^

Ορμονικές δοκιμές: κορτιζόλη, προλακτίνη και πρωτεΐνη

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η κορτιζόλη, η προλακτίνη και η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντικές ουσίες στην ορμονική εξέταση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πόσο από αυτή ή αυτή την ουσία περιέχεται στο σώμα σας για να ελέγξετε το βάρος και την ευημερία εγκαίρως. Ας μιλήσουμε για αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Η κορτιζόλη και η σημασία της για την υποστήριξη της ορμονικής ισορροπίας

Η κορτιζόλη και η σημασία της για την υποστήριξη της ορμονικής ισορροπίας

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που ονομάζεται ορμόνη στρες. Παράγεται από τα επινεφρίδια.

Για να καθορίσετε σωστά το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα, θα πρέπει να κάνετε μια ανάλυση στο επίπεδο της κορτιζόλης στις 08.00.

Εάν το επίπεδο της κορτιζόλης είναι πολύ υψηλό, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε άγχος. Και το στρες μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου, στην έλλειψη άλλων ορμονών στο σώμα, εκτός από την κορτιζόλη, μπορεί να είναι η αντίδραση του οργανισμού στα φάρμακα, καθώς και οι ψυχοτρόποι ουσίες.

Και, φυσικά, μπορεί να είναι τα λεγόμενα μόνιμα νοικοκυριά που τονίζουν: εμπειρίες για τους συγγενείς, προβλήματα με τις αρχές, συχνές και μεγάλες εκδρομές.

Ένα υψηλό επίπεδο κορτιζόλης είναι από 20 mg / dl.

Μπορεί να μαρτυρεί όχι μόνο την εγχώρια εξάρθρωση και τις παραβιάσεις του καθεστώτος της ζωής, αλλά και τις περίπλοκες ασθένειες.

Με τη σειρά του, πολύ χαμηλό επίπεδο κορτιζόλης στο σώμα μπορεί να σημαίνει ένα σταθερό και αδιάκοπο στρες. Τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι κάτω από 9 mg / dl. Από αυτό το νεφρό δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως, οι γιατροί ονομάζουν αυτή την κατάσταση της μείωσης των νεφρών ή της νεφρικής ανεπάρκειας.

Για να αποφευχθούν τέτοιες συνέπειες, είναι απαραίτητο να ελέγξετε έγκαιρα το επίπεδο κορτιζόλης στο αίμα.

Και από τον τρόπο, αν έχετε τα πάντα στο τάγμα στο σώμα, τότε το βάρος θα κρατήσει επάνω, δεν θα υπάρξουν άλματα.

trusted-source[11], [12]

Η προλακτίνη και ο ρόλος της στον έλεγχο βάρους

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που παράγει μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υπόφυση. Αν θέλετε να προσδιορίσετε με ακρίβεια το επίπεδο της προλακτίνης στο σώμα, η ανάλυση για αυτή την ορμόνη θα πρέπει να γίνει από τις 07.00 έως τις 08.00. Τότε θα είναι ακριβής.

Τι μπορεί να σημαίνει αυξημένα επίπεδα προλακτίνης; Αυτό μπορεί να είναι απόδειξη μιας πολύ σοβαρής ασθένειας - ενός όγκου της υπόφυσης. Στη συνέχεια, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας νόσου μπορεί να είναι επιδείνωση της όρασης, αυξημένη παραγωγή άλλων ορμονών, παραβίαση της ωορρηξίας, δυσλειτουργίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Και, φυσικά, αδικαιολόγητα και ακατανόητα χωρίς πρόσθετες εξετάσεις αύξηση του σωματικού βάρους. Και αρκετά σημαντικό μερικές φορές.

Σημείωση: εάν έχετε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, φροντίστε να πάτε στον ενδοκρινολόγο για να ανιχνεύσετε το επίπεδο της προλακτίνης.

Τι συμβαίνει εάν η περισσότερη προλακτίνη είναι φυσιολογική;

Σε συνδυασμό με μια απότομη εξασθένιση της όρασης, θα χρειαστεί να εκτελέσετε απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού του εγκεφάλου, ειδικότερα, την υπόφυση - τον τόπο όπου παράγεται η προλακτίνη, όπως ορίζεται από τον γιατρό.

Ο γιατρός θα καθορίσει την αιτία και θα αποφασίσει εάν υπάρχει ανάγκη για μια πράξη. Μπορείτε, εκτός από (ή αντί για) τη λειτουργία, να συνταγογραφήσετε μια πορεία ντοπαμίνης, η οποία εξουδετερώνει την υπερβολική έκκριση της προλακτίνης.

Όταν προσαρμόζετε το επίπεδο αυτής της ορμόνης στο αίμα σας, το βάρος θα βελτιωθεί - δεν χρειάζεται να κάνετε άλλες τιτανικές προσπάθειες για να το μειώσετε.

Πρωτεΐνη, η οποία δεσμεύει μερικές ορμόνες φύλου

Πρέπει να γνωρίζετε το επίπεδο πρωτεΐνης στο αίμα για να έχετε έναν καλό ελεγκτή που δεσμεύει τις ορμόνες φύλου. Εξάλλου, αυτός είναι ο ρόλος της πρωτεΐνης. Αυτός, εάν είναι απαραίτητο (για παράδειγμα, μια ασθένεια), έχει την ικανότητα να απελευθερώνει τη σωστή ποσότητα ορμονών φύλου προκειμένου να προσαρμόσει την ορμονική ισορροπία στο σώμα.

Εάν η διαδικασία της έκκρισης αυτής της πρωτεΐνης παραβιαστεί, μπορεί να υπάρχει παραβίαση στην ισορροπία των οιστρογόνων ή της τεστοστερόνης, πράγμα που οδηγεί σε δυσλειτουργίες στο σώμα.

Εάν η τεστοστερόνη παράγεται περισσότερο από το συνηθισμένο και συγχρόνως η οιστραδιόλη παράγεται λιγότερο από το φυσιολογικό, μπορεί να έχετε αυξημένη όρεξη. Και αυτό, φυσικά, δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους καθόλου.

Επιπλέον, με αυτή την ανισορροπία των ορμονών, συσσωρεύετε περισσότερες λιπαρές καταθέσεις.

Εάν γυρίσετε εγκαίρως σε έναν ενδοκρινολόγο για εξέταση και θεραπεία, θα βοηθήσει στην προσαρμογή της ισορροπίας πρωτεϊνικής ύλης στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος και η υγεία σας σύντομα θα επιστρέψουν σε λογικά όρια.

Φροντίστε τον εαυτό σας και να είστε καλά.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.