^

Υγεία

A
A
A

Έρπης των γεννητικών οργάνων

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Για πολλά χρόνια, έρπης των γεννητικών οργάνων έχει παραμείνει έξω από την προσοχή των πρακτικών γιατρών δημόσιας υγείας, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή ικανότητα των εργαστηριακή διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό του έρπητα, την υποτίμηση του ρόλου του ιού του απλού έρπητα (HSV) στην ανθρώπινη μολυσματικές ασθένειες, και την έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Επιδημιολογία του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη ενός ατόμου και αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 του περασμένου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, μια απότομη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης έρπητα των γεννητικών οργάνων, αναφέρθηκε ότι το 80-ο έτος έχει αυξηθεί 10 φορές και ήταν στην Αγγλία και τη Γαλλία 80, και στις περιπτώσεις USA-178 ανά 100.000. Πληθυσμός . Σύμφωνα με την ΠΟΥ, οι ασθένειες που μεταδίδονται από τον ιό του έρπητα καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση (15,8%) μετά τη γρίπη (35,8%) ως αιτία θανάτου από ιογενείς λοιμώξεις.

Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι περίπου το 90% του αστικού πληθυσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου μολύνεται με έναν ή περισσότερους τύπους ιού έρπητα. Οι κλινικές εκδηλώσεις λοίμωξης έχουν το 20% αυτών. Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από έρπητα παρατηρούνται στο 9-12% των κατοίκων διαφορετικών χωρών. Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του έρπητα των γεννητικών οργάνων παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών και 35-40 ετών.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Αιτίες του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Ο αιτιολογικός παράγοντας της έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι δύο οροτύπων του ιού του απλού έρπητα: ιό του απλού έρπητα (HSV-1) προκαλεί συνήθως από του στόματος-χειλικού έρπητα, τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2) συχνά προκαλεί ζημία στα γεννητικά όργανα. Διαθέτοντας νευροδερματοποίηση, ο HSV επηρεάζει το δέρμα και τους βλεννογόνους, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα μάτια. Το HSV προκαλεί την παθολογία της εγκυμοσύνης και του τοκετού, οδηγεί συχνά σε "αυθόρμητη" άμβλωση και θάνατο εμβρύου. Μετά τη μόλυνση, ο ιός βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας στην αισθητήρια γάγγλια που βρίσκεται τοπικά και περιοδικά επανενεργοποιεί, προκαλώντας συμπτωματική βλάβες ή υπάρχει ασυμπτωματική, αλλά όχι η απομόνωση λιγότερο μολυσματικός ιός. Η μόλυνση με οποιονδήποτε από αυτούς τους ιούς μπορεί να προκαλέσει ένα ταυτόσημο πρώτο επεισόδιο της νόσου. Ωστόσο, η συχνότητα των επακόλουθων υποτροπών είναι υψηλότερη για τη μόλυνση με τον HSV-2 παρά με τη μόλυνση με τον HSV-1.

Η μόλυνση γίνεται με επαφή, συνήθως όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με το δέρμα που έχει προσβληθεί. Η περίοδος επώασης είναι από 2 έως 12 ημέρες (κατά μέσο όρο 6 ημέρες).

Δεδομένου ότι κατά την περίοδο επώασης και όταν η ασθένεια εμφανίζεται, υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι απαραίτητο να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή αυτή τη στιγμή. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος από αρσενικό σε θηλυκό. Η πρωτογενής μόλυνση με τον ιό του HSV μειώνει τον κίνδυνο ορομετατροπής του HSV-2 σε ορολόγητα ζευγάρια. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες και στους νέγρους παρά σε λευκό. Λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από HSV-1 υποτροπιάζει πολύ λιγότερο από ό, τι με γεννητικών εντοπίζεται η θέση της μόλυνσης, HSV-2, ήταν 95% των ασθενών με υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων (WPG). Για τον HSV χαρακτηρίζεται από νευροτροπισμό (τάση να ζει σε νευρικά κύτταρα).

Οι κύριοι κρίκοι στην παθογένεση της ερπητικής μόλυνσης είναι:

  • τη μόλυνση των αισθητήριων γαγγλίων του αυτόνομου νευρικού συστήματος και τη δια βίου ανθεκτικότητα του HSV ·
  • τροπισμού του HSV σε επιθηλιακά και νευρικά κύτταρα προκαλώντας πολυμορφισμό κλινικών εκδηλώσεων ερπητικής μόλυνσης.

Υπό ορισμένες συνθήκες, ο HSV πολλαπλασιάζεται σε Τ- και Β-λεμφοκύτταρα του ασθενούς.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι ο HSV επιμένει και στα επιδερμικά κύτταρα του δέρματος, των βλεννογόνων μεμβρανών και των μυστικών. Διάφορες κλινικές εκδηλώσεις, η σοβαρότητα της πορείας της λοίμωξης εξηγούνται από τις ιδιαιτερότητες της τοπικής και γενικής ανοσίας.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Το 50-70% των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα δεν διαμαρτύρονται ή παραπονιούνται για πενιχρό πόνο ή καύση. Στην κλινική πορεία του HSV, συνηθίζεται να γίνεται διάκριση μεταξύ πρωτοπαθούς και επαναλαμβανόμενου έρπητα.

Ο αρχικός έρπης είναι μια οξεία νόσος στην πρώτη επαφή ενός ατόμου με HSV απουσία ειδικών αντισωμάτων εναντίον του.

Ο πρωτοπαθής έρπης των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες με τη μορφή της αιδοιοκολπίτιδας, αλλά ο τράχηλος μπορεί επίσης να εμπλέκεται στη διαδικασία. Πρωτογενής ερπητική αιδοιοκολπίτιδα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση της έντονης οιδήματος και υπεραιμία του μεγάλων και μικρών χειλέων, βλεννογόνο του κόλπου, του περινέου περιοχή και συχνά τα εσωτερικό των μηρών. Υπάρχουν πόνοι, κνησμός και δυσουρία, απόρροια από τον κόλπο ή την ουρήθρα.

Στους άνδρες, τα κύρια στοιχεία βρίσκονται συχνά στο κεφάλι, το σώμα του πέους, ο λαιμός του κεφαλιού, το όσχεο, οι μηροί και οι γλουτοί. Οι ομαδοποιημένες φυσαλίδες εμφανίζονται πρώτα με ένα σαφές και, στη συνέχεια, θολό περιεχόμενο. Μετά το άνοιγμα των κυστιδίων, σχηματίζονται εκτεταμένες σπορές στύσης με στρογγυλό σχήμα. Συντήκονται, σχηματίζουν εκτεταμένα έλκη με υγρή επιφάνεια. Τα ελαττώματα του επιθηλίου θεραπεύονται σε 2-4 εβδομάδες, αφήνοντας πίσω τα σημεία υπερβολικής χρώσης. Οι ουλές συνήθως δεν συμβαίνουν.

Όταν επηρεάζεται ο βλεννογόνος της ουρήθρας, εμφανίζεται συχνή ούρηση και μερικές φορές αναπτύσσεται κυστίτιδα. Σε μια άτυπη πορεία, τα κυστίδια μπορεί να απουσιάζουν, και στην ακροποσθία, αναπτύσσεται υπεραιμία, καίγεται, παρατηρείται κνησμός. Σε σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζονται διαβρωτικές και ελκώδεις αλλοιώσεις, οίδημα του δέρματος, σοβαρή δηλητηρίαση, πυρετός. Οι συχνές υποτροπές οδηγούν σε λυμφοδίαση και ελεφάντιση των γεννητικών οργάνων.

Τέτοια προδρομικά φαινόμενα με υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων, όπως καύση ή μυρμήγκιασμα, προηγούνται της εμφάνισης εξανθημάτων. Με τον επαναλαμβανόμενο έρπητα των γεννητικών οργάνων, τα στοιχεία του εξανθήματος είναι τα ίδια με αυτά του πρωτοπαθή έρπητα, είναι λιγότερο έντονα. Υπερεμική πλάκα διαμέτρου 2 εκατοστών που καλύπτεται με κυστίδια. Μετά το άνοιγμα, σχηματίζονται διαβρώσεις, οι οποίες επουλώνονται μετά από 1-2 εβδομάδες. Σε υποτροπή στοιχεία βλάβης είναι τοποθετημένα σε άνδρες pas σώμα και το κεφάλι του πέους, οι γυναίκες - σε μεγάλα και μικρά χείλη του αιδοίου, του περινέου και στο εσωτερικό των μηρών. Περιφερειακή λεμφαδένων δεύτερη ετησίως ή τρίτη εβδομάδα γίνει διευρυμένη, πυκνό, επώδυνη, χωρίς διακυμάνσεις, ήττα συνήθως μονόπλευρη. Όταν οι πυελικοί λεμφαδένες επηρεάζονται, υπάρχει πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα. Η ασθένεια συνοδεύεται συχνά από πονοκέφαλο, πυρετό, αίσθημα κακουχίας και μυαλγία. Σε άτυπες μορφές έρπητα των γεννητικών οργάνων δεσπόζει οποιοδήποτε ένα από τα στάδια της ανάπτυξης της φλεγμονώδους διαδικασίας στην εστία (ερύθημα, φουσκάλες) ή ένα από το συστατικό της φλεγμονής (οίδημα, αιμορραγία, νέκρωση) ή υποκειμενικά συμπτώματα (κνησμός), τα οποία δίνουν ένα κατάλληλο όνομα άτυπη μορφή τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (ερυθηματώδης, φυσαλιδώδης, αιμορραγική, νεκρωτική, φαγούρα κλπ.).

Στις γυναίκες, οι άτυπες μορφές είναι πιο συχνές από ό, τι στους άνδρες. Στους περισσότερους ασθενείς, ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι άτυπος και συνοδεύεται από ενδείξεις που μπορούν εύκολα να μπερδευτούν για σημάδια άλλων γεννητικών λοιμώξεων ή δερματοπάθειες.

Η πορεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Κατά τη διάρκεια του επαναλαμβανόμενου έρπητα των γεννητικών οργάνων, υπάρχουν 3 βαθμοί σοβαρότητας:

  • ήπια - παροξυσμό 3-4 φορές το χρόνο, ύφεση τουλάχιστον 4 μηνών.
  • μέτρια - σοβαρή - έξαρση 4-6 φορές το χρόνο, ύφεση - 2 3 μήνες.
  • σοβαρές - μηνιαίες παροξύνσεις.

Η επανενεργοποίηση του ιού μετά την αρχική μόλυνση κατά τη διάρκεια του έτους εμφανίζεται σε 50-80% των ασθενών. Τα αντιιικά φάρμακα μειώνουν μόνο τον τίτλο του ιού, τον οποίο ο ασθενής εκκρίνει στο εξωτερικό περιβάλλον και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης 100-1000 φορές.

Γαστοπαθολογία

Οι παθομορφικές αλλαγές είναι οι ίδιες όπως και με την απλή δυσπεψία φυσαλίδων.

Τι χρειάζεται να εξετάσετε;

Θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Η αντιιική θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις διάγνωσης του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Στόχος του είναι να ανακουφίσει τα συμπτώματα της νόσου, να αποτρέψει τις επιπλοκές και την υποτροπή.

Οι σεξουαλικοί εταίροι των ασθενών με ερπητική μόλυνση της ουρογεννητικής οδού υπόκεινται σε ενεργή ανίχνευση. Η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται με κλινικές εκδηλώσεις έρπητα. Θα πρέπει να συνιστάται η αποχή από τη σεξουαλική επαφή ή η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια παροξυσμών.

Η θεραπεία του πρωτοπαθούς επεισοδίου του έρπητα των γεννητικών οργάνων γίνεται με ασικλοβίρη, βαλακικλοβίρη ή φαμσικλοβίρη.

Στην πρωτοβάθμια γεννητικών επεισόδιο έρπητα χρησιμοποιώντας ακυκλοβίρη (ulkaril, gerpsevir et αϊ.) 400 mg 3 φορές την ημέρα ή 200 mg δια του στόματος 5 φορές την ημέρα για 7-10 ημέρες (USA) ή 5 ημέρες (στην Ευρώπη). Ταυτόχρονα, μειώνεται η διάρκεια της απομόνωσης του ιού και οι κλινικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, η acyclovir μπορεί να επηρεάσει την πορεία των νευρολογικών επιπλοκών, όπως η άσηπτη μηνιγγίτιδα και η κατακράτηση ούρων.

Στην πράξη, χρησιμοποιείται ευρέως η προστα-φλαστίτιδα, η οποία ασκεί αντι-ιική και ανοσοανθεκτική δράση. Το φάρμακο συνταγογραφείται για 15-20 σταγόνες 2 φορές την ημέρα. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυξάνεται με την εφαρμογή της προσταγλαστίτιδας στη βλάβη.

Σε σοβαρές περιπτώσεις που συνοδεύονται από νευρολογικές επιπλοκές, το acyclovir χορηγείται ενδοφλεβίως σε 5-10 mg / kg 3 φορές την ημέρα. Μια συγκριτική μελέτη της χρήσης υψηλών δόσεων του στόματος ακυκλοβίρης (4g / ημέρα.) Και μία δόση μονάδας (1 g / d.) Για τη θεραπεία των γεννητικών μόλυνσης έρπη δεν αποκάλυψε κλινικά οφέλη μιας υψηλότερης δόσης.

Στις ΗΠΑ, η βαλασικλοβίρη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ενός πρωτοπαθούς επεισοδίου του έρπητα των γεννητικών οργάνων σε δόση 1000 mg δύο φορές την ημέρα για 7-10 ημέρες.

Η χρήση 250 mg φαμσικλοβίρης 3 φορές την ημέρα για 5-10 ημέρες είναι εξίσου αποτελεσματική στο πρωτογενές επεισόδιο του έρπητα των γεννητικών οργάνων, όπως και η χρήση του acyclovir.

Κατά τη διάρκεια των υποτροπών της ασθένειας, το acyclovir χορηγείται από το στόμα 400 mg 3 φορές ημερησίως ή 200 mg 5 φορές ημερησίως για 5 ημέρες. Αν και αυτή η θεραπεία οδηγεί σε μείωση της διάρκειας της απομόνωσης του ιού και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων των μεμονωμένων επεισοδίων, η απομάκρυνση του διαστήματος μεταξύ των υποτροπών δεν συμβαίνει.

Το βαλασικλοβίρη συνιστάται για περιστασιακή θεραπεία επαναλαμβανόμενου έρπητα των γεννητικών οργάνων στα 500 mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

Το Famciclovir χρησιμοποιείται ως μέσο επεισοδιακής θεραπείας υποτροπιάζοντος έρπητα των γεννητικών οργάνων σε δόση 125 mg από του στόματος δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

Προληπτική θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Η προληπτική (προληπτική, κατασταλτική) θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων συνίσταται στη χρήση του acyclovir, της βαλακικλοβίρης ή της famciclovir σε ένα συνεχές συνεχές καθεστώς. Μια τέτοια θεραπεία ενδείκνυται σε ασθενείς με συχνότητα έξαρσης από 6 επεισόδια ετησίως.

Η καθημερινή λήψη 400 mg acyclovir από το στόμα 2 φορές την ημέρα εμποδίζει την εμφάνιση υποτροπών του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Με αυτή τη χρήση, η συχνότητα των παροξύνσεων μειώνεται κατά 80% και σε 25-30% των ασθενών κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου της ακυκλοβίρης, δεν εμφανίζονται καθόλου.

Η βαλασικλοβίρη συνιστάται για κατασταλτική θεραπεία σε δόση 500 mg από το στόμα μία φορά την ημέρα (για ασθενείς που δεν έχουν περισσότερα από 10 υποτροπές σε ένα χρόνο) ή μία φορά την ημέρα (για ασθενείς που έχουν περισσότερες από μία υποτροπή κατά το έτος).

Το famiyclovir είναι επίσης αποτελεσματικό στην καταστολή του υποτροπιάζοντος έρπητα των γεννητικών οργάνων σε δόση 250 mg από το στόμα 2 φορές την ημέρα.

Η εξωτερική θεραπεία είναι η ίδια με εκείνη του απλού κυψελιδικού αποστήματος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.