^

Υγεία

A
A
A

Καρκίνος του πέους

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Στη δομή του καρκίνου, ο καρκίνος του πέους είναι μόνο 0,2%. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 62,3 έτη, με μέγιστη συχνότητα εμφάνισης σε ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών. Στην ηλικία των 40 ετών η ασθένεια είναι εξαιρετικά σπάνια και τα παιδιά έχουν περιστασιακά περιστατικά. Η τυποποιημένη συχνότητα εμφάνισης στη χώρα μας το 2000 και το 2005 ήταν 0,54 και 0,53 ανά 100.000 άτομα, αντίστοιχα. δεν υπήρξε αύξηση της νοσηρότητας.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Επιδημιολογία

Η επίπτωση του καρκίνου του πέους στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι 0,1 - 0,9 και 0,45 ανά 100 000 άτομα, αντίστοιχα. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη νοσηρότητα ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Έτσι, εάν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ο καρκίνος του πέους αντιπροσωπεύει το 0,4 έως 0,6% όλων των κακοηθών νεοπλασμάτων μεταξύ των ανδρών, σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής η επίπτωση είναι 10-20%.

Αν και ο καρκίνος του πέους αναφέρεται σε όγκους εξωτερικής εντοπισμού, το 15 έως 50% των ασθενών συμβουλεύεται γιατρό μόνο στα τελευταία στάδια. Σε σχεδόν 30% των ασθενών, ο καρκίνος του πέους ανιχνεύεται όταν ο όγκος είναι ήδη έξω από το όργανο και το 10% από αυτούς έχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Αιτίες καρκίνο του πέους

Γιατί υπάρχει καρκίνος του πέους μέχρι το τέλος δεν είναι άγνωστο. Είναι γνωστό ότι η αρνητική ρόλο που διαδραματίζουν οι χρόνιο ερεθισμό του ακροποσθίας σμήγμα και τα προϊόντα της βακτηριακής αποσύνθεσης των απολέπιση των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος, έτσι σε άνδρες που υποβάλλονται σε περιτομή, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πέους είναι χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών με ακροποσθίας αποθηκευτεί. Αυτό είναι πιο εμφανές στη φάση, όταν το σμήγμα συσσωρεύεται σε σημαντικές ποσότητες και η χρόνια φλεγμονή είναι πιο έντονη. Έτσι, σε ασθενείς με καρκίνο του πέους, η φαινόση βρίσκεται στο 44-90% των περιπτώσεων.

Η μακροχρόνια έκθεση στο σμήγμα επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πέους, όπως υποδεικνύεται από την ποικίλη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, ανάλογα με τις πολιτιστικές και θρησκευτικές πρακτικές στις διάφορες χώρες.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στους εβραίους άνδρες οι οποίοι, για θρησκευτικούς λόγους   , συνήθως περιτρίβονται την 8η ημέρα μετά τη γέννηση, ο καρκίνος του πέους είναι εξαιρετικά σπάνιος. Ωστόσο, μεταξύ των μουσουλμάνων που περιτομή σε μεγαλύτερη ηλικία, ο καρκίνος του πέους παρατηρείται στο κύπελλο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιτομή στους ενήλικες δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23]

Συμπτώματα καρκίνο του πέους

Ο καρκίνος του πέους έχει ένα τυπικό σύμπτωμα - την εμφάνιση στο δέρμα του πέους του όγκου, αρχικά μικρού μεγέθους και συχνά με τη μορφή μιας σταδιακά αυξανόμενης συμπίεσης. Ο όγκος μπορεί να είναι θηλώδης ή έχει την εμφάνιση ενός επίπεδου, πυκνού σχηματισμού. Καθώς η ανάπτυξη μπορεί να συμβεί, εξέλκωση του όγκου, ενώ υπάρχει αιμορραγία και αιμορραγία, μέχρι να αποφευχθεί. Όταν μολυνθεί με έλκη, ο αποσπώμενος παίρνει μια αιχμηρή οσμή. Η εξάπλωση του όγκου στα σπηλαιώδη σώματα αρχικά παρεμποδίζεται από την περιτονία περιτονίας και τα λευκά κελύφη, η βλάστηση των οποίων οδηγεί σε αγγειακή εισβολή και διάδοση της διαδικασίας του όγκου.

trusted-source[24], [25], [26]

Στάδια

Στάδιο

Ο επιπολασμός των όγκων

Συμμετοχή λεμφαδένων

Η παρουσία μεταστάσεων

Στάδιο 0

Tis-Ta

Ν0

M0

Βήμα Ι

Q1

Ν0

M0

Στάδιο ΙΙ

Τ1
Τ2

Ν1
Ν0

M0,
M0

Στάδιο ΙΙΙ

Τ1-3

Ν2

Ν2

Ν0-2

M0

Στάδιο IV

T4
T οποιοδήποτε
T

N οποιοδήποτε
N3N
οποιοδήποτε

M0-1

trusted-source[27], [28], [29]

Έντυπα

Ακολουθεί η κλινική ταξινόμηση του καρκίνου του πέους από το σύστημα TNM για το 2002.

Το κριτήριο Τ χαρακτηρίζει τον βαθμό επικράτησης του πρωτογενούς όγκου.

 • Tx - ανεπαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση του πρωτοπαθούς όγκου.
 • T0 - ο πρωτογενής όγκος δεν ανιχνεύεται.
 • Tis - προληπτικό καρκίνωμα (in situ).
 • Ta - μη επεμβατικό σκουριασμένο καρκίνωμα.
 • Τ1 - ο όγκος εκτείνεται στον υποεπιθηλιακό συνδετικό ιστό.
 • Τ2 - ο όγκος εκτείνεται σε σπογγώδη ή σαρκώδη σώματα.
 • TK - ο όγκος επεκτείνεται στην ουρήθρα ή τον προστάτη.
 • Τ4 - ο όγκος εξαπλώνεται σε γειτονικά όργανα.

Το κριτήριο N χαρακτηρίζει το βαθμό εμπλοκής των περιφερειακών λεμφαδένων στη διαδικασία.

 • Nx - ανεπαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση της κατάστασης των περιφερειακών λεμφαδένων.
 • Ν0 - δεν υπάρχουν ενδείξεις περιφερειακών μεταστάσεων λεμφαδένων.
 • Ν1 - μεταστάσεις σε ένα επιφανειακό λεμφικό κόμβο.
 • N2 σε μερικές επιφανειακές λεμφαδένες ή μεταστάσεις και στις δύο πλευρές.
 • Ν3 - μεταστάσεις στα βαθιά βουβωνικά λεμφογάγγλια ή στους λεμφαδένες της λεκάνης με μία ή και τις δύο πλευρές.

Το κριτήριο M χαρακτηρίζει την ύπαρξη απομακρυσμένων μεταστάσεων.

 • Mx - ανεπαρκή δεδομένα για την εκτίμηση της παρουσίας μακρινών μεταστάσεων.
 • M0 - δεν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις.
 • Ml - μετάσταση σε μακρινά όργανα.

Ο βαθμός αναπλασίας όγκου προσδιορίζεται από τη μορφολογική ταξινόμηση.

 • Gx - ο βαθμός αναπλασίας δεν μπορεί να καθοριστεί.
 • G1 - χαμηλός βαθμός αναπλασίας.
 • Το G2 είναι ο μέσος βαθμός αναπλασίας.
 • G3 - υψηλός βαθμός αναπλασίας.
 • G4 - αδιαφοροποίητοι όγκοι.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Τι χρειάζεται να εξετάσετε;

Πώς να εξετάσετε;

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία καρκίνο του πέους

Ο καρκίνος του πέους αντιμετωπίζεται διαφορετικά, η μέθοδος θεραπείας προσδιορίζεται από το στάδιο της νόσου, ενώ η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της επίδρασης στον πρωτογενή όγκο και στις ζώνες περιφερειακής μετάστασης.

Η εκτομή του πέους ή η συνολική πενεκτομή χρησιμεύουν ως το "χρυσό πρότυπο" της λειτουργικής θεραπείας του καρκίνου του πέους. Με  την αύξηση των λεμφαδένων, που καθορίζεται από την πρωτογενή θεραπεία του ασθενούς, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί όχι μόνο ο πρωτογενής όγκος, αλλά και οι λεμφαδένες της ζώνης περιφερειακής μετάστασης.

Λεμφαδενεκτομή (λειτουργία Duquesne) μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη λειτουργία επί του πρωτογενούς όγκου, και μετά την εξαφάνιση των φλεγμονωδών αλλαγών, και επίσης μετά την αποτυχία της χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας θεραπεία, ενδείξεις για τις οποίες καθορίζεται με βάση το στάδιο της νόσου. Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς συστάσεις που να καθορίζουν τις ενδείξεις για λεμφαδενεκτομή, καθώς και την ποσότητα και το χρόνο της λειτουργικής επέμβασης.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.