^
A
A
A

Φόβος για το σεξ

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Ο φόβος του φύλου (γενοφοβία ή κοϊτοφοβία) είναι μια εντελώς ανεξάρτητη κατάσταση και, κατά συνέπεια, είναι οδυνηρό για ένα άτομο, αν και είναι κατανοητό από την άποψη της ψυχολογίας και της ιατρικής. Πρόσφατα, η φοβία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη και μεταξύ των ασθενών οι οποίοι, ξεπερνώντας την αίσθηση της κακομεταχείρισης, απευθύνονται σε ειδικούς για βοήθεια, δεν υπάρχει σαφής σεξουαλική κατανομή.

trusted-source[1], [2], [3]

Αιτίες φόβου για σεξ

Ο φόβος του φύλου ή της γενοφοβίας είναι χαρακτηριστικός τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Και, παρά το γεγονός ότι οι κύριες αιτίες της είναι ψυχολογικοί παράγοντες, ο φόβος των γυναικών και των ανδρών πριν από την οικειότητα (και μερικές φορές η φοβία μιλώντας ακόμη και για το σεξ) διαφέρει ριζικά.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Ο φόβος του σεξ στις γυναίκες

Η κύρια αιτία του φόβου για το σεξ στο όμορφο μισό της ανθρωπότητας έχει γίνει ένα παραδοσιακό τελετουργικό, το οποίο παραδίδεται από γενιά σε γενιά και είναι κατάφυτο με τεράστιο αριθμό παράλογων μύθων. Κάθε κορίτσι που έχει φθάσει στην ηλικία της εφηβείας, αναμένει σοβαρό πόνο κατά την πρώτη σεξουαλική πράξη. Κατά συνέπεια, αφού δεν κατάφερε να χαλαρώσει, το πρώτο σεξ προσφέρει πραγματικά μια εξαιρετικά οδυνηρή αίσθηση. Μετά από αυτό, η γυναίκα επικεντρώνεται στην ταλαιπωρία και, αφού το δοκιμάσει την επόμενη φορά, αποφασίζει να σταματήσει οποιαδήποτε στενή σχέση και ακόμη και να μιλήσει για το σεξ.

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι για τους οποίους η γονιδιοφοβία αναπτύσσεται στις γυναίκες:

 • Σκληρή πρώτη σεξουαλική επαφή ή σεξ με έναν ανεπαρκώς πεπειραμένο σύντροφο.
 • Εμπειρία σε παιδική σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, παρενόχληση.
 • Οι αναισθησιολογικές μέθοδοι εκπαίδευσης, όταν το φύλο περιγράφεται από τους γονείς, είναι κάτι βρώμικο και επαίσχυντο. πρόταση ότι ο σεξουαλικός σύντροφος πρέπει να είναι ο πρώτος και μόνος άνθρωπος.
 • Φόβος για τις συνέπειες του σεξ: σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
 • Μη αποδοχή και εχθρότητα προς το σώμα.
 • Συχνά, ο φόβος του σεξ σχετίζεται με το τραύμα της παιδικής ηλικίας, για παράδειγμα, η απόσυρση του πατέρα από την οικογένεια. Σε αυτήν την περίπτωση, όταν είναι ήδη ενήλικος, μια γυναίκα δεν μπορεί να οικοδομήσει το σωστό μοντέλο σχέσεων με τους άνδρες ή απλά φοβάται την προδοσία.
 • Προβλήματα με τα γυναικεία γεννητικά όργανα, που προκαλούν πόνο σε κάθε σεξουαλική επαφή.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Φόβος του σεξ στους άνδρες

Σε αντίθεση με τις γυναίκες που φοβούνται να κάνουν σεξ λόγω προβλημάτων σωματικής υγείας, η γονοφοβία στους άνδρες προκύπτει πάντα μόνο για ψυχολογικούς λόγους:

 • Η ανεπίσημη εκπαίδευση της μητέρας, η συνέπεια της οποίας είναι ο φόβος να απορροφηθεί πλήρως.
 • Ο φόβος της αποτυχίας στο σεξ, που θα οδηγήσει σε κοροϊδία και εξευτελισμό της αξιοπρέπειας.
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση ("Αυτό το κορίτσι είναι πολύ καλό / όμορφο / έξυπνο για μένα", "Δεν μπορώ να την ικανοποιήσω").
 • Αποτυχίες στο σεξ, που προέκυψαν στο παρελθόν.
 • Η απόρριψη μιας συγκεκριμένης γυναίκας ή ο φόβος να είναι ανοικτός και ειλικρινής στους αντιπροσώπους του αντίθετου φύλου στο σύνολό της.
 • Ο φόβος του αίματος - ένας άνθρωπος φοβάται να κάνει σεξ στον κύκλο της εμμήνου ρύσεως.

Υπάρχει όμως και μια κοινή αιτία για το αντίθετο φύλο του φόβου του σεξ - σεξουαλική επαφή με παρθένο. Για ένα κορίτσι είναι πάντα ο φόβος του ισχυρού πόνου που μοιάζει με τη βία, και για έναν νεαρό άνδρα - ένας φόβος για την απρόβλεπτη αντίδραση του συνεργάτη στις πράξεις του.

Συχνά προκαλεί φόβο του φύλου σχετίζονται φοβίες: ο φόβος της προσωπικής επαφής (haphephobia), ο φόβος της σεξουαλικής παρενόχλησης (agraphobia), ο φόβος του αντίθετου φύλου (Heterophobia), κ.λπ.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Η εκδήλωση του φόβου του σεξ

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ο φόβος του σεξ εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και δεν είναι πάντοτε αξιοσημείωτο με το γυμνό μάτι:

 • Πλήρης άρνηση στενών σχέσεων και αναφορές σε αυτές στη συζήτηση (αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται ερατοφοβία).
 • Το τυχαίο σεξ είναι επίσης μια εκδήλωση του φόβου του σεξ και ονομάζεται οικειοφοβία. Στην περίπτωση αυτή, ένα άτομο που τραυματίστηκε κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία, φοβάται να αποκαλύψει τον εαυτό του σε ένα σεξουαλικό σύντροφο και να οικοδομήσει μακροχρόνια εμπιστοσύνη μαζί του. Παρ 'όλα αυτά, έχει μια ανεξέλεγκτη λαχτάρα για το σεξ.

Πώς να ξεπεραστεί ο φόβος του σεξ;

Προκειμένου να ξεπεραστεί ο φόβος του φύλου, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι αιτίες της γενοφοβίας.

Ο φόβος του πρώτου φύλου

Ανεξάρτητα από το πόσο τετριμμένες ήταν οι οδηγίες των ψυχολόγων και των συγγενών, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη της γενοφοβίας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε την εμπειρία των γενεών:

 • Έρχεστε σε μια στενή σχέση μόνο αφού και οι δύο σύντροφοι είναι διανοητικά προετοιμασμένοι για το πρώτο φύλο.
 • Μην παραβλέπετε την ήσυχη συναρπαστική ατμόσφαιρα και τις προκαταρκτικές χαϊδεύει, αλλά μην κακοποιείτε αλκοολούχα ποτά αμέσως πριν από τη σεξουαλική επαφή.
 • Για να αποφύγετε τις αποσπάσεις σκέψης σχετικά με την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, χρησιμοποιήστε αντισυλληπτικά. 
 1. Αν ο φόβος του σεξ εμφανίστηκε ξαφνικά σε έναν από τους συνεργάτες, μπορείτε να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Οι εμπιστευτικές συνομιλίες και η αποσαφήνιση της αιτίας της γενοφοβίας είναι υποχρεωτικές. Επιπλέον, ο φόβος πρέπει να θεωρείται κοινό πρόβλημα, όχι πρόβλημα ενός από τους εταίρους.
 2. Για να απαλλαγούμε από το φόβο του σεξ, οι ειδικοί συστήνουν κατανάλωση αλκοόλ πριν τη σεξουαλική επαφή μια μικρή ποσότητα αλκοόλ ή ένα ήπιο ηρεμιστικό (βαλεριάνα tablet, Leonurus, αφεψήματα μέντα ή βάλσαμο λεμονιού - μόνο για τις γυναίκες).
 3. Σε περίπτωση που ο φόβος του σεξ συνδέεται με σοβαρό τραύμα (βία, συγκροτήματα συνοδεύουν φοβίες), είναι απαραίτητο να ζητήσει βοήθεια από τους ειδικούς - ψυχίατρος, θεραπευτής, ψυχολόγος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να ξεπεραστεί μια ασθένεια χωρίς ειδική βοήθεια.
 4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υγεία τους, οι γυναίκες, των οποίων ο φόβος για το σεξ σχετίζεται με τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Είναι απαραίτητο να υποβληθεί επειγόντως εξέταση στον γυναικολόγο και να μάθετε την πραγματική αιτία της δυσφορίας. 

Ο φόβος του σεξ - το φαινόμενο είναι τόσο αφύσικο ότι δεν είναι απαραίτητο να κλείσει μια εκστρατεία σε έναν ειδικό, όπως παράξενο με την πρώτη ματιά, η φοβία δεν μπορεί να χαλάσει μόνο το όμορφο αναπόσπαστο οικείο μέρος της ζωής σας, αλλά και να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ψυχική υγεία.

trusted-source[21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.