^
A
A
A

Βιασμός και ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις)

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Από όλα τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης είναι ο βιασμός έχει χρησιμοποιηθεί από τις φεμινίστριες ως παράδειγμα της κυριαρχίας και υπαγορεύσεις των ανδρών πάνω στις γυναίκες. Εδώ ήρθε στην ακραία άποψη, σύμφωνα με την οποία ο βιασμός - δεν είναι έγκλημα σεξ, αλλά ο τρόπος που η υποταγή των γυναικών στην κοινωνία, με επικεφαλής τον ανδρών. Ένα παράδειγμα τέτοιας σκέψης είναι η δήλωση "οποιοσδήποτε μπορεί να βιάσει". Σε κάποιο βαθμό, η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται από τη χρήση βιασμού σε πόλεμο. Προς στήριξη του ισχυρισμού αυτού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συνήθως έχουν λιγότερα σεξουαλικά αρπακτικά ζώα προηγούμενες καταδίκες για σεξουαλικά αδικήματα, αλλά υψηλά ποσοστά βίαιων εγκλημάτων. Οι μελέτες σχετικά με τη στάση απέναντι στους βιασμούς μεταξύ των ανδρών υποδηλώνουν μια ευρεία εξάπλωση μύθων για βιασμό. Οι ταξινομήσεις των σεξουαλικών κακοποιών δεν μπόρεσαν να δώσουν ικανοποιητική περιγραφή τουλάχιστον για την πλειονότητα των σεξουαλικών παραβατών. Το πιο πιθανό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άτομα που κάνουν κατάχρηση διαφέρουν σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό, π.χ., παιδεραστές ή δράστες αιμομιξία. Με απλουστευμένη θέσεις σεξουαλικά αρπακτικά ζώα μπορούν να διαιρεθούν σε εκείνους για τους οποίους η πράξη του βιασμού είναι μέρος της σεξουαλικές φαντασιώσεις, και τελικά θα συνειδητοποιήσει, και εκείνους για τους οποίους η πράξη του βιασμού είναι μια πράξη βίας κατά των γυναικών και η σεξουαλική επαφή είναι σε μια μορφή ταπείνωσης μιας γυναίκας και της υποταγής της στον εαυτό της.

Μεταξύ του 1973 και του 1985, ο αριθμός των βιασμών που καταχωρήθηκαν στην αστυνομία αυξήθηκε κατά 30%. Από το 1986 έως το 1996, ο αριθμός των γυναικών βίωσε κάθε χρόνο από 2.288 σε 6.337 το 1997. Ο βιασμός αποτελεί το 2% του συνόλου των βίαιων εγκλημάτων που καταγράφονται από την αστυνομία, που με τη σειρά του αντιπροσωπεύει το 7% όλων των καταγεγραμμένων εγκλημάτων.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Περιγραφή υποθέματος

Ένας άνδρας 30 ετών που θεωρούσε τον εαυτό του τραυματισμένο από την κακομεταχείριση γυναικών στην προσωπική του ζωή, αποφάσισε να τους εκδικηθεί μέσω βιασμού. Αναλαμβάνει μια σειρά βιασμών γυναικών που επιλέγονται αυθαίρετα από αυτόν στο δρόμο. Την ίδια στιγμή, έκρυψε το πρόσωπό του κάτω από μια μάσκα και απείλησε τα θύματα με ένα μαχαίρι. Μετά τη διάπραξη οκτώ βιασμών, συνελήφθη και καταδικάστηκε. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ολοκλήρωσε επιτυχώς ένα πρόγραμμα για τη θεραπεία ενός σεξουαλικού παραπτώματος στο πλαίσιο του συστήματος φυλακών.

Ένας νεαρός άνδρας 25 ετών είχε φαντασία να απαγάγει μια άγνωστη γυναίκα από το δρόμο, να τη συνδέσει και να βιάζει. Νωρίτερα, είχε ήδη τηλεφωνήματα με άσεμνο περιεχόμενο. Στο φόντο αυτών των φαντασιών, αυνανίστηκε και ταξίδευε συχνά στο αυτοκίνητό του, καλύπτοντας το πρόσωπό του με μάσκα και φέρνοντας σχοινί και μαχαίρι. Μια μέρα είδε μια μοναχική γυναίκα να στέκεται σε μια στάση του λεωφορείου και προσπάθησε να την απαγάγει, απειλώντας με ένα μαχαίρι. Η προσπάθειά του απέτυχε και συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απόπειρα απαγωγής. Αν και αρνήθηκε τα σεξουαλικά κίνητρα του εγκλήματός του, το δικαστήριο, λαμβανομένης υπόψη της ιστορίας του και των αντικειμένων που βρέθηκαν μαζί του, κλίνει υπέρ των σεξουαλικών κινήτρων. Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης. Στη φυλακή, εξεταζόταν για συμμετοχή σε πρόγραμμα για τη θεραπεία σεξουαλικών παραβατών και, σε σχέση με αυτό, εκτελέστηκε πλεισματοσκόπηση του πέους. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ήταν συγκλονισμένος από το βαθμό του δικού του ενθουσιασμού στις εικόνες της βίας και του βιασμού. Ως αποτέλεσμα, ήταν σε θέση να δεχθεί συνειδητά το πραγματικό κίνητρο του εγκλήματός του και ολοκλήρωσε επιτυχώς ένα πρόγραμμα θεραπείας για σεξουαλικούς παραβάτες. Μετά την απελευθέρωσή του, κλήθηκε να συνεχίσει να συμμετέχει τώρα σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα θεραπείας και αυτό ήταν μια προϋπόθεση για την απόκτηση των δικαιωμάτων οδήγησης αυτοκινήτου.

Ωστόσο, οι δύο ομάδες που περιγράφονται είναι μια μειοψηφία σεξουαλικών κακοποιών. Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ο λεγόμενος "βιασμός ημερομηνίας" (βιασμός). Η αύξηση κατά 30% των καταδίκων για βιασμό μεταξύ του 1973 και του 1985 συνδέεται με την αύξηση του αριθμού των βιασμών που διαπράττονται από πρόσωπα που είναι γνωστά στα θύματα και συχνά στο σπίτι του θύματος. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των "βιασμών που διαπράχθηκαν από τους ξένους" και του ομαδικού βιασμού. Ο αριθμός των εγκλημάτων κατά παιδιών και ηλικιωμένων γυναικών παρέμεινε αμετάβλητος. Σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Εσωτερικών του 1989, η φαινομενική αύξηση του βιασμού από φίλους και συγγενείς των θυμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οφειλόταν όχι τόσο στην αύξηση αυτού του εγκλήματος όσο και στη δήλωση των υποθέσεων βιασμού προς την αστυνομία. Οι λόγοι για την αύξηση της καταχώρισης του βιασμού συνδέονταν με τη βελτίωση της εργασίας της αστυνομίας και των δικαστηρίων με τις γυναίκες που αναφέρουν βιασμό. Από το 1989, ο αριθμός των βιασμών αυξήθηκε κατά 170% και αυτό οφείλεται εν μέρει στις δηλώσεις και την καταγραφή αυτών των εγκλημάτων στην αστυνομία.

Όπως δείχνει η μελέτη των φυλακισμένων σεξουαλικών κακοποιήσεων, μεταξύ εκείνων που καταδικάστηκαν νωρίτερα για σεξουαλικά εγκλήματα, αυξάνεται η πιθανότητα σειριακών παραβάσεων ή διαπράξεων εγκλημάτων κατά ξένων. Ο συγγραφέας μείωσε τα θέματα αυτών των εγκλημάτων σε τέσσερις ομάδες:

 1. Οι σεξουαλικοί χρήστες που καταχρώνται ψυχοδραστικές ουσίες είναι παρορμητικοί και έχουν υψηλά ποσοστά σεξουαλικών εγκλημάτων στο παρελθόν.
 2. Οι σεξουαλικοί χρήστες που χρησιμοποιούν ενεργά σωματική βία ενάντια σε ένα θύμα - τα άτομα αυτά είναι συχνά παραβάτες, χρησιμοποιούν βία χωρίς αιτία και μεταξύ αυτών αυξάνεται το επίπεδο παραφυλίας.
 3. "Κοινωνικοποιημένοι μισογυνιστές", το 20% των οποίων διέπραξαν σεξουαλική επίθεση. Μεταξύ των εγκλημάτων που διαπράττονται από αυτά, το πρωκτικό σεξ και η σωματική κακοποίηση των θυμάτων είναι συχνότερα.
 4. Άγνωστοι σεξουαλικοί χρήστες, οι οποίοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπεριφορικές διαταραχές και επιθετικότητα στην παιδική τους ηλικία. Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι μεταξύ των σειριακών εγκληματιών (δεύτερη ομάδα). Το ένα τρίτο των βιασμών τους ξεκίνησε ως ληστείες και το 42% των βιασμών είχε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικοί είναι οι σεξουαλικοί χρήστες - σαδιστές και, κατά συνέπεια, ο ρόλος των σαδιστικών σεξουαλικών φαντασιών στα εγκλήματα που διαπράττουν. Ο Γκρουμπίν πρότεινε ότι στους άντρες με σαδιστικές σεξουαλικές φαντασιώσεις, οι παράγοντες πρόβλεψης των προσπαθειών για την εφαρμογή τους είναι παράγοντες κοινωνικής και συναισθηματικής απομόνωσης. Κάνει ένα πειστικό επιχείρημα: στην καρδιά αυτής της απομόνωσης βρίσκεται η απογοήτευση της συμπάθειας. Η διαταραχή της ενσυναίσθησης περιλαμβάνει δύο συνιστώσες: την αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων και τη συναισθηματική ανταπόκριση σε αυτή την αναγνώριση. Η διαταραχή ενός ή και των δύο συστατικών μπορεί να οδηγήσει στην αντίδραση των σαδιστικών σεξουαλικών φαντασιώσεων. Η αιτιολογία αυτής της διαταραχής μπορεί να είναι τόσο οργανική όσο και σχετική με την ανάπτυξη.

Οι συστάσεις που περιέχονται σε αυτό το άρθρο περιορίζονται μόνο στην αναγνώριση και θεραπεία των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και των συνθηκών που παρατηρούνται συνήθως στη διαχείριση των περιπτώσεων αυτών των μολύνσεων. Η κάλυψη της εγγραφής των ληφθέντων δεδομένων και η λήψη δειγμάτων για ιατροδικαστική εξέταση, αντιμετώπιση περιπτώσεων πιθανής εγκυμοσύνης, καθώς και ψυχικά και σωματικά τραύματα δεν συμπεριλαμβάνονται στα καθήκοντα αυτού του εγχειριδίου. Σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες με υπάρχουσα λοίμωξη, η ανίχνευση των STD μετά από βιασμό είναι συνήθως πιο σημαντική για την παροχή ψυχολογικής και ιατρικής περίθαλψης σε ασθενείς παρά για δικαστικούς σκοπούς.

Η τριχομονάση, τα χλαμύδια, η γονόρροια και η βακτηριακή κολπίτιδα διαγιγνώσκονται συχνότερα στις γυναίκες μετά από βιασμό. Δεδομένου ότι η επικράτηση αυτών των λοιμώξεων είναι υψηλή μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών γυναικών, η ταυτοποίησή τους μετά από βιασμό δεν σημαίνει πάντοτε ότι είναι αποτέλεσμα βιασμού. Οι χλαμύδια και οι γονοκοκκικές μολύνσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορούν να προκαλέσουν μια λοίμωξη προς τα πάνω. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης από ιική ηπατίτιδα Β, η οποία μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό μετά από βιασμό.

trusted-source[9], [10]

Εξέταση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων

trusted-source[11], [12]

Πρωτοβάθμια εξέταση

Η πρώτη εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες:

 • Έρευνα καλλιέργειας σε δείγματα Ν. Gonorrhoeae και C. Trachomatis συλλέχθηκαν από όλες τις θέσεις διείσδυσης ή θέσεις πιθανής διείσδυσης.
 • Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ καλλιέργειας για την ανίχνευση χλαμυδίων, απαιτούνται μη-πολιτισμικές δοκιμές, ιδίως δοκιμές ενίσχυσης DNA, οι οποίες χρησιμεύουν ως αποδεκτό υποκατάστατο. Οι δοκιμές ενίσχυσης DNA έχουν πλεονεκτήματα λόγω της υψηλής ευαισθησίας τους. Εάν χρησιμοποιούνται μη-πολιτισμικές δοκιμές, το θετικό αποτέλεσμα της δοκιμής πρέπει να επιβεβαιωθεί με μια δεύτερη δοκιμή που βασίζεται σε άλλη διαγνωστική αρχή. Η IFA και η UIF δεν συνιστώνται, t. Όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις δοκιμές, λαμβάνονται συχνά ψευδώς αρνητικά και μερικές φορές ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
 • Παρασκευή υγρού παρασκευάσματος και δοκιμασίας καλλιέργειας στο Τ. Vaginalis. Εάν υπάρχει κολπική απόρριψη ή δυσάρεστη οσμή, το υγρό παρασκεύασμα θα πρέπει επίσης να εξεταστεί για σημάδια BV ή λοίμωξη που προκαλείται από μανιτάρια παρόμοια με ζυμομύκητες.
 • Άμεση εξέταση ορού για τον ιό HIV, τον HSV και τη σύφιλη (βλ. Πρόληψη, κίνδυνος HIV και επακόλουθη εξέταση 12 εβδομάδες μετά τον βιασμό).

Παρακολούθηση εξετάσεων

Αν και είναι πολύ συνηθισμένο για τα άτομα που έχουν πέσει θύματα βιασμού, μπορεί να είναι δύσκολο να υποβάλλουν καταγγελίες στην πρώτη εβδομάδα μετά τον βιασμό, μια τέτοια εξέταση είναι απαραίτητη α) για την ανίχνευση μόλυνσης STD κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα βιασμό? β) για ανοσοποίηση έναντι της ηπατίτιδας Β, εάν ενδείκνυται. και γ) την πλήρη παροχή συμβουλών και θεραπείας άλλων STD. Για τους λόγους αυτούς, συνιστάται να εξετάζονται και να παρακολουθούνται τα θύματα βιασμού.

trusted-source[13], [14], [15]

Επακόλουθη εξέταση μετά από βιασμό

Είναι απαραίτητο να επαναληφθεί η εξέταση για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις 2 εβδομάδες μετά τον βιασμό. Επειδή ο βιασμός παγιδευμένος στο σώμα των μολυσματικών παραγόντων δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε επαρκείς ποσότητες για να παράγουν τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων κατά την αρχική εξέταση, στη συνέχεια, μετά από 2 εβδομάδες θα πρέπει να επαναληφθεί πολιτιστικής έρευνας, η μελέτη της υγρής παρασκευής και άλλες εξετάσεις, έστω και μόνο δεν υπήρξε προληπτική θεραπεία.

Οι ορολογικές εξετάσεις για τη σύφιλη και τη λοίμωξη από HIV πρέπει να διεξάγονται 6,12 και 24 εβδομάδες μετά τον βιασμό, εάν οι αρχικές δοκιμές ήταν αρνητικές.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Πρόληψη

Πολλοί ειδικοί συστήνουν να διεξάγεται συστηματικά προληπτική θεραπεία μετά από βιασμό. Οι περισσότεροι ασθενείς πιθανότατα θα ωφεληθούν από αυτό, καθώς περαιτέρω παρακολούθηση ασθενών που έχουν βιαστεί μπορεί να είναι δύσκολος και η θεραπεία ή η πρόληψη μπορούν να ασφαλίσουν τον ασθενή ενάντια σε πιθανή μόλυνση. Τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα στρέφονται κατά των πιο κοινών μικροοργανισμών:

 • Ο εμβολιασμός κατά του GB, που διεξάγεται μετά από βιασμό (χωρίς τη χρήση της GVIG) θα πρέπει να παρέχει επαρκή προστασία έναντι του HBV. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β πρέπει να πραγματοποιείται στα θύματα βιασμού κατά την πρώτη εξέταση. Οι επόμενες δόσεις του εμβολίου πρέπει να χορηγούνται 1-2 και 4-6 μήνες μετά την πρώτη δόση.
 • Αντιμικροβιακή θεραπεία: ένα εμπειρικό σχήμα για τα χλαμύδια, τη γονόρροια, την τριχονομία και την BV.

Συνιστώμενα σχήματα

Ceftriaxone 125 mg IM μία φορά

συν μετρονιδαζόλη 2 g από του στόματος μία φορά

συν αζιθρομυκίνη 1 g από του στόματος σε μία μόνο δόση

ή Δοξυκυκλίνη 100 mg 2 φορές την ημέρα για 7 ημέρες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τους ασθενείς που χρειάζονται εναλλακτικά σχήματα, ανατρέξτε στις σχετικές ενότητες αυτού του εγχειριδίου για συγκεκριμένους μολυσματικούς παράγοντες.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των σχημάτων για την πρόληψη της γονόρροιας, βακτηριακής κολπίτιδας της χλαμύδιασης μετά από βιασμό δεν έχει μελετηθεί. Ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύει τον ασθενή σχετικά με τα πιθανά οφέλη, καθώς και την πιθανή τοξικότητα των συνιστώμενων φαρμάκων, καθώς είναι πιθανές παρενέργειες από τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Άλλες παρατηρήσεις σχετικά με τη διαχείριση ασθενών

Κατά την αρχική εξέταση και, εάν φαίνεται, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των ασθενών σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

 • Τα συμπτώματα των STD και η ανάγκη για άμεση εξέταση όταν εντοπίζονται και
 • Η άρνηση των σεξουαλικών επαφών μέχρι να ολοκληρωθεί η προληπτική θεραπεία.

Ο κίνδυνος απόκτησης λοίμωξης από HIV

Παρά το γεγονός ότι η ορομετατροπή των αντισωμάτων HIV αναφέρθηκε σε άτομα για τα οποία μόνο ένας παράγοντας κινδύνου ήταν γνωστός - βιασμός, στις περισσότερες περιπτώσεις ο κίνδυνος απόκτησης HIV κατά τη διάρκεια του βιασμού είναι χαμηλός. Κατά μέσο όρο, η συχνότητα μετάδοσης του HIV από ένα άτομο που έχει μολυνθεί από HIV με μία σεξουαλική επαφή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τον τύπο της σεξουαλικής επαφής (από του στόματος, του κόλπου, του πρωκτού). η παρουσία ή απουσία στοματικού, κολπικού ή πρωκτικού τραύματος, ο τόπος εκσπερμάτωσης και ο αριθμός των ιών στην εκσπερμάτωση.

HIV με ζιδοβουδίνη (ZDV) μετά τη μόλυνση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό HIV, όπως έχει αποδειχθεί σε μικρές μελέτες των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης που είχαν διαδερμική έκθεση σε αίμα των ασθενών με HIV λοίμωξη. Σε ένα μεγάλο προοπτικές μελέτες σε έγκυες γυναίκες υπό αγωγή με ZDV, ένα άμεσο προστατευτικό αποτέλεσμα του ZDV στο έμβρυο ή / και βρέφος από την άποψη της μειωμένης 2/3 φορές τη συχνότητα της περιγεννητικής μετάδοσης του HIV, ανεξάρτητα από το αν ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα το φάρμακο έχει σχετικά με την συγκομιδή του ιού (το ποσότητα) στο αίμα της μητέρας. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν αυτά τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες καταστάσεις μετάδοσης του HIV, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού.

Σε πολλές περιπτώσεις βιασμού, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το HIV κατάστασης ενός ατόμου που έχει διαπράξει βιασμό εγκαίρως. Η απόφαση για τη διεξαγωγή ανιχνευτές μπορεί να εξαρτάται από τη φύση του βιασμού, τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την έκταση του κινδύνου του HIV στο συμπεριφορά του δράστη (ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ή ραγίσει, επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά) και των τοπικών δεδομένων επιδημιολογία HIV / AIDS.

Εάν είναι γνωστό ότι ένα πρόσωπο έχει διαπράξει βιασμό, έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, γίνεται η παραδοχή ότι σε τέτοια βιασμού υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV (π.χ., κολπική ή πρωκτική επαφή χωρίς προφυλακτικό), και εάν ο ασθενής καλείται για βοήθεια 24-36 ώρες μετά βιασμό ο αντιρετροϊκή προφύλαξη θα πρέπει να προσφέρονται και παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το άγνωστο αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα των γνωστών αντιρετροϊκών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε αυτή την κατάσταση. Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός πρέπει να συζητήσει με τον ασθενή τα χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης και να αναπτύξει μια μεμονωμένη λύση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η συζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες:

 • για την ανάγκη συχνών φαρμάκων,
 • διεξαγωγή μελετών ελέγχου,
 • - προσεκτική παρακολούθηση πιθανών επιπλοκών και -
 • σχετικά με την ανάγκη άμεσης έναρξης της θεραπείας.

Θα πρέπει να συνταγογραφείται ένα προληπτικό σχήμα σύμφωνα με τις οδηγίες για την παραγωγή βλεννογόνων.

Σεξουαλική παρενόχληση παιδιών και βιασμός

Οι συστάσεις που περιέχονται σε αυτόν τον οδηγό περιορίζονται στον εντοπισμό και τη θεραπεία των STD. Τα ζητήματα της ψυχολογικής βοήθειας και των νομικών πτυχών του βιασμού ή της κακοποίησης κατά παιδιών είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν είναι ο σκοπός αυτού του οδηγού.

Η αναγνώριση των αιτιολογικών παραγόντων της ΣΜΝ στα παιδιά μετά την περίοδο των νεογνών δηλώνει σεξουαλική κακοποίηση. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. για παράδειγμα, από του ορθού ή των γεννητικών οργάνων μόλυνση των χλαμυδίων σε νεαρά παιδιά μπορεί να προκληθεί από περιγεννητική λοίμωξη με C. Trachomatis, εκ των οποίων μπορούν να παραμένουν στο σώμα ενός παιδιού περίπου 3 ετών. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, βακτηριακή κολπίτιδα και μυκοπλάσματα των γεννητικών οργάνων τόσο στα βιασμένα όσο και στα μη-βιασμένα παιδιά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μόλυνσης με ιογενή ηπατίτιδα Β σε παιδιά, η πιο κοινή είναι ένα νοικοκυριό επαφή με ένα άτομο που έχει χρόνια ηπατίτιδα Β θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης, εφόσον δεν προέκυψε κανένα προφανή παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη. Εάν η μόνη απόδειξη είναι η απομόνωση μικροοργανισμών βιασμού ή παρουσία αντισωμάτων σε παθογόνα των STD, τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να επιβεβαιωθούν και προσεκτική ερμηνεία. Για να διαπιστωθεί αν υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, που έχουν ανακαλύψει μια μόλυνση που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, είναι απαραίτητη μια κοινή εξέταση ενός παιδιού με ένα γιατρό με εμπειρία στην εξέταση για τα θύματα βιασμού παιδιών.

Εξέταση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων

Η εξέταση παιδιών που έχουν υποστεί βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση πρέπει να διεξάγεται κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί το τραύμα του παιδιού. Η απόφαση για την εξέταση ενός παιδιού για ΣΜΝ πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Σε καταστάσεις που συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο μόλυνσης με παθογόνα STD και υποχρεωτικές ενδείξεις για δοκιμές περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • Είναι γνωστό ότι ο υποτιθέμενος που διαπράττει βιασμό, έχει STD ή έχει υψηλό κίνδυνο για STD (πολλοί εταίροι, ιστορικό ΣΜΝ)
 • Το παιδί έχει συμπτώματα ή σημεία συμπτωμάτων STD
 • Υψηλή συχνότητα εμφάνισης ΣΜΝ στην κοινότητα.

Άλλοι δείκτες που συνιστούν οι εμπειρογνώμονες περιλαμβάνουν: α) σημάδια διείσδυσης ή εκσπερμάτωσης των γεννητικών οργάνων ή του στόματος, β) παρουσία STDs στα αδέρφια του παιδιού ή άλλων παιδιών ή ενηλίκων στο σπίτι. Εάν ένα παιδί έχει συμπτώματα, σημεία ή ενδείξεις λοίμωξης που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, θα πρέπει να εξεταστεί για άλλες κοινές ΣΜΝ. Η λήψη των απαραίτητων δειγμάτων απαιτεί από τον ιατρικό προσωπικό να έχει ορισμένες δεξιότητες και πρέπει να διεξάγεται έτσι ώστε να μην προκαλεί το ψυχολογικό και σωματικό τραύμα του παιδιού. Οι κλινικές εκδηλώσεις ορισμένων STD στα παιδιά διαφέρουν από αυτές των ενηλίκων. Η έρευνα και η συλλογή δειγμάτων θα πρέπει να διεξάγεται από ιατρό με ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στη διεξαγωγή παρόμοιων μελετών σε βιασμένα παιδιά.

Ο κύριος σκοπός της έρευνας είναι η απόδειξη της παρουσίας λοίμωξης στο παιδί, στην οποία θα μπορούσε να έχει μολυνθεί σεξουαλικά. Ωστόσο, λόγω των νομικών και ψυχολογικών συνεπειών της απόκτησης ψευδών θετικών αποτελεσμάτων, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν δοκιμές με υψηλή ειδικότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένη η χρήση δαπανηρότερων και χρονοβόρων δοκιμών.

Το σχήμα της έρευνας εξαρτάται από την ιστορία του βιασμού ή της σεξουαλικής παρενόχλησης. Εάν αυτό συνέβη πρόσφατα, η συγκέντρωση λοιμωδών παραγόντων μπορεί να είναι ανεπαρκής για να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα. Κατά την επόμενη επίσκεψη σε 2 εβδομάδες είναι απαραίτητο να ξαναεξεταστεί το παιδί και να ληφθούν πρόσθετα δείγματα. Μια άλλη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνονται δείγματα ορού, απαιτείται, περίπου, μετά από 12 εβδομάδες. αυτή τη φορά είναι επαρκής για το σχηματισμό αντισωμάτων. Μια έρευνα μπορεί να περιοριστεί εάν το παιδί έχει υποβληθεί σε βία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το τελευταίο επεισόδιο, ύποπτο για βία, συνέβη λίγο πριν από την ιατρική εξέταση.

Τα ακόλουθα είναι γενικές συστάσεις για την έρευνα. Ο χρόνος και η μέθοδος περαιτέρω επαφής με τον ασθενή καθορίζεται ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχολογικές και κοινωνικές συνθήκες. Η παρακολούθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο επαγγελματικά εάν συμμετέχουν σε αυτήν εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας και των υπηρεσιών προστασίας των παιδιών.

trusted-source[20], [21]

Αρχική εξέταση και εξέταση μετά από 2 εβδομάδες

Η αρχική εξέταση και, εάν είναι αναγκαίο, η εξέταση μετά από 2 εβδομάδες πρέπει να διενεργούνται ως εξής:

Επιθεωρήσεις, περιπικές και στοματικές περιοχές για την παρουσία κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και ελκωτικών βλαβών. 

Έρευνα καλλιέργειας σε δείγματα Ν. Gonorrhoeae που λαμβάνονται από τον φάρυγγα και τον πρωκτό (σε αγόρια και κορίτσια), κολπική απόρριψη σε κορίτσια, ουρήθρα σε αγόρια. Δεν συνιστάται η λήψη δειγμάτων από τον τράχηλο σε κορίτσια στην προμυική ηλικία. Στα αγόρια παρουσία εκκρίσεων από την ουρήθρα, αντί για δείγμα που λαμβάνεται με ενδοουρηθρικό ταμπόν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δείγματα δειγμάτων. Για την απομόνωση του N. Gonorrhoeae, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο τυποποιημένα μέσα καλλιέργειας. Όλα τα απομονωθέντα στελέχη του N. Gonorrhoeae πρέπει να αναγνωρίζονται με δύο τουλάχιστον μεθόδους που βασίζονται σε διαφορετικές αρχές (για παράδειγμα, βιοχημική, ορολογική ή παθογόνος ανίχνευση). Τα απομονωτικά στοιχεία πρέπει να διατηρούνται, καθώς ενδέχεται να απαιτούνται πρόσθετες ή επαναλαμβανόμενες δοκιμές. 

Έρευνα καλλιέργειας σε δείγματα C. Trachomatis που λαμβάνονται από τον πρωκτό (σε αγόρια και κορίτσια) και από κολπική έκκριση σε κορίτσια. Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες ότι η πιθανότητα απομόνωσης των χλαμυδίων από την ουρήθρα στα προ-εφηβικά αγόρια είναι πολύ χαμηλή, οπότε πρέπει να λαμβάνεται δείγμα από την ουρήθρα εάν υπάρχουν εκκρίσεις. Η απόκτηση δειγμάτων από το φάρυγγα για μελέτη στο C. Trachomatis δεν συνιστάται ούτε σε αγόρια ούτε σε κορίτσια, καθώς σπάνια βρίσκονται σε αυτό τον τομέα τα χλαμύδια. Υπάρχει μια πιθανότητα εμμονής στα παιδιά της μόλυνσης που αποκτήθηκε στην περιγεννητική περίοδο και τα συστήματα καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα εργαστήρια δεν επιτρέπουν τη διάκριση του C. Trachomatis από C. Pneumoniae. 

Για την απομόνωση του C. Trachomatis είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται μόνο τυποποιημένα συστήματα καλλιέργειας. Όλα τα προϊόντα απομόνωσης C. Trachomatis που λαμβάνονται πρέπει να επιβεβαιώνονται με μικροσκοπική ταυτοποίηση των εγκλεισμάτων, χρησιμοποιώντας μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του C. Trachomatis. Πρέπει να διατηρούνται τα μονωτικά. Οι μη πολιτισμικές εξετάσεις για τα χλαμύδια δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες για να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση σε περιπτώσεις πιθανής βιασμού ή κατάχρησης παιδιών. Συσσωρευμένες αρκετά δεδομένα για να αξιολογήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης των τεστ DNA στη διάγνωση των παιδιών που θα μπορούσε να βιαστεί, αλλά αυτές οι δοκιμές μπορούν να είναι μια εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιεί τη διάγνωση του πολιτισμού των χλαμυδίων.

Μελέτη και μελέτη καλλιέργειας ενός υγρού παρασκευάσματος που λαμβάνεται με κολπικό ταμπόν στον Τ. Vaginalis. Η παρουσία των κυττάρων-κλειδιών στο υγρό παρασκεύασμα επιβεβαιώνει την παρουσία βακτηριακής κολπίτιδας σε παιδιά με κολπική απόρριψη. Η κλινική σημασία της ανίχνευσης κυττάρων-κλειδιού ή άλλων ενδεικτικών σημείων βακτηριδιακής κολπίτιδας απουσία εκκρίσεων δεν είναι επίσης σαφής. 

Τα προκύπτοντα δείγματα ορού θα πρέπει να εξετάζονται αμέσως και να αποθηκεύονται για περαιτέρω συγκριτική ανάλυση, η οποία μπορεί να απαιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα των μετέπειτα ορολογικών δοκιμών είναι θετικά. Εάν έχει περισσότερους από 8 εβδομάδες, ο ορός θα πρέπει να δοκιμάζονται αμέσως για την παρουσία αντισωμάτων στους παράγοντες των σεξουαλικά μεταδιδόμενων (T. Pallidum, HIV, HbsAg), δεδομένου ότι το τελευταίο επεισόδιο της σεξουαλικής κακοποίησης στην αρχική έρευνα. Οι ορολογικές εξετάσεις πρέπει να διεξάγονται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση (βλ. Έρευνα 12 εβδομάδες μετά τον βιασμό). Υπάρχουν αναφορές για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του HIV σε παιδιά των οποίων η σεξουαλική κακοποίηση ήταν ο μόνος παράγοντας κινδύνου για τη μόλυνση. Οι ορολογικές αντιδράσεις στον ιό HIV σε παιδιά που έχουν υποστεί βιασμούς πρέπει να διεξάγονται ανάλογα με την πιθανότητα μόλυνσης των ατόμων που διέπραξαν τη βία. Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια της πρόληψης σε παιδιά μετά από βιασμό. Η ανοσοποίηση έναντι της ηπατίτιδας Β θα πρέπει να συνιστάται εάν το ιστορικό ή τα ορολογικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν πραγματοποιήθηκε εγκαίρως (βλ. Ηπατίτιδα Β).

Εξέταση 12 εβδομάδες μετά τον βιασμό

Εξέταση περίπου 12 εβδομάδων μετά το τελευταίο ύποπτο επεισόδιο βιασμού συνιστάται για την ανίχνευση αντισωμάτων παθογόνων, εφόσον αυτή η φορά επαρκεί για το σχηματισμό τους. Συνιστάται η διεξαγωγή ορολογικών δοκιμασιών για την ταυτοποίηση του T. Pallidum, HIV, HBsAg.

Ο επιπολασμός αυτών των λοιμώξεων ποικίλλει σημαντικά στις διάφορες κοινότητες και ο βαθμός κινδύνου αυτής της λοίμωξης στον κακοποιό εξαρτάται από αυτό. Επιπλέον, τα αποτελέσματα για το HBsAg θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να μεταδοθεί τόσο σεξουαλικά όσο και όχι σεξουαλικά. Η επιλογή της δοκιμής θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Προληπτική θεραπεία

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τον προσδιορισμό του κινδύνου μόλυνσης των ΣΜΝ στα παιδιά ως αποτέλεσμα βιασμού. Πιστεύεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο κίνδυνος δεν είναι υπερβολικά υψηλός, αν και η τεκμηρίωση αυτής της διάταξης δεν είναι επαρκής.

Δεν συνιστάται η ευρεία εφαρμογή της προληπτικής θεραπείας για τα παιδιά που έχουν υποστεί βιασμούς, δεδομένου ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μιας ανερχόμενης λοίμωξης στα κορίτσια είναι χαμηλότερος από ό, τι σε εφήβους ή ενήλικες γυναίκες και συνήθως αρκετά τακτική παρατήρηση. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά ή οι γονείς και οι φροντιστές τους μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για τις ΣΜΝ, ακόμη και αν, κατά τη γνώμη του υγειονομικού προσωπικού, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Δεδομένης αυτής της περίπτωσης, σε ορισμένα ιατρικά ιδρύματα θεωρείται πιθανή η διεξαγωγή προληπτικής θεραπείας σε αυτές τις περιπτώσεις μετά τη συλλογή του υλικού για τη μελέτη.

Ειδοποίηση

Σε όλα τα κράτη, η Περιφέρεια της Κολούμπια, το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ, οι Παρθένοι Νήσοι και η Σαμόα υπάρχει ένας νόμος με τον οποίο θέλετε να στείλετε κοινοποίηση όλων των περιπτώσεων βιασμού παιδιών. Κάθε απαιτήσεις καταχώρηση μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικές, ωστόσο, κατά κανόνα, όταν αρκετά ισχυρές υποψίες για βιασμό πρέπει να ενημερώνουν τις αντίστοιχες αρχές. Οι ιατροί πρέπει να διατηρούν στενή επαφή με τις τοπικές αρχές προστασίας των παιδιών και να γνωρίζουν τους κανόνες για την καταγραφή περιπτώσεων βιασμού.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.