^
A
A
A

Ο COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

26 May 2021, 09:00

Η ασθένεια του κορωνοϊού, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά στην Κίνα και μετατράπηκε σε παγκόσμια πανδημία, δεν παύει να ανησυχεί τους επιστήμονες. Νέα έρευνα έδειξε ότι ο υποδοχέας ACE-2 και το γονίδιο TMPRSS-2 εκφράζονται σε ενδοθηλιακά κύτταρα, γι 'αυτό και η μόλυνση οδηγεί σε ευρεία ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Ο γνωστός κορωνοϊός που προκαλεί τον COVID-19 μπορεί να υπάρχει στους ιστούς του αναπαραγωγικού συστήματος στους άνδρες ακόμη και μετά από ανάρρωση, βλάπτοντας το αγγειακό ενδοθήλιο και προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία. Αυτό το συμπέρασμα έγινε από ειδικούς που εκπροσωπούν το Ιατρικό Κολλέγιο Miller στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Προηγουμένως, διαπιστώθηκε ότι η μόλυνση από κορονοϊό βλάπτει το αγγειακό ενδοθήλιο των πνευμόνων, των νεφρών, της καρδιάς. Μέχρι τώρα, τίποτα δεν ήταν γνωστό για παραβιάσεις του σπηλαιώδους ιστού του ανδρικού γεννητικού οργάνου με πλούσιο αγγειακό δίκτυο. Νέα ερευνητική εργασία επιστημόνων απέδειξε την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του COVID-19 και την επακόλουθη ανάπτυξη περίπλοκης στυτικής δυσλειτουργίας .

Ο ουρολόγος Ramasami, υπάλληλος του εξειδικευμένου τμήματος στο Miller College, μαζί με τους συναδέλφους του, πραγματοποίησαν βιοψία ιστών αναπαραγωγικών οργάνων σε δύο άνδρες ασθενείς που είχαν προσβληθεί από μόλυνση από κορονοϊό πριν από έξι μήνες και οκτώ μήνες. Ένας από τους άνδρες νοσηλεύτηκε για το COVID-19 σε νοσοκομείο και ο δεύτερος είχε ήπια πορεία της νόσου και νοσηλεύτηκε στο σπίτι. Επιπλέον, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη δύο άνδρες που δεν είχαν λοίμωξη. Και οι τέσσερις ασθενείς υποβλήθηκαν σε σάλπιγγα προσθετική παρέμβαση λόγω διαταραχής της στυτικής λειτουργίας.

Τα κατασχεθέντα βιολογικά υλικά αναλύθηκαν για το περιεχόμενο ενδοθηλιακής συνθάσης νιτρικού οξειδίου (δείκτης της ενδοθηλιακής λειτουργικότητας) και την ποιότητα έκφρασης της πρωτεΐνης αιχμής του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής μικροσκοπικής ανάλυσης, ανιχνεύθηκαν εξωκυτταρικά ιικά σωματίδια μεγέθους περίπου 100 nm με άκρα που μοιάζουν με ακίδα στους ιστούς των αγγείων. Η έκφραση ενδοθηλιακής συνθάσης νιτρικού οξειδίου στο σηραγγώδες σώμα των αναρρωμένων ασθενών ήταν χαμηλότερη από ό, τι στους άνδρες χωρίς COVID-19, υποδεικνύοντας μετα-ιική ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες διεξάγουν μια νέα μελέτη που θα πρέπει να καθορίσει τον μοριακό μηχανισμό της εξασθένησης της ισχύος λόγω μόλυνσης από κορονοϊό.

Λίγο νωρίτερα, οι ίδιοι επιστήμονες έχουν ήδη πραγματοποιήσει παρόμοια εργασία και διαπίστωσαν ότι ιικά σωματίδια εισέρχονται στον ιστό των όρχεων στους άνδρες, γεγονός που μπορεί επίσης να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη γονιμότητα και να προωθήσει τη σεξουαλική μετάδοση.

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για πιθανές επιπλοκές μετά τον COVID-19. Οποιεσδήποτε μετα -μολυσματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής λειτουργίας, θα πρέπει να παρακολουθούνται από ιατρούς - τόσο για θεραπεία όσο και για διευκόλυνση περαιτέρω έρευνας.

Πηγή πληροφοριών:  Το παγκόσμιο περιοδικό της υγείας των ανδρών

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.