^
A
A
A

Ένωση Κοσμητολογίας και Επιστήμης

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Σε αντίθεση με τα εσωτερικά όργανα που λειτουργούν σε άνετες συνθήκες σε σταθερή υγρασία, τη θερμοκρασία και χημική σύσταση του μέσου, η ουσιαστική απουσία των επιβλαβών παραγόντων, μηχανικές κρούσεις και άλλα προβλήματα του δέρματος είναι στα σύνορα των δύο κόσμων: ένα άνετο, ζεστό και ήσυχο εσωτερικό κόσμο του σώματος και συνεχώς μεταβαλλόμενο, γεμάτη από κινδύνους του εξωτερικού κόσμου. Σε στρατηγική θέση, το δέρμα έπρεπε να είναι όχι μόνο υπερασπιστής όλων των άλλων οργάνων, αλλά και ευαίσθητο αισθητήρα που αντιδρά στις παραμικρή αλλαγές τόσο στην εξωτερική και εσωτερική περιβάλλον.

Σε αναγνώριση των κινδύνων και να απαντήσετε σε αυτό όπως και οι κεντρικές μηχανισμούς που εμπλέκονται (εγκέφαλο, οπτική, ακουστική, οσφρητική αναλυτές), και πολλά τοπικά φυλάκια σε ιστούς και όργανα. Και πού αλλού θα μπορούσε να είναι το πιο σημαντικό φυλάκια, αλλά στα σύνορα με το εχθρικό κόσμο, δηλαδή στο δέρμα, και φυσικά, μετά από αυτό, το δέρμα γίνεται αντιληπτό συναγερμού, είναι απλά υποχρεωμένος να στέλνουν πληροφορίες σε μια κεντρική θέση εντολή, επειδή είναι πολύ πιθανό, ο κίνδυνος απειλεί ολόκληρο τον οργανισμό. Αν το χέρι μας αγγίζει τυχαία ένα αιχμηρό αντικείμενο που otdernem αντανακλαστικά του, επειδή οι υποδοχείς του πόνου που βρίσκεται στο δέρμα μας, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο πριν συνειδητοποιήσει ότι στο μυαλό σας, και θα στείλει μια εντολή προς τους μυς πριν έχουμε χρόνο να το σκεφτώ. Πολλοί φοβούνται τα έντομα, αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν φοβούνται τους, επαναφέρετε αμέσως το σκαθάρι με το χέρι του και αισθάνθηκε γαργαλάω τα πόδια του, γιατί τα αισθητήρια νεύρα που βρίσκονται στο δέρμα, που έχει στείλει ένα σήμα στον εγκέφαλο. Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δέρμα και ο εγκέφαλος, τουλάχιστον μέσω των ευαίσθητων και των κινητικών νεύρων, είναι στενά αλληλένδετα.

Η λογική υποδηλώνει ότι παρόμοιες σχέσεις θα πρέπει να υπάρχουν μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων προστατευτικών σημείων του δέρματος. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται σε απόκριση στη διείσδυση ενός παθογόνου ή κακοήθη εκφυλισμό των κυττάρων του δέρματος και μελανοκύτταρα ακολουθεί, έτσι ώστε το δέρμα δεν είχε καταστραφεί από την υπεριώδη ακτινοβολία, και κερατινοκύτταρα, της οποίας αποτελείται κυρίως το δέρμα με κάποιο τρόπο να ενημερώσει τον εγκέφαλο περίπου ότι επηρεάζονται από έναν επιζήμιο παράγοντα. Και αντίστροφα, αν ένα σήμα κινδύνου είχε έρθει σε μια κεντρική τοποθεσία (οπτική ή ακουστική αναλυτές, ο εγκέφαλος), θα πρέπει να σταλεί και το δέρμα, ώστε να προετοιμαστεί για την άμυνα.

Έτσι το σώμα έχει μια σειρά από διάφορες προσαρμογές, με τη βοήθεια των οποίων παρατηρεί αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον και προσαρμόζεται σε αυτές. Δεδομένου ότι ο οργανισμός είναι μια ενιαία οντότητα, όλες οι δομές που είναι υπεύθυνες για την ανταπόκριση στις εξωτερικές αλλαγές και για την προσαρμογή τους πρέπει να είναι στενά αλληλένδετες. Μελέτες των τελευταίων ετών, αναγκάζοντας τους επιστήμονες είναι όλο και πιο πεπεισμένοι ότι ο τρόπος που είναι - το δέρμα δεν είναι μόνο ένα εμπόδιο μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλά και το «πρόσωπο» του οργανισμού, παράθυρο στον έξω κόσμο και αλληλεπιδρά ενεργά με σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος και η ίδια είναι υπό την επιρροή τους. Και αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων του δέρματος, λαμβάνοντας μόνο υπόψη τη σχέση του με όλα τα άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, με την ψυχή ή, αν θέλετε, με την ψυχή του πελάτη.

Μια τέτοια προσέγγιση, η οποία είναι φυσική και η μόνη δυνατή για τους ανατολικούς ιατρούς, εξακολουθεί να είναι ξένη προς τους δυτικούς γιατρούς. Έτσι συνέβη ότι στη Δύση εφαρμόζεται μια άλλη αρχή θεραπείας ασθενειών, όταν ο οργανισμός χωρίζεται σε όργανα και συστήματα οργάνων, με κάθε σύστημα οργάνων να χειρίζεται ένας στενός ειδικός. Στη Δύση, οι γιατροί προσπαθούν να αποσυνθέσουν τη νόσο σε ξεχωριστά συμπτώματα, με τα οποία στη συνέχεια πολεμούν. Στην Ανατολή, έχει παραδοσιακά υιοθέτησε τη λεγόμενη ολιστική (δηλαδή, ολοκληρωμένη) προσέγγιση για την ασθένεια, όταν ο γιατρός δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτή εκδηλώνεται ασθένεια, το πιο σημαντικό, ότι η ασθένεια είναι, και θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρει το σώμα πίσω σε κανονικό. Επομένως, ο γιατρός αναλύει τις επιβλαβείς επιδράσεις στις οποίες εκτίθεται το σώμα, καθορίζει εάν υπάρχει έλλειμμα (ή περίσσεια) ζωτικών ουσιών, ποια είναι η κατάσταση του ασθενούς και πολλοί άλλοι παράγοντες. Έχοντας εντοπίσει πιθανές αιτίες ανισορροπίας, ο γιατρός τους εξαλείφει και στη συνέχεια εφαρμόζει μεθόδους που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των δικών τους δυνάμεων προστασίας και αποκατάστασης του σώματος. Δηλαδή, εάν ένας δυτικός ιατρός επιδιώκει να θεραπεύσει μια συγκεκριμένη νόσο (ακόμα και αν η θεραπεία οδηγεί σε βλάβη σε άλλα όργανα), ο ανατολικός γιατρός βλέπει το έργο του για την αποκατάσταση της υγείας. Δεν είναι γνωστό αν οι ολιστικές αρχές θα έρθουν σύντομα στην παραδοσιακή ιατρική (οι γιατροί είναι εξαιρετικά συντηρητικοί), αλλά τίποτα δεν τους εμποδίζει να εφαρμοστούν στην πρακτική της κοσμετολογίας.

Η παραδοσιακή προσέγγιση στην κοσμετολογία είναι παρόμοια με την παραδοσιακή προσέγγιση στην ιατρική. Υπάρχει ένα πρόβλημα - αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξαλειφθεί. Για παράδειγμα, εάν το δέρμα είναι ξηρό, πρέπει να λιπαίνεται με γράσο έτσι ώστε να διατηρεί την υγρασία (ακόμα και αν δεν είναι το λίπος που χρειάζεται το δέρμα). Εάν το δέρμα έχει ρυτίδες, πρέπει να το εξομαλύνουμε (με οποιοδήποτε κόστος). Εάν υπάρχουν κηλίδες χρωστικής, πρέπει να χρησιμοποιηθούν λευκαντικά (ακόμη και αν είναι τοξικά). "και υπάρχει φλεγμονή, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης συγγένεια (ακόμα και αν έχουν παρενέργειες).

Προσεγγίζοντας οποιοδήποτε αισθητικό ελάττωμα με ολιστικές θέσεις, λέμε εκατό - υπάρχει ένα πρόβλημα, τότε κάτι στο δέρμα πηγαίνει στραβά, για κάποιο λόγο οι μηχανισμοί προστασίας και προσαρμογής έχουν αποτύχει. Το καθήκον μας είναι να αναλύσουμε τους παράγοντες που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο δέρμα και, αν είναι δυνατόν, να τις εξαλείψουν. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι η αναζήτηση αυτών των παραγόντων μπορεί να μας οδηγήσει σε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα ή στα μυστικά βάθη της ψυχής. Σε αντίθεση με τις μεθόδους που αποσκοπούν στην εξάλειψη μεμονωμένων συμπτωμάτων, οι μέθοδοι ολιστικής ιατρικής δεν παρέχουν μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα. Αλλά δεν μπορούν μόνο να εξαλείψουν το καλλυντικό ελάττωμα, αλλά και να αποκαταστήσουν την αρμονία μεταξύ του δέρματος και του σώματος.

Η σύγχρονη επιστήμη μας παρέχει αρκετά στοιχεία για να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα αμυντικά συστήματα του δέρματος και πώς σχετίζονται με άλλα συστήματα του σώματος. Είναι σημαντικό ότι το δέρμα, καθώς και άλλα όργανα και ιστούς, είναι σε θέση να αντιδράσει σε κίνδυνο, όχι μόνο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από αυτό και να προσαρμοστούν σε αυτό, αλλά και να θεραπεύσει τον εαυτό του, την εξάλειψη των ζημιών που προκλήθηκαν από επιβλαβείς παράγοντες. Καθ 'όλη τη ζωή υπάρχουν δύο διαδικασίες ταυτόχρονα - η συσσώρευση ζημιών που προκαλούνται από ένα επιθετικό εξωτερικό περιβάλλον και η εξάλειψή τους (επισκευή και αναγέννηση). Έντονα ευκαιρίες εσωτερική θεραπευτική δύναμη του σώματος δείχνει το φαινόμενο placebo, όταν εμφανίζεται η ανάκαμψη οφείλεται στη σταθερή πεποίθηση του ασθενούς στη θεραπευτική δύναμη ενός νέου φαρμάκου. Και μετά την παραλαβή των πληροφοριών σχετικά με το πώς το μοναδικό μηχανισμό για την ανάκτηση και την αυτο-ίασης του δέρματος, και πως η προσαρμογή στις βλαβερές συνέπειες, και αυτό είναι η αιτία της αποτυχίας σε αυτό το τέλειο μηχανισμό, φαίνεται πιο λογικό μέσο για την ήπια επίδραση στο δέρμα στα χέρια των αισθητικών.

Έχει γίνει πλέον προφανές ότι η διεξαγωγή εντατικών καλλυντικών διαδικασιών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γενική κατάσταση του δέρματος και του σώματος μπορεί να οδηγήσει στις πιο αξιοθρήνητες συνέπειες. Αντίθετα, η κατάλληλη εφαρμογή των γενικών διαδικασιών (μαζί με τις μεθόδους τοπικής επίδρασης στο δέρμα) επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό της επίδρασης των τοπικών επιδράσεων. Τρέχουσες γνώσεις αφήνεται να «ανοίξει εκ νέου» όπως δοκιμασμένη στο χρόνο μεθόδους για την αποκατάσταση της μασάζ σώματος αρμονία (χειροκίνητη και κενό), acupressure, λασποθεραπεία, υδροθεραπεία, αρωματοθεραπεία, βοτανική ιατρική και ούτω καθεξής, τελειοποιώντας την τεχνική τους και να βελτιώσουν την ικανότητά τους και να αναπτύξουν εντελώς νέες μεθόδους πολύπλοκων επιπτώσεων, με τελικό στόχο την αποκατάσταση της υγείας. Έτσι, στην προσπάθειά του να σώσει και να αποκαταστήσει την ομορφιά του σώματος, καλλυντικών όλο και πιο κοντά στο ιδανικό της ολιστικής ιατρικής - την αποκατάσταση της υγείας και της αρμονίας ενεργοποιώντας την εσωτερική θεραπευτική δύναμη, τις δυνάμεις της Φύσης.

Η κοσμετολογία και η επιστημονική ένωση θα ήταν τέλεια αν τα καλλυντικά δεν είχαν κανέναν εταίρο που να την συνοδεύει από αμνημονεύτων χρόνων. Λόγω του γεγονότος ότι τα καλλυντικά είναι ένα εμπόρευμα, σχεδόν όλες οι πληροφορίες σχετικά με αυτό, που διατίθενται στον καταναλωτή, είναι άφθονα με τη διαφήμιση. Ναι, η παραγωγή καλλυντικών χρησιμοποιεί τώρα έντονα τις γνώσεις σχετικά με το δέρμα, οι οποίες αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα σοβαρής επιστημονικής έρευνας. Ναι, πολλά καλλυντικά συστατικά είναι πραγματικά ικανά να αλλάξουν το δέρμα προς το καλύτερο, επιβραδύνοντας τη γήρανσή του, προστατεύοντας από ζημιές. Ναι, υπάρχουν καλλυντικά, τα οποία πραγματικά ενεργούν όπως δηλώνεται στο σχόλιό της. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά καλλυντικά μέσα, τα οποία αγοράζουν ο αγοραστής αποκτά πρώτες ψευδαισθήσεις και ελπίδες, τότε, στην καλύτερη περίπτωση, απογοητεύσεις και, στη χειρότερη περίπτωση, νέα προβλήματα.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.