^
A
A
A

Σεξουαλικές διαταραχές στις γυναίκες

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Πολλές γυναίκες αρχίζουν ή συμφωνούν να έχουν σεξουαλική επαφή, επειδή θέλουν συναισθηματική εγγύτητα ή θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους, να επιβεβαιώσουν την ελκυστικότητά τους ή να ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους.

Η καθιερωμένη σχέση με τις γυναίκες συχνά δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία, αλλά μόλις σεξουαλική έλξη προκαλεί ενθουσιασμό και την αίσθηση της ευχαρίστησης (υποκειμενική ενεργοποίηση) εμφανίζεται και η γεννητικά του στρες (σωματική σεξουαλική ενεργοποίηση).

Η επιθυμία για σεξουαλική ικανοποίηση, ακόμη και αν δεν υπάρχει ένας ή πολλαπλοί οργασμοί κατά τη σεξουαλική οικειότητα, είναι φυσικά και συναισθηματικά χρήσιμος για την αρχική έναρξη μιας γυναίκας. Ο γυναικείος σεξουαλικός κύκλος επηρεάζεται άμεσα από την ποιότητα της σχέσης του με τον σύντροφο. Η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται με την ηλικία, αλλά αυξάνεται με την εμφάνιση ενός νέου συνεργάτη σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η φυσιολογία της γυναικείας σεξουαλικής αντίδρασης δεν έχει μελετηθεί πλήρως, αλλά σχετίζεται με ορμονική επιρροή και ρυθμίζεται από το ΚΝΣ, καθώς και υποκειμενική και φυσική ενεργοποίηση και οργασμό. Τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική ενεργοποίηση. Η παραγωγή ανδρογόνων στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο παραμένει σχετικά σταθερή, αλλά η παραγωγή ανδρογόνων επινεφριδίων αρχίζει να μειώνεται στις γυναίκες μετά από 40 χρόνια. αν αυτή η μείωση στην παραγωγή ορμονών παίζει ρόλο στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, του ενδιαφέροντος ή της σεξουαλικής ενεργοποίησης είναι ασαφής. Τα ανδρογόνα πιθανώς επηρεάζουν τόσο τους υποδοχείς ανδρογόνων όσο και τους υποδοχείς οιστρογόνων (μετά από ενδοκυτταρική μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστραδιόλη).

Το ενθουσιασμό προάγει την ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη γνώση, το συναίσθημα, τα κίνητρα και το σχηματισμό της εντάσεως των γεννητικών οργάνων. Η διαδικασία περιλαμβάνει νευροδιαβιβαστές που δρουν σε συγκεκριμένους υποδοχείς. Η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη, είναι σημαντικές σε αυτή τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η σεροτονίνη, η προλακτίνη και γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ είναι συνήθως σεξουαλική αναστολείς.

Γεννητικών διέγερση - είναι αυτόνομη αντανακλαστική αντίδραση, η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων δευτερολέπτων μετά το ερέθισμα της ερωτικής και προκαλώντας σεξουαλικής έντασης και την ανάκτηση λίπανση. Τα λεία μυϊκά κύτταρα γύρω από το αιδοίο σκάφη, κλειτοριδική και κολπική αρτηρίδια διαστέλλονται, αυξάνοντας στάση του αίματος και του κόλπου εμφανίζεται διάμεσο διίδρωση υγρού του κολπικού επιθηλίου (που παράγεται γράσο). Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν πάντα τη στασιμότητα στα γεννητικά όργανα και αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς υποκειμενική ενεργοποίηση. Καθώς οι γυναίκες γερνούν, η βασική ροή αίματος των γεννητικών οργάνων μειώνεται και η ένταση ως απάντηση στα ερωτικά ερεθίσματα (για παράδειγμα ερωτικό βίντεο) μπορεί να απουσιάζει.

Οργασμός είναι η αιχμή του ενθουσιασμού, η οποία χαρακτηρίζεται από συστολές των πυελικών μυών κάθε 0,8 s και μια αργή μείωση της σεξουαλικής διέγερσης. Κατά τη διαδικασία της θωρακο συμπαθητικού εκροή οδού μπορεί να ενέχεται, αλλά οργασμό δυνατή ακόμη και μετά την πλήρη ανατομή του νωτιαίου μυελού (π.χ., με τη χρήση ενός δονητή για αυχενική διέγερση). Όταν ο οργασμός απελευθερώνει προλακτίνη, αντιδιουρητική ορμόνη και οξυ-τοκίνη, προκαλώντας αίσθηση ικανοποίησης, χαλάρωσης ή κόπωσης, που ακολουθούν μετά τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, πολλές γυναίκες έχουν μια αίσθηση ικανοποίησης και χαλάρωσης χωρίς να βιώνουν οργασμό.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Αιτίες των σεξουαλικών διαταραχών στις γυναίκες

Ο παραδοσιακός διαχωρισμός των ψυχολογικών και σωματικών αιτιών είναι τεχνητός. ψυχολογική δυσφορία μπορεί να είναι η αιτία των φυσιολογικών αλλαγών και φυσικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσει σε άγχος. Υπάρχουν πολλές αιτίες των παραβιάσεων που οδηγούν σε δυσλειτουργία, η αιτιολογία της οποίας είναι άγνωστη. Ιστορικοί και ψυχολογικοί λόγοι είναι οι αιτίες που παραβιάζουν την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των γυναικών. Για παράδειγμα, η περίπτωση αρνητικής εμπειρίας της σεξουαλικής επαφής κατά το παρελθόν ή άλλα περιστατικά που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αυτοεκτίμησης, ντροπή ή ενοχή. Η συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία μπορεί να διδάξει τα παιδιά να κρύβουν τα συναισθήματά τους και τη διαχείρισή τους (χρήσιμο μηχανισμό άμυνας), αλλά αυτή η αναστολή στην έκφραση των συναισθημάτων τους, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην έκφραση της σεξουαλικής συναισθήματα στη μεταγενέστερη περίοδο. Τραυματικά γεγονότα - πρόωρη απώλεια ενός γονέα ή αγαπημένος drugago - μπορεί να εμποδίσει την οικειότητα με έναν σεξουαλικό σύντροφο, λόγω του φόβου μιας τέτοιας απώλειας. Οι γυναίκες με διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας (συμφερόντων) είναι επιρρεπείς στο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, που χαρακτηρίζονται από αστάθεια της διάθεσης, ακόμη και στην απουσία κλινικών διαταραχών. Οι γυναίκες με διαταραχή οργασμού έχουν συχνά συμπεριφορικά προβλήματα σε περίπτωση μη σεξουαλικών περιστάσεων. Μια υποομάδα των γυναικών με δυσπαρευνία και του προθαλάμου (βλ. Παρακάτω) έχει ένα υψηλό επίπεδο του άγχους και του φόβου της αρνητικής αξιολόγησης των άλλων ανθρώπων.

Τα συμφραζόμενα ψυχολογικά αίτια είναι ειδικά για τις τρέχουσες συνθήκες των γυναικών. Περιλαμβάνουν αρνητικά συναισθήματα ή μειωμένη ελκυστικότητα των σεξουαλικών συντρόφων (για παράδειγμα, λόγω των αλλαγών στη συμπεριφορά του συντρόφου, ως αποτέλεσμα της αυξημένης προσοχή σε αυτό από την πλευρά των γυναικών), αγενή πηγές ανησυχίας ή άγχους (π.χ., λόγω προβλημάτων στην οικογένεια, στην εργασία, με οικονομικά προβλήματα , πολιτιστικές περιορισμούς), ανησυχία που συνδέεται με μυστικές πληροφορίες σχετικά με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω, έλλειψη οργασμού, στυτική δυσλειτουργία σε έναν συνεργάτη. Ιατρικές αιτίες που οδηγούν σε διαταραχές που σχετίζονται με τις συνθήκες που προκαλούν κόπωση ή αδυναμία, υπερπρολακτιναιμία, υποθυρεοειδισμός, ατροφική κολπίτιδα, αμφίπλευρη ωοθηκεκτομή σε νεαρές γυναίκες και ψυχιατρικών διαταραχών (π.χ., άγχος, κατάθλιψη). Έχει μια τιμή της υποδοχής των φαρμάκων όπως εκλεκτικοί αναστολείς σεροτονίνης, β-αποκλειστές, και ορμόνες. Στοματική οιστρογόνα και από του στόματος αντισυλληπτικά αυξάνουν το επίπεδο και στεροειδούς-δεσμευτική σφαιρίνη (SHBG) και να μειώσει την ποσότητα του ελεύθερου ανδρογόνων διαθέσιμα για πρόσδεση σε υποδοχείς ιστού. Αντιανδρογόνα (π.χ., σπειρονολακτόνη και αγωνιστές GnRH) μπορεί να μειώσει την σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική διέγερση.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Ταξινόμηση των σεξουαλικών διαταραχών στις γυναίκες

Υπάρχουν οι ακόλουθες κύριες κατηγορίες σεξουαλικών διαταραχών στις γυναίκες: παραβίαση της σεξουαλικής επιθυμίας / ενδιαφέροντος, διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης, παραβίαση του οργασμού. Οι παραβιάσεις διαγιγνώσκονται όταν τα συμπτώματα της νόσου οδηγούν σε άγχος. Πολλές γυναίκες δεν ανησυχούν για τη μείωση ή την απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, ενδιαφέροντος, διέγερσης ή οργασμού. Σχεδόν όλες οι γυναίκες με σεξουαλική δυσλειτουργία έχουν περισσότερες από μία διαταραχές. Για παράδειγμα, η χρόνια δυσπάρεια συχνά οδηγεί σε παραβιάσεις της σεξουαλικής επιθυμίας / ενδιαφέροντος και διέγερσης. μια μείωση στη γενετική διέγερση καθιστά το σεξ λιγότερο ευχάριστο και ακόμη και επώδυνο, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης οργασμού και μείωσης της λίμπιντο. Ωστόσο, δυσάρειας λόγω της μειωμένης παραγωγής λιπαντικού στον κόλπο μπορεί να εμφανιστεί ως απομονωμένο σύμπτωμα σε γυναίκες με υψηλό επίπεδο σεξουαλικής επιθυμίας / ενδιαφέροντος και υποκειμενικής ενεργοποίησης.

Οι σεξουαλικές διαταραχές στις γυναίκες μπορεί να είναι συγγενείς και αποκτημένες. που ορίζονται για μια συγκεκριμένη κατάσταση και γενικά. μέτρια ή σοβαρή, με βάση τον βαθμό ταλαιπωρίας και δυσφορίας στον ασθενή. Αυτές οι παραβιάσεις είναι πιθανό να καθοριστούν σε γυναίκες με ετεροφυλόφιλες και ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Υπάρχουν λιγότερες γνώσεις για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, αλλά για ορισμένες γυναίκες αυτές οι διαταραχές μπορεί να είναι μια εκδήλωση της μετάβασης σε άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Παραβίαση της σεξουαλικής επιθυμίας / ενδιαφέροντος - έλλειψη ή μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, επιθυμία, μείωση των σεξουαλικών σκέψεων, φαντασίες και έλλειψη ευαίσθητης επιθυμίας. Το κίνητρο για αρχική σεξουαλική διέγερση είναι ανεπαρκές ή απουσιάζει. Η παραβίαση της σεξουαλικής επιθυμίας συνδέεται με την ηλικία της γυναίκας, τις συνθήκες ζωής και τη διάρκεια της σχέσης.

Οι διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως υποκειμενικές, συνδυασμένες ή γεννητικές. Όλοι οι ορισμοί κλινικά βασίζονται στη διαφορετική κατανόηση της γυναίκας για τη σεξουαλική της αντίδραση στη διέγερση. Οι παραβιάσεις της σεξουαλικής διέγερσης δείχνουν υποκειμενική ενεργοποίηση σε απάντηση σε οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής διέγερσης (για παράδειγμα, το φιλί, ο χορός, η παρακολούθηση ερωτικών βίντεο, η διέγερση των σεξουαλικών οργάνων). Σε απάντηση, υπάρχει έλλειψη ανταπόκρισης ή μειώνεται η αντίδραση, αλλά η γυναίκα έχει επίγνωση της φυσιολογικής σεξουαλικής διέγερσης. Με τις συνδυασμένες διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης απουσιάζει ή μειώνεται η υποκειμενική ενεργοποίηση της διέγερσης σε απάντηση σε οποιοδήποτε είδος διέγερσης και οι γυναίκες δεν μιλούν για αυτό, επειδή δεν το συνειδητοποιούν. Στις διαταραχές της διέγερσης των γεννητικών οργάνων, η υποκειμενική διέγερση ως απάντηση στην εξωγενή διέγερση (για παράδειγμα, ερωτικό βίντεο) είναι φυσιολογική. αλλά υποκειμενική ενθουσιασμό, η κατανόηση της σεξουαλικής έντασης και των σεξουαλικών συναισθημάτων ως απάντηση στην διέγερση των γεννητικών οργάνων (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής) απουσιάζουν ή μειώνονται. Οι παραβιάσεις της γενετικής διέγερσης είναι χαρακτηριστικές για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και συχνά περιγράφονται ως σεξουαλική μονοτονία. Εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν τη μείωση της γενετικής διέγερσης σε απόκριση της σεξουαλικής διέγερσης σε ορισμένες γυναίκες. σε άλλες γυναίκες, η σεξουαλική ευαισθησία των γεμάτων με αίμα μειώνεται.

Η παραβίαση ενός οργασμού χαρακτηρίζεται από έλλειψη οργασμού, μείωση της έντασής του ή οργασμός καθυστερεί σημαντικά λόγω της διέγερσης, παρά τα υψηλά επίπεδα υποκειμενικής διέγερσης.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Διάγνωση των σεξουαλικών διαταραχών στις γυναίκες

Η διάγνωση των σεξουαλικών διαταραχών και ο εντοπισμός των αιτιών τους βασίζονται στη συλλογή της ανάλυσης της νόσου και της γενικής εξέτασης. Είναι ιδανικό για τη μελέτη της ανάνηψης και των δύο εταίρων (χωριστά ή μαζί). Πρώτα συνέντευξη μιας γυναίκας και να μάθουν τα προβλήματά της. Οι δυσάρεστες στιγμές (για παράδειγμα, προηγούμενη αρνητική σεξουαλική εμπειρία, αρνητική σεξουαλική εικόνα), που αποκαλύφθηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη, μπορούν να προσδιοριστούν πληρέστερα στις επόμενες επισκέψεις. Η γενική εξέταση είναι σημαντική για τον προσδιορισμό των αιτιών της δυσπαρεμίας. Η τεχνική της επιθεώρησης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από την τακτική που συνήθως χρησιμοποιείται στη γυναικολογική πρακτική. Η εξήγηση στον ασθενή σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της εξέτασης βοηθά να χαλαρώσει. Εξηγώντας της ότι πρέπει να καθίσει σε μια καρέκλα και ότι τα γεννητικά όργανα της θα εξεταστούν στους καθρέφτες κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα ηρεμήσει τον ασθενή και θα την αναγκάσει να νιώσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Διερευνούνται κηλίδες κολπικής έκκρισης, βαφή Gram, καλλιέργεια σε μέσο ή ανίχνευση ϋΝΑ χρησιμοποιώντας τον ανιχνευτή για τη διάγνωση της γονόρροιας και των χλαμυδιών. Δεδομένων των δεδομένων της έρευνας, μπορείτε να διαγνώσετε: αιδοιοκολπίτιδα, κολπίτιδα ή φλεγμονώδη διαδικασία των πυελικών οργάνων.

Τα επίπεδα των ορμονών φύλου καθορίζονται σπάνια, αν και η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και τεστοστερόνης μπορεί να είναι σημαντική στην ανάπτυξη σεξουαλικών διαταραχών. Μια εξαίρεση είναι η μέτρηση της τεστοστερόνης χρησιμοποιώντας καλά καθιερωμένες τεχνικές ελέγχου κατά τη διάρκεια της θεραπείας με τεστοστερόνη.

Συστατικά μιας σεξουαλικής αναμνησίας για την αξιολόγηση των σεξουαλικών διαταραχών στις γυναίκες

Σφαίρα

Ειδικά στοιχεία

Ιστορικό της ασθένειας (ιστορικό ζωής και ιστορικό της παρούσας νόσου)

Η γενική υγεία (συμπεριλαμβανομένης της σωματικής υγείας και της ψυχικής διάθεσης), η χρήση ναρκωτικών (ναρκωτικών), η παρουσία εγκυμοσύνης στην ιστορία, από τη λήξη της εγκυμοσύνης. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισύλληψη, ασφαλές σεξ

Αμοιβαίες σχέσεις εταίρων

Συναισθηματική οικειότητα, εμπιστοσύνη, σεβασμός, ελκυστικότητα, κοινωνικότητα, αφοσίωση. οργή, εχθρότητα, δυσαρέσκεια. γενετήσιο προσανατολισμό

Τρέχον σεξουαλικό πλαίσιο

Σεξουαλική δυσλειτουργία στον σύντροφο που συμβαίνει στις ώρες πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα, εάν αυτή η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ανεπαρκής για τη σεξουαλική διέγερση. μη ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις, διαφωνία με τον σύντροφο σχετικά με τις μεθόδους των σεξουαλικών επαφών, περιορισμό της εμπιστευτικότητας

Αποτελεσματικοί μηχανισμοί ενεργοποίησης της σεξουαλικής επιθυμίας και διέγερσης

Βιβλία, βιντεοταινίες, συναντήσεις, πιέσεις συνεργατών κατά τη διάρκεια του χορού, μουσική. σωματική ή μη φυσική, γεννητική ή μη σεξουαλική διέγερση

Μηχανισμοί αναστολής της σεξουαλικής διέγερσης

Νευροψυχιατρική διέγερση. αρνητική σεξουαλική εμπειρία προηγούμενου χαμηλή σεξουαλική αυτοεκτίμηση. οι φόβοι για τις συνέπειες της επαφής, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ελέγχου της κατάστασης, της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή της στειρότητας. τάση. κόπωση; κατάθλιψη

Οργασμός

Παρουσία ή απουσία. ανησυχία για την έλλειψη οργασμού ή όχι, οι διαφορές στη σεξουαλική αντίδραση με έναν σύντροφο, η εμφάνιση οργασμού με αυνανισμό

Το αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής

Συναισθηματική και σωματική ικανοποίηση ή δυσαρέσκεια

Εντοπισμός της δυσπαρεμίας

Επιφανειακή (εσωτερική) ή βαθιά (κολπική)

Στιγμές δυσπαρεμίας

Κατά τη μερική ή πλήρη, βαθιά εισαγωγή του πέους, με τριβές, με εκσπερμάτιση ή επακόλουθη ούρηση μετά την επαφή

Εικόνα (αυτοαξιολόγηση)

Η αυτοπεποίθηση, το σώμα, τα σεξουαλικά σας όργανα, η σεξουαλική ικανότητα και η επιθυμία

Ιστορικό της ασθένειας

Σχέσεις με τους οπαδούς και τα αδέλφια. τραυματισμούς · απώλεια αγαπημένου προσώπου. συναισθηματική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση · παραβίαση της έκφρασης των συναισθημάτων ως αποτέλεσμα ψυχολογικού τραύματος στην παιδική ηλικία. πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς περιορισμούς

Παλαιότερη σεξουαλική εμπειρία

Το επιθυμητό φύλο, η αναγκαστική, η καταχρηστική ή ο συνδυασμός. ευχάριστη και θετική σεξουαλική πρακτική, αυτο-διέγερση

Προσωπικοί παράγοντες

Δυνατότητα εμπιστοσύνης, αυτοέλεγχος. Καταστολή του θυμού, προκαλώντας μείωση των σεξουαλικών συναισθημάτων. αίσθηση ελέγχου, αδικαιολόγητα φουσκωμένες επιθυμίες, στόχους

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών στις γυναίκες

Η θεραπεία πραγματοποιείται σύμφωνα με τον τύπο των διαταραχών και τις αιτίες τους. Με ένα συνδυασμό συμπτωμάτων, συνταγογραφείται πολύπλοκη θεραπεία. Η εμμονή και η κατανόηση των προβλημάτων του ασθενούς, η στάση των ασθενών και η προσεκτική εξέταση μπορούν να γίνουν ένα ανεξάρτητο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι ο διορισμός επιλεκτικών αναστολέων σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών σεξουαλικών διαταραχών, μπορούν να αντικατασταθούν από αντικαταθλιπτικά που έχουν λιγότερες δυσμενείς επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία. Μπορείτε να συστήσετε τα ακόλουθα φάρμακα: βουπροπιόνη, μοκλοβεμίδη, μιρταζαπίνη, βενλαφαξίνη. Για εμπειρική χρήση, μπορεί να συνιστώνται αναστολείς φωσφοδιεστεράσης: sildenafil, tadalafil, vardenafil, αλλά η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων δεν έχει αποδειχθεί.

Σεξουαλική επιθυμία (ενδιαφέρον) και υποκειμενικές γενικές διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης

Αν σε μια σχέση, υπάρχουν παράγοντες που περιορίζουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μεταξύ των εταίρων, της ελκυστικότητας και παραβιάζουν τη συναισθηματική οικειότητα, τότε αυτό το ζευγάρι συνιστάται εξέταση από εμπειρογνώμονες. Η συναισθηματική εγγύτητα είναι η κύρια προϋπόθεση για την εμφάνιση της σεξουαλικής αντίδρασης στις γυναίκες και γι 'αυτό πρέπει να αναπτυχθεί με επαγγελματική βοήθεια ή χωρίς αυτήν. Οι ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν με πληροφορίες σχετικά με επαρκή και επαρκή κίνητρα. οι γυναίκες πρέπει να υπενθυμίζουν στους εταίρους τους την ανάγκη για συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική και γεννητική διέγερση. Οι συστάσεις για τη χρήση ισχυρότερων ερωτικών ερεθισμάτων και φαντασιών μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της διαταραχής της προσοχής. οι πρακτικές συστάσεις για τη διατήρηση του απορρήτου και το αίσθημα ασφάλειας μπορούν να βοηθήσουν στο φόβο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, δηλ. των αναστολέων της σεξουαλικής διέγερσης. Με την παρουσία των ασθενών ψυχολογικούς παράγοντες της σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορεί να απαιτήσει την ψυχοθεραπεία, αν και μια απλή κατανόηση της σημασίας αυτών των παραγόντων μπορεί να είναι επαρκής για τις γυναίκες να αλλάξουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους. Οι ορμονικές διαταραχές απαιτούν θεραπεία. Χρησιμοποιεί, π.χ., ενεργό οιστρογόνα για τη θεραπεία της ατροφικής αιδοιοκολπίτιδα και βρωμοκριπτίνη για τη θεραπεία της υπερπρολακτιναιμίας. Τα οφέλη και ο κίνδυνος πρόσθετης θεραπείας με τεστοστερόνη μελετώνται. Σε περίπτωση απουσίας των διαπροσωπικών, συμφραζόμενα και προσωπικούς παράγοντες βαθιά εξετάστηκε περαιτέρω (π.χ. με από του στόματος μεθυλοτεστοστερόνη 1,5 mg 1 φορά την ημέρα ή τεστοστερόνης διαδερμικά 300 μικρογραμμάρια ημερησίως) από κάποια κλινικούς ιατρούς ομάδα ασθενών με και σεξουαλικές διαταραχές και ενδοκρινικές παθολογία . Έρευνα για να είναι ασθενής με τις ακόλουθες ενδοκρινικές διαταραχές, που οδηγούν σε σεξουαλικές διαταραχές: μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία αντικατάστασης οιστρογόνου? γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών, οι οποίες έχουν μειώσει το επίπεδο των ανδρογόνων στα επινεφρίδια. γυναίκες στις οποίες η σεξουαλική δυσλειτουργία σχετίζεται με χειρουργική ή προκαλούμενη από φάρμακα εμμηνόπαυση. ασθενείς με εξασθενημένες λειτουργίες των επινεφριδίων και της υπόφυσης. Η προσεκτική συνέχιση της εξέτασης έχει μεγάλη σημασία. Στην Ευρώπη, η συνθετική στεροειδής τιβολόνη χρησιμοποιείται ευρέως. Έχει μια συγκεκριμένη επίδραση στον υποδοχέα οιστρογόνου, προγεστογόνο, επιδεικνύει ανδρογονική δράση και αυξάνει την διέγερση και κολπική έκκριση. Σε χαμηλές δόσεις, δεν έχει καμία διεγερτική επίδραση στο ενδομήτριο, την αύξηση της οστικής μάζας και δεν έχει καμία οιστρογονική δράση στα λιπίδια και λιποπρωτεΐνες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού όταν λαμβάνεται tibolone στις ΗΠΑ μελετάται.

Μπορεί να συνιστάται υποκατάσταση ενός φαρμάκου (π.χ. διαδερμικό οιστρογόνο για αντισυλληπτικά από του στόματος ή από του στόματος ή αντισυλληπτικά από του στόματος για μεθόδους φραγμού).

Διαταραχές σεξουαλικής διέγερσης

Με την έλλειψη οιστρογόνων, τα τοπικά οιστρογόνα συνταγογραφούνται στην αρχή της θεραπείας (ή συνταγογραφούνται συστηματικά οιστρογόνα αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα της περινενοπαυσιακής περιόδου). Ελλείψει επίδρασης στη θεραπεία με οιστρογόνα, χρησιμοποιούνται αναστολείς φωσφοδιεστεράσης, αλλά αυτό βοηθά μόνο τους ασθενείς με μειωμένη κολπική έκκριση. Μια άλλη μέθοδος θεραπείας είναι ο διορισμός εφαρμογών κλειτορίδας με αλοιφή 2% τεστοστερόνης (0,2 ml διαλύματος σε βαζελίνη, που παρασκευάζεται σε φαρμακείο).

Παραβίαση οργασμού

Απαιτούνται τεχνικές αυτο-διέγερσης. Χρησιμοποιείται ένας δονητής τοποθετημένος στην περιοχή της κλειτορίδας, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα ένας συνδυασμός ερεθισμάτων (διανοητικής, οπτικής, απτικής, ακουστικής, γραπτής). Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σε περιπτώσεις μειωμένου ελέγχου της κατάστασης, παρουσία χαμηλής αυτοεκτίμησης, με μείωση της εμπιστοσύνης στον σύντροφο. Οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπειρικά σε περιπτώσεις επίκτητης διαταραχής οργασμού με βλάβες σε δέσμες αυτόνομων νευρικών ινών.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.