^

Υγεία

A
A
A

Ρωγμές στον κόλπο

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 13.09.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Μεταξύ των πολλών κολπικών παθήσεων, η ενόχληση και η ενόχληση προκαλούνται από ρωγμές στον κόλπο. Πολλές γυναίκες τείνουν να κάνουν αυτοδιάγνωση, αποδίδοντας τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα σε μυκητιασική λοίμωξη. Στην πραγματικότητα, πρέπει να δείτε έναν γιατρό, να υποβληθείτε σε εξέταση για να αναπτύξετε το σωστό θεραπευτικό σχήμα που στοχεύει στην αποκατάσταση της ακεραιότητας των ιστών των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

Αιτίες ρωγμές στον κόλπο

Οι ρωγμές στον κόλπο μπορεί να δημιουργηθούν για διάφορους λόγους, και συγκεκριμένα:

 • ορμονικές διαταραχές - η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε απώλεια υγρασίας στους βλεννογόνους των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.
 • μολυσματικές ασθένειες - ερυθρότητα, πρήξιμο λεπτό δέρμα.
 • κακή υγιεινή - υπολείμματα ούρων, κολπική απόρριψη συμβάλλουν στην αναπαραγωγή παθογόνων βακτηρίων.
 • ελμινθική εισβολή - τα παράσιτα εκκρίνουν μεταβολικά προϊόντα που επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα.
 • αλλεργική αντίδραση - προκαλεί τη χρήση οικείων καλλυντικών που περιέχουν parabens, φορώντας συνθετικά εσώρουχα, σερβιέτες κακής ποιότητας.
 • Διαβήτης;
 • καντιντίαση;
 • σεξ - η τριβή που συνοδεύει τη σεξουαλική επαφή, με ανεπαρκή έκκριση, τραυματίζει.
 • μετά τον τοκετό - προσπάθειες, ένα μεγάλο έμβρυο συχνά συνεπάγεται ρήξεις ιστού.

Παράγοντες κινδύνου

Οι συνθήκες που ευνοούν τον σχηματισμό ρωγμών του κόλπου περιλαμβάνουν την ηλικία (απώλεια υγρασίας του δέρματος, ελαστικότητα και σφριγηλότητα - εκδηλώσεις εμμηνόπαυσης), μειωμένη ανοσία, εντερική δυσβακτηρίωση και παρουσία άλλων συστηματικών ασθενειών του σώματος.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη χρήση ορισμένων φαρμάκων που επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του κόλπου, καθώς και αντισυλληπτικών.

Συμπτώματα ρωγμές στον κόλπο

Τα πρώτα σημάδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη προβλήματος στην οικεία περιοχή εκφράζονται με κάψιμο, κνησμό, υπεραιμία και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οι ρωγμές στην είσοδο του κόλπου μπορεί να καθυστερήσουν, αλλά να επανεμφανιστούν κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο κνησμός και οι ρωγμές στον κόλπο είναι συχνοί σύντροφοι της ξηρότητας σε αυτόν. Η ενόχληση εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών υγιεινής, στη διαδικασία της ούρησης. Η οικειότητα μπορεί να συνοδεύεται από λογικές εκκρίσεις. Η τραυματισμένη βλεννογόνος μεμβράνη του οργάνου είναι ευαίσθητη στην αναπαραγωγή παθογόνων οργανισμών, η παρουσία φλεγμονώδους εστίας αποδεικνύεται από χαρακτηριστική εκκένωση.

Επιπλοκές και συνέπειες

Οι μη επουλωμένες παραβιάσεις της ακεραιότητας των ιστών του κόλπου είναι επικίνδυνες για την ανάπτυξη πιο περίπλοκων παθολογιών: φλεγμονή, νεοπλάσματα, εμπλοκή της μήτρας στη φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

Διαγνωστικά ρωγμές στον κόλπο

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει ρωγμές εξετάζοντάς τον σε μια γυναικολογική καρέκλα. Θα πάρει ένα επίχρισμα για βακτηριοσκοπική εξέταση, θα εφαρμόσει κολποσκόπηση - εξέταση των τοιχωμάτων του κόλπου με τη χρήση ειδικής συσκευής. Γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων θα προσδιορίσουν την παρουσία συνοδών ασθενειών. Επίσης, εάν χρειαστεί, γίνεται έλεγχος του επιπέδου των ορμονών, υπερηχογράφημα και τομογραφία των πυελικών οργάνων.

Διαφορική διάγνωση

Οι ρωγμές στον κόλπο διαφοροποιούνται με την ήττα μυκητιασικών λοιμώξεων, κολπίτιδας, τραύματος.

Ποιος θα επικοινωνήσει;

Θεραπεία ρωγμές στον κόλπο

Η θεραπεία των κολπικών ρωγμών στοχεύει κυρίως στη βασική αιτία που προκάλεσε το σχηματισμό τους. Οι μολυσματικές και ιογενείς ασθένειες αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, αντισηπτικά κολπικά δισκία και υπόθετα, οι μυκητιασικές ασθένειες αντιμετωπίζονται με αντιισταμινικά.

Με την κολπική δυσβακτηρίωση, η θεραπεία συνίσταται στη διακοπή της φλεγμονώδους διαδικασίας επηρεάζοντας τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου, χρησιμοποιώντας τοπικά αντισηπτικά και αποκαθιστώντας τη μικροχλωρίδα με τη βοήθεια φαρμάκων που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες bifidus και lactobacilli.

Η ξηρότητα του κόλπου εξαλείφεται με τη χρήση μη ορμονικών λιπαντικών και ενυδατικών, φαρμάκων που αποκαθιστούν την ορμονική ισορροπία.

Φάρμακα

Εάν εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της λοίμωξης, διενεργείται έλεγχος για την ευαισθησία του στο αντιβιοτικό, διαφορετικά η θεραπεία θα είναι αναποτελεσματική. Τα αντιβακτηριακά φάρμακα είναι τόσο από του στόματος όσο και τοπικά, παρασκευασμένα με τη μορφή υπόθετων. Τα τελευταία είναι πολύ βολικά, επειδή το βελτιωμένο σχήμα διευκολύνει την τοποθέτησή τους σε μια φυσική κοιλότητα. Αποτελούνται από μια δραστική ουσία και μια λιπαρή βάση, για παράδειγμα - χλωρεξιδίνη.

 • Χλωροεξιδίνη - το δραστικό συστατικό της γλυκονικής χλωρεξιδίνης έχει ευρύ φάσμα δράσης. Εισάγεται στον κόλπο 2 φορές την ημέρα, η πορεία της θεραπείας είναι 7-10 ημέρες. Δεν αντενδείκνυται σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο σημείο εφαρμογής.
 • Terzhinan - κολπικά δισκία. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κολπίτιδας διαφόρων προελεύσεων. Συχνότητα - 1 τεμάχιο 1-2 φορές την ημέρα για 10 ημέρες. Η θεραπεία συνδυάζεται με αυστηρή προσωπική υγιεινή. Δεν συνταγογραφείται για υπερευαισθησία στα συστατικά του.

Οι αλοιφές για ρωγμές στον κόλπο είναι επίσης αποτελεσματικές:

 • montavit - gel, αποκαθιστά τη φυσική κολπική έκκριση. Το βλεννογόνο πηγάδι ανέχεται την εφαρμογή του παράγοντα στα τοιχώματα του κόλπου, δεν προκαλεί παρενέργειες.
 • Η σικατριδίνη είναι ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο με βάση το υαλουρονικό οξύ, το οποίο βελτιώνει τη διαδικασία επιθηλιοποίησης και επούλωσης. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε 2-3 φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της σίτισης ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με την άδεια του γιατρού.
  • Το muvagel είναι ένα μη ορμονικό τζελ. Επαναφέρει τη φυσική ενυδάτωση, επιταχύνει την ανάπλαση του βλεννογόνου, την επούλωση των πληγών, διεγείρει την παραγωγή υαλουρονικού οξέος. Συσκευασμένο σε σωλήνες μιας χρήσης, το οποίο είναι πολύ βολικό στη χρήση. Το άκρο της κάψουλας εισάγεται στον κόλπο και συμπιέζεται προς τα έξω. Από τις παρενέργειες, είναι δυνατή μια αλλεργική αντίδραση.

βιταμίνες

Δεδομένου ότι η ανεπάρκεια βιταμινών στο σώμα εκφράζεται από διάφορες διαταραχές του δέρματος και των βλεννογόνων, πρέπει περιοδικά να αναπληρώνουν τα αποθέματά τους. Υπεύθυνη για αυτό είναι η βιταμίνη Α, Ε, C, ομάδα Β. Εκτός από την επιλογή προϊόντων με την υψηλή περιεκτικότητά τους, είναι απαραίτητο να καταφεύγουμε περιοδικά σε σύμπλοκα βιταμινών-μεταλλικών στοιχείων.

Φυσικοθεραπευτική αγωγή

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θεραπεία θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης των ρωγμών, συμπεριλαμβανομένης, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, της φυσιοθεραπείας. Αυτό μπορεί να είναι υδροθεραπεία με μεταλλικό νερό (λουτρά), άρδευση, ταμπόν λάσπης και εμποτισμένα με αφεψήματα βοτάνων, καθώς και κολπική μαγνητοθεραπεία.

Εναλλακτική Θεραπεία

Οι εναλλακτικές συνταγές προσφέρουν κυρίως θεραπείες με βότανα. Αφεψήματα για πλύσιμο, λουτρά παρασκευάζονται από φυτά που έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικνησμώδεις, αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτά περιλαμβάνουν: χαμομήλι, καλέντουλα, κορδόνι, τσουκνίδα. Τα θεραπευτικά αφεψήματα που λαμβάνονται από το στόμα θα βοηθήσουν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (ginseng, rose radiola, echinacea) και στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας.

Το χόρτο της ορεινής μήτρας αντιμετωπίζει καλά την τελευταία εργασία. Ένα αφέψημα παρασκευάζεται με βάση τις αναλογίες: μια κουταλιά της σούπας πρώτων υλών ανά μισό λίτρο νερού. Πίνετε το ένα τρίτο του ποτηριού 3 φορές την ημέρα.

Οποιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική προσφέρει πολλές ποικιλίες υπόθετων για τη θεραπεία γυναικείων ασθενειών, στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται διάφορα φυτικά έλαια, εκχυλίσματα, μέταλλα σε αραιώσεις:

 • θηλυκό (αντιφλεγμονώδες) - με πρόπολη, καλέντουλα, βούτυρο κακάο. Το υπόθετο τοποθετείται δύο φορές την ημέρα το πρωί και το βράδυ. Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, το οποίο είναι ένα σήμα για να σταματήσετε τη χρήση τους.
 • gemovita - ένα συνδυασμένο αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακό, επούλωση πληγών και ρωγμών φάρμακο. Εισάγεται τη νύχτα μετά από μια διαδικασία υγιεινής.
 • Ταϊλανδική μετρονιδαζόλη - υπόθετα, που χρησιμοποιούνται για μυκητιασική, λοιμώδη κολπίτιδα. Αντενδείκνυται σε έγκυες γυναίκες, με αλλεργίες στα συστατικά.
 • anti-k - στη σύνθεση του ελαίου δέντρου τσαγιού, ιπποφαές, έλατο, κακάο. αποστάγματα από υπερικό, κουμαριά, αψιθιά, αψιθιά κ.λπ. Ένα αποτελεσματικό φάρμακο για φλεγμονές, ρωγμές. Βελτιώνει τον μεταβολισμό των ιστών, επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων, ανακουφίζει από τον κνησμό και άλλες δυσάρεστες αισθήσεις.

Πρόληψη

Τα προληπτικά μέτρα για την πρόληψη του σχηματισμού κολπικών ρωγμών περιλαμβάνουν επαρκή υγιεινή, υγιεινό τρόπο ζωής, καλή διατροφή και σεξουαλική ζωή με έναν σύντροφο, έγκαιρη θεραπεία φλεγμονών, λοιμώξεις.

Πρόβλεψη

Οι ρωγμές τείνουν να επουλώνονται (μερικές φορές αυτή είναι μια μάλλον μεγάλη περίοδος), αλλά η παράβλεψη του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε ουλές, να περιπλέξει τη σεξουαλική επαφή και να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό στον κόλπο.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.