^
A
A
A

Εξετάζεται το θέμα της παραγωγής ενδορρινικού αντικορωνοϊού

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

21 December 2021, 11:00

Εργαζόμενοι του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ έχουν ήδη πλησιάσει στη δημιουργία ενός αντικοινιδικού εμβολίου όχι ενέσιμου, αλλά ενδορινικού τύπου.

Οι προκαταρκτικές μελέτες του νέου φαρμάκου σε ζώα έχουν δείξει μείωση των συμπτωματικών εκδηλώσεων της νόσου και παρεμπόδιση της μετάδοσης ιογενούς λοίμωξης.

Οι επιστήμονες εμβολίασαν τρωκτικά με χορήγηση του φαρμάκου σε δύο στάδια και διαπίστωσαν ότι τα χάμστερ απέκτησαν πλήρη προστασία από λοίμωξη των πνευμόνων, φλεγμονές και άλλες επώδυνες εκδηλώσεις που αναπτύσσονται μετά τη μόλυνση με τον ιό COVID-19 .

Αξιοσημείωτο είναι ότι η χορήγηση του ενδορινικού σκευάσματος σε δύο στάδια είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της εξάπλωσης του ιού από το αναπνευστικό σύστημα των τρωκτικών. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να περιέχει το παθογόνο στην περιοχή εφαρμογής του. Αποδεικνύεται ότι εάν το φάρμακο εγχυθεί στη ρινική κοιλότητα, είναι δυνατό όχι μόνο να αποφευχθεί η μόλυνση, αλλά και να αποκλειστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να σταματήσει η πανδημική εξάπλωση της λοίμωξης.

Ένας ειδικός στην ιολογία, ο καθηγητής Munir επέβλεψε προσωπικά την πορεία του πειράματος. Σημείωσε τα εξής: «Το ερευνητικό μας έργο δείχνει ότι η εγκατάσταση τοπικής ανοσολογικής προστασίας στον τομέα της εισαγωγής του κορωνοϊού στον οργανισμό όχι μόνο θα μειώσει τον βαθμό των κλινικών εκδηλώσεων, αλλά και θα αποτρέψει τη μετακίνηση του παθογόνου από ένα άρρωστο άτομο σε άλλο., υγιής άνθρωπος."

Το ενδορινικό φάρμακο που μελετήθηκε βασίζεται σε έναν ιό των πτηνών, τον αιτιολογικό παράγοντα της ψευδοπανώλης ή της νόσου του Newcastle. Αυτός ο ιός είναι ικανός να αναπαραχθεί στο ανθρώπινο σώμα, αλλά δεν τον βλάπτει. Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακατευθύνουν τον ιό της νόσου του Newcastle για να παράγουν πρωτεΐνες ακίδας του κορωνοϊού, οι οποίες αναγκάζουν το σώμα να αρχίσει να εφαρμόζει μια ανοσολογική απόκριση ενάντια στο παθογόνο COVID-19.

Η ενδορρινική χορήγηση του φαρμάκου προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων σε τρωκτικά που στρέφονται ενάντια σε διάφορες παραλλαγές μόλυνσης από κορωνοϊό, υποδεικνύοντας ότι είναι πιθανό να δημιουργηθεί εκτεταμένη προστασία.

Ο κορυφαίος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Δρ. Ράικροφτ-Μαλόν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα στην πρόληψη της νόσου COVID-19, το οποίο θα σταματήσει την πανδημική εξάπλωση της λοίμωξης σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο ενδορινικός εμβολιασμός είναι πιο προσιτός, ανέχεται καλά τη μεταφορά και, πιθανότατα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στην παιδική ηλικία. Η τακτική εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού υποδηλώνει την ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών για τα εμβόλια και την εξερεύνηση όλων των δυνατών τρόπων για να «περιοριστεί» η μόλυνση.

Το ενδορρινικό εμβολιακό σπρέι έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, καθώς είναι εύκολο στη χορήγηση, ενισχύει σημαντικά τις τοπικές άμυνες του ανοσοποιητικού και μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν αντενδείξεις για ενέσιμο εμβολιασμό.

Τα αποτελέσματα της εργασίας δημοσιεύονται στις σελίδες του iScience

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.