^

Υγεία

Έλεγχος πτυέλων

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 23.11.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Πτυέλων - μια παθολογική έκκριση των αεραγωγών πιάσει βήχα και σχηματίζονται στο κατεστραμμένο βλεννογόνο της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων ιστό μολύνσεις, φυσικούς ή χημικούς παράγοντες.

Η ανάλυση των πτυέλων σε ασθενείς με πνευμονία σε πολλές περιπτώσεις (αν και όχι πάντα) επιτρέπει:

 • καθορίζουν τη φύση της παθολογικής διαδικασίας ·
 • για την αποσαφήνιση της αιτιολογίας της φλεγμονής της αναπνευστικής οδού και του πνευμονικού ιστού, ιδίως για την απομόνωση του παθογόνου της φλεγμονής,
 • καθορίζουν τις κύριες ιδιότητες του παθογόνου, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας του στα αντιβιοτικά ·
 • αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η ανάλυση των πτυέλων περιλαμβάνει:

 1. Μακροσκοπική εξέταση (προσδιορισμός του χαρακτήρα των πτυέλων, της ποσότητας, του χρώματος, της διαφάνειας, της οσμής, της συνεκτικότητας, της παρουσίας προσμείξεων και των διαφόρων εγκλεισμάτων).
 2. Μικροσκοπική εξέταση (προσδιορισμός κυτταρικών και άλλων στοιχείων πτυέλων, καθώς και μελέτη μικροβιακής χλωρίδας σε φυσικά και χρωματισμένα επιχρίσματα).
 3. Μικροβιολογική μελέτη (ταυτοποίηση και μελέτη των ιδιοτήτων του εικαζόμενου αιτιολογικού παράγοντα της νόσου).

Η χημική μελέτη των πτυέλων δεν έχει ακόμη βρεθεί σε ευρεία εφαρμογή στην κλινική πρακτική, αν και έχει επίσης κάποια διαγνωστική σημασία.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Πρήξιμο για έρευνα

Τα πτύελα για εξέταση συλλέγονται το πρωί με άδειο στομάχι μετά από προκαταρκτική διεξοδική έκπλυση του στόματος και του λαιμού με βραστό νερό. Μερικές φορές συνιστάται να ξεπλύνετε το στόμα σας με διάλυμα 1% στυπτηρίας αργιλίου.

Ο ασθενής βήχει πτύελα κατευθείαν σε καθαρά, ξηρά γυάλινα σκεύη με ένα καπάκι σφιχτά τοποθετημένο. Εάν αναμένεται μικροβιολογική εξέταση των πτυέλων, καθαρίζεται σε στείρο δίσκο Petri ή σε άλλο αποστειρωμένο δοχείο. Είναι σημαντικό να προειδοποιήσετε τον ασθενή ότι όταν συλλέγονται τα πτύελα, η κατάποση του σάλιου σε δείγματα που αποστέλλονται στο εργαστήριο μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης. Μόνο πρόσφατα πτύελα αποστέλλεται στο εργαστήριο, καθώς η παρατεταμένη στάση, ειδικά σε θερμοκρασία δωματίου, οδηγεί σε αυτόλυση κυτταρικών στοιχείων και αναπαραγωγή της μικροχλωρίδας. Εάν είναι απαραίτητο, επιτρέπεται η βραχυπρόθεσμη αποθήκευση του φλέγματος στο ψυγείο.

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Γενικές ιδιότητες των πτυέλων

Αριθμός πτύων

Η ποσότητα των πτυέλων κυμαίνεται συνήθως από 10 έως 100 ml την ημέρα. Λίγοι πτύελα διαχωρίζεται σε οξεία βρογχίτιδα, πνευμονία, στασιμότητα στους πνεύμονες κατά την έναρξη της επίθεσης του άσθματος. Στο τέλος μιας επίθεσης βρογχικού άσθματος, η ποσότητα των πτυέλων αυξάνεται. Ένας μεγάλος αριθμός των πτυέλων (μερικές φορές έως και 0,5 λίτρα) μπορεί να απελευθερωθεί όταν πνευμονικό οίδημα, καθώς και πυώδης διαδικασίες στους πνεύμονες, εφοδιασμένο με θέσεις κοιλότητα βρόγχο (στο απόστημα, βρογχιεκτασία, γάγγραινα των πνευμόνων, με φυματιώδη ελαφρύ διαδικασία, που συνοδεύεται από την κατάρρευση του ιστού) . Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μείωση του ποσού πτύελα με πυώδη διεργασίες στον πνεύμονα μπορεί να είναι συνέπεια της φλεγμονής υποχωρήσει και πυώδη παροχέτευση από την παραβίαση της κοιλότητας, η οποία συχνά συνοδεύεται από μια κατάσταση επιδείνωση του ασθενούς. Η αύξηση της ποσότητας των πτυέλων μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη της επιδείνωσης του ασθενούς, εάν εξαρτάται από εξάρσεις, π.χ., πυώδη διαδικασία? σε άλλες περιπτώσεις, όταν η αύξηση του αριθμού των πτυέλων που σχετίζεται με βελτιωμένη κοιλότητα αποστράγγισης, θεωρείται ως θετικό πρόσημο.

Χρώμα πτύελα

Οι περισσότεροι άχρωμο πτύελα, συνημμένο συστατικό πυώδη δίνει μια πρασινωπή απόχρωση που παρατηρείται με πνευμονικό απόστημα, πνεύμονα γάγγραινα, βρογχιεκτασία, πνεύμονα ακτινομυκητίαση. Όταν οι προσμίξεις στα πτύελα των φρέσκο αίμα βάφονται πτύελα σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου χρώματος (πτύελα σε ασθενείς με φυματίωση, αιμόπτυση, ακτινομυκητίαση, καρκίνο του πνεύμονα, πνευμονικό απόστημα, πνεύμονα κατά τη διάρκεια εμφράγματος, καρδιακό άσθμα και πνευμονικό οίδημα).

Πτύελα σκουριασμένο χρώμα (σε croupous, εστιακή και πνευμονία γρίπης με πνευμονική φυματίωση από τυρώδη στασιμότητα φθορά στους πνεύμονες, πνευμονικό οίδημα, με πνευμονική άνθρακα) ή πτύελα καφέ (σε έμφραγμα φως) υποδεικνύει το περιεχόμενο αυτού δεν είναι φρέσκο αίμα αλλά τα προϊόντα της αποσύνθεσης (αιματίνη).

Το βρώμικο-πράσινο ή το κίτρινο-πράσινο χρώμα μπορεί να έχει πτύελα, τα οποία διαχωρίζονται με διάφορες παθολογικές διεργασίες στους πνεύμονες, σε συνδυασμό με την παρουσία ίκτερου στους ασθενείς .

Το χρώμα των πτυέλων με κίτρινο καναρίνι παρατηρείται μερικές φορές με ηωσινοφιλική πνευμονία. Η εκκένωση των οφθαλμικών πτυέλων είναι δυνατή με τη siderosis του πνεύμονα.

Τα μαύρα ή γκρίζα πτύελα εμφανίζονται με σκόνη άνθρακα και καπνιστές.

Τα πτύελα μπορεί να χρωματίζονται με μερικά φάρμακα, για παράδειγμα, η ριφαμπικίνη κηλιδώνει την αποβολή στο κόκκινο.

Οσμή του φλέγματος

Τα πτύελα είναι συνήθως άοσμο. Η εμφάνιση της οσμής συμβάλλει στην παραβίαση της εκροής πτυέλων. Σάπιου μυρίζει αποκτά στο απόστημα, γάγγραινα του πνεύμονα, με σάπιος βρογχίτιδα στην προσχώρηση του σάπιου λοίμωξης, βρογχιεκτασία, καρκίνο του πνεύμονα, περιπλέκεται από νέκρωση. Για την αποκαλυφθείσα κύστη εχινοκοκκικού χαρακτηρίζεται από μια ιδιόμορφη οσμή φλέγματος.

Πτύελα πτυέλων

Πνευματικό πτύελο κατά την παραμονή συνήθως χωρίζεται σε 2 στρώματα, σαθρό - σε 3 στρώματα (ανώτερο αφρώδες, μέτριο serous, χαμηλότερο πυώδες). Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση ενός πτυέλου τριών στρωμάτων για τη γάγγραινα του πνεύμονα, ενώ η εμφάνιση πτυέλων διπλού στρώματος παρατηρείται συνήθως στο απόστημα των πνευμόνων και της βρογχιεκτασίας.

Η αντίδραση των πτυέλων

Τα πτύελα συνήθως έχουν αλκαλική ή ουδέτερη αντίδραση. Το αποσυντιθέμενο πτύελο παίρνει μια όξινη αντίδραση.

Φύση του πτύου

 • Τα βλεννώδη πτύελα εκκρίνονται σε οξεία και χρόνια βρογχίτιδα, ασθματική βρογχίτιδα, τραχείτιδα.
 • Βλεννο-πυώδης πτύελα είναι χαρακτηριστικό του αποστήματος και γάγγραινα του πνεύμονα, πυριτίαση, πυώδη βρογχίτιδα, οξείες εξάρσεις της χρόνιας βρογχίτιδας, σταφυλοκοκκική πνευμονία.
 • Ο πτερυγικός-βλεννώδης πτύελος είναι χαρακτηριστικός για τη βρογχοπνευμονία.
 • Πνεύμονα πτύελα είναι δυνατά με βρογχεκτασίες, σταφυλοκοκκική πνευμονία, απόστημα, γάγγραινα, ακτινομυκητίαση των πνευμόνων.
 • Τα οσφυϊκά πτύελα διαχωρίζονται με πνευμονικό οίδημα.
 • Σέρου-πυώδη πτύελα είναι δυνατόν με ένα απόστημα του πνεύμονα.
 • Αιμορραγικά πτύελα απεκκρίνονται σε περίπτωση εμφράγματος του πνεύμονα, νεοπλάσματα, πνευμονία (μερικές φορές), τραύμα των πνευμόνων, ακτινομύκωση και σύφιλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αιμόπτυση και η ακαθαρσία του αίματος στα πτύελα δεν παρατηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις εμφραγμάτων πνευμόνων (σε 12-52%). Ως εκ τούτου, η απουσία αιμόπτυσης δεν δίνει λόγο για άρνηση της διάγνωσης του πνευμονικού εμφράγματος. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι πάντοτε δυνατό να αναλυθούν τα πτύελα με την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αίματος στους πνεύμονες λόγω πνευμονικής παθολογίας. Για την προσομοίωση της πνευμονικής αιμορραγίας μπορεί, για παράδειγμα, η γαστρική ή ρινική αιμορραγία.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.