^
A
A
A

Πώς να σφίξετε το στομάχι μετά από καισαρική τομή;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Η κοιλιακή χώρα μετά από καισαρική τομή μπορεί να ενοχλήσει μια γυναίκα για μεγάλο χρονικό διάστημα - είτε πρόκειται για κοιλιακό άλγος είτε για αισθητικά προβλήματα. Αλλά υπάρχουν φαινόμενα που είναι πολύ τυπικά για την κατάσταση των κοιλιακών μυών μετά από καισαρική τομή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε αξίζει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για βοήθεια και όταν μπορείτε να προσαρμόσετε ξεχωριστά την εμφάνιση και να σφίξετε τους κοιλιακούς μυς.

Χαρακτηριστικά των παραβιάσεων μετά από μια καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που συνίσταται στη χειρουργική τομή της κοιλιάς και της μήτρας για τη γέννηση ενός παιδιού. Η διαδικασία αυτή συνήθως δεν προγραμματιστεί εκ των προτέρων, εάν δεν υπάρχουν αποδείξεις, και οι γιατροί συνήθως καταφεύγουν σε αυτό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν η γέννηση του εμβρύου φυσικά αδύνατο. Οι γιατροί συστήνουν καισαρική τομή για διάφορους λόγους, για παράδειγμα, το παιδί σας βρίσκεται σε λάθος θέση ή το έμβρυο είναι εξαιρετικό για την ασφαλή φυσιολογική διανομή. Άλλοι πιθανοί λόγοι για τη χρήση καισαρικής τομής είναι προβλήματα με τον ομφάλιο λώρο, τον πλακούντα και τον τράχηλο. Επιπλέον, εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε ορισμένα προβλήματα υγείας, τότε ίσως η καλύτερη επιλογή να είναι μια καισαρική τομή.

Κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής γίνονται δύο τομές - μία εξωτερική επάνω στο δέρμα και οι κοιλιακοί μύες και η άλλη στη μήτρα. Μετά τη γέννηση, τόσο στη μήτρα όσο και στο στομάχι, εφαρμόζονται ράμματα. Οι εσωτερικές βελονιές στη μήτρα θα διαλυθούν για αρκετές ημέρες. Αλλά σε ορισμένες γυναίκες, η επούλωση στη μήτρα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από την επούλωση των εξωτερικών αρθρώσεων στο δέρμα, γι 'αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο κοιλιακός πόνος μετά από καισαρική τομή μπορεί να αναπτυχθεί για δύο κύριους λόγους: πόνο των νεύρων και πόνος στους μυς. Οι κοιλιακοί μύες μετά από καισαρική τομή μπορούν να αποκατασταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι μυϊκές ίνες δεν μπορούν να αλληλοσυνδέονται με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πόνο. Ο πόνος των μυών είναι στην πραγματικότητα η πιο συνηθισμένη αιτία χρόνιου πόνου μετά την καισαρική τομή γενικά. Αυτός ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί αυθόρμητα, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από τραύμα (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή τοκετού). Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, καθώς και η έλλειψη ύπνου και το άγχος της φροντίδας για το νεογέννητο - αυτό μπορεί να διατηρήσει την αίσθηση χρόνιου χρόνιου πόνου. 

Οι πόνοι στην κάτω κοιλιακή χώρα μετά από καισαρική τομή εμφανίζονται όταν οι μύες τεταμένες και συστέλλονται πολύ σφιχτά, σχηματίζοντας περιοχές τοπικού σπασμού. Οι σπασμοί προκαλούν μείωση της ροής αίματος σε αυτήν την περιοχή και συμπιέζουν τα νεύρα, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τον πόνο.

Μετά από καισαρική τομή, αυτό το είδος συνδρόμου μυοσκελετικού πόνου μπορεί να επηρεάσει το τοίχωμα της κοιλιάς ή μπορεί να επηρεάσει τους μυς του πυελικού εδάφους. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι μετά από καισαρική τομή, ακόμη και μετά από ένα μήνα, ειδικά με σωματική δραστηριότητα.

Η μεγάλη κοιλία μετά από καισαρική τομή είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο συνδέεται με παραβίαση της ακεραιότητας και του συντονισμού της κίνησης των μυϊκών ινών. Αυτό αποδεικνύει την ανάγκη για χρήση ασκήσεων για τη βελτίωση του μυϊκού τόνου και του τόνου.

Οι σπασμοί στην κοιλιακή χώρα μετά από καισαρική τομή μπορεί επίσης να προκληθούν από παραβίαση της αγωγής των νεύρων. Όταν ο πόνος συνεχίζεται για αρκετούς μήνες, το σήμα στο νευρικό σύστημα αρχίζει να αλλάζει και αυτό μπορεί να αυξήσει τον πόνο. Όταν το στομάχι είναι μούδιασμα μετά από καισαρική τομή, αυτό προκαλείται συχνότερα από διαταραχές αγωγής κατά μήκος των νευρικών οδών. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα κατά την επισκληρίδιο αναισθησία, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις νευρικές ίνες με παρατεταμένη ανάρρωση.

Στη διαδικασία της αναγέννησης του δέρματος υπάρχουν διάφορα στάδια.

Την πρώτη εβδομάδα υπάρχουν φλεγμονώδεις αλλαγές. Σε αυτή την ενεργή φάση, τα κύτταρα συνδετικού ιστού και οι μακροφάγοι βυθίζονται στην περιοχή της βλάβης για να αρχίσουν την επισκευή των ιστών. Αυτός είναι ο τόπος όπου στο μέλλον θα αισθανθείτε πόνο έλξης ή μυρμήγκιασμα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών μετά την επέμβαση, τα κύτταρα του συνδετικού ιστού και της επιδερμίδας πολλαπλασιάζονται ενεργά. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα νέο κολλαγόνο και τριχοειδή αγγεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να αισθανθείτε ότι η αποκατάσταση στην περιοχή της ουλή προκαλεί σφίξιμο του δέρματος και φαγούρα.

Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους υπάρχει ένα στάδιο αναδόμησης του δέρματος και ο σχηματισμός της τελικής ουλή. Το κολλαγόνο μεταμορφώνεται και αρχίζει να ωριμάζει. Γενικές αισθήσεις αυτή τη στιγμή στη φάση της αποκατάστασης του δέρματος είναι φαγούρα ή τυχαία πληγή γύρω από την ουλή μετά από ενεργές κινήσεις. Λέει ότι η ουλή - το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της πράξης, και το πυκνότερο ο περιβάλλων ιστός μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση των λιποκυττάρων γύρω από την ουλή, όπως η ίδια η περιοχή είναι γεμάτη από κολλαγόνο ουλή, και μια θέση για τα κύτταρα του λίπους δεν υπάρχουν. Δεδομένου ότι υπάρχουν αλλαγές βάρους μετά την εγκυμοσύνη και χαλαρό δέρμα, όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το γεγονός ότι η πτυχή σχηματίζεται στο στομάχι μετά από καισαρική τομή. Αυτό φορές σχηματίζεται ένα συσσώρευση των λιποκυττάρων, τα οποία βρίσκονται στο συμβατό δέρματος και του υποδόριου ιστού που περιβάλλει την ουλή. Κοιλιά της ραφής μετά από καισαρική τομή μπορεί επίσης να αυξηθεί, εάν το βάρος της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη δεν πάνε μακριά γρήγορα ή αν υπάρχει μια συγκεκριμένη ενέργεια που profilaktiruet τέτοιες δυσάρεστες συνέπειες.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Τι πρέπει να περιμένω μετά την καισαρική τομή;

Η διόγκωση της κοιλίας μετά από καισαρική τομή είναι μια κοινή ασθένεια. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες έχουν οίδημα γύρω από το πρόσωπο, την κοιλιά και τους αστραγάλους, καθώς και στα άκρα, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και των ποδιών. Μια τέτοια διόγκωση συνεχίζεται για μια εβδομάδα ή δύο μετά την παράδοση. Ομοίως, μπορεί επίσης να διογκωθεί ένα τμήμα της κοπής. Όλοι αυτοί οι όγκοι μπορεί να προκαλέσουν τσούξιμο και πόνο, που μπορεί να γίνει πηγή ενόχλησης και δυσφορίας.

Ένα τέτοιο οίδημα προκύπτει από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται ο όγκος του κυκλοφορούντος υγρού αυξάνοντας τον όγκο του αίματος κατά 50% για να θρέψει και να προστατεύσει το μωρό. Επιπλέον, η χαμηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών και η αραίωση του αίματος οδηγεί σε χαμηλή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και συσσώρευση υγρών. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, δεν αφήνεται όλο το αίμα στο σώμα. Η πιο συνηθισμένη αιτία του ορωγμού μετά τον τοκετό είναι οι ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα παράγει μια μεγάλη ποσότητα προγεστερόνης. Η περίσσεια προγεστερόνης προκαλεί κατακράτηση νερού και νατρίου στο σώμα, οδηγώντας σε πρήξιμο μετά τον τοκετό. Όταν η μήτρα αναπτύσσεται με το αυξανόμενο μωρό, ασκεί πίεση στις φλέβες των κάτω άκρων και έτσι περιορίζει τη ροή του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος. Επειδή σε όλη την εγκυμοσύνη υπάρχει συσσώρευση υγρού, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για το υγρό να βγει μετά την εγκυμοσύνη. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων - επιπλέον όγκος αίματος, ορμονικές αλλαγές και κατακράτηση υγρών - θα προκαλέσει διόγκωση της κοιλιάς και των άκρων μετά την εγκυμοσύνη.

Τα προβλήματα με το στομάχι και τα έντερα μετά από καισαρική τομή είναι πολύ συχνές αιτίες επιπλοκών και δυσάρεστων αισθήσεων. Τα περισσότερα αναισθητικά επιβραδύνουν σημαντικά το έργο του γαστρεντερικού συστήματος της μητέρας. Αυτά οδηγούν σε μείωση του τόνου των μυών του εντέρου και της στασιμότητας των τροφίμων. Και δεδομένου ότι τα αναισθητικά θα πάρουν κάποιο χρόνο για να φύγουν μακριά, η μαμά μπορεί να υποφέρει από τη συσσώρευση αερίων στα έντερα και, επομένως, φούσκωμα μετά τη διαδικασία. Η φούσκωμα μετά από καισαρική τομή μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση αερίων. Αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση, καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο και αίσθημα έντασης στην κοιλιά.

Η καισαρική τομή θεωρείται σχετικά ασφαλής, αλλά αυτή η μέθοδος χορήγησης δημιουργεί υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών απ 'ό, τι με φυσιολογικές γεννήσεις. Μετά από καισαρική τομή οι πιο συχνές επιπλοκές για τη μητέρα περιλαμβάνουν: μολυσματικές ασθένειες, σοβαρή απώλεια αίματος, ναυτία, έμετο και σοβαρή κεφαλαλγία μετά τον τοκετό (που σχετίζονται με την αναισθησία και κοιλιακό διαδικασίες). Μια σκληρή κοιλιά μετά από καισαρική τομή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές, καθώς μιλά για την ανάπτυξη σοβαρών μολυσματικών διεργασιών. Εάν οι μικροοργανισμοί έχουν εισέλθει στην περιοχή του μετεγχειρητικού ράμματος, μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα μέσω της κοιλιακής κοιλότητας. Επίσης, τα βακτηρίδια μπορούν να εισέλθουν στην εσωτερική διαδρομή μέσω της τεμαχισμένης μήτρας. Με τον καιρό, ενεργό πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση που περιλαμβάνει την περιτόναιο, το οποίο είναι ένα σημάδι της περιτονίτιδας. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί δράση. Όταν η περιτονίτιδα, η κοιλιακή χώρα είναι τόσο δύσκολη που μοιάζει με μια σανίδα και δεν μπορεί να αγγιχτεί. Εάν το στομάχι είναι μόνο στερεό χωρίς άλλα συμπτώματα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί με μετεγχειρητική δυσκοιλιότητα. 

Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της καισαρικής τομής μπορεί να αναπτυχθούν σε λίγες εβδομάδες. Τέτοιες επιπλοκές περιλαμβάνουν φλεγμονή του δέρματος στην περιοχή της ραφής. Η ερυθρότητα στην κοιλιακή χώρα μετά από καισαρική τομή στον τομέα της χειρουργικής μπορεί να αναπτυχθεί λόγω τοπικής φλεγμονής του δέρματος. Αυτό ισχύει και για τις επικίνδυνες συνθήκες, στις οποίες πρέπει αμέσως να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Πώς να ανακτήσετε μετά από καισαρική τομή;

Η ανάκτηση μετά από καισαρική τομή συνήθως διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Η μήτρα θεραπεύει σε περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες. Η πλήρης αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι από τρεις έως επτά εβδομάδες. Οι γυναίκες που έχουν μια καισαρική τομή χωρίς επιπλοκές περνούν περίπου 3 ημέρες στο νοσοκομείο.

Μπορώ να ξαπλώσω και να κοιμηθώ στο στομάχι μου μετά από καισαρική τομή; Κάθε φορά που θέλετε να ξαπλώσετε ή να γυρίσετε από την πλάτη στο στομάχι σας, πρέπει πρώτα να βρεθείτε στο πλάι σας, να ξαπλώσετε λίγο για να εξισορροπήσετε την πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα. Μόνο μετά από αυτό, μπορείτε να βρεθείτε ήδη στο στομάχι σας για λίγα λεπτά. Αμέσως μετά την επέμβαση, μπορείτε να βρεθείτε στο στομάχι σας για αρκετά λεπτά για να αποφύγετε την εμφάνιση κήρων. Ένα μήνα μετά την καισαρική τομή στην κοιλιά, μπορείτε ήδη να κοιμηθείτε.

Πολλές νέες γυναίκες, ειδικά αν γίνονται μαμάδες για πρώτη φορά, ενδιαφέρονται για το πώς να αφαιρέσουν και να σφίξουν το στομάχι μετά από καισαρική τομή και πότε θα περάσει το στομάχι μετά από καισαρική τομή; Όλα αυτά εξαρτώνται από τα γενετικά χαρακτηριστικά του δέρματος και του υποδόριου ιστού, καθώς και από την ίδια την γυναίκα και την επιθυμία της να αναρρώσει το συντομότερο δυνατό.

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την εξάλειψη όλων των συνεπειών της καισαρικής τομής είναι η γυμναστική και το μασάζ.

Αφού το σώμα σας ανακάμψει πλήρως από τη λειτουργία, μπορείτε να ασχοληθείτε σοβαρά με τη φυσική κατάσταση. Θυμηθείτε ότι είναι πιο σημαντικό για σας να παραμείνετε υγιείς παρά να χάσετε βάρος σε βάρος της υγείας. Το σώμα σας χρειάζεται αρκετή ανάπαυση μετά από χειρουργική επέμβαση για να ανακάμψει και να σας δώσει την ευκαιρία να φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας. Χαλαρώστε τους πρώτους μήνες και απολαύστε την ευτυχία της μητρότητας. Μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση σε 4-6 εβδομάδες, εάν δεν υπήρχαν επιπλοκές και το επιτρέπει ο γιατρός.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές που βοηθούν στην αποκατάσταση του σώματος μετά την εγκυμοσύνη και όχι στην αύξηση του σωματικού βάρους.

 1. Αυξήστε την κατανάλωση νερού. Το νερό είναι το ελιξίριο για το σώμα σας. Όχι μόνο ενυδατώνει το δέρμα, αλλά και το κάνει πιο ελαστικό. Αυτό βοηθά στην καύση θερμίδων πιο αποτελεσματικά και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και πυκνό.
 2. Ο θηλασμός είναι σημαντικός. Εκτός από την πηγή της διατροφής για το παιδί σας, ο θηλασμός είναι επίσης πολύ σημαντικός για εσάς. Όταν το μωρό τρώει μητρικό γάλα, παίρνει ενέργεια όχι μόνο από αυτόν, αλλά και από τη μητέρα του, να συνθέσει νέο γάλα. Έτσι, καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας στη μητέρα, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό της και εμποδίζει την εφαρμογή υπερβολικού βάρους.
 3. Καταναλώστε πρωτεΐνες: η πρωτεΐνη είναι καλή για την ανάπτυξη των μυών. Περιέχει επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση του δέρματός σας. Η πρόσληψη πρωτεϊνών επηρεάζει το βάρος σας και την έκταση της σωματικής σας δραστηριότητας. Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να καταναλώνετε 50 γραμμάρια πρωτεΐνης.
 4. Ένας άλλος καλός τρόπος για να σφίξετε το δέρμα σας είναι να χρησιμοποιήσετε απολεπιστικό τρίξιμο στο στομάχι σας όταν κάνετε ένα ντους. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος αυξάνοντας τη ροή αίματος σε αυτή την περιοχή. Δημιουργεί επίσης ένα νέο, υγιές και πιο εύκαμπτο δέρμα.
 5. Η χρήση κρέμας και λοσιόν που περιέχουν κολλαγόνο, καθώς και βιταμίνες Ε, C, Α και Κ, βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και μειώνει την εμφάνιση της ουλή. Εφαρμόστε τέτοιες λοσιόν για να χαλαρώσετε το δέρμα, καθώς αυτό θα βοηθήσει στη σύσφιξη του δέρματος μετά την εγκυμοσύνη.

Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να ανακάμψει αρκετά από την κύρια λειτουργία για να αρχίσετε να παίζετε αθλήματα. Ένας γρήγορος περίπατος, ίσως με ένα παιδί σε ένα καροτσάκι, καθώς και κολύμβηση ή ποδηλασία, αποτελούν παραδείγματα απαλών, χαμηλού προφίλ μορφών σωματικής άσκησης. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτό, προκειμένου να προσαρμόσετε τις πιέσεις και ότι η σωματική σας δραστηριότητα δεν είναι πολύ σκληρή, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γάλακτος. Το τρέξιμο μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για σωματική δραστηριότητα μετά το περπάτημα.

Η αύξηση του παιδιού σας είναι μερικές φορές μια εκπαίδευση από μόνη της, αλλά δεν αρκεί για να εξομαλύνει την κοιλιά σας. Κάνετε μόνο 30 λεπτά, μερικές φορές την εβδομάδα, για να εκπαιδεύσετε όλους τους βασικούς μυς, να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και να τονώσετε το κάψιμο λίπους.

Ξεκινήστε με ένα σύνολο 8-12 επαναλήψεων των κινήσεων, όπως καταλήψεις και καταδύσεις. Μπορείτε να κάνετε απλά sit-ups, αν και εργάζονται στο πάνω μέρος σας, όχι στους κάτω κοιλιακούς μυς. Πολλές αναβολές μπορούν επίσης να ασκήσουν πίεση στη μήτρα και τα εσωτερικά όργανα. Δεν πρέπει να κάνετε περισσότερες από 10 καταλήψεις κάθε φορά και μην κάνετε περισσότερες από τρεις ομάδες 10 καταλήψεων την ημέρα. Πάντα να αναπνέετε κατά τη διάρκεια της άσκησης και ταυτόχρονα να σφίγγετε τους πυελικούς μύες και τους κάτω κοιλιακούς μυς.

Προσπαθήστε να ξεκινήσετε με δύο προπονήσεις την εβδομάδα που διαρκούν 15 λεπτά, και αν θέλετε, αυξήστε σταδιακά. Αυξήστε τη διάρκεια της άσκησης κατά πέντε λεπτά κάθε δύο εβδομάδες. Σταματήστε αμέσως την άσκηση εάν αισθανθείτε πόνο ή έχετε κουραστεί.

Οι ασκήσεις για την κοιλιά μετά από καισαρική τομή μπορούν να ξεκινήσουν μετά από μια ελαφριά προπόνηση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ασκήσεων και εδώ είναι μερικά από αυτά:

 1. Ξαπλώστε στο πίσω μέρος ενός μαλακού χαλιού, τα πόδια μακριά και τα γόνατά σας κάμπτονται υπό γωνία 45 μοιρών.

Πιέστε τους κάτω μυς των μηρών όταν σηκώνετε τους γοφούς από το πάτωμα.

Σηκώστε τους γοφούς σας σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με το άνω μέρος του σώματος. Κρατήστε τη θέση αυτή για λίγα δευτερόλεπτα.

Στρίψτε αργά τους γοφούς σας στο πάτωμα.

 1. Σταθείτε στο πάτωμα και βάλτε τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων σας, βάλτε τα χέρια σας στους γοφούς σας.

Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας. Ξεκινήστε σιγά-σιγά για να λυγίσετε προς τα εμπρός, χωρίς να κάμπτετε στην πλάτη.

Συνεχίστε να λυγίζετε προς τα εμπρός έως ότου το άνω μέρος του σώματος γίνει παράλληλο με το δάπεδο, κρατείστε το πλάτη σας επίπεδο.

Στρίψτε αργά στη θέση όρθιας στάσης.

Επαναλάβετε τρεις ομάδες τεσσάρων έως οκτώ επαναλήψεων (ή όσες θέλετε).

 1. Σταθείτε στη θέση ώθησης (γόνατα και παλάμες στο έδαφος).

Βγείτε στους αγκώνες σας και σηκώστε ταυτόχρονα τα γόνατά σας από το έδαφος.

Ισιώστε το σώμα σας. Τα πόδια, οι γοφοί και οι ώμοι σας πρέπει να κάνουν μια ευθεία γραμμή.

Κρατήστε αυτή τη θέση για 30-60 δευτερόλεπτα, κρατώντας τους μυς σφιχτά.

 1. Σταθείτε στο πάτωμα και βάλτε τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων σας, με τα χέρια σας εκτεταμένα στο πλάι.

Κάνετε τους μικρότερους κύκλους με τα χέρια σας στον αέρα, ενώ το χέρι σας σκίζεται από τους γοφούς σας.

Αυξήστε το πλάτος του κύκλου αργά για πέντε λεπτά. Χρησιμοποιήστε τους μύες των ποδιών σας για να σταθεροποιήσετε τον εαυτό σας όταν οι μεγαλύτεροι κύκλοι αρχίζουν να επηρεάζουν την ισορροπία σας.

Όταν φτάσετε στον πληρέστερο κύκλο, αρχίστε να μειώσετε το μέγεθος του κύκλου και περιστρέψτε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 1. Ξαπλώστε στο πάτωμα, στην πλάτη σας και τεντώστε τα χέρια και τα πόδια σας κατά μήκος του κορμού.

Σηκώστε τα πόδια σας και το κεφάλι λίγα εκατοστά από το πάτωμα, όταν το σώμα βρίσκεται στο πάτωμα, όπως οι κινήσεις ενός εκκρεμούς.

Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές.

Η ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της κάτω ράχης σας και ενισχύει τους βαθιούς κοιλιακούς μυς. Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν επίσης ότι το δέρμα γύρω και κάτω από την ουλή είναι πυκνότερο από το δέρμα πάνω από αυτό. Σιγά-σιγά να χάσετε βάρος και να ασκήσετε το έργο των μυών του πυελικού εδάφους και τις χαμηλότερες ασκήσεις μυών, μπορείτε να μειώσετε αυτό το φαινόμενο.

 • Κατ 'αρχάς, βρεθείτε στην πλάτη σας και λυγίστε τα γόνατά σας.
 • Πιέστε τους μύες του πυελικού εδάφους στην εκπνοή.
 • Ταυτόχρονα, τραβήξτε και τραβήξτε τον ομφαλό.
 • Προσπαθήστε να κρατήσετε τη συμπίεση για 10 δευτερόλεπτα χωρίς να κρατάτε την αναπνοή σας.

Είναι δυνατόν να τραβήξετε στο στομάχι μετά από καισαρική τομή; Είναι ξεκάθαρο ότι οι ασκήσεις κενού για την κοιλιά μετά από καισαρική τομή συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση του τόνου των εσωτερικών κοιλιακών μυών και στη βελτίωση της κατάστασης της μήτρας. Ωστόσο, αυτές οι ασκήσεις μπορούν να ξεκινήσουν ένα μήνα μετά την επέμβαση, προκειμένου να αποφευχθεί η απόκλιση των ράμματα και η δημιουργία κήρων. Για αυτό, που βρίσκεται στο πάτωμα, πρέπει απλά να τραβήξετε και να διογκώσετε το στομάχι σας, ενώ αναπνέετε ομοιόμορφα.

Η συμπίεση, το μασάζ στο κρανίο και η θεραπεία με σιλικόνη είναι τρεις φυσικοί, μη χειρουργικοί τρόποι ελαχιστοποίησης του εξωτερικού μη σκωτικού τύπου ουλής. Η θεραπεία με σιλικόνη επίσης βοηθά στη μείωση του κνησμού, της καύσου και της ερυθρότητας. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική κρέμα, μόνο εάν δεν υπάρχει αλλεργία. Η μετεγχειρητική συμπίεση θα πρέπει να εντοπίζεται στο μέγιστο στην περιοχή της τομής και γύρω της. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά εσώρουχα συμπίεσης.  

Το μασάζ της κοιλιάς μετά από καισαρική τομή, όπως όλα τα μασάζ, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εξουδετερώνει τον πόνο, χαλαρώνει τους έντονους μυς και αναζωογονεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν μασέρ που έχει εμπειρία στο μασάζ μετά την εγκυμοσύνη.

Περίπου σε 5-6 εβδομάδες στο πεδίο μιας λειτουργικής αποκοπής σχηματίζεται ιστός ουλής. Μέχρι αυτή τη φορά θα αισθανθείτε άνετα ξανά σε αυτήν την περιοχή, δεν θα υπάρξει καψίματα ή τσούξιμο. Σε αυτό το στάδιο θα είναι ασφαλές να διεξάγετε ένα ειδικό μασάζ ιστού ουλής. Αυτό απαιτεί προσεκτικό μασάζ στην περιοχή του δέρματος γύρω από την ουλή σας. Ένα τέτοιο μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ουλή και να θεραπεύσει τα βαθύτερα στρώματα της πληγής. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού συμφύσεων στα όργανα. Το μασάζ μετά από καισαρική τομή είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη των επιπλοκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο στην πλάτη και ακόμα και πυελικό πόνο εάν δεν έχετε λάβει το κατάλληλο μασάζ μετά τον τοκετό. Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την ούρηση.

Αν και το μετά το θάνατο μασάζ είναι χρήσιμο, θα πρέπει να το αποφύγετε εάν έχετε εξάνθημα, έκζεμα ή άλλη δερματική λοίμωξη. Το μασάζ στην μολυσμένη περιοχή μόνο επιδεινώνει την κατάσταση. Αποφύγετε επίσης το μασάζ εάν αντιμετωπίζετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού και εάν έχετε κήλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε μασάζ στους κοιλιακούς μυς σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε τα μαξιλάρια των δακτύλων σας. Όταν κάνετε αυτόματη μασάζ, μην χρησιμοποιείτε λάδι ή λοσιόν, επειδή δεν πρέπει να γλιστρήσετε στο δέρμα, πρέπει να στερεώσετε το δέρμα και να το μετακινήσετε απαλά. Μετακινήστε το δέρμα με τα δάχτυλά σας και όταν σταματήσει να κινείται και αισθάνεστε έλξη ή ελαφρά αίσθηση καψίματος, διατηρήστε αυτό το τέντωμα για 30-90 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να στερεώσετε τη μία πλευρά της κοπής με τα δάχτυλα του ενός χεριού και να την τραβήξετε προς την αντίθετη κατεύθυνση με το άλλο χέρι. Κάνετε μικρούς κύκλους και εγκεφαλικά επεισόδια πάνω / κάτω (αρπάζοντας περίπου 1 εκ. Δέρματος) κατά μήκος της τομής και στη συνέχεια επαναλαμβάνετε για 2-3 λεπτά, 2-3 φορές την ημέρα.

Βοηθά επίσης πολύ στην αποκατάσταση ολόκληρου του σώματος μετά από καισαρική τομή - είναι καλή διατροφή και συναισθηματική κατάσταση.

Η κοιλιά μετά από καισαρική τομή μπορεί να προκαλέσει πολλές ενοχλήσεις σε μια γυναίκα, αλλά όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν πολύ αποτελεσματικά. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν επιπλοκές μετά την επέμβαση, τότε είναι ήδη δυνατή η αντιμετώπιση όχι μόνο του παιδιού, αλλά και της αποκατάστασης του σώματος. Πολύ σημαντικό για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που χρησιμοποιεί όχι μόνο φάρμακα, αλλά και σωματικές ασκήσεις, σωστή διατροφή, τακτικούς περιπάτους και ανάπαυση.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.