^
A
A
A

Γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή: να είναι ή να μην είναι;

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

30 December 2018, 09:00

Πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την υγεία τους, προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα των ζωικών λιπών στη διατροφή λόγω της εγκατάλειψης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μετά από όλα, είναι γνωστό ότι τέτοια λίπη έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι επιστήμονες από την Πολωνία προειδοποίησαν: τα οφέλη από την κατανάλωση κεφίρ, γιαουρτιού ή τυριού είναι πολύ μεγαλύτερα από την αντιληπτή ή πιθανή βλάβη.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που περιλαμβάνουν τακτικά σκληρά τυριά ή ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους είναι λιγότερο πιθανό να έχουν εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η μόνη εξαίρεση μπορεί να είναι το νωπό γάλα: το προϊόν αυτό έχει από καιρό συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίων ασθενειών.

Ο Maciej Banash, εκπρόσωπος του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Οντόντ, ανέλυσε τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια δημοσκοπήσεων αμερικανικών δημοσκοπήσεων. Η ομιλία του γιατρού στη διάσκεψη κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Κοινότητας στο Μόναχο αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς.

Ο καθηγητής επεσήμανε μερικές αντιφάσεις στα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών.

Ασθένειες της καρδιάς και τα αιμοφόρα αγγεία - για παράδειγμα, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια - προκαλούνται από βλάβη στα ζωτικά αγγεία. Ακόμη και με την εμφάνιση νέων αποτελεσματικών ιατρικών τεχνικών, όπως η θρομβοεξίδρωση ή η θρομβόλυση, ο βαθμός θνησιμότητας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλός. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εγκεφαλικό επεισόδιο λέγεται ότι είναι μία από τις υποκείμενες αιτίες θανάτου.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γιατροί πίστευαν ότι μια μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών από γαλακτοκομικά προϊόντα αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου - για παράδειγμα, από εγκεφαλικό επεισόδιο ή ογκολογία. Ωστόσο, σήμερα, οι επιστήμονες τείνουν όλο και περισσότερο να πιστεύουν ότι ο πλήρης αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι λάθος και δεν έχει σαφή βάση τεκμηρίωσης. Η αξιολόγηση των πληροφοριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια τριάντα ερευνών ενήλικων Αμερικανών επιβεβαίωσε μόνο: τα προϊόντα που παράγονται από αγελαδινό γάλα δεν είναι τόσο επιβλαβή.

Περίπου είκοσι χρόνια πριν, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Παθολογιών διεξήγαγε μια μελέτη μεγάλης κλίμακας, γνωστή ως NHANES. Για δέκα χρόνια, ιατροί ειδικοί έχουν αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας, της διατροφής και του τρόπου ζωής των σχεδόν 25 χιλιάδων εθελοντών, εντοπίζοντας τυχόν πιθανούς κινδύνους. Η ανάλυση των πληροφοριών που λήφθηκαν πραγματοποιήθηκε από πολωνούς επιστήμονες. Μπορούν να αποδείξουν ότι η πρόσληψη οποιωνδήποτε γαλακτοκομικών προϊόντων συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία κατά 2%. Και οι λάτρεις των κανονικών γευμάτων σκληρού τυριού ζούσαν κατά 8% περισσότερο από τους άλλους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία άλλων δώδεκα πειραμάτων, ανέλυσαν πληροφορίες για περισσότερους από 600 χιλιάδες ασθενείς από διάφορα μέρη του κόσμου. Με βάση τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: τα οφέλη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πραγματικά σημαντικά, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί, ίσως, από φρέσκο πλήρες γάλα. Η κατανάλωση καθαρού γάλακτος μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα κατά 4%. Αλλά από φυσικά γιαούρτια, τυριά, τυρί cottage δεν αξίζει ακόμα.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στη σελίδα https://medbe.ru/news/pitanie-i-diety/ne-ogranichivayte-molochnye-produkty/

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.