^
A
A
A

Η παιδική αίσθηση της δικαιοσύνης εκδηλώνεται από την ηλικία των 3 ετών

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

24 July 2019, 09:00

Ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, τα παιδιά επιδεικνύουν έντονη αίσθηση δικαιοσύνης. Είναι έτοιμοι να κάνουν πολλά, έτσι ώστε ένα άτομο που παρουσιάζει μια τέτοια αδικία θα τιμωρηθεί ανάλογα, ακόμα και αν το ίδιο το παιδί πρέπει να θυσιάσει κάτι για αυτό.

Μια αίσθηση της δικαιοσύνης μπορεί να ασκηθεί σε μια ποικιλία ερμηνειών. Ορισμένες παρόμοιες ιδέες μπορούν να παρατηρηθούν στη συμπεριφορά των χιμπατζήδων. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι πίθηκοι αντιδρούν στην παρουσία ή την απουσία δικαιοσύνης, αν τις αφορούν προσωπικά. Όσο για τους ανθρώπους, εδώ το συναίσθημα εξαπλώνεται σε σχέση με τους άλλους.

Τα παιδιά ήδη από τρία χρόνια αισθάνονται και ανησυχούν εάν ένα άτομο προσβάλλει άλλο. Ταυτόχρονα, η επιθυμία των παιδιών δεν στοχεύει τόσο στην τιμωρία εκείνου που έχει δείξει αδικία, αλλά και στην παροχή βοήθειας στο θύμα.

Και όμως, είναι απαραίτητο ή όχι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη; Εξάλλου, ένα πρόσωπο που είναι δράστης πρέπει να τιμωρηθεί - μόνο και μόνο για να «είναι ανάρμοστο για τους άλλους». Σε ορισμένες περιπτώσεις, για το θρίαμβο της δικαιοσύνης, είναι απαραίτητο να θυσιάσουμε κάτι. Σε ποια ηλικία το παιδί είναι πρόθυμο να κάνει τέτοιες θυσίες; Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να κατανοηθεί, αλλά οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχουν παρατηρήσει ότι τα παιδιά, αρχής γενομένης από 3 έως 6 ετών, έχουν ήδη την προθυμία να θυσιάσουν για χάρη της δικαιοσύνης.

Η μελέτη αφορούσε περισσότερα από διακόσια παιδιά ηλικίας 3-6 ετών. Όλα αυτά τα παιδιά ήταν επισκέπτες του παιδικού μουσείου της πόλης. Οι συμμετέχοντες οδηγήθηκαν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η σπειροειδής ολίσθηση: επιτράπηκε να απομακρυνθεί. Τα παιδιά άρχισαν να διασκεδάζουν και έπειτα έδειξαν στιγμιότυπα με ένα μωρό που κακοποιούσε κακόβουλα και έσχισε το σκάφος κάποιου άλλου. Εξήγησαν στα παιδιά ότι αυτό το κακό κορίτσι θα έρθει σύντομα σε αυτούς για να οδηγήσει το λόφο. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έλαβαν τις ακόλουθες ευκαιρίες: γράψτε ένα σημάδι στη διαφάνεια με τη λέξη "κλειστό" ή "ανοιχτό". Αν υποτεθεί ότι η διαφάνεια θα ήταν ανοικτή, τότε αυτό σήμαινε ότι όλοι θα μπορούσαν να οδηγούν μαζί της, συμπεριλαμβανομένου ενός επιβλαβούς μωρού. Και η λέξη «κλειστή» σήμαινε ότι κανείς δεν θα οδηγούσε. Αποδεικνύεται ότι κάθε παιδί είχε την ευκαιρία να τιμωρήσει ένα άλλο παιδί για να βλάψει τη βιοτεχνία κάποιου άλλου παραβιάζοντας τα δικά του συμφέροντα.

Αποδείχθηκε ότι κάθε δεύτερο παιδί εξέφρασε την προθυμία να θυσιάσει την ψυχαγωγία τους. Μεταξύ αυτών των παιδιών υπήρχαν και συμμετέχοντες τριών ετών και έξι ετών.

Μετά από αυτό, οι εμπειρογνώμονες αποφάσισαν να καθορίσουν ποιος παράγοντας επηρεάζει την επιθυμία των παιδιών να τιμωρήσουν τον ένοχο. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες: ένας από αυτούς είπε ότι αυτό το κορίτσι είναι το ίδιο με αυτά, και ανήκει ακόμη και στην ομάδα τους. Άλλα παιδιά έλεγαν ότι το κορίτσι τους ήταν ξένο. Η τρίτη κατηγορία παιδιών έλαβε "ειδικές εξουσίες" στη λήψη αποφάσεων κάνοντας το σήμα του σερίφη στο στήθος τους.

Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά ήταν πιο επιρρεπή στην τιμωρία των "ξένων", και η επιλογή της "συγχώρεσης" εφαρμόστηκε πιο συχνά στη δική τους. Αλλά η πρόσθετη "δύναμη του σερίφη" άλλαξε τα πάντα: μάλλον ήρθαν στα χέρια τους. Οι ερευνητές το απέδωσαν στο γεγονός ότι ένας προικισμένος άνθρωπος αισθάνεται πιο υπεύθυνος για τους "ανθρώπους" του, και θα κάνει τα πάντα για να μην «ενοχλήσει» ο ένας του άλλου.

Λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύονται στο psycnet.apa.org/record/2019-26829-001?doi=1

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.