^
A
A
A

Φυσικά καλλυντικά;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Πολλές ετικέτες των σύγχρονων καλλυντικών προϊόντων είναι δυνατόν τώρα να δείτε τις λέξεις «όλα τα φυσικά» (ή «όλα τα φυσικά» στην περίπτωση των ξένων καλλυντικών). Η επισήμανση αυτή έχει προσελκύσει πάντα τη συμπάθεια των καταναλωτών για τα καλλυντικά προϊόντα - στην πραγματικότητα, στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, «φυσικό» σημαίνει «ασφαλής» και «χρήσιμο» (το οποίο είναι περίεργο, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των φυτών στη φύση είναι δηλητηριώδη και πόσα πλάσματα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο). Προφανώς, η ανθρώπινη αναζήτηση για τα φυσικά καλλυντικά είναι ενσωματωμένη και η λαχτάρα του για τη φύση, από την οποία γίνεται ολοένα και πιο απομακρυσμένες, και ο φόβος της πλευράς συνθετικό επιδράσεις του φαρμάκου (όπως και πριν από την πανταχού παρούσα καρκινογόνες ουσίες), και η πίστη στη θεραπευτική δύναμη της φύσης - η τελευταία ελπίδα όλων εκείνων που υποφέρουν.

Εν τω μεταξύ, ο καθένας δεν μπορεί να φανταστεί ποια συστατικά των καλλυντικών είναι φυσικά, τα οποία πρέπει να αποτελούν μέρος των φυσικών καλλυντικών, είναι πάντα "φυσικό" που είναι καλύτερο από το "συνθετικό" και πόσο ρεαλιστική είναι η δημιουργία απολύτως φυσικών καλλυντικών.

Φυσικά και βιολογικά προϊόντα, τα οποία το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ το 2000 χαρακτήρισε τα βιολογικά προϊόντα ως "προϊόντα που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, διεγερτικών ανάπτυξης, ανόργανων λιπασμάτων και άλλων ουσιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία". Αναμένεται ότι ορισμένα οργανικά καλλυντικά θα διαμορφωθούν και θα νομοθετηθούν στο εγγύς μέλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τον όρο "φυσικό" όλα είναι πολύ χειρότερα. Οι εταιρείες καλλυντικών μπορούν να το μεταχειριστούν όπως το θέλουν και δεν χρειάζεται να αποδείξουν τη φυσικότητα των προϊόντων τους. Ως εκ τούτου, κατ 'αρχήν, μια εταιρεία καλλυντικών μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο "φυσικό" ακόμη και αν το φυσικό στα καλλυντικά της είναι μόνο ένα συστατικό. Για παράδειγμα, εάν περιέχει φυσικό κερί μέλισσας ή φυσικά αιθέρια έλαια. Και ακόμη και όσον αφορά ένα συστατικό, η έννοια της λέξης "φυσικό" μπορεί να ποικίλει.

Αυτό μπορεί να σημαίνει:

  • Μια ουσία που προέρχεται από φυσικές πηγές.
  • Μια ουσία που λαμβάνεται από φυσικές πηγές και δεν υπόκειται σε σημαντικές τροποποιήσεις.
  • Μια ουσία που λαμβάνεται από φυσικές, μη μολυσμένες πηγές που δεν περιέχουν τεχνητά πρόσθετα (φυτοφάρμακα, διεγερτικά ανάπτυξης, ανόργανα λιπάσματα) που δεν έχουν υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις, είναι καλά συμβατή με το δέρμα. Συχνά, οι καταναλωτές με φυσικά καλλυντικά αποτελούν ακριβώς την τελευταία ομάδα ουσιών. Ταυτόχρονα, θέλουν όλα τα συστατικά των καλλυντικών να είναι φυσικά.

Ως εκ τούτου, από την άποψη του καταναλωτή, ένα εντελώς φυσικό καλλυντικό μέσο θα πρέπει να περιέχει:

  • Φυτικά έλαια αντί για σιλικόνες, βαζελίνη, εστέρες λιπαρών οξέων κλπ.
  • Φυσικά πολυμερή (π.χ., υαλουρονικό οξύ, χιτοζάνη) αντί sinticheskih πυκνωτικά, φυσικούς γαλακτωματοποιητές (πρωτεΐνες, φωσφολιπίδια, αυθαίρετες άμυλο) αντί των συνθετικών γαλακτωματοποιητών, αιθέρια έλαια αντί αρώματα, φυσικό αντιμικροβιακούς παράγοντες (βενζοϊκό οξύ) αντί των συνθετικών συντηρητικών.
  • Εκχυλίσματα φυτών, φυσικές βιταμίνες και άλλα συστατικά αντί για συνθετικά ανάλογα.

Υπάρχει μια ερώτηση: κατά πόσον είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν όλα τα συστατικά των καλλυντικών φυσικά μόνο για λόγους εμπορίας ή τέτοια καλλυντικά θα είναι πιο χρήσιμα και ασφαλή;

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.