^

Υγεία

A
A
A

Candidamycosis

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ίσως ένα από τα πιο γνωστά ασθένεια από μύκητες - ένα καντιντίαση, μια ασθένεια που προκαλείται από την ζωτική δραστηριότητα της μαγιάς της Candida γένους, και τις περισσότερες φορές είναι ο μύκητας Candida albicans.

Αυτός ο μύκητας υπάρχει στο σώμα κάθε ατόμου και αυτό δεν είναι παθολογία.

Ωστόσο, η υπερβολική μυκητιακή δραστηριότητα που εμφανίζεται υπό ορισμένες συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή της είναι ήδη μια ασθένεια που εκδηλώνεται στην ήττα των ιστών (δερματική και βλεννώδη κάλυψη) ή κάποια εσωτερικά όργανα.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Αιτίες καντιντίασης

Καντιντίαση εμφανίζεται συχνά υπό την επίδραση των εξωτερικών παραγόντων - ως αποτέλεσμα της αύξησης της βιολογικής δραστηριότητας των μυκήτων που κινούνται, για οποιοδήποτε λόγο από τον ύπνο (σαπρόφυτα) κατάσταση σε ένα παθογόνο (που προκαλούν ασθένειες).

Η εμφάνιση της καντιντίασης και των συναφών συμπτωμάτων της νόσου μπορεί να συμβάλει στη μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών (ιδιαίτερα ισχυρά φάρμακα που έχουν ένα ευρύ φάσμα της έκθεσης), κυτταροστατικούς παράγοντες και άλλους παράγοντες οι οποίοι είναι ικανοί να προκαλέσουν μια παραβίαση της μικροχλωρίδας στο σώμα και να προκαλέσει δευτερογενή ανοσολογική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση αυτή, ένας σημαντικός ρόλος διαδραματίζουν οι διαταραχές της κυτταρικής ανοσολογικής άμυνας.

Στην αιτιολογία της candidamycosis υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες:

 • μια κατανομή του μεταβολισμού των υδατανθράκων στο σώμα.
 • ανεπάρκεια βιταμινών.
 • χρόνιες μορφές ασθενειών (παθολογία του πεπτικού συστήματος, φυματίωση, ογκολογία, αυτοάνοσες ασθένειες).

Στην ανάπτυξη της candidamycosis, κάθε κατάσταση στην οποία αποδυναμώνεται η ανοσία μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Αυτός είναι ο υποσιτισμός, η έλλειψη ύπνου, η υποθερμία κ.λπ.

Τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν από τη μητέρα τους ή από άλλους ανθρώπους που τους φροντίζουν.

Η ανάπτυξη της νόσου συμβάλλει στην υψηλή υγρασία (λουτρά, σάουνες, καθώς και αυξημένη εφίδρωση στη ζεστή εποχή), ειδικά ενάντια στο ερεθισμό και τη διαβροχή ή επιφανειακές βλάβες στο δέρμα.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Τα συμπτώματα της Candida

Τα συμπτώματα της καντιντίασης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον εντοπισμό της μυκητιασικής λοίμωξης. Έτσι, βλεννογόνου καντιντίαση (από του στόματος ή της ρινικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του κόλπου) μπορεί να ξεκινήσει με ένα σχηματισμό επί των τοιχωμάτων των μικρών ερυθρότητα επικαλυμμένων φως-γαλακτικό φιλμ το οποίο έχει μυκητική-επιθηλιακών συστατικό. Σταδιακά τα σημεία συγχωνεύονται, υπάρχουν μεγάλες ζώνες ζημιάς και η ταινία γίνεται πυκνή. Συχνά υπάρχει μια αίσθηση ξηρότητας στην στοματική κοιλότητα, δυσκολία στην αναπνοή ή πρόσληψη τροφής. Όταν επηρεάζεται ο κόλπος, εμφανίζεται απαλλαγή.

Το δέρμα του Kandidamikoz καλύπτει την προέλευσή του στις πτυχές - ανάμεσα στα δάκτυλα, κάτω από τους μαστικούς αδένες, ανάμεσα στους γλουτούς, στην βουβωνική χώρα ή στην κοιλιά των λιποσωμάτων. Συχνά η ασθένεια εκδηλώνεται στα πόδια και τις παλαμικές επιφάνειες. Στις επισημανθείσες περιοχές του δέρματος υπάρχει υπεραιμία (ερυθρότητα), τότε υπάρχουν μικρές φουσκάλες, jazvochki, μια έκδυση. Οι ασθενείς αναφέρουν την εμφάνιση φαγούρας, δυσφορίας στην πληγείσα περιοχή.

Όταν καντιντίαση μπορεί επίσης να επηρεαστεί το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό σωλήνα, του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, των αιμοφόρων αγγείων, καρδιάς και ούτω καθεξής. Όταν η ανωτέρω καντιντίαση βλάβη των οργάνων συγκεκριμένα συμπτώματα είναι συνήθως απουσιάζουν. Η ασθένεια εκδηλώνεται με τον τύπο της φλεγμονής ενός συγκεκριμένου οργάνου - μπορεί να είναι βρογχίτιδα, γαστρεντερίτιδα, πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, κ.λπ. Αυτό το είδος της καντιντίασης συχνά εμφανίζεται όταν λανθασμένα ή παράνομα διενεργείται αντιβιοτικού: δοσολογία αναντιστοιχία πρόωρη λήξη της θεραπείας, ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων και άλλες καταστάσεις .. όταν η χρήση φαρμάκων μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της λανθάνουσας λοίμωξης.

Κολπική καντιντίαση

Μύκητας του γένους Candida μπορεί να ζήσει μέσα στον κόλπο ακόμη και μιας υγιούς γυναίκας: αυτή η κατάσταση είναι χαρακτηριστική για το 5% των περιπτώσεων.

Ο μύκητας μπορεί να εισέλθει στον κόλπο από το έντερο, εάν δεν τηρηθεί η υγιεινή ή εάν συμβεί σεξουαλική επαφή.

Η παρουσία μύκητα δεν προκαλεί πάντα την εμφάνιση της νόσου. Ο κόλπος του Kandidamikoz εμφανίζεται μόνο όταν υπάρχει μείωση των προστατευτικών δυνάμεων του σώματος. Συχνά αυτό παρατηρείται με ορμονικές αλλαγές, σε διαταραχές μεταβολικών διεργασιών, με συχνή κυστίτιδα και αδενοειδίτιδα.

Η μακροχρόνια λήψη ορμονών (αντισυλληπτικά), η παραβίαση της εντερικής μικροχλωρίδας, η θεραπεία με αντιβιοτικά προάγουν την εμφάνιση κολπικής καντιντίασης.

Η Candidomycosis είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τις έγκυες γυναίκες: συνδέεται με μια οξεία ορμονική αναδόμηση στο σώμα τους.

Όταν η καντιντίαση του κόλπου, ο ασθενής συνήθως παραπονιέται για εκκρίσεις και φαγούρα στα γεννητικά όργανα. Οι απορρίψεις είναι πιο συχνά υγρές, περιέχουν διαφορετικές ποσότητες πηκτωμένων στοιχείων. Σε παραμελημένες περιπτώσεις, τα διαχωρισμένα μπορούν να είναι πυκνά, παχύρρευστα, με πρασινωπή χροιά. Ίσως η παρουσία μιας δυσάρεστη οσμή, πιο συχνά ξινή.

Η φαγούρα δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: μπορεί να διαταράξει τόσο περιοδικά όσο και συνεχόμενα, αλλά μπορεί να ενταθεί μετά από παρατεταμένη σωματική άσκηση ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Συχνά η καντιντίαση του κόλπου συμβαίνει ταυτόχρονα με την ανάπτυξη κυστίτιδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρατηρείται καύση και δυσφορία κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Κατά την εξέταση του κολπικού βλεννογόνου μπορεί να τραβήξει την προσοχή σε ένα ελαφρύ-γκρι πατίνα στους τοίχους: το βλεννογόνο με διόγκωση, υπεραιμίας (η χρόνια πορεία μπορεί να έχει τη συνήθη μορφή).

Η Candidamycosis του κόλπου μπορεί να προχωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για αρκετά χρόνια, ακολουθούμενη από περιόδους ύφεσης και παροξυσμού.

Candidamycosis του στοματικού βλεννογόνου

Μία από τις εκδηλώσεις μυκητιασικών νόσων μπορεί να είναι η κυτταροπλαστική του βλεννογόνου του στόματος, η οποία εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και στην ενηλικίωση με παρατεταμένη δυσπεψία και ανοσολογική άμυνα.

Τις περισσότερες φορές η νόσος επηρεάζει τα νεογέννητα μωρά, αλλά ο μύκητας μπορεί να μεταδοθεί σε μεγαλύτερα παιδιά αν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής. Ο μύκητας μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων θηλών, λινών και προϊόντων φροντίδας. Η μόλυνση του στοματικού βλεννογόνου σε νεογέννητο μωρό μπορεί να συμβεί από μητέρα που έχει κολπική καντιντίαση. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αρρωσταίνουν μετά από παρατεταμένη θεραπεία με αντιβιοτικά, κυτταροστατικά ή ορμόνες.

Η ήττα του στοματικού βλεννογόνου συχνά αρχίζει ανεπαίσθητα. Μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το μωρό μπορεί να γίνει ιδιότροπο, η όρεξή του εξαφανίζεται και ο ύπνος διαταράσσεται. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες έχουν μια αίσθηση καψίματος στο στόμα, πολλοί σημειώνουν την εμφάνιση μιας παράξενης επίγευση στο στόμα. Οι κοντινοί λεμφαδένες μπορούν να διευρυνθούν. Μερικές φορές υπάρχει υπερθερμία. Εάν εξετάσετε τη στοματική κοιλότητα, μπορείτε να δείτε μια λευκή επικάλυψη στην εσωτερική επιφάνεια των μάγουλων, της γλώσσας ή του ουρανίσκου. Ελλείψει θεραπείας, αυξάνεται η ποσότητα της πλάκας, σχηματίζεται μια μεμβράνη που έχει παρόμοια εμφάνιση με το τυρί cottage ή το πήγμα γάλακτος. Εάν είναι επιθυμητό, η μεμβράνη μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί με σπάτουλα, ωστόσο, σε παραμελημένες περιπτώσεις, όταν η πλάκα αποκτά γκρίζα κίτρινη απόχρωση και γίνεται πυκνότερη, γίνεται δύσκολο να γίνει αυτό. Με τη βίαιη μετατόπιση της πυκνής πλάκας μπορεί να εκτεθεί ο βλεννογόνος κοκκινωμένος, σε ορισμένες περιπτώσεις που περιέχει έλκη και αιμορραγικά στοιχεία του κατεστραμμένου ιστού.

Συχνά η καντιντίαση του στοματικού βλεννογόνου συνδυάζεται με άλλες μορφές καντιντίασης, όταν η βλάβη εξαπλώνεται στα γεννητικά όργανα, καθώς και σε άλλα όργανα και συστήματα. Η πιο κοινή καντιντίαση των γωνιών του στόματος: αυτή η μυκητιασική λοίμωξη επηρεάζει τα χείλη και τις γωνίες του στόματος (επιληπτικές κρίσεις).

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Σπάνια καντιντίαση

Η έννοια της "σπλαγχνικής καντιντίασης" χρησιμοποιείται όταν χαρακτηρίζεται ο βαθμός μόλυνσης από μολυσματική λοίμωξη. Ο όρος "σπλαχνικός" σημαίνει "αναφέρεται στα εσωτερικά όργανα". Δηλαδή, απλά, σπλαχνικός μπορεί να ονομαστεί οποιαδήποτε καντιντίαση εσωτερικών οργάνων: πνεύμονες, βρόγχοι, καρδιά, πεπτικό σύστημα.

Η σπλαγχνική καντιντίαση δεν παρουσιάζει κανένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Η ασθένεια μπορεί συχνά να προσδιοριστεί μόνο μετά από εργαστηριακές εξετάσεις.

Καντιντίαση του στομάχου μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια της όρεξης, δυσπεψία (ναυτία, έμετος (μερικές φορές με κιτς στοιχεία). Ίσως δυσπεψία, μετεωρισμός.

Το αναπνευστικό σύστημα του Kandidamikoz χαρακτηρίζεται από εμφάνιση βήχα (συνήθως βήχα χωρίς πτυέλα, ξηρό και παροξυσμικό), τα φαινόμενα του βρογχόσπασμου. Σε προηγμένες περιπτώσεις, υπάρχει πυώδης εκκένωση από τους βρόγχους.

Ας δούμε λεπτομερέστερα τις πιο κοινές εκδηλώσεις σπλαχνικής καντιντίασης: βλάβες του οισοφάγου και του εντέρου.

Καντιντίαση του οισοφάγου

Οισοφαγική καντιντίαση ονομάζεται επίσης «οισοφάγου» καντιντίαση - αυτή η ασθένεια είναι συνέπεια της φυσιολογίας και της ανοσολογίας διαταραχές στο σώμα. Όπως έχουμε πει, μια από τις αιτίες της νόσου θεωρείται αδυναμία της άμυνας του ανοσοποιητικού, που ρέει μαζί με αντιβιοτική θεραπεία, λαμβάνοντας κορτικοστεροειδή, αντιόξινο θεραπεία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο αλκοολισμός, οι βλάβες των τοξικών ουσιών, του υποσιτισμού, τα γηρατειά. Ο υποκείμενος παράγοντας μπορεί να είναι παραβίαση της κινητικής λειτουργίας του οισοφάγου, παρεμπόδιση, παρεντερική διατροφή κλπ.

Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι διαφορετικά. Στην αρχή της νόσου, ο ιστός του οισοφάγου μοιάζει με περιοχές φωτός ή κρέμας που ανεβαίνουν ελαφρά πάνω από τον βλεννογόνο. Με την πορεία της διαδικασίας, τα τμήματα μπορούν να ενώσουν, σχηματίζοντας πυκνές ταινίες. Σε αυτή την περίπτωση, το παθογόνο διεισδύει στο υποβλεννογόνο, στη συνέχεια εξαπλώνεται στον μυϊκό ιστό και στον αγγειακό τοίχο. Η πλάκα μπορεί να επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε με την πάροδο του χρόνου να εμποδίζει αποτελεσματικά τον αυλό του οισοφαγικού σωλήνα. Οι μύκητες, που καλλιεργούνται στα κύτταρα του επιθηλίου του οισοφάγου, συγκρατούν επίσης όλα τα είδη βακτηρίων και φλεγμονώδη στοιχεία στην επιφάνεια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να αναπτυχθεί μια φλεγμονώδης διαδικασία στον οισοφάγο ακολουθούμενη από νέκρωση των τοιχωμάτων της.

Τα σημάδια της παθολογίας στα αρχικά στάδια της νόσου απουσιάζουν. Ωστόσο, με την ανάπτυξη της διαδικασίας, οι ασθενείς σημειώνουν δυσκολίες στην κατάποση των τροφίμων, καθώς και πόνο στην κατάποση. Από αυτή την άποψη, οι ασθενείς αρνούνται την τροφή, χάνουν την όρεξή τους και, κατά συνέπεια, το σωματικό βάρος.

Μερικοί ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατάποση, αλλά σημειώνουν την εμφάνιση του πόνου πίσω από το στέρνο, την καούρα, προσβολές εμέτου με στοιχεία δομών μεμβράνης. Μερικές φορές υπάρχει ένα χαλαρό σκαμνί με μια πρόσμειξη βλέννας.

Η διάγνωση διαπιστώνεται μόνο όταν επιβεβαιώνεται με αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Ο καρκίνος του κόλου Candida

Τα έντερα Kandidamikoz μπορούν να ονομαστούν μια ποικιλία πολύπλοκων πορειών δυσβολίας. Οι αιτίες της ασθένειας παραμένουν αμετάβλητες:

 • την κατάσταση ανοσολογικής ανεπάρκειας.
 • ογκολογία.
 • παρατεταμένη αντιβιοτική θεραπεία.
 • υποσιτισμός που προκαλείται από ανεπάρκεια πρωτεϊνών και βιταμινών, υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων (ιδιαίτερα απλοί υδατάνθρακες).
 • αλκοολισμός, μεταβολικές διαταραχές.

Η ασθένεια χωρίζεται σε δύο μορφές: επεμβατική και μη επεμβατική.

Η μη επεμβατική καναδαμυκητίαση του εντέρου είναι συνηθέστερη. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανάπτυξη μυκητιασικής λοίμωξης στα τοιχώματα του εντέρου, η οποία εκδηλώνεται από αίσθημα δυσφορίας, συχνή και υγρή κόπρανα, γενική αδυναμία του σώματος. Μπορεί να υπάρχουν μετεωρισμός και βαρύτητα στην κοιλιακή χώρα.

Η επεμβατική καναδαμυκητίαση είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια. Αυτή η παθολογία μπορεί να αναπτυχθεί σε ασθενείς με AIDS, κακοήθεις όγκους, καθώς και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με κυτταροστατικά ή γλυκοκορτικοστεροειδή φάρμακα. Η επεμβατική μορφή συνοδεύεται από αιματηρή διάρροια και σημεία βλάβης σε άλλα όργανα.

Ξεχωριστά θεραπεία εντερικών μονιλιάσεως ως δευτερεύουσα νόσος μετά έλκους με εξασθενημένη ακεραιότητα του επιθηλιακού ιστού, όπως επίσης και την περιπρωκτική σχήμα kandidodermatoza όταν στη διεργασία εμπλέκει το δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Αυτή η ήττα συμβαίνει συχνά μεταξύ των ομοφυλοφίλων και συμβαίνει σε σχέση με άλλες λοιμώξεις, ιδίως τον έρπη.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Καντιντίαση του δέρματος

Kandidamikoz πτυχές του δέρματος που εκδηλώνεται από το σχηματισμό στο βάθος τους μικρούς πεμφίους σχηματισμούς, οι οποίοι τελικά ανοίγουν μόνοι τους, και στη θέση τους εμφανίζονται jazvochki. Η διαδικασία αυξάνεται με σχετικά ταχύ ρυθμό, οι πληγές αναπτύσσονται σε μεγάλες περιοχές διάβρωσης.

Τα συμπτώματα της δερματικής καντιντίασης είναι πολύ συγκεκριμένα: οι ζώνες που επηρεάζονται από τη διάβρωση έχουν χαρακτηριστική απόχρωση βατόμουρου με γαλάζιο. Η εξωτερική επιφάνεια είναι ελαφρώς υγρή, έχει λαμπερή λαμπερή λάμψη. Τα έλκη έχουν αυστηρό περίγραμμα, που περιορίζεται από ένα στενό λευκό "περιθώριο" από τα επιδερμικά στρώματα. Στο δέρμα, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την περιοχή διάβρωσης, είναι δυνατό να διακρίνουμε στοιχεία του εξανθήματος και των μικρών φυσαλιδώδους σχηματισμών.

Συχνά το δέρμα γίνεται αντικείμενο καταστροφής μεταξύ των δακτύλων. Αυτή η μορφή της νόσου είναι χαρακτηριστική για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τροφίμων και μεταποίησης, καθώς και για τα άτομα που ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση των νοικοκυριών.

Η κατάκτηση των πτυχών του δέρματος μεταξύ των γλουτών και της περιοχής των βουβώνων, κατά κανόνα, συνδυάζεται με την καντιντίαση των γεννητικών οργάνων.

Το δέρμα του Kandidamikoz μπορεί να εμφανιστεί στο φόντο της βλάβης των νυχιών. Συχνά μια τέτοια ασθένεια συμβαίνει μετά την επίσκεψη σε δημόσιους χώρους όπου οι άνθρωποι μπορεί να είναι ξυπόλητοι: αυτές είναι σάουνες, λουτρά, κοινά ντους και πισίνες. Ο μύκητας μπορεί να «κερδίσει» και στο σαλόνι του μανικιούρ, αν υπάρχουν ανειδίκευτοι εργαζόμενοι που χειρίζονται άδικα εργαλεία. Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου - η χρήση υποδημάτων κάποιου άλλου, κάλτσες, αξεσουάρ μανικιούρ, πετσέτες κλπ.

Η κλινική εικόνα της καντιντίασης των νυχιών είναι χαρακτηριστική: αρχικά το νύχι πυκνώνει και γίνεται ροζ, υπάρχει πόνος με ψηλάφηση. Όταν η μετάβαση στη χρόνια μορφή του πόνου εξαφανιστεί, το νύχι μεγαλώνει θαμπή και γίνεται παχύ με εγκάρσιες σκοτεινές αυλακώσεις.

Τον τελευταίο καιρό, υπήρξαν συχνότερες περιπτώσεις άτυπων μορφών δερματικής καντιντίασης. Η ασθένεια εκδηλώνεται στην ανάπτυξη της θυλακίτιδας, των θηλωμάτων κλπ.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Candidamycosis στους άνδρες

Μεταξύ του αρσενικού πληθυσμού, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της καντιντίασης είναι η φλεγμονή του πέους της βλεφαρίδας (balanitis) και του εσωτερικού μέρους της prepuce (postitis). Κατά κανόνα, αυτές οι φλεγμονώδεις διεργασίες συμβαίνουν ταυτόχρονα. Η ασθένεια εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε ασθενείς με στενή και μακρά μορφή ακροποσθίας, καθώς και σε άτομα που παραβλέπουν τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής.

Σε μια balanoposthitis ασθενείς παραπονιούνται για αισθήσεις της φαγούρα και μια αίσθηση καψίματος σε ένα μέρος του κεφαλιού ενός μέλους. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζεται επίσης ο επώδυνος χαρακτήρας αυτού του ιστότοπου. Το δέρμα στο κεφάλι και την ακροποσθία είναι πλούσια ροζ, είναι δυνατόν η εμφάνιση του πρήξιμο. Καθορισμένη γκρίζα πλάκα, επιφανειακές πληγές και ερεθισμούς.

Συχνά ενάντια στο παρασκήνιο της μπαλονοστιτίτιδας στους άνδρες αναπτύσσεται ουρηθρίτιδα καντιντίασης - μια φλεγμονώδης διαδικασία στην ουρήθρα. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υποξεία έναρξη, αλλά μερικές φορές είναι ασυμπτωματική, και στη συνέχεια περιπλέκεται από φλεγμονή του αδένα του προστάτη, κυστίτιδα ή επιδιδυμίτιδα.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47]

Διάγνωση της υποψίας

Κατά τη διάγνωση καντιντίασης πραγματοποιείται μικροσκοπική εξέταση του υλικού που ελήφθη από την αλλοίωση, σπορά της, ενδοδερμικές δοκιμές με μυκητιασική αλλεργιογόνο, καθώς και ορολογικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν συγκόλληση και καθήλωση του συμπληρώματος. Το εξεταζόμενο υλικό είναι ένα σωματίδιο από φιλμ, πλάκα και κλίμακες από διάφορες ζώνες των βλεννογόνων και του δέρματος. Τυπικά, το υλικό είναι μια συσσώρευση ομάδων μυκητιακών κυττάρων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Μικροσκοπικές μελέτες χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της candidamycosis στην πρώτη θέση. Διεξάγονται ακόμη και σε συνηθισμένες πολυκλινικές συνθήκες, όπου δεν υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια.

Για μικροσκοπική εξέταση, το υλικό λαμβάνεται από τις πληγείσες περιοχές με ειδική σπάτουλα ή βρόχο. Το δείγμα που ελήφθη τοποθετείται στην κατεργασμένη ολίσθηση και εξετάζεται. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εντοπίζονται ψευδομυκητίαες ή αλυσίδες από εκκολαπτικά κύτταρα.

Η μικροσκοπία εκτελείται αρκετές φορές για να προσδιοριστεί η θετική δυναμική της παθολογικής διαδικασίας. Συνήθως γίνεται με ένα διάστημα 4-6 ημερών. Εάν κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης βρέθηκε μεγαλύτερος αριθμός παθογόνων, αυτό δείχνει μια παθολογική δραστηριότητα του μύκητα.

Εκτός από την τυποποιημένη μικροσκοπία, χρησιμοποιείται συχνά μια μέθοδος φωταύγειας, η οποία καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση και τήρηση αρχείων σχετικά με την ποσότητα του παθογόνου μύκητα.

Διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση μιας καλλιέργειας των στερεών και υγρών υδατανθράκων θρεπτικά μέσα (άγαρ, wort). Για αμιγή καθαρές καλλιέργειες των μυκήτων αντιβιοτικού στο μέσο καλλιέργειας προστίθεται. Ουρογεννητικού καντιντίαση βρέθηκε συχνότερα Candida albicans, στη δεύτερη θέση - Candida krusei, την τρίτη - tropicalis Candida, και σπάνια - Candida pseudotropicalis ή άλλες μορφές της Candida.

Κατά τη διάγνωση της καντιντίασης, ένας σημαντικός ρόλος παίζει η μελέτη της αντίδρασης του οργανισμού σε μυκητιακή επίθεση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται ενδοδερμικές αλλεργικές δοκιμές (εισαγωγή ειδικών αντιγόνων) και ορολογικές διαγνωστικές μέθοδοι (συγκόλληση και δοκιμές δέσμευσης συμπληρώματος).

Κατά τη διάγνωση της καντιντίασης εσωτερικών οργάνων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδοσκόπηση, ακτινογραφία με παράγοντες αντίθεσης κλπ.

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55], [56]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία της υποψίας

Η περιορισμένη, οξεία μορφή επιφανειακής καντιντίασης του δέρματος και των βλεννογόνων αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χρήση μόνο εξωτερικών παρασκευασμάτων. Οι χρόνιες μορφές με διάχυτες αλλοιώσεις, καθώς και η σπλαγχνική καντιντίαση απαιτούν πολύπλοκη θεραπεία.

Για την επίτευξη μόνιμης δράσης, είναι απαραίτητη μια επίμονη ευέλικτη θεραπεία με αντιμυκητιασικούς παράγοντες, με υποχρεωτική χρήση ενισχυτικών φαρμάκων για την ενίσχυση της ανοσολογικής άμυνας του σώματος του ασθενούς.

Οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της candidamycosis μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες ομάδες:

 • Παρασκευάσματα που περιέχουν ιώδιο (ιωδιούχο νάτριο και κάλιο).
 • χρωστικές ·
 • οξύ (βενζοϊκό, σαλικυλικό);
 • αλκαλικά (όξινο ανθρακικό νάτριο, τετραβορικό νάτριο);
 • αλδεϋδες;
 • ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα ( κλοτριμαζόλης - 1 δισκίο δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ιτρακοναζόλη - 200 mg ανά ημέρα για τρεις ημέρες, φλουκοναζόλη ή Diflucan - 1 φορές την ημέρα, pimafutsin - 1 δισκίο 4 / ημέρα για 10 ημέρες). .

Συχνά, η τοπική θεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη χρήση 150 mg φλουκοναζόλης.

Στη χρόνια εμφάνιση της candidamycosis, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, χρησιμοποιήστε με επιτυχία το nizoral (κετοκοναζόλη) - ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο ευρέος φάσματος αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, με την ουρογεννητική καντιντίαση, 2 δισκία (0,4 g) λαμβάνονται από του στόματος μια φορά την ημέρα για 5 ημέρες.

Εάν εμφανιστεί κανδαναμυκητίαση κατά της λοίμωξης από τριχομονάδα, συνταγογραφήστε το Klion-D (περιέχει 0,5 g μετρονιδαζόλης και 0,15 g μικοναζόλης). Το δισκίο εγχέεται βαθιά μέσα στην κοιλότητα του κόλπου καθημερινά για 10 ημέρες. Οι άντρες καταναλώνουν Clion-D προφορικά για την ίδια περίοδο.

Εναλλακτική Ιατρική Συμβουλές για να απαλλαγούμε από καντιντίαση φάει σκόρδο μέσα ως εξής: η πρώτη μέρα τρώνε 1 σκελίδα, στη συνέχεια, προσθέστε περισσότερο καθημερινά ένα Zubkov ανεβάζοντας τον αριθμό σε 12 σκελίδες. Αφού φάτε σκόρδο, δεν μπορείτε να φάτε και να πιείτε για περίπου μία ώρα. Η συνταγή είναι αποτελεσματική, ωστόσο, έχει πολλές αντενδείξεις, ιδιαίτερα γαστρεντερικές ασθένειες.

Όταν επηρεάζεται η στοματική κοιλότητα, συνιστάται να ξεπλένετε το στόμα με ένα αφέψημα από φλοράντο, φασκόμηλο ή ένα διάλυμα σόδα ψησίματος.

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθήσετε μια δίαιτα με τσίχλα.

Προφύλαξη από την υποψία της νόσου

Υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα, η συμμόρφωση με τα οποία μειώνει σημαντικά τη συχνότητα υποτροπής και επίσης προστατεύει από την πρωτογενή λοίμωξη.

 • Ο πρώτος κρίκος στην πρόληψη της candidamycosis είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντερικού και του κολπικού περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης ξινή γαλακτοκομικά προϊόντα, την έγκαιρη θεραπεία των ασθενειών του πεπτικού συστήματος.
 • Η Candidamycosis συμβαίνει συχνά σε ασθενείς με υψηλό βάρος, καθώς και σε άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, ιδιαίτερα απλά σάκχαρα, γλυκά, λευκά και βουτυρικά αρτοσκευάσματα. Έτσι, μια ανασκόπηση της διατροφής και της κανονικοποίησης του βάρους θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μυκητιασικής νόσου.
 • Εάν απαιτείται μακροχρόνια αντιβιοτική θεραπεία, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα δυσβολίας και μυκητιασικής λοίμωξης και να εκτελείται ταυτόχρονα προληπτική αντιμυκητιασική θεραπεία.
 • Οι ασθενείς με καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας πραγματοποιούν προληπτική παρατήρηση και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας του σώματος.
 • Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία για να μειώσουν το επίπεδο της ζάχαρης.
 • Σε περίπτωση τυχαίας σεξουαλικής επαφής, πρέπει να χρησιμοποιείται εξωτερική αντισύλληψη.

Πρόγνωση της καντιντίασης

Εάν ο ασθενής στράφηκε στο γιατρό ήδη με τα πρώτα συμπτώματα της candidamycosis, η πρόγνωση της νόσου μπορεί να είναι αρκετά ευνοϊκή.

Δεν συνιστάται η χρήση αυτοθεραπείας, καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση ποικιλίας αντιμυκητιασικών φαρμάκων που πωλούνται ελεύθερα στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας παρατεταμένης μυκητιακής επίθεσης. Στη συνέχεια, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Για να βελτιώσετε την πρόγνωση ταυτόχρονα με τη θεραπεία, συνιστάται να κάνετε διαδικασίες σκλήρυνσης, να παίρνετε συμπλέγματα βιταμινών, να τηρείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Η Candidamycosis είναι θεραπεύσιμη, αλλά η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να είναι πλήρης, με στόχο την εξάλειψη της μυκητιασικής λοίμωξης και την περαιτέρω πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.