^
A
A
A

Rosacea

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η ροδοκήλη είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας εξειδικευμένος δερματολόγος. Η ιστορία της μελέτης της ροδόχρου ακμής είναι μακρά και περίτεχνη. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι γνωστά από την αρχαιότητα και δεν έχουν σχεδόν παθομορφοποιηθεί, αλλά δεν υπάρχει ακόμη γενικά αποδεκτός ορισμός αυτής της ασθένειας.

Το εξωτερικό κλινικό ορισμό της ροδόχρου ακμής, όπως μια ασθένεια που εκδηλώνεται επίμονη ερύθημα του κεντρικού τμήματος του προσώπου, ιδιαίτερα στην ανυψωμένη επιφάνεια, με εμφανή στο φόντο διαστολή των αιμοφόρων της στην επιδερμίδα, που συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση του εξανθήματος βλατιδώδες και papulopustuleznyh, καθώς και την πιθανή εξέλιξη της επίφυσης παραμόρφωσης ενίσχυση μέρη του προσώπου.

trusted-source[1], [2], [3]

Αιτίες rosacea

Η ροδόχρους ακμή ορίζεται ως αγγειονευρωσία κυρίως φλεβικού συνδέσμου στο αγγειακό πλέγμα του δέρματος, με βάση την ευρύτερα αποδεκτή υπόθεση της παθογένειας της νόσου.

Η ασθένεια αναπτύσσεται συχνά στη γυναίκα, στη δεύτερη τέταρτη δεκαετία της ζωής, έχοντας μια γενετικά καθορισμένη προδιάθεση για παροδικό ερύθημα του δέρματος του προσώπου, λιγότερο συχνά τον λαιμό και τη λεγόμενη ζώνη του δέλτα.

Δεδομένου ότι οι παθολογικές αλλαγές του δέρματος των ασθενών με ροδόχρου ακμή εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, καλλυντικά σημασία της νόσου και η εμφάνιση των δευτερογενών ψυχοσωματικά προβλήματα των ασθενών με ροδόχρου ακμή έχουν οδηγήσει σε μια πολύ ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στη μελέτη αυτής της ασθένειας. Ως αποτέλεσμα, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν σχηματίσει Εθνική Εταιρεία για τη Μελέτη της ροδόχρου ακμής, που αντιπροσωπεύουν μια πολύ μεγάλη επιρροή επιτροπή των επαγγελματιών που παρακολουθούν περιοδικά σχετικά με το θέμα της διεξαγωγής, ειδικότερα, και την οικονομική υποστήριξη της έρευνας σε αυτόν τον τομέα. Όντας ένα είδος κέντρων πληροφοριών, αυτές οι κοινωνίες εκδίδουν τακτικά σύγχρονες γενικευμένες απόψεις εμπειρογνωμόνων σχετικά με την ταξινόμηση, την παθογένεια και τις μεθόδους θεραπείας. Συχνά αυτές οι απόψεις δεν αντιστοιχούν στις ιστορικά σχηματισμένες.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Παθογένεση

Η παθογένεση της ροδόχρου ακμής είναι ακόμα ασαφής. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, αλλά κανένας από αυτούς δεν προσποιείται ότι είναι ο κυρίαρχος ρόλος, διότι δεν αποδεικνύεται πλήρως. Ορισμένες από αυτές τις θεωρίες βασίζονται στα αποτελέσματα συστηματικών μελετών σχετικά με τη σχέση ανάπτυξης ροδόχρου με διάφορους συντελεστές και διαταραχές εκκίνησης, ενώ άλλα σχετικά με τα αποτελέσματα μεμονωμένων παρατηρήσεων.

Οι κύριες etiopathogenic μηχανισμοί θεωρούνται αγγειοδιαστολή αγγειακό χόριο πλέγμα λόγω της εφαρμογής των έμφυτα χαρακτηριστικά της αγγειοκινητικής δραστηριότητας υποθαλάμου-υπόφυσης ως ένας από τους μηχανισμούς του εγκεφάλου θερμορύθμιση υπό συνθήκες αύξησης της θερμοκρασίας (ως αποτέλεσμα της φυσικής ή ψυχο-συναισθηματική παράγοντες), και η σχετική ροή αίματος στη λεκάνη των καρωτίδων αρτηριών.

Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, οδηγεί στην πρόωρη εμφάνιση ευρυαγγείες, δεν έχει λάβει μια πλήρη εξήγηση, και ο ρόλος της στην παθογένεση της ροδόχρου ακμής συζητείται ακόμα. Το σετ pareticheski διαστολή των αιμοφόρων και οδηγεί σε παρατεταμένη αλλαγές υπεριώδη ακτινοβολία δυστροφική της εξωκυτταρικής μήτρας του χορίου και τη μερική διάσπαση των ινωδών δομών του συνδετικού ιστού λόγω της συσσώρευσης των μεταβολιτών και των προ-φλεγμονωδών μεσολαβητών. Αυτός ο μηχανισμός θεωρείται ένα από τα κύρια στην ανάπτυξη της υπερτροφικής ροδόχρου ακμής.

Ο αποικισμός του πεπτικού συστήματος ενός από τους υποπληθυσμούς των Helicobacter rulory παράγουν κυτταροτοξικές ουσίες που διεγείρουν την απελευθέρωση αγγειοδραστικών ουσιών όπως η ισταμίνη, λευκοτριένια, προσταγλανδίνες, παράγοντας νέκρωσης όγκου και ορισμένες άλλες κυτοκίνες θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες της ερυθηματώδεις-teleangiektaticheskoy rosacea.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πικάντικων τροφίμων και μπαχαρικών για σήμερα θεωρείται μόνο ένας παράγοντας που ενισχύει τις εκδηλώσεις της νόσου, αλλά δεν έχει καμία αιτιολογική σημασία. Ακριβώς όπως το folliculorurn ρόλο Demodex, συμβιωτικό είναι τυπικό σε αυτό το σημείο αναγνωρίζεται ως μια διαδικασία δερματικής παράγοντα παρόξυνση κατά προτίμηση σε βλατιδοφλυκταινωδών τύπου rosacea.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Συμπτώματα rosacea

Η κλινική εικόνα ερυθηματώδεις-teleangiektaticheskoy rosacea χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ερυθήματος, παροδική αρχικά, αυξάνοντας παλίρροιες, και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα σταθερό, κατά προτίμηση στις πλευρικές επιφάνειες του μάγουλα και τη μύτη. Το χρώμα του ερυθήματος μπορεί να κυμαίνεται από το λαμπερό ροζ έως το κυανό κόκκινο, ανάλογα με τη διάρκεια της νόσου. Στο πλαίσιο αυτού του ερυθήματος, οι ασθενείς αναπτύσσουν τελαγγειεκτασία διαφόρων διαμέτρων, μικρή ή μέτρια απολέπιση και οίδημα του δέρματος. Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονιούνται για κάψιμο αισθήσεων και μυρμηκίαση στην περιοχή του ερυθήματος.

Οι εκδηλώσεις της νόσου εντείνονται με την έκθεση σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα και το ψυχο-συναισθηματικό στρες. Για τους ασθενείς με αυτό το είδος ροδόχρου ακμής χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία του δέρματος σε εξωτερικά φάρμακα και υν. Ακόμη και αδιάφορες κρέμες και αντηλιακά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις φλεγμονώδεις εκδηλώσεις. Στην ιστορία των περισσότερων ασθενών που πάσχουν από αυτό το είδος της ροδόχρου ακμής, δεν υπάρχει μεταφερόμενη χυδαία ακμή.

Έντυπα

Τα θέματα της ταξινόμησης της ροδόχρου ακμής μέχρι σήμερα παραμένουν αντικείμενο συζητήσεων. Ιστορικά, πιστεύεται ότι η ασθένεια χαρακτηρίζεται από ένα σταδιακό ρεύμα. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Αμερικανικής Εθνικής Εταιρείας για τη Μελέτη της ροδόχρου ακμής από το 2002 έδειξε την ύπαρξη τεσσάρων βασικών τύπων της ροδόχρου ακμής (τύπου ερυθηματώδους-teleangiektatichesky βλατιδοφλυκταινωδών τύπου fimatozny και τα μάτια τους τύπους, που αντιστοιχεί στην υπερτροφική στάδιο και oftalmorozatsea στα ρωσικά ταξινόμησης). Υπάρχουν, επίσης, αμφιβολίες για την μετατροπή της ένα είδος στο άλλο, εκτός από τις περιπτώσεις του τύπου της ροδόχρου ακμής ασθενείς rhinophyma papulopustuleznym.

Papulopustuleznaya rosacea χαρακτηρίζεται από παρόμοια κλινική, ωστόσο αυτός ο τύπος της ροδόχρου ακμής λείπουν τέτοια αισθήσεις παράπονα ποσό από ερύθημα όπως στο teleangiektaticheskom ερυθηματώδεις-τύπου. Οι ασθενείς ανησυχούν ως επί το πλείστον για παγιδευμένα εξανθήματα. Χαρακτηρίζονται από έντονο κόκκινο χρωματισμό και περιφεριακές διατάξεις. Τα μεμονωμένα παπλώματα μπορούν να στεφανωθούν με μια μικρή στρογγυλή φλύκταινα, αλλά τέτοια μικροσκοπικά στοιχεία είναι λίγα. Το ξεφλούδισμα συνήθως απουσιάζει. Είναι δυνατό να σχηματιστεί επίμονο οίδημα στο σημείο του κοινού ερυθήματος, το οποίο είναι συχνότερο στους άνδρες.

Ο τύπος ρομβοειδής ή υπερτροφικός τύπος ροδόχρου ακμής χαρακτηρίζεται από σημαντική πύκνωση του ιστού και από ομοιόμορφη ολίσθηση της επιφάνειας του δέρματος. Η εμφάνιση τέτοιων αλλαγών στο δέρμα της μύτης ονομάζεται ρινοφυμία, μεταφυσική - εάν επηρεαστεί το δέρμα του μετώπου. Gnatofima - αυτή είναι μια αλλαγή κωνοειδούς στο πηγούνι, το otophima - τα αυτιά (είναι επίσης μονοπολική). πολύ λιγότερο συχνά η διαδικασία συλλαμβάνει τα βλέφαρα - βλεφαροφία. Υπάρχουν 4 ιστοπαθολογικές παραλλαγές των κωνικών σχηματισμών: αδενική, ινώδης, ινωδοαγγειοσωματική και ακτινική.

Ο οφθαλμικός τύπος ή ο οφθαλμοσπόρος αντιπροσωπεύεται κλινικώς κυρίως από ένα συνδυασμό βλεφαρίτιδας και επιπεφυκίτιδας. Η κλινική εικόνα συνοδεύει συχνά την επαναλαμβανόμενη χολασία και τη μελομυθίτιδα. Συχνά υπάρχουν τελιγγειεκτασίες του επιπεφυκότα. Οι καταγγελίες των ασθενών είναι μη-ειδικές, καύση, φαγούρα, φωτοφοβία και αίσθηση ξένου σώματος. Ο οφθαλμοσπόρος μπορεί να περιπλέκεται από κερατίτιδα, σκληρίτιδα και ιρίτιδα, αλλά στην πράξη τέτοιες αλλαγές είναι σπάνιες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ανάπτυξη οφθαλμικών συμπτωμάτων ξεπερνά τα δερματικά συμπτώματα.

Απομονώστε συγκεκριμένη μορφή της νόσου: λυκοειδούς, στεροειδές, η συρρέουσα, κεραυνοβόλο, Gram rosacea, rosacea με ένα στερεό επίμονη οιδήματος (νόσος Morbigana) και άλλοι.

Συγκεκριμένα, η ροδόχρουδα lupoid (rosacea lupoides, granulomatous rosacea, Lewandowski tuberculoid) χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό κοκκιώματος από τον τύπο ξένων σωμάτων. Σε μια διασκόπηση, το κιτρινωπό-καφέ χρώμα των παπλέων είναι αξιοσημείωτο. Ένας καθοριστικός ρόλος στη διάγνωση διαδραματίζει η ιστολογική εξέταση του χαρακτηριστικού στοιχείου.

trusted-source[20], [21]

Διαγνωστικά rosacea

Η διάγνωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή για τη Μελέτη της ροδόχρου ακμής βασίζεται σε αναμνηστική αποδείξεις, πρώτα απ 'όλα, των υφιστάμενων για τουλάχιστον 3 μήνες επίμονης ερύθημα του κεντρικού τμήματος του προσώπου. Παράπονα σχετικά με την καύση και μυρμήγκιασμα στην εν λόγω ερύθημα περιοχή, ξηρό δέρμα και την εμφάνιση των τελαγγειεκτασία, βλατίδες στην εμφάνιση στο φόντο της συμφορητικής ερύθημα, υπερτροφία των προεξεχόντων τμημάτων του προσώπου και των ματιών ανίχνευση βλαβών μπορεί να προσδιορίσει τον τύπο της ροδόχρου ακμής.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Τι χρειάζεται να εξετάσετε;

Πώς να εξετάσετε;

Διαφορική διάγνωση

Όσον αφορά τη διαφορική διάγνωση, είναι απαραίτητο πρώτα και κύρια να αποκλειστεί η πραγματική πολυκυταιμία, οι νόσοι του συνδετικού ιστού, το καρκινοειδές και η μαστοκυττάρωση. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαφοροποιηθεί η ροδόχρου ακμή από περι-περιφερική ή στεροειδή δερματίτιδα και δερματίτιδα επαφής, συμπεριλαμβανομένης της φωτοδερματίτιδας. Η εργαστηριακή διάγνωση γίνεται κυρίως με την εξάλειψη άλλων ασθενειών, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες δοκιμές για την επαλήθευση της ροδόχρου ακμής.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία rosacea

Μέχρι σήμερα, το πρόβλημα της θεραπείας έχει σχεδιαστεί πολύ καλύτερα από ό, τι την παθογένεια και την αιτιολογία της ροδόχρου ακμής. Η θεραπευτική στρατηγική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της κλινικής νόσου. Ωστόσο, με βάση την επιτυχία της θεραπείας της ροδόχρου ακμής είναι οι κοινές προσπάθειες του γιατρού και ο ασθενής να εντοπίσει τους παράγοντες ενεργοποίησης, η οποία είναι αυστηρά ατομική. Τις περισσότερες φορές, αυτές περιλαμβάνουν μετεωρολογικών παραγόντων: την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, ο άνεμος και τα συναφή τριβή? διατροφική: η χρήση του ζεστού και τα ανθρακούχα ποτά, το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά και το υπερβολικό ποσό των τροφίμων? Νευροενδοκρινείς: συναισθηματική επίδραση, σύνδρομο σε εμμηνόπαυση και άλλων ενδοκρινοπάθειες που περιλαμβάνουν αυξημένη ροή αίματος στη λεκάνη των καρωτίδων αρτηριών? ιατρογενής περιλαμβάνει τα φάρμακα για συστηματική χρήση και προκαλώντας ερύθημα οντότητα (π.χ., τα σκευάσματα του νικοτινικού οξέος, αμιοδαρόνη), και εξωτερικά παρασκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών συνθέσεων και των απορρυπαντικών που έχουν ερεθιστική επίδραση (αδιάβροχο καλλυντικών, τόνωση παράγοντες, η αφαίρεση των οποίων απαιτεί τη χρήση διαλυτών , καθώς και απορρυπαντικά που περιέχουν σαπούνι). Αποκλεισμός ή τη μείωση αυτών των παραγόντων επηρεάζουν σημαντικά την πορεία της νόσου και μειώνει το κόστος της φαρμακευτικής θεραπείας.

Η βάση των θεραπευτικών μέτρων είναι να εξασφαλιστεί επαρκής καθημερινή φροντίδα του δέρματος. Πρώτα από όλα, περιλαμβάνει τα αντιηλιακά παρασκευάσματα. Θα πρέπει να επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ευαισθησία του δέρματος των ασθενών με ροδόχρου ακμή. Έχουν τη μικρότερη ερεθιστικό αδιάφορους παράγοντες (διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου) αναστέλλοντας την υπεριώδη ακτινοβολία του δέρματος λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της. Παρασκευάσματα που περιέχουν χημικά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να συνιστάται σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή δεν περιέχουν θειικό νάτριο λαυρύλιο, μενθόλη και καμφορά, και αντίστροφα, θα πρέπει να περιέχουν σιλικόνες (διμεθικόνη, κυκλομεθικόνη), μειώνοντας σημαντικά ερεθιστικό αντηλιακών παραγόντων και εξασφαλίζοντας αντοχή τους στο νερό και της χαμηλής comedogenicity.

Η βάση για συστάσεις για την ημερήσια φροντίδα του δέρματος είναι η τακτική χρήση του φωτός σε συνοχή, βαμμένα πράσινα, παρασκευάσματα παχυσαρκίας για καθημερινή χρήση. Είναι επιθυμητό να τα εφαρμόζουμε σε ένα λεπτό στρώμα 2 φορές την ημέρα και ως βάση μακιγιάζ, η οποία κατά προτίμηση είναι παρούσα σε μορφή σκόνης ή αναδευόμενου μίγματος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αποκατάσταση των λειτουργιών φραγμού είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της θεραπείας με ροδόχρου ακμή, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευαισθησία του δέρματος.

Επί του παρόντος, πιστεύεται ότι η εξωτερική θεραπεία προτιμάται για όλους τους τύπους ροδόχρου ακμή, εκτός από την υπερτροφική, στην οποία τα πιο αποτελεσματικά είναι χειρουργική θεραπεία και συστεμικά συνθετικά ρετινοειδή. Πολλές συγκριτικές μελέτες που διεξήχθησαν σε ανεξάρτητα κέντρα σύμφωνα με τις αρχές της τεκμηριωμένης ιατρικής κατέδειξαν την απουσία στατιστικά αξιόπιστων δεδομένων για την ανώτερη αποτελεσματικότητα της συστηματικής θεραπείας. Για παράδειγμα, δείχνεται ότι η αποτελεσματικότητα της συστημικής χορήγησης αντιβιοτικών τετρακυκλίνης δεν εξαρτάται από τη δόση και η συχνότητα της εφαρμογής των φαρμάκων, και προφανώς δεν συνδέονται με αντιμικροβιακή δράση τους. Το ίδιο ισχύει και για τις συστημικές εφαρμογές της μετρονιδαζόλης, αν και μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση έναντι των αντιβιοτικών τετρακυκλίνης σε περιπτώσεις όπου οι τελευταίες αντενδείκνυνται. Δεν ήταν βιώσιμες οι υποθέσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μετρονιδαζόλης έναντι του Demodex spp., Που επιβιώνουν σε συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων μετρονιδαζόλης. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά η χρήση τους δεν επιτρέπεται από οργανισμούς όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών. Με το rosacea lupoid, συνταγογραφούνται συστηματικές τετρακυκλίνες, υπάρχουν ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του phtivazide.

Η πιο αποτελεσματική αναγνωρισμένη συνδυασμένη χρήση των εξωτερικών παρασκευασμάτων αζελαϊκού οξέος με εξωτερικά παρασκευάσματα της μετρονιδαζόλης ή κλινδαμυκίνη. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με κότητα tacrolimus ή pimecrolimus. Εξακολουθούν να ισχύουν φάρμακα σουλφωνίου και υπεροξείδιο βενζοϋλίου, αν και έχει διαπιστωθεί δυνατόν) πλευρά ερεθιστική επίδραση αυτών των φαρμάκων. Σε αρχικές εκδηλώσεις fimatoznogo τύπου rosacea ήταν πιο αποτελεσματικό ισοτρετινοΐνη μονοθεραπεία σε κανονικές δόσεις. Ενώ στην αντιμετώπιση των rhinophyma σχηματίζεται δεν το κάνουν χωρίς πλαστική χειρουργική τεχνικές, οι οποίες συχνά συνδυάζονται με διαφορετικές-θερμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη προσοχή αξίζει το σύγχρονο φωτογραφικό και λέιζερ θεραπεία. Μεταχειρισμένα πηγές έντονου φωτός ασυνάρτητο (IPL), δίοδος, KTP, Αλεξανδρίτης και το πιο σύγχρονο, λέιζερ μακράς παλμικής νεοδυμίου και ορυκτό πυριτικό υτρίου-αργιλίου (Nd? YAG-λέιζερ). Laser θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή τόσο σε σχέση με τελαγγειεκτασία (επιλεκτική φωτοθερμόλυση) και έναντι αναδιοργάνωση του κολλαγόνου λόγω της θερμικής διέγερσης των ινοβλαστών, αλλά συχνά η χρήση IPL-πηγών είναι καλύτερα ανεκτή. Στη θεραπεία της υπερτροφικής τύπου της δερμοαπόξεση ροδόχρου ακμής λέιζερ πήρε πρόσφατα μια ηγετική θέση στην συνεδρίαση της ασφάλειάς τους.

Ως φυσικοθεραπευτική αγωγή, χρησιμοποιείται ευρέως η μέθοδος μικρορεύματος. Η αποτελεσματικότητά του συνδέεται κυρίως με την ανακατανομή του υγρού στους ιστούς του προσώπου και την αποκατάσταση της λεμφικής αποστράγγισης. Σημειώθηκε επίσης ότι τα μικρορεύματα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου φραγμού του δέρματος και αποτρέπουν την αποσύνθεση της μικροχλωρίδας σαπροφύτων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.