^

Υγεία

A
A
A

Φθηρίαση: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

ηβικής φθειρίαση (cinonimy: ψείρες του εφηβαίου, ploschitsy, phthiriasis) - μια ασθένεια που προκαλείται από ψείρες του εφηβαίου, που ζουν κυρίως ηβική μερικές φορές στο στήθος, μασχάλες, στις βλεφαρίδες του άνω βλεφάρου.

Αιτίες της φθοράς

Η ηβική νόσος (pediculus pubis ή phthirus pubis, ξυλουργός) είναι 1,5-2 mm μικρότερη από την κεφαλή και το σώμα, έχει ευρύτερη μορφή θυρεοειδούς. Το δεύτερο και το τρίτο ζεύγος των ποδιών τελειώνουν σε έντονα νύχια, μέσω των οποίων κρατιέται η ψείρα στη βάση των μαλλιών. Οι οφθαλμικές ψείρες, σε αντίθεση με άλλα είδη, σχεδόν δεν κινούνται, γι 'αυτό είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν. Αναπαράγουν επίσης πιο αργά. Είναι ευκολότερο να βρεθούν οι κότες τους.

Η μετάδοση πραγματοποιείται σε στενή φυσική επαφή, συνήθως με σεξουαλική επαφή, καθώς και από γονείς σε παιδιά. Ίσως να εξαπλωθεί μέσω ρούχων, κρεβατιών ή πετσετών.

Τα συμπτώματα του φθωροειδισμού

Αγαπημένα μέρη του εντοπισμού αυτού του τύπου των ψειρών - περιοχών με αδένες apocrine ιδρώτα: pubis, γεννητο-πρωκτική περιοχή, μασχάλες, και υπό την παρουσία πυκνά μαλλιά, στο στήθος και την κοιλιά. Λιγότερο συχνά και συχνότερα σε μικρά παιδιά, βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Ο κνησμός με τις ηβικές ψείρες είναι μέτριος, αλλά αυξάνει τη νύχτα. Οι επιπτώσεις της γρατσουνιάς συνήθως απουσιάζουν. Ως συνέπεια δαγκώνει ηβική ψείρες εμφανίζονται κηλίδες μπλε ή γκρι χρώμα θολή χάλυβα, το μέγεθος του νυχιού με το μέγεθος - κηλίδες coeruleae - σε τυπικό εντοπισμό τομέα. Η προέλευσή τους πιθανώς σχετίζεται με την ενδοδερμική απόθεση πράσινων προϊόντων αποσύνθεσης της αιμοσφαιρίνης, η οποία εμφανίζεται υπό την επίδραση του σάλιου σε ψείρες. Με σοβαρή φαγούρα παρατηρούνται δευτερεύουσες αλλαγές υπό μορφή αποκοπών, εμφύθιου, λεκινισμού. Τα παιδιά μπορεί να έχουν βλεφαρίδες και φρύδια με τη μορφή ορρού κρούστας και σε μερικές περιπτώσεις οίδημα των βλεφάρων.

Διάγνωση φθιιροειδούς

Τα κυανοσικά μπλε κηλίδια (Maculae coeruleae) με τυπικό εντοπισμό, ειδικά στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στα ισχία, είναι σημαντικά διαγνωστικά χαρακτηριστικά. Η απόδειξη είναι η παρουσία των ψειρών ή των κόμπων τους. Όταν οι ασθενείς παραπονιούνται για κνησμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στις μασχάλες, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα των παπικών ψειρών.

Θεραπεία του φθιυροειδούς

Διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο όπως με τις ψείρες της κεφαλής, με τη χρήση λινδανίου, αλλεθρίνης, πιπερονυλβουτοξειδίου και εκχυλίσματος πυρεθρίου. Με παχιά μαλλιά στο σώμα, αυτές οι θέσεις απαιτούν επίσης θεραπεία μαζί με την περιοχή του pubis και axillae. Είναι σημαντικό να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν οι ασθενείς που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή.

Η θεραπεία για βλάβες των φρυδιών και των βλεφαρίδων στα παιδιά παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς τα παραπάνω παρασκευάσματα μπορούν, λόγω του τοξικού ερεθισμού, να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε λαβίδα για να αφαιρέσετε τις ψείρες από τις βλεφαρίδες. Για τοπική θεραπεία συνιστάται ένα απλό λευκό βαζάτο 5% υδατικό διάλυμα μαλαθείου και 1% κίτρινη αλοιφή υδραργύρου εφαρμόζεται κάτω από τον επίδεσμο στην άκρη των βλεφάρων 2 φορές την ημέρα για 7-10 ημέρες.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Τι χρειάζεται να εξετάσετε;

Πώς να εξετάσετε;

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.