^
A
A
A

Η φυματίωση παραμένει ο κύριος κίνδυνος

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

04 November 2016, 09:00

Η ΠΟΥ ανησυχεί μήπως τα μέτρα που ελήφθησαν για την εξάλειψη της επιδημίας της φυματίωσης δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, οι κυβερνήσεις πρέπει να βελτιώσουν τα προληπτικά μέτρα, τις μεθόδους ανίχνευσης και θεραπείας της νόσου. Οι παγκόσμιοι στόχοι περιλαμβάνουν μείωση της θνησιμότητας κατά της φυματίωσης κατά 90%, μείωση των νέων λοιμώξεων κατά 80%. Σύμφωνα με την κ. Margaret Chan, Γενικό Διευθυντή της ΠΟΥ, η εξάπλωση της μολυσματικής νόσου εξακολουθεί να ξεπερνά τις ενέργειες των χωρών και να βελτιώσει την κατάσταση απαιτεί την ενίσχυση και το συντονισμένο έργο όλων των χωρών.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι ένα από τα προβλήματα είναι η ανισότητα μεταξύ των χωρών, όταν το επίπεδο πρόσβασης των ασθενών στη διάγνωση και τη θεραπεία είναι σημαντικά διαφορετικό.

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης συνέβαλαν στη διάσωση περισσότερων από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2015, αλλά τα δεδομένα της επιδημιολογικής παρακολούθησης δείχνουν μια ταχεία εξάπλωση της νόσου.

Κατά το παρελθόν έτος, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί στον κόσμο, περισσότερο από το ήμισυ των νέων περιπτώσεων ήταν στο Πακιστάν, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Κίνα, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κατά την περίοδο από ποσοστό θνησιμότητας της φυματίωσης 2000 μειώθηκε κατά 22%, όμως η νόσος συνεχίζει να κατέχει ηγετική θέση σχετικά με τις κύριες αιτίες θανάτου, εκτός η λοίμωξη πέθανε περισσότερους ανθρώπους από τον ιό HIV ή ελονοσία.

Το κύριο πρόβλημα είναι ακόμα η διάγνωση - η άκαιρη ανίχνευση των ασθενών οδηγεί στην εξάπλωση της λοίμωξης. Σημειώνεται επίσης ότι η μορφή της ανθεκτικής σε φάρμακα φυματίωσης απειλεί ολόκληρο το σύστημα δημόσιας υγείας. Βασικά, αυτή η μορφή βρίσκεται στην Ινδία, τη Ρωσία, την Κίνα. Τα διαγνωστικά προβλήματα εμποδίζουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη φυματίωση που είναι ανθεκτική στα φάρμακα, ενώ το τελευταίο έτος μόνο 5 ασθενείς με αυτή τη μορφή έλαβαν την απαραίτητη θεραπεία.

Αξίζει επίσης να σημειωθούν τα ποσοστά επούλωσης - σε παγκόσμια κλίμακα, δεν είναι πολύ υψηλότερα από το 50%.

Στην ΠΟΥ ανέφερε ότι για να σώσει την ανθρωπότητα από την επιδημία για να χρησιμοποιήσει ταχεία δοκιμές, νέα φάρμακα. Οι επενδύσεις και οι δράσεις δεν είναι αρκετές για σήμερα και οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι οδηγεί η αντίσταση στα αντιμικροβιακά.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όλοι οι χρήστες δεν είχαν πρόσβαση σε θεραπευτικές και προληπτικές παρεμβάσεις. Όλα αυτά οφείλονται στην έλλειψη κεφαλαίων για την καταπολέμηση της επιδημίας φυματίωσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να διατεθεί το απαραίτητο ποσό, είναι απαραίτητο να αυξηθεί το εισόδημα κατά 2 δισ. Ευρώ, διαφορετικά σε 3-4 χρόνια η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Επίσης, για να διεξαχθεί έρευνα για την επεξεργασία νέων φαρμάκων, διαγνωστικών μεθόδων, προληπτικών εμβολίων, απαιτούνται επιπλέον 1 δισ. Δολάρια ετησίως, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για την υλοποίηση όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων.

Ο ΠΟΥ υπενθύμισε στις χώρες ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η μέγιστη κάλυψη των υπηρεσιών υγείας, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, ιδίως σε χώρες όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης και θάνατος από τη φυματίωση.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.