεραπεία και πρόληψη της ηπατικής νόσου, η οποία μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια, να αποφευχθεί η χρήση δυνητικά ηπατοτοξικών ουσιών, υπερβολική δόση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης.

Ποια πρόγνωση έχει η οξεία ηπατική ανεπάρκεια;

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας παρακεταμόλης, χρησιμοποιούνται πρόσθετα κριτήρια για την εκτίμηση της σοβαρότητας της πάθησης του ασθενούς:

 • Υπογλυκαιμία (μικρότερη από 2,5 mmol / l).
 • Αύξηση της συγκέντρωσης της κρεατινίνης (περισσότερο από 200 mmol / l).
 • Η παρουσία μεταβολικής οξέωσης (pH μικρότερη από 7,3).
 • Αύξηση του χρόνου προθρομβίνης (περισσότερο από 100 δευτερόλεπτα).
 • PE του βαθμού ΙΙΙ.

Η παρουσία αυτών των παραβιάσεων στα παιδιά υποδηλώνει αύξηση της πιθανότητας θανάτου και δείχνει επίσης επιδείνωση της πρόγνωσης.

Μη ευνοϊκοί προγνωστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη οξείας ηπατικής ανεπάρκειας:

 • Αύξηση του χρόνου προθρομβίνης (περισσότερο από 100 δευτερόλεπτα).
 • Μείωση του παράγοντα V της πήξης του αίματος (λιγότερο από 20-30%).
 • Παρατεταμένος ίκτερος (περισσότερο από 7 ημέρες).
 • Ηλικία (ηλικίας κάτω των 11 ετών και άνω των 40 ετών).

Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια λόγω ηπατίτιδας Α ή μετά από δηλητηρίαση από παρακεταμόλη χαρακτηρίζεται από καλή πρόγνωση.

Το ποσοστό επιβίωσης του οργάνου μετά από μεταμόσχευση ήπατος, που παράγεται σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια, συνήθως δεν είναι πολύ υψηλό (σε σύγκριση με χειρουργική επέμβαση για χρόνια ηπατική νόσο). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών μετά από μεταμόσχευση έκτακτης ανάγκης κατά το πρώτο έτος είναι 66%, εντός πέντε ετών - 59%. Μετά τις εργασίες που εκτελούνται για τη χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, ανάλογα με τη διάγνωση καταγράφηκε αυξημένη επιβίωση σε 82-90% κατά το πρώτο έτος και έως 71-86% εντός πέντε ετών.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.