^

Πώς να μην κάνετε ηλιοθεραπεία στον ήλιο;

, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.10.2021
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η μέτρια έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά και απαραίτητη για το σώμα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηλιοθεραπεία είναι επικίνδυνη και αντενδείκνυται, οπότε θα πρέπει να ξέρετε πώς να μην κάνετε ηλιοθεραπεία στον ήλιο και να προστατευθείτε από διάφορες επιπλοκές.

 1. Αποκτήστε αντιηλιακό με τον μέγιστο συντελεστή προστασίας SPF 50-80. Εφαρμόστε το στο εκτεθειμένο δέρμα πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα χέρια, στους ώμους, στη ζώνη ντεκολτέ και στο πρόσωπο (μύτη, ζυγωματικά, αυτιά, χείλη), αφού αυτές οι ζώνες καίγονται πρώτα. Μην ξεχνάτε τα καλλυντικά για τα αντηλιακά, επειδή πάσχουν επίσης από εξέταση με υπεριώδη ακτινοβολία.
 2. Προσπαθήστε να μην βγαίνετε στον ήλιο κατά τη διάρκεια της έντονης εργασίας του, δηλαδή από τις 11 έως τις 16 ώρες. Εάν βρίσκεστε στο δρόμο, στη συνέχεια ξεκουραστείτε στη σκιά. Αφού κολλήσετε στις δεξαμενές, σκουπίστε προσεκτικά το δέρμα, καθώς τα σταγονίδια νερού μπορεί να προκαλέσουν καύση.
 3. Πάρτε για το καλοκαίρι ένα ευρύχωρο, ελαφρύ ρουχισμό (σκούρο χρώμα προσελκύει τον ήλιο), το οποίο θα κλείσει το κύριο σώμα. Μην ξεχάσετε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου.
 4. Για να αποτρέψετε την εμφάνιση των σημείων ηλικίας, ισχύουν πριν πάτε για ύπνο για την κρέμα σώματος με βιταμίνη C. Ελαχιστοποιήστε ή να σταματήσει το καλοκαίρι χρήση από του στόματος ορμονικά αντισυλληπτικά, τετρακυκλίνη, αντιισταμινικά και διουρητικά. Όλα αυτά τα φάρμακα αυξάνουν σημαντικά την ευαισθησία του σώματος στον ήλιο. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα σπίτι θεραπεία για το ηλιακό έγκαυμα. Ανακατεύουμε σε ίσες αναλογίες χυμό λεμονιού και νερό. Χειριστείτε αυτό το μείγμα του χεριού, της βούρτσας, της περιοχής του λαιμού, του λαιμού.
 5. Υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που εμποδίζουν την ηλιοθεραπεία. Στη διατροφή θα πρέπει να είναι τροφή πλούσια σε λυκοπένιο. Συνιστάται να τρώτε ντομάτες και σόγια, πεπόνια, διάφορα μούρα και να πιείτε παγωμένο πράσινο τσάι.

Τότε, για να λεκιάσετε, να κάνετε ηλιοθεραπεία στον ήλιο;

Πηγαίνοντας για καλοκαιρινές διακοπές, θα πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε για να πάρετε ηλιακά εγκαύματα και να μην έχετε ηλιακό έγκαυμα. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να αποκτήσετε ένα αντηλιακό με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας SPF για το φωτοτύπο σας. Τα στοιχεία στη συσκευασία δείχνουν τον μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο για ασφαλή ανάπαυση. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο περισσότερο μπορείτε να απολαύσετε τις ακτίνες του ήλιου, καθώς η προστασία από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία θα δράσει.

Οποιοσδήποτε αντηλιακός θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν πάτε στην παραλία, κατά προτίμηση για 20-30 λεπτά. Επιπλέον, πρέπει να ενημερώνεται τακτικά, ιδιαίτερα μετά από διαδικασίες νερού. Για τη σωστή επιλογή των αντιηλιακών καλλυντικών, είναι επιθυμητό να επικεντρωθούμε σε τέτοιους παράγοντες:

Τύπος δέρματος

Μέτρια κλίμα

Ζεστό κλίμα

Πολύ ζεστό κλίμα

1η εβδομάδα

άλλες ημέρες

1η εβδομάδα

άλλες ημέρες

1η εβδομάδα

άλλες ημέρες

Απαλό

SPF 30

SPF 40-50

Φως

SPF 30

SPF 10-15

SPF 30

SPF 15

SPF 30

Κανονικό

SPF 10

SPF 15

SPF10

SPF 30

SPF15

Σκούρο

SPF 5-10

 

SPF 15

SPF 5-10

SPF 30

SPF 5-10

               

Τα μέσα για ηλιακά εγκαύματα διατίθενται σε διάφορες μορφές και συνεκτικότητα. Οι ιδιοκτήτες ξηρού και φυσιολογικού δέρματος προτιμούν καλύτερα να επιλέγουν μια κρέμα και με λιπαρές και συνδυασμένες δερματικές - υγρές μορφές καλλυντικών, για παράδειγμα, ζελέ ή γαλακτώματα.

Εξετάστε τα πιο δημοφιλή παράγωγα μαυρίσματος, τα οποία όχι μόνο επιταχύνουν την εμφάνιση του ωραίου χρώματος του δέρματος αλλά και διατηρούν την προκύπτουσα σκιά:

 • Λάδι για / μετά το βυρσοδεψία - έχει ελαφριά δομή, έτσι πέφτει ομοιόμορφα στο δέρμα και απορροφάται γρήγορα. Πολλά έλαια έχουν αντηλιακούς παράγοντες που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εγκαυμάτων. Το λάδι ενυδατώνει και βοηθάει να αποκτήσει μια όμορφη σκιά.
 • Ο ενισχυτής μαυρίσματος χρησιμοποιείται καλύτερα μετά από μια παραλία και ένα ντους ψύξης. Ενυδατώνει, καταπραΰνει και δροσίζει, προάγει το μαύρισμα.
 • Το σπρέι αυτο-μαυρίσματος χρησιμοποιείται καλύτερα μετά την επιστροφή από διακοπές. Σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε και να βελτιώσετε την απόχρωση που προκύπτει. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι αρκετά απλό στη χρήση και η επίδρασή του εκδηλώνεται σε 3-5 λεπτά.

Εκτός από τα παραπάνω φάρμακα, δεν πρέπει να αποκλείσετε από τη λίστα και το ενυδατικό γάλα ή κρέμα γάλακτος. Τέτοια καλλυντικά ηρεμούν το φλεγμονώδες σώμα και λειτουργούν ως πρόληψη φωτογήρανσης.

Τι γίνεται αν ο ήλιος έχει μαυρίσει το πρόσωπο στον ήλιο;

Μερικοί άνθρωποι είναι σκεπτικοί σχετικά με την ηλιοθεραπεία, υποστηρίζοντας ότι οι ηλιακές διαδικασίες επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα τι πρέπει να κάνετε αν ηλιακά μαύρα πρόσωπα στον ήλιο είναι πολύ συναφή. Αν το μαύρισμα είναι ελαφρύ, τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε, αλλά εάν υπάρχουν ενδείξεις έντονης εγκαυμάτων και έντονου πόνου, καλό είναι να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Για να αποφύγετε την ηλιακά εγκαύματα του δέρματος, και ιδιαίτερα του προσώπου, συνιστάται να τηρείτε αυτούς τους κανόνες:

 1. Για την προστασία του προσώπου και των ματιών, φοράτε γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο, για παράδειγμα, ένα καπάκι ή ένα καπέλο με μεγάλη ευρυχωρία.
 2. Το δέρμα του προσώπου είναι πολύ ευαίσθητο σε αντίθεση με άλλες περιοχές του σώματος, επομένως έχει υψηλή τάση να καίει και να αναπτύσσει πρόωρες ρυτίδες. Για να το προστατεύσετε, χρησιμοποιήστε ειδικά καλλυντικά με παράγοντα SPF υψηλού επιπέδου.
 3. Αν έχετε ένα ελαφρύ δέρμα, τότε η διαμονή κάτω από τον καυτό ήλιο είναι καλύτερα ελαχιστοποιημένη. Όσο πιο σκούρα είναι ο τόνος του δέρματος, τόσο πιο ασφαλή και περισσότερο μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, η χαλάρωση στην παραλία είναι καλύτερη το πρωί ή το βράδυ.
 4. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η ποιότητα του ηλιακού εγκαύματος επηρεάζει τη διατροφή. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαυμάτων, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν τα εν λόγω προϊόντα στο μενού: βατόμουρα, φράουλες, ρόδια, καρύδια και αποξηραμένα φρούτα, τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, παντζάρια, μελιτζάνα, το πράσινο τσάι.

Εκτός από τις παραπάνω συστάσεις, πιείτε περισσότερο υγρό, πλύνετε και παίρνετε μόνο δροσερό ντους, επειδή πολύ ζεστό ή κρύο νερό ερεθίζει το δέρμα. Δώστε προσοχή στο σαπούνι προσώπου και σε άλλα προϊόντα φροντίδας. Είναι επιθυμητό τα καλοκαιρινά καλλυντικά να μην περιέχουν αρώματα και να έχουν φυσική σύνθεση. Χρησιμοποιήστε ενυδατικές λοσιόν που θα αποτρέψουν το ξεφλούδισμα του δέρματος.

Το πρόσωπο είναι ηλιακό από τον ήλιο - τι μπορεί να λευκαριστεί;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να απαλλαγούν από το ανεπιθύμητο ηλιακό έγκαυμα. Τις περισσότερες φορές, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όταν το πρόσωπο εκτοξεύεται στον ήλιο. Από ότι είναι δυνατόν να λευκαίνουν ένα δέρμα εξαρτάται από τον τύπο του και, βεβαίως, από το χρώμα του ηλιακού εγκαύματος.

 1. Λευκαντικά καλλυντικά.

Μέχρι σήμερα, η βιομηχανία καλλυντικών προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λευκαντικών κρέμες, λοσιόν και πηκτωμάτων. Τέτοια παρασκευάσματα περιλαμβάνουν φαινόλες, αιθέρια έλαια, οξέα, σουλφίδια και ακόμη και φίλτρα υπεριώδους. Συνήθως, για να αποκατασταθεί ο ήχος φωτός, εφαρμόζονται τα λευκαντικά προϊόντα: η κρέμα Floresan, η Christina Fluoroxygen + C, η Loretta, η Mirra (που παλεύει με χρωματισμό), η Eveline.

 1. Κοσμητολογία.

Υπάρχουν καλλυντικές διαδικασίες για αποσαφήνιση: λεύκανση με λέιζερ, φωτοδιάτρηση, χημική απολέπιση επιφανειών και άλλες. Όλα αποσκοπούν στην απολέπιση των κυττάρων με υψηλή περιεκτικότητα σε μελανίνη και στην ευθυγράμμιση του χρώματος του σώματος. Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αρκούν 2-3 συνεδρίες. Αλλά κατά την περίοδο του φωτισμού, πρέπει να παρατηρήσετε ειδική φροντίδα του δέρματος και να αποφύγετε το φως του ήλιου.

 1. Εναλλακτικές μέθοδοι.

Εκτός από τις διαδικασίες καλλυντικών και σαλόνιρων, υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι λεύκανσης του προσώπου. Πριν από τη χρήση τους, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σώμα ανταποκρίνεται κανονικά σε μια τέτοια θεραπεία. Για να γίνει αυτό, αρκεί να το δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή του δέρματος και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις.

 • Το γαλακτικό οξύ σε κεφίρ και ξινή κρέμα προάγει τη μαλακή διαύγαση του δέρματος. Εφαρμόστε αυτά τα προϊόντα στο πρόσωπό σας ως μάσκα για 15-20 λεπτά. Οι διαδικασίες πρέπει να εκτελούνται καθημερινά για 10-15 ημέρες.
 • Πάρτε μια δέσμη πράσινου μαϊντανού και συντρίψτε το σχολαστικά μέχρι μια κακή κατάσταση. Εφαρμόστε την μάσκα καθημερινά στην καθαρισμένη επιφάνεια για 30 λεπτά. Η διάρκεια των διαδικασιών εξαρτάται από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Κόψτε μερικές πατάτες από τη φλούδα και ψιλοκόψτε σε μια κατάσταση καλαμάκια. Προσθέστε μερικές σταγόνες φρέσκο λεμόνι στις πατάτες και ανακατέψτε. Εφαρμόστε το προκύπτον μείγμα για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό, απαλά μασάζ στο δέρμα.
 • Καθημερινά, πριν πάτε για ύπνο, εφαρμόστε φρέσκο χυμό αλόης στο πρόσωπο σας. Η μάσκα πρέπει να ξεπλένεται το πρωί.
 • Αραιώστε τον καλλυντικό λευκό πηλό με νερό σε μια γεμάτη κατάσταση. Εφαρμόστε μάσκα στο πρόσωπο για 15-20 λεπτά, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
 • Προσθέστε μια μικρή σόδα στο βοήθημα πλύσης και μασάζ το πρόσωπό σας επιμελώς για να απολέπιση των κερατινοποιημένων κυττάρων κατά την ηλιοθεραπεία.

Προσπαθήστε να ελαφρύνετε το πρόσωπο, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό μακιγιάζ, το εφαρμόζετε πριν από κάθε έξοδο στο δρόμο. Αποφύγετε επίσης την παρατεταμένη έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως.

Πώς να αφαιρέσετε την ερυθρότητα εάν το πρόσωπο είναι ηλιακά στον ήλιο;

Μεγάλη ανάπαυση στην παραλία ή παραμονή στο δρόμο στην κορυφή της δραστηριότητας της ηλιακής ακτινοβολίας οδηγεί πολύ συχνά στην εμφάνιση υπερμεγέθων περιοχών στο πρόσωπο και το σώμα. Εξετάστε πώς να αφαιρέσετε την ερυθρότητα εάν το πρόσωπο είναι ηλιακά εγκαύματα στον ήλιο.

 • Μια μάσκα από αλεύρι σίτου βοηθά στην αποκατάσταση του φυσιολογικού χρώματος του δέρματος. Αραιώστε την κουταλιά του αλεύρου με νερό στη συνοχή της παχιάς κρέμας. Εφαρμόστε απαλά στο πρόσωπο για 15-20 λεπτά και ξεπλύνετε. Εκτελέστε τη διαδικασία δύο φορές την εβδομάδα.
 • Οι καταπραϋντικές και λευκαντικές ιδιότητες έχουν αμύγδαλο με βάση το αμύγδαλο. Βυθίστε στο νερό τη νύχτα 5-6 καρύδια. Το πρωί, τα συντρίψτε καλά και αραιώστε με γάλα μέχρι να ληφθεί μια ομοιάζουσα με πάστα συνοχή. Εφαρμόστε τη μάσκα τη νύχτα και το πρωί ξεπλύνετε με δροσερό νερό.
 • Νωπή σχάρα αγγούρι σε ένα τρίφτη και προσθέστε ένα αυγό σε αυτό. Ανακατέψτε τα πάντα σε μια ομοιογενή συνέπεια και εφαρμόστε στο πρόσωπο. Αντί μιας μάσκας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες αγγουριού, αλλά στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα θα είναι ανομοιογενές.
 • Οι αποτελεσματικές ιδιότητες λεύκανσης σε σχέση με το μαυρισμένο δέρμα έχουν χυμό εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε σε ίσες αναλογίες χυμό (πορτοκάλι, λεμόνι, ασβέστη ή γκρέιπφρουτ) και μέλι. Εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπό σας για 10-15 λεπτά, ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μετά από μια τέτοια μάσκα, δεν είναι περιττό να έχουμε μια ενυδατική κρέμα.
 • Οι βιταμιλιδοποιητικές, λευκαντικές και καταπραϋντικές ιδιότητες έχουν μια μάσκα φτιαγμένη από χυμό ζυμαριού και ασπράδι αυγού. Ένα ασπράδι αυγού χτυπήστε σε ένα ισχυρό αφρό και προσθέστε σε αυτό μια κουταλιά χυμού αμπέλου. Εφαρμόστε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο για 20-30 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μετά από αυτή τη διαδικασία, το δέρμα γίνεται απαλό, καθαρό και καθαρό.
 • Πάρτε μια κουταλιά της σούπας 5% υπεροξείδιο του υδρογόνου και ανακατεύουμε με την ίδια ποσότητα αμύλου πατάτας. Ανακατέψτε τα πάντα μέχρι να μαλακώσουν. Εφαρμόστε σε καθαρό δέρμα για 10-20 λεπτά, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
 • Για να εξομαλύνετε τον τόνο του δέρματος, μια μάσκα με λεμόνι είναι πολύ κατάλληλη. Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας λεμονιού με ρύζι ή αλεύρι σίτου. Ανακατέψτε καλά και εφαρμόστε για 15-20 λεπτά σε καθαρό πρόσωπο.
 • Εάν η ερυθρότητα από το πρόσωπο πρέπει να αφαιρεθεί γρήγορα, τότε οι συμπιέσεις τσαγιού θα σας βοηθήσουν. Γεμίστε έντονο μαύρο ή πράσινο τσάι, ψύξτε το και χύστε το σε πάγου. Οι κατεψυγμένοι κύβοι σκουπίζουν το πρόσωπό σας.
 • Βάλτε τις νιφάδες βρώμης με βραστό νερό, αφήστε τους να πρηστούν. Ψυγμένο καλαμάρι εφαρμόζεται στο πρόσωπο για 10-15 λεπτά, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη ερυθρότητα του προσώπου, χρησιμοποιήστε τα αντιηλιακά καλλυντικά και μην βγαίνετε στον ήλιο, δηλαδή κατά το μεσημεριανό γεύμα.

Πώς να μην κάνετε ηλιοθεραπεία στον ήλιο;

Αν είστε αντίπαλος του ηλιακού εγκαύματος ή αντενδείκνυται για ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να ξέρετε πώς να μην κάνετε ηλιοθεραπεία καθόλου. Εξετάστε τους βασικούς κανόνες για τη διατήρηση του λευκού δέρματος το καλοκαίρι:

 1. Αντηλιακό. Αποκτήστε ένα αντηλιακό ποιότητας με SPF 50-80. Πριν βγείτε στο δρόμο, θεραπεύστε όλα τα ορατά μέρη του σώματος, ειδικά το πρόσωπο. Επαναφέρετε την προστασία κάθε 2-3 ώρες για μια μακρά διαμονή στον καθαρό αέρα.
 2. Καλοκαιρινά ρούχα Προτιμήστε τα ελαφρά ενδύματα ανοιχτών χρωμάτων από φυσικά υφάσματα. Μην ξεχάσετε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια ομπρέλα που προστατεύει από την ανεπιθύμητη ακτινοβολία.
 3. Η σωστή φροντίδα του σώματος. Μερικές φορές την εβδομάδα, ξεφλούδισμα, απολέπιση νεκρών σωματιδίων δέρματος και ηλιακό έγκαυμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκες από χυμό λεμονιού ή μαϊντανό.
 4. Ration. Προστατεύστε τον εαυτό σας από την ηλιακή δραστηριότητα από μέσα. Για να το κάνετε αυτό, προσθέστε στα προϊόντα διατροφής σας με λυκοπένιο (μια χρωστική που προστατεύει από το ηλιακό φως). Χρησιμοποιήστε τις ντομάτες, τα πεπόνια, τα μούρα.

Η ηλιοθεραπεία στον ήλιο γεμίζει με ενέργεια, βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει το έργο ολόκληρου του οργανισμού. Η ηλιοθεραπεία αυξάνει τις προστατευτικές ιδιότητες του ανοσοποιητικού συστήματος, δίνει καλή διάθεση και ευχάριστες αναμνήσεις για ολόκληρο το έτος.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.