^

Υγεία

A
A
A

Λόρδωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

 
, Ιατρικός συντάκτης
Τελευταία επισκόπηση: 06.10.2022
 
Fact-checked
х

Όλα τα περιεχόμενα του iLive ελέγχονται ιατρικά ή ελέγχονται για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ακριβέστερη ακρίβεια.

Έχουμε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές προμήθειας και συνδέουμε μόνο με αξιόπιστους δικτυακούς τόπους πολυμέσων, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και, όπου είναι δυνατόν, ιατρικά επισκοπικά μελέτες. Σημειώστε ότι οι αριθμοί στις παρενθέσεις ([1], [2], κλπ.) Είναι σύνδεσμοι με τις οποίες μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτές τις μελέτες.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από το περιεχόμενό μας είναι ανακριβές, παρωχημένο ή αμφισβητήσιμο, παρακαλώ επιλέξτε το και πατήστε Ctrl + Enter.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για ένα τέτοιο φαινόμενο όπως η αυχενική λόρδωση. Για να καταλάβετε ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, εάν υπάρχει λόγος φόβου, εάν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία, πρέπει να κατανοήσετε την ουσία της ίδιας της έννοιας. Εδώ δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις στον τομέα της ανθρώπινης ανατομίας και φυσιολογίας.

η αυχενική λόρδωση είναι φυσιολογική

Φυσιολογικά, η αυχενική λόρδωση υπάρχει σε κάθε άτομο. Μιλάμε για τις φυσικές φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης. Υποστηρίζουν τη βέλτιστη θέση της σπονδυλικής στήλης κατά το περπάτημα. Οι στροφές λειτουργούν ως αμορτισέρ, που με κάποιο τρόπο αμβλύνουν τις κινήσεις, διευκολύνουν τους κραδασμούς και τους κραδασμούς κατά το περπάτημα. Εάν δεν υπάρχει κάμψη, υπάρχουν παραβιάσεις της σπονδυλικής στήλης, ασθένειες. Η σπονδυλική στήλη υφίσταται αυξημένο φορτίο, οι κινήσεις παραβιάζουν και διαγράφουν τους σπονδύλους. Ωστόσο, η αυχενική λόρδωση δεν πρέπει να είναι υπερβολική.

Η υπερβολική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης επηρεάζει αρνητικά και την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Μετά από ασθένειες της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται και άλλες ασθένειες. Για παράδειγμα, η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης συνεπάγεται παραβίαση του μυϊκού πλαισίου, παραβίαση της φυσιολογικής κατάστασης των παρασπονδυλικών μυών, των λοξών μυών. Ολόκληρη η φιγούρα παραμορφώνεται σταδιακά, ειδικότερα, η κατάσταση του πλατύ ραχιαίο, οι λοξοί μύες διαταράσσεται. Αυτό συνεπάγεται παραμόρφωση της αυχενικής και θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, του θώρακα, μετατόπιση του στέρνου, των πλευρών. Η παραβίαση της φυσιολογικής θέσης και κατάστασης του στέρνου και των μεσοπλεύριων μυών επηρεάζει τη θέση και την κατάσταση της καρδιάς και άλλων οργάνων που προστατεύουν. Οι παραβιάσεις της θέσης της κλείδας και του στέρνου συνεπάγονται παραβίαση των αναπνευστικών διεργασιών, ατελής πλήρωση του θώρακα με αέρα. Κατά συνέπεια, λιγότερο οξυγόνο εισέρχεται στο αίμα, λιγότερο από αυτό μεταφέρεται στα εσωτερικά όργανα, αναπτύσσεται υποξία ή υπερκαπνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια παραβίαση της αυχενικής λόρδωσης, για παράδειγμα, η πλήρης ανόρθωση ή η υπερβολική κάμψη της, οδηγεί στο γεγονός ότι διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος του εγκεφάλου. Συχνά υπάρχει τσιμπημένο νεύρο, μεσοσπονδύλιος δίσκος, ρίζα νωτιαίου νεύρου στο λαιμό, αυτό διαταράσσει περαιτέρω την κυκλοφορία του αίματος. Ο κίνδυνος θρόμβων αίματος, η ανάπτυξη αγγειακών διαταραχών, η υπέρταση και τα εγκεφαλικά αυξάνονται απότομα. [1]

Αυχενική και οσφυϊκή λόρδωση

Η σπονδυλική στήλη αντιπροσωπεύεται από μία κάμψη προς τα πίσω (θωρακική κύφωση) και δύο προς τα εμπρός (αυχενική και οσφυϊκή λόρδωση). Λειτουργούν ως αμορτισέρ, δίνοντας στη σπονδυλική στήλη μια φυσική θέση, υποστηρίζοντας όρθια στάση. Κανονικά, πρόκειται για συνηθισμένες στροφές που διευκολύνουν μόνο το περπάτημα, δεν προκαλούν καμία ενόχληση. Στην παθολογία, αυτές είναι υπερβολικές κάμψεις, ή αντίστροφα, μια υπερβολικά ομοιόμορφη σπονδυλική στήλη, χωρίς φυσικές κάμψεις. Αυτή η κατάσταση παραβιάζει όχι μόνο τη φυσιολογική κατάσταση της σπονδυλικής στήλης, αλλά επίσης διαταράσσει τις βασικές φυσιολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Υπάρχει κίνδυνος για τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο κανάλι της σπονδυλικής στήλης. Οι παθολογικές κάμψεις, ή η απουσία τους, είναι μια επώδυνη κατάσταση που συχνά απαιτεί ειδική θεραπεία. [2]

Σχηματισμός αυχενικής λόρδωσης

Τα θεμέλια μπαίνουν τους πρώτους μήνες καθώς το μωρό μαθαίνει να κρατά το λαιμό. Η ενδυνάμωση των μυών του λαιμού βοηθά στην ενίσχυση της αυχενικής λόρδωσης. Ο σχηματισμός της αυχενικής λόρδωσης διευκολύνεται από την άνοδο της κεφαλής, του θώρακα, του κορμού. Αρχικά, ένα παιδί γεννιέται με ευθεία σπονδυλική στήλη, χωρίς κάμψεις, γιατί στις συνθήκες της ενδομήτριας ανάπτυξης η σπονδυλική στήλη δεν υφίσταται καμία επιβάρυνση. Σταδιακά, καθώς το παιδί αρχίζει να αναπτύσσεται σωματικά, να δυναμώνει τους μύες, αναπτύσσονται οι καμπύλες της σπονδυλικής στήλης. Έτσι, σχηματίζεται πρώτα η αυχενική λόρδωση, καθώς το παιδί μαθαίνει να σηκώνει τον λαιμό. Το δεύτερο είναι η θωρακική κύφωση, αναπτύσσεται καθώς το παιδί αρχίζει να κάθεται, να χρησιμοποιεί τους μύες του λαιμού και του θώρακα. Το τρίτο είναι η οσφυϊκή λόρδωση. Σχηματίζεται καθώς το παιδί σηκώνεται στα πόδια του, κυριαρχεί στο περπάτημα.

Κυφωτοποίηση αυχενικής λόρδωσης

Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να εμφανιστεί κυφωτισμός της αυχενικής λόρδωσης - ένα είδος αντίστροφης ανάπτυξης προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αντί για λόρδωση, σχηματίζεται κύφωση, η οποία διαταράσσει όχι μόνο τη φυσιολογική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης, αλλά και άλλες δομές που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το σχηματισμό της κύφωσης. Το φορτίο στην καρδιά αυξάνεται, οι πνεύμονες παρουσιάζουν αυξημένη πίεση, δεν ανοίγουν πλήρως, αντίστοιχα, δεν γεμίζουν εντελώς με αέρα. Αυτό δεν τους επιτρέπει να εκτελέσουν πλήρως τη λειτουργία τους, ειδικότερα, δεν επιτρέπει στα όργανα να τροφοδοτούνται με επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Ως εκ τούτου - υποξία, παραβίαση της λειτουργικής κατάστασης του σώματος, μείωση της αποτελεσματικότητας.

Η λανθασμένη θέση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Συγκεκριμένα, υπάρχει πίεση στον θυρεοειδή αδένα, τις φωνητικές χορδές, τον φάρυγγα και την τραχεία. Αυτό μπορεί να διαταράξει τις διαδικασίες σχηματισμού φωνής, να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μέσω αυτού - στην ορμονική κατάσταση γενικά. Οι διαδικασίες της αναπνοής, της μάσησης, της κατάποσης διαταράσσονται, η φυσιολογική λειτουργία των σιελογόνων αδένων διαταράσσεται. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νωτιαίος μυελός, νεύρα που νευρώνουν τα εσωτερικά όργανα, διέρχεται από τη σπονδυλική στήλη. Η ευαισθησία των υποδοχέων μειώνεται, η αγωγιμότητα των νευρικών ινών διαταράσσεται. Υπάρχει συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων, αντίστοιχα, τα όργανα που τροφοδοτούνται με αίμα από αυτά τα αγγεία δεν λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο και δεν καθαρίζονται από τους μεταβολίτες των αποβλήτων. Αυτό οδηγεί σε παραβίαση του τροφισμού, αναπνευστικές διεργασίες, ανάπτυξη υποξίας και υπερκαπνίας, αυτοτοξίκωση με τα δικά του απόβλητα. Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αθηροσκλήρωσης των αγγείων, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια, αυξημένες και ξαφνικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση. [3]

Συμπτώματα αυχενική λόρδωση

Κάτω από αυτόν τον όρο, μπορούν να οριστούν τόσο η φυσιολογική λόρδωση όσο και η παραβίασή της (επιπέδωση, ευθυγράμμιση, υπερβολική κάμψη, αντίστροφη ανάπτυξη). Κανονικά, η λόρδωση εκτελεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης. Η λόρδωση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της κίνησης, τη διατήρηση του λαιμού σε όρθια θέση.

Σε μια μη φυσιολογική περίπτωση, τα συμπτώματα είναι τα εξής: ο λαιμός λυγίζει έντονα προς τα πίσω, όχι μόνο ο έβδομος αυχενικός σπόνδυλος, αλλά και άλλοι σπόνδυλοι ξεχωρίζουν έντονα. Επιπλέον, αρκετά συχνά ολόκληρη η σπονδυλική στήλη παραμορφώνεται, υπόκειται σε καμπυλότητα. Στην περιοχή του λαιμού, μπορεί να παρατηρηθεί ο σχηματισμός ενός ομοιόμορφου τόξου, η σπονδυλική στήλη μοιάζει με μια ομοιόμορφη ράβδο. Είναι επίσης σύμπτωμα παθολογίας. Ο πόνος δεν είναι πάντα σύμπτωμα παθολογίας, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται πόνος, σε άλλες, αντίθετα, ένα άτομο δεν αισθάνεται πόνο ή ενόχληση. Μπορεί να υπάρχει αίσθημα πόνου κατά τις κινήσεις και τις στροφές του αυχένα, δυσκαμψία, μειωμένη ευαισθησία.

Ως τα πρώτα σημάδια που υποδηλώνουν την ανάπτυξη λόρδωσης, είναι η εμφάνιση κάμψης. Φυσιολογικά, υπάρχει μια ελαφριά κάμψη της σπονδυλικής στήλης στον ινιακό λοβό. Στο πίσω μέρος του λαιμού, ο 7ος αυχενικός σπόνδυλος είναι καλά αισθητός. Εάν εμφανιστεί παθολογική λόρδωση, η κάμψη γίνεται υπερβολική, μερικές φορές εμφανίζεται πόνος, δυσφορία κατά τη διάρκεια των κινήσεων και ακαμψία των κινήσεων. Εάν η κάμψη εξομαλυνθεί και η σπονδυλική στήλη γίνει ομοιόμορφη, αυτό είναι επίσης ένα σημάδι παθολογίας. Επιπλέον, είναι δυνατές περιπτώσεις: η κάμψη δεν αναπτύσσεται προς τα πίσω, αλλά προς τα εμπρός.

Αυχενική λόρδωση στα παιδιά

Στα παιδιά, η αυχενική λόρδωση εμφανίζεται όταν αρχίζουν να σηκώνουν το λαιμό τους και να τον κρατούν όρθιο. Πριν από αυτό, η σπονδυλική στήλη στα παιδιά είναι ομοιόμορφη, επειδή δεν βιώνει άγχος. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η λόρδωση σχηματίζεται σωστά και δεν υπάρχουν παθολογίες στη φυσική ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης. Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά του πρώτου έτους εξετάζονται τακτικά από ειδικούς, μεταξύ των οποίων ένας ορθοπεδικός, ένας χειρουργός. Όταν εντοπιστούν τα πρώτα σημάδια παθολογίας, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Στα αρχικά στάδια, είναι πιο αποτελεσματικό και συχνά περιλαμβάνει ειδική παθητική γυμναστική, μασάζ και βρεφική κολύμβηση.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, η θεραπεία απαιτεί περισσότερο χρόνο και περισσότερη προσπάθεια. Η θεραπεία της λόρδωσης σε οποιοδήποτε στάδιο απαιτεί υποχρεωτική σωματική δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο να διεξάγετε τακτικά προπόνηση με στόχο την εκπαίδευση της σπονδυλικής στήλης, την εξάσκηση των μυών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι ασκήσεις σε συνδυασμό με μασάζ, κολύμπι. Ένα παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία, μέχρι την ενηλικίωσή του, έχει πολύ ελαστική και εύκαμπτη σπονδυλική στήλη. Αυτό διευκολύνει τη διόρθωση των παθολογιών. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο τελικός σχηματισμός του σκελετικού συστήματος τελειώνει πλήρως μόλις στα 25 του χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι η διόρθωση διαταραχών και παραμορφώσεων των οστών και της σπονδυλικής στήλης είναι αποτελεσματική ακριβώς σε αυτή τη χρονική περίοδο. Μετά από 25 χρόνια, η σπονδυλική στήλη είναι δύσκολο να διορθωθεί.

Στα παιδιά, η αυχενική λόρδωση διορθώνεται εύκολα με διόρθωση της θέσης. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ειδικά ορθοπεδικά μαξιλάρια, στρώματα για ύπνο, στατικά ράφια. Είναι επίσης δυνατή η χρήση κορσέ, επίδεσμος, ταινία. Ωστόσο, τέτοιες διαδικασίες, κατά κανόνα, απαιτούνται μόνο ως έσχατη λύση, χωρίς να χρειάζεται, καλύτερα να μην εφαρμόζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοιες διαδικασίες περιορίζουν σημαντικά την κινητικότητα του παιδιού, καθώς και τη δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης και ανάπτυξης, μειώνουν τη σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Πραγματοποιούνται μασάζ, ασκήσεις φυσιοθεραπείας, κολύμπι, χρησιμοποιούνται πρακτικές αναπνοής. Κατά τη διάρκεια του μασάζ χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές παιδικού μασάζ, οι οποίες ανήκουν σε μασέρ με εξειδίκευση στον τομέα του παιδικού μασάζ. Η διάρκεια ενός μασάζ για παιδιά με λόρδωση είναι κατά μέσο όρο 15-20 λεπτά.

Στάδια

Η αυχενική λόρδωση αναπτύσσεται σε διάφορα στάδια. Στο πρώτο στάδιο, σχηματίζεται ένα μικρό κυρτό τόξο από μια ομοιόμορφη σπονδυλική στήλη. Σταδιακά, η κάμψη αυξάνεται σε μέγεθος, γίνεται πιο απτή και αισθητή. Αυτό ολοκληρώνει το στάδιο του σχηματισμού κάμψης υπό κανονικές συνθήκες. Αν εξετάσουμε μια παθολογική περίπτωση, εμφανίζονται ένα ή δύο ακόμη στάδια. Στο δεύτερο στάδιο, η κάμψη είτε συνεχίζει να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη φτάσει σε ορισμένα πρότυπα. Γίνεται τόσο κυρτό που προεξέχει πολύ πέρα από την επιφάνεια του ινίου, έχει την όψη καμπούρας στην πλάτη. Ή, στο δεύτερο στάδιο, η κάμψη μπορεί να αρχίσει απότομα να ισιώνει, μέχρι το σχηματισμό μιας επίπεδης πλάτης. Αυτό είτε τελειώνει την ανάπτυξη, είτε ξεκινά το τρίτο στάδιο, στο οποίο η κάμψη αναπτύσσεται μέχρι να σχηματιστεί μια κάμψη παρόμοια με τον κανόνα, μόνο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Έντυπα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λόρδωσης. Πρώτον, είναι φυσιολογικό και παθολογικό. Όπως γνωρίζετε, το φυσιολογικό διαμορφώνεται σε κάθε άτομο και είναι ο κανόνας. Του ανατίθενται σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, υποστηρίζει όρθια στάση, ανακουφίζει από τον πόνο και την ταλαιπωρία κατά το περπάτημα, κατανέμει ομοιόμορφα το φορτίο. Η παθολογική λόρδωση είναι αυτή που δυσκολεύει το περπάτημα, σχηματίζεται υπερβολική προεξοχή. Ο πόνος είναι δυνατός.

Από τη λόρδωση διακρίνεται η αυχενική και η οσφυϊκή λόρδωση που σχηματίζονται αντίστοιχα στον αυχένα ή στο κάτω μέρος της πλάτης.

Ανάλογα με την ηλικία διακρίνονται η παιδική, η ενήλικη και η γεροντική λόρδωση που σχηματίζονται αντίστοιχα σε διαφορετικά στάδια της ζωής του ατόμου.

Φυσιολογική αυχενική λόρδωση

Από τη γέννηση, είναι απαραίτητο να προωθηθεί ο σχηματισμός φυσιολογικής αυχενικής λόρδωσης σε ένα παιδί. Για αυτό, το μωρό απλώνεται στην κοιλιά. Από λίγες περίπου εβδομάδες γέννησης, το μωρό μπορεί να ξαπλώνει στο στομάχι του για αρκετά λεπτά. Σταδιακά, ο χρόνος που αφιερώνεται στο στομάχι αυξάνεται: από 10-15 λεπτά σε 1-1,5 ώρες μετά από κάθε σίτιση. Το παιδί προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του ψηλά, γυρίζει το λαιμό του. Αυτό είναι ένα είδος πρώτης γυμναστικής απαραίτητης για πλήρη σωματική ανάπτυξη και εναρμόνιση.

Σταδιακά, από αρκετούς μήνες, πρέπει να αυξηθεί η σωματική επιβάρυνση στο σώμα του παιδιού. Πραγματοποιείται ειδικό παιδικό μασάζ, το οποίο βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στην ανάπτυξή τους. Χρησιμοποιείται ανάπτυξη θέσης: δίνεται στο παιδί μια συγκεκριμένη θέση που σχηματίζει τις σωστές δομές σώματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά στρώματα, μαξιλάρια με ορθοπεδικό προσανατολισμό, προσαρμοσμένα στο παιδί. Υπάρχει η βρεφική κολύμβηση, που είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα ανάπτυξης. Για τα μωρά, χρησιμοποιείται ειδική ψυχο-γυμναστική, fitball-gymnastics, με βάση τη χρήση ειδικών ασκήσεων στο fitball. Αναπτύσσεται μια ξεχωριστή κατεύθυνση - παιδική γιόγκα, διατάσεις, με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός νεογέννητου και ενός παιδιού του πρώτου έτους της ζωής.

Ανόρθωση της φυσιολογικής αυχενικής λόρδωσης

Εάν έχετε υπερβολική κάμψη και πρέπει να ισιώσετε τη φυσιολογική αυχενική λόρδωση, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό γιατρό. Θα πραγματοποιήσει μια εξέταση, θα συνταγογραφήσει κατάλληλες λειτουργικές εξετάσεις που θα δείξουν την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να απαιτούνται ακτινογραφίες και άλλες μέθοδοι έρευνας. Αφού γίνει η κατάλληλη διάγνωση, επιλέγεται περαιτέρω θεραπεία. Τις περισσότερες φορές, ειδικές σωματικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μασάζ. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα ορθοπεδικά φάρμακα, φυσιοθεραπεία.

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι στόχοι και οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν στη διαδικασία της θεραπείας. Στη συνέχεια, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί, αναπτύσσεται πρόγραμμα και θεραπευτικό σχήμα. Η βάση αποτελείται από ασκήσεις που επηρεάζουν άμεσα τη σπονδυλική στήλη. [4]

Η κύρια θεραπεία για τη λόρδωση, ειδικά στο σπίτι, είναι η σωματική δραστηριότητα. Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται τα μέσα ασκήσεων φυσιοθεραπείας (LFK).

Αλλά σήμερα υπάρχουν πολλά άλλα μέσα, για παράδειγμα, θεραπεία γιόγκα, γιόγκα για τη σπονδυλική στήλη και τεχνικές θεραπείας τσιγκόνγκ. Η σύνθεση της θεραπείας γιόγκα περιλαμβάνει ακόμη και ένα ειδικό τμήμα - γιόγκα της σπονδυλικής στήλης, που στοχεύει στη θεραπεία διαφόρων παθολογιών της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, η σωστή αναπνοή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εργασία με τη σπονδυλική στήλη (πραναγιάμα στο σύστημα χάθα γιόγκα). Υπάρχουν ξεχωριστά συγκροτήματα - το Element, το Diamond Rod, που σας επιτρέπουν να εργαστείτε με τη σπονδυλική στήλη. Πολλές κινεζικές πρακτικές υγείας, συμπεριλαμβανομένου του τσιγκόνγκ, της κινεζικής γυμναστικής, στοχεύουν στην εξάσκηση της σπονδυλικής στήλης. Στις ανατολικές παραδόσεις, δίνεται μεγάλη προσοχή στη σπονδυλική στήλη, καθώς θεωρείται ότι είναι το κεντρικό στοιχείο του σώματος που υποστηρίζει τη δραστηριότητα ολόκληρου του οργανισμού, η κύρια ζωτική δύναμη και ενέργεια συγκεντρώνεται σε αυτήν.

Παραβίαση της στατικής της αυχενικής λόρδωσης

Μια αρκετά κοινή παθολογία είναι μια παραβίαση της στατικής της αυχενικής λόρδωσης - μια κατάσταση κατά την οποία η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποκτά υπερβολική κινητικότητα. Αυτό μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες, ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει τσίμπημα των μεσοσπονδύλιων δίσκων, των ριζών του νωτιαίου μυελού, των νεύρων, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονωδών και επώδυνων αισθήσεων και απαιτεί υποχρεωτική θεραπεία.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται πολλές μέθοδοι για τη διόρθωση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, η κύρια μέθοδος θεραπείας εξακολουθεί να είναι η άσκηση. Σε περίπτωση παραβάσεων είναι απαραίτητη η συνεννόηση με τους αρμόδιους ειδικούς. Θα βοηθήσουν ειδικοί όπως ορθοπεδικός, χειρουργός, γιατρός ή εκπαιδευτής φυσικοθεραπείας, θεραπευτής γιόγκα, δάσκαλος ή εκπαιδευτής του τσιγκόνγκ, επαγγελματίες υγείας.

Σήμερα, η θεραπεία άσκησης δεν είναι από καιρό η μόνη μέθοδος θεραπείας ασθενειών της σπονδυλικής στήλης. Η θεραπεία εφαρμόζεται με πόζα, ρυθμική και ισομετρική γυμναστική, στατική και δυναμική, αναπνοή, διαλογιστικές ασκήσεις, ειδικά σχεδιασμένα δυναμικά συμπλέγματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη μεμονωμένων μυϊκών ομάδων και στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάφορα στάδια της ζωής ενός ατόμου. Για νεογέννητα, βρέφη και παιδιά του πρώτου έτους της ζωής, χρησιμοποιούνται ευρέως μέθοδοι όπως γυμναστική fitball, baby yoga, παιδικές διατάσεις, ψυχο-γυμναστική. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται με μασάζ και baby swimming, ενεργητική-παθητική γυμναστική. Οι μητέρες μπορούν να συνεργαστούν με τα παιδιά ή μόνο ένας ειδικός ασχολείται με τα παιδιά. [5]

Fitball-gymnastics, παιδική γιόγκα, ειδικά συγκροτήματα παιδικών αναπνευστικών και χαλαρωτικών στοιχείων και υπαίθρια παιχνίδια χρησιμοποιούνται ενεργά για παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας.

Για τους εφήβους, τα μαθήματα καλλανητικής, μορφοποίησης, αερόμπικ, φυσικής κατάστασης και ελαστικότητας σώματος παρουσιάζονται. Διάφορα είδη γιόγκα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Για παράδειγμα, η aerial yoga, η οποία είναι μια σύνθεση της κλασικής hatha yoga και του σχοινιού.

Για άτομα ώριμης ηλικίας, η καλύτερη επιλογή είναι να αρχίσουν να εξασκούν την κλασική χάθα γιόγκα, ειδικά τις ασάνες, την πραναγιάμα, τη νταράνα. Αυτά τα στοιχεία συνεπάγονται συνειδητή εργασία με το φυσικό σώμα, τους μύες, τα οστά, τους τένοντες, το χτίσιμο της σωστής αναπνοής, τις τεχνικές χαλάρωσης και τη συνειδητή συγκέντρωση της προσοχής. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και κατευθύνσεις της hatha yoga. Για προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη, μπορείτε να δοκιμάσετε Kundalini yoga, pranayama (πρακτικές αναπνοής). Μπορείτε επίσης να προτείνετε κινεζικές πρακτικές υγείας και τσιγκόνγκ, στα οποία δίνεται έμφαση στην εργασία με τη σπονδυλική στήλη.

Για ηλικιωμένους και ηλικιωμένους, παρουσιάζονται η κλασική χάθα γιόγκα, μεμονωμένα στοιχεία τσιγκόνγκ, πρακτικές χαλάρωσης και διαλογισμού, σκανδιναβικό περπάτημα, κολύμπι και υδροθεραπεία.

Παραμόρφωση αυχενικής λόρδωσης

Κατά τη διόρθωση της παραμόρφωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, είναι επιτακτική η χρήση σωματικών ασκήσεων, απαιτείται επαρκές επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Διάφορες σωματικές ασκήσεις συνδυάζονται με τεχνικές μασάζ, χαλάρωση σώματος, φυσικοθεραπεία, βοηθήματα. Εκχωρήστε ειδικούς κορσέδες, επιδέσμους. Μπορούμε να προτείνουμε την Κουνταλίνι Γιόγκα - μια κατεύθυνση που περιέχει ένα σύνολο ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάζουν σκόπιμα τη σπονδυλική στήλη, σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε τη ζωτική ενέργεια.

Μερικοί ειδικοί ασκούν στοιχεία θεραπείας προσανατολισμένης στο σώμα, η ουσία της οποίας δεν είναι μόνο η εργασία με το φυσικό σώμα, αλλά και η ψυχολογική συμβουλευτική, η διόρθωση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί στην σωματοκεντρική θεραπεία βασίζονται στην υπόθεση ότι κάθε πρόβλημα, παθολογία στο ανθρώπινο σώμα είναι αποτέλεσμα κάποιου είδους ψυχικού τραύματος, αβίωτου συναισθήματος ή άγχους. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ένας ειδικός θα βοηθήσει ένα άτομο να επιστρέψει στην προέλευση του προβλήματος, να το βρει, να το ξαναζήσει, να νιώσει τις αντίστοιχες αλλαγές στο σώμα, να τις συσχετίσει με την ψυχική κατάσταση. [6]

Το Qigong, οι κινεζικές πρακτικές υγείας, οι πολυάριθμες ασκήσεις αναπνοής, που στοχεύουν επίσης κυρίως στη σπονδυλική στήλη, έχουν αποδειχθεί καλά. Χρησιμοποιούνται επίσης ορισμένες σλαβικές πρακτικές και γυμναστική, για παράδειγμα, η σύνθετη μέθοδος αποκατάστασης και καθαρισμού του σώματος "Ladanie", η τεχνική "Dance of Fire", "Lazhenie", ολιστικό και βιοενεργειακό μασάζ, γυμναστικά συγκροτήματα, όπως "Zhiva", "Triglava Complex", τεχνική του συγγραφέα Ovcharenko S.V. «Σφαίρες».

Υπάρχουν ασκήσεις καθαρισμού και σύνθετης μελέτης της σπονδυλικής στήλης, των παρασπονδύλιων μυών που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και των μεσοσπονδύλιων δίσκων, διόρθωση λόρδωσης, κύφωσης, σκολίωσης, μεσοσπονδυλικής κήλης και φλεγμονωδών διεργασιών.

Από τις μεθόδους φυσικοθεραπείας, χρησιμοποιούνται ευρέως η θεραπεία με υπερήχους, μικρορεύματα, κύματα διαφόρων μηκών, ηλεκτροφόρηση, κρυοθεραπεία, θερμικές διαδικασίες και ηλεκτροδιαδικασίες.

Το κολύμπι, η αεροβική στο νερό, οι υδροδιαδικασίες στην πισίνα, το τζακούζι, τα θεραπευτικά μπάνια έχουν θετική επίδραση. Αυτές οι διαδικασίες σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε τη σπονδυλική στήλη, να μειώσετε το φορτίο. Χαλαρώνουν τους μύες, ανακουφίζουν από σπασμούς, πόνους. Το σκωτσέζικο ντους, το ντους Charcot, το ντους-ανεμιστήρας, το τζακούζι, τα λουτρά υδρομασάζ έχουν βρει ευρεία εφαρμογή στην πράξη.

Λόρδωση των αυχενικών σπονδύλων

Για να εξαλείψετε τη λόρδωση των αυχενικών σπονδύλων, πρέπει να είστε υπομονετικοί, καθώς πρόκειται για μια μάλλον χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί αυστηρή τήρηση της αναπτυγμένης τακτικής για τη διόρθωση της σπονδυλικής στήλης. Η θεραπεία, κατά κανόνα, διαρκεί από αρκετούς μήνες έως έξι μήνες, και ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δραστηριότητα του ίδιου του ασθενούς. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να εκτελεί τακτικές σωματικές ασκήσεις, χωρίς τις οποίες η θεραπεία είναι αδύνατη.

Ταυτόχρονα, συνιστάται η άσκηση σε τακτική βάση, η εκτέλεση ασκήσεων καθημερινά, και μερικές φορές ακόμη και πολλές φορές την ημέρα - το πρωί και το βράδυ.

Πιο απλές ασκήσεις εκτελούνται το πρωί (κυρίως χαλαρωτικές, διατάσεις). Το βράδυ εκτελούνται ασκήσεις τόνωσης, ενδυνάμωσης, στρίψιμο. Συνιστάται επίσης να γυμνάζεστε με έναν εκπαιδευτή θεραπείας άσκησης ή έναν θεραπευτή γιόγκα περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα. [7]

Η βασική αρχή είναι η χρήση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, δηλαδή οι ασκήσεις θα πρέπει να επιλέγονται με τέτοιο τρόπο ώστε όλες οι μυϊκές ομάδες, όχι μόνο η σπονδυλική στήλη, να συμμετέχουν στη διαδικασία εφαρμογής τους.

Για να επιτύχετε το μέγιστο αποτέλεσμα, πρέπει να εναλλάσσετε τεχνικές χαλάρωσης και έντασης, φροντίστε να συμπεριλάβετε χαλάρωση, διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε έναν απλό κανόνα: το φορτίο πρέπει να αυξάνεται σταδιακά.

Αυχενική λόρδωση ισιωμένη, ανόρθωση αυχενικής λόρδωσης

Εάν η αυχενική σας λόρδωση είναι ισιωμένη, αυτή είναι μια παθολογία. Αυτό είναι φυσιολογικό μόνο στα νεογέννητα. Επομένως, όταν ισιώνετε την αυχενική λόρδωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό: έναν ορθοπεδικό, έναν χειρουργό. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, πρέπει να κάνετε μια ακριβή διάγνωση και να προσδιορίσετε την αιτία της παθολογίας. Μερικές φορές, για να διεξαχθεί μια ποιοτική διάγνωση, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν σπονδυλολόγο ή έναν οστεοπαθητικό. Εάν προκύψει τέτοια ανάγκη, ένας ορθοπεδικός ή χειρουργός θα γράψει μια παραπομπή για διαβούλευση.

Είναι σημαντικό να αποκλειστούν οι φλεγμονώδεις διεργασίες στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για την εφαρμογή σύνθετης θεραπείας. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι υποκειμενικές αισθήσεις του ασθενούς, για παράδειγμα, ο πόνος στον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη, που μπορεί να είναι σημάδι οξείας φλεγμονώδους διαδικασίας ή μυϊκό τσίμπημα, μετατόπιση σπονδύλου. Κατά κανόνα, όλα αυτά είναι αρκετά καλά αισθητά κατά την ψηλάφηση. [8]

Η διαφορική διάγνωση είναι σημαντική, η οποία θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των σημείων διαφόρων ασθενειών που έχουν παρόμοιες εκδηλώσεις. Μπορεί να απαιτούνται ενόργανες μέθοδοι, όπως οι ακτινογραφίες, για να διευκρινιστεί η διάγνωση. Η χρήση εργαστηριακών εξετάσεων για τη διάγνωση της λόρδωσης είναι εξαιρετικά σπάνια. Επί του παρόντος, μέθοδοι όπως η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται ευρέως. Αυτές οι μέθοδοι σας επιτρέπουν να οπτικοποιήσετε την εικόνα της παθολογίας, να αξιολογήσετε την κατάσταση των σπονδύλων, των παρακείμενων μαλακών ιστών και μερικές φορές ακόμη και των κοντινών αγγείων και νεύρων.

Η ομαλότητα της αυχενικής λόρδωσης, η αυχενική λόρδωση ισοπεδώνεται

Με την ομαλότητα της αυχενικής λόρδωσης απαιτείται ειδική θεραπεία, αφού η αυχενική λόρδωση ισοπεδώνεται μόνο στα νεογνά. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει παθολογία της αυχενικής περιοχής.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι διόρθωσης. Χρησιμοποιούνται τόσο παραδοσιακές όσο και μη παραδοσιακές μέθοδοι επιρροής στο σώμα. Πρώτα απ 'όλα, οι σωματικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται ως βάση. Εάν προηγουμένως χρησιμοποιούνταν μόνο μέσα άσκησης (ασκήσεις φυσιοθεραπείας), σήμερα είναι δυνατό να επιλεγεί ένας τύπος σωματικής δραστηριότητας για κάθε γούστο και διάθεση - από παραδοσιακές γενικές σωματικές ασκήσεις ανάπτυξης, κλασικά αθλήματα, υπαίθρια παιχνίδια και τελειώνει με ανατολίτικα, κινέζικα, Θιβετιανές πρακτικές υγείας. Άτομα διαφορετικών ηλικιών, φύλων και ενδιαφερόντων μπορούν να επιλέξουν δραστηριότητες σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Για παράδειγμα, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, η γυμναστική των παιδιών, η γυμναστική με τη χρήση διαφόρων πολύχρωμων εξοπλισμών, τα φωτεινά fitball και ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι ιδανική. Πολλά μαθήματα για παιδιά πραγματοποιούνται με τη μορφή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων παιχνιδιών, εισάγονται στοιχεία ενός παιχνιδιού ιστορίας και διανομή ρόλων.

Υπάρχουν επίσης διάφορες δραστηριότητες για ενήλικες, που κυμαίνονται από πινγκ-πονγκ και μπάσκετ, εντατική αερόμπικ μέχρι ήρεμη και ισορροπημένη καλλανητική, hatha yoga. Σε πολλούς άνδρες αρέσουν οι πολεμικές τέχνες, η υγεία και τα αθλήματα τσιγκόνγκ, η μάχη σώμα με σώμα, οι διάφορες πολεμικές τεχνικές, η κινεζική γυμναστική, που επιτρέπουν όχι μόνο τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, αλλά και τη διόρθωση της σπονδυλικής στήλης, τη διόρθωση παραμορφώσεων.

Πολλοί ηλικιωμένοι επιλέγουν τρέξιμο, σκανδιναβικό περπάτημα, διάφορα είδη χορών, κολύμπι και αερόμπικ ή ακόμα και μεμονωμένα συγκροτήματα από διάφορα συστήματα υγείας, για παράδειγμα, αναπνευστικές πρακτικές από το σύστημα Hatha yoga, ταοϊστικούς και θιβετιανούς διαλογισμούς, γυμναστική αρθρώσεων και συγκροτήματα υγείας για η σπονδυλική στήλη από τσιγκόνγκ, χάθα γιόγκα, γυμναστική.

Αυχενική λόρδωση με κυφωτική παραμόρφωση, αυχενική λόρδωση

Κατά τη διάγνωση της αυχενικής λόρδωσης με κυφωτική παραμόρφωση, κατά κανόνα, εκτός από τις παραδοσιακές σωματικές ασκήσεις, συνταγογραφούνται διάφορα βοηθήματα. Απαιτείται ολοκληρωμένη θεραπεία. Αυτή η διάγνωση υποδηλώνει ότι σε ένα άτομο, η αυχενική λόρδωση αναπτύσσεται προς τη λάθος κατεύθυνση, με αψίδα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Για την εξάλειψη της παθολογίας, χρησιμοποιείται ευρέως η θεραπεία με υπερήχους, μικρορεύματα, έκθεση σε κύματα διαφόρων μηκών. Αυτό σας επιτρέπει να τονώσετε τον μυ, να έχετε το απαραίτητο αποτέλεσμα όχι μόνο στη σπονδυλική στήλη, αλλά και στους ιστούς που την περιβάλλουν. Η διέγερση των παρασπονδύλιων μυών οδηγεί σε ενδυνάμωση, αυξημένη ευαισθησία και συσταλτική δραστηριότητα. Οι μύες που είναι σε καλή φόρμα έχουν θετική επίδραση στη σπονδυλική στήλη, διατηρώντας τους στη σωστή θέση.

Συχνά συνταγογραφείται ηλεκτροφόρηση. Βασικά, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, χορηγούνται ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγνήσιο, μαγνησία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Με τη βοήθεια μικρορευμάτων φτάνουν καλύτερα στους ιστούς και έχουν πιο έντονο αποτέλεσμα.

Παρουσιάζονται διάφορες θερμικές διαδικασίες, ηλεκτροδιαδικασίες, διαδικασίες φωτός. Η σύνθετη θεραπεία περιλαμβάνει μασάζ, ενεργητική-παθητική γυμναστική. Μαζί με το κλασικό μασάζ, συνταγογραφείται τμηματικό αντανακλαστικό μασάζ, ρεφλεξολογία, βελονισμός, βελονισμός (σιάτσου).

Οι κομπρέσες και τα περιτυλίγματα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση και την εδραίωση του αποτελέσματος. Οι φυσικοί πόροι χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία ασθενειών της σπονδυλικής στήλης, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται βελονισμός (βελονισμός), μελισσοθεραπεία (θεραπεία με τσιμπήματα μέλισσας), ιρουδοθεραπεία (θεραπεία με βδέλλες).

Είναι χρήσιμο να συνδυάζετε την άσκηση και το μασάζ με κολύμπι, αεροβική στο νερό, καθώς αυτές οι διαδικασίες σας επιτρέπουν να τονώσετε τους μυς σας. Χρησιμοποιούνται υδροδιαδικασίες (χύσιμο, σκούπισμα, ντους Charcot, υδρομασάζ, τζακούζι).

Σε πολλούς ασθενείς παρουσιάζεται αρωματοθεραπεία, λίπανση, έκθεση σε φαρμακευτικά έλαια. Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, σετ ασκήσεων αναπνοής (ένα σύμπλεγμα «pranayama» από hatha yoga, qigong, taijiquan). Στη σύνθετη θεραπεία, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η χαλάρωση, ο διαλογισμός, η αυτογενής εκπαίδευση. Ως πρόσθετα μέσα χαλάρωσης χρησιμοποιούνται χρωματοθεραπεία (χρωμοθεραπεία), κολύμπι στην πισίνα, αερόμπικ στο νερό. Σήμερα, η ιπποθεραπεία (θεραπευτική ιππασία), η δελφινοθεραπεία (κολύμπι με δελφίνια) κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Ισιώνεται με σχηματισμό κύφωσης

Εάν η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ενός ατόμου ισιωθεί με το σχηματισμό κύφωσης, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα σύνολο ασκήσεων για καθημερινή απόδοση. Αυτό θα διορθώσει την παραμόρφωση και θα βελτιώσει τη σπονδυλική στήλη.

Διάφορα συστήματα ασκήσεων για τη σπονδυλική στήλη είναι κατάλληλα. Προαιρετικά, μπορεί να σας συμβουλευτεί να εκτελείτε καθημερινά το σύμπλεγμα ασκήσεων Surya Namaskar. Αυτή είναι μια ινδική πρακτική, ένα από τα συμπλέγματα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλασική χάθα γιόγκα. Στα σανσκριτικά, το όνομα σημαίνει "Χαιρετισμός στον Ήλιο". Κατά συνέπεια, πρέπει να εκτελέσετε αυτό το συγκρότημα το πρωί. Η ιδανική στιγμή για αυτό το σύμπλεγμα είναι η αυγή, όταν ο ήλιος μόλις αρχίζει να ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα. Πρέπει να κοιτάξετε τον Ήλιο, να χαλαρώσετε, να ακολουθήσετε τη σειρά που περιγράφεται παρακάτω, προσπαθώντας να απορροφήσετε την ενέργεια του ήλιου όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το σύμπλεγμα αντιπροσωπεύεται από 12 ασάνες, οι οποίες περνούν ομαλά από τη μία στην άλλη. Όλο το συγκρότημα εκτελείται ομαλά, χωρίς στάσεις, σχηματίζοντας δυναμική. Οι γυναίκες ξεκινούν το σύμπλεγμα με το δεξί πόδι, οι άνδρες - με το αριστερό.

Το σύμπλεγμα ξεκινά με Pranamasana, ή στάση προσευχής. Για να εκτελέσετε αυτήν την asana, πρέπει να σταθείτε ίσια. Τα πόδια είναι ίσια, οι φτέρνες, οι κνήμες, τα γόνατα, οι γοφοί συνδέονται. Τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει επίσης να συνδέονται, τα πόδια πρέπει να πιέζονται εντελώς το ένα πάνω στο άλλο. Χέρια κατά μήκος των γοφών. Παίρνουμε μια σταθερή θέση, κλείνουμε τα μάτια, χαλαρώνουμε. Προσπαθούμε να κατανείμουμε το βάρος ομοιόμορφα σε όλο το σώμα, και στα δύο πόδια. Πρέπει να στέκεστε ίσια, χωρίς να γέρνετε προς τα πίσω ή προς τα εμπρός. Μπορείς να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, μπορείς να τα κλείσεις. Σηκώστε αργά τα χέρια σας προς τα πάνω μπροστά σας, λυγίζοντας στους αγκώνες. Στο επίπεδο του στήθους, συνδέουμε τις παλάμες μεταξύ τους, κρατάμε τους αγκώνες και τους πήχεις παράλληλα με το πάτωμα.

Η δεύτερη ασάνα είναι η Ardha Chakrasana, η στάση του μισού τροχού. Σηκώστε αργά τα χέρια σας προς τα πάνω, κρατώντας τις παλάμες σας ενωμένες. Φέρνουμε τα χέρια μας πάνω από τα κεφάλια μας, χωρίζουμε τις παλάμες μας, κρατάμε τα χέρια μας με τις παλάμες μας μπροστά, σαν να τα στρέφουμε προς τον Ήλιο. Τα χέρια και οι παλάμες πρέπει να είναι περίπου στο πλάτος των ώμων. Μετά από αυτό, κάνουμε μια ελαφριά εκτροπή στο κάτω μέρος της πλάτης, παρεκκλίνουμε. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να κάνετε τη μεγαλύτερη δυνατή εκτροπή. Το κράτος πρέπει να είναι άνετο και χαλαρό.

Από την εκτροπή, ισιώνουμε ομαλά την πλάτη και αμέσως πηγαίνουμε σε μια πλαγιά (Padahastasana - στάση πελαργού ή κλίση προς τα πόδια). Οι κινήσεις εκτελούνται αργά. Τα χέρια πρέπει να βρίσκονται πάντα πάνω από το κεφάλι. Επιστρέφοντας από την εκτροπή, οι παλάμες κοιτούν μπροστά. Αφού ξεκινήσει η καθοδική κλίση, οι παλάμες στρέφονται προς τα μέσα και κοιτάζουν η μία την άλλη. Γέρνουμε αργά, με επίπεδη πλάτη. Δεν πρέπει να υπάρχει σκύψιμο ή καμάρα στην πλάτη. Η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι ευθεία. Απλώνουμε τα χέρια μας όλη την ώρα. Τα χέρια, όπως ήταν, τεντώνουν τη σπονδυλική στήλη προς τα εμπρός και προς τα κάτω. Γέρνουμε όσο πιο μακριά μπορούμε. Εάν είναι δυνατόν, αγγίξτε το πάτωμα με τα χέρια σας. Ακόμα καλύτερα - πιάνετε τις κνήμες του με τα χέρια σας και πιέζετε το μέτωπό σας στα γόνατά σας. Σε αυτή τη θέση, πρέπει να μείνετε όσο είναι άνετο. Ταυτόχρονα, τα πόδια εξακολουθούν να στέκονται ίσια, πιεσμένα το ένα πάνω στο άλλο. Όταν αφήνουν τη στάση τους, σηκώνει αργά το κεφάλι του, κοιτάζει μπροστά, μπροστά του. Σταδιακά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Το κεφάλι είναι σαν να πιέζεται ανάμεσα στα χέρια, τα χέρια πιέζονται σφιχτά στα αυτιά. Μαζί με τα χέρια που κινούνται προς τα πάνω, σηκώστε το κεφάλι και ισιώστε τον κορμό. Επιστρέφουμε σε όρθια θέση, με τα χέρια χαμηλωμένα κατά μήκος των γοφών.

Στη συνέχεια, Ashva - Sanchalanasana - εκτελείται η στάση του αναβάτη. Οι άνδρες βάζουν μπροστά το αριστερό πόδι, οι γυναίκες - το δεξί. Το μπροστινό πόδι είναι λυγισμένο στο γόνατο, το κύριο βάρος πηγαίνει σε αυτό. Τα χέρια μπορούν να κρατηθούν κάτω, ακουμπώντας τα δάχτυλα στο έδαφος, μπορούν να σηκωθούν προς τα πάνω, ενώνοντας τις παλάμες πάνω από το κεφάλι, ισιώνοντας τους αγκώνες. Είμαστε σε αυτή τη θέση για κάποιο διάστημα, διατηρώντας τις ισορροπίες. Ας περάσουμε στην επόμενη πόζα.

Adho Mukha Svanasana - Σκύλος που βλέπει προς τα κάτω. Κατεβάζουμε τα χέρια μας στο έδαφος μπροστά μας. Το πόδι που ήταν μπροστά. Το βάζουμε πίσω, το βάζουμε στο ίδιο επίπεδο με το δεύτερο πόδι. Κατανείμετε το βάρος ομοιόμορφα μεταξύ των χεριών και των ποδιών. Προσπαθούμε να κατεβάζουμε τα πόδια μας στο πάτωμα όσο το δυνατόν περισσότερο, τραβάμε τις φτέρνες στο πάτωμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Τραβάμε τα χέρια μας προς τα εμπρός, πίσω από αυτά τεντώνουμε τη σπονδυλική στήλη. Γλουτιοί, ιερό οστό, κόκκυγας ταυτόχρονα τεντώνονται προς τα πάνω. Το κεφάλι βρίσκεται ανάμεσα στα χέρια.

Φεύγουμε στη στάση Ashtanga Namaskar - στήριξη σε 8 πόντους, ή ζιγκ-ζαγκ. Για να γίνει αυτό, πηγαίνουμε σε μια ενδιάμεση θέση - τη "μπάρα", στην οποία η κύρια έμφαση δίνεται στα δάχτυλα των ποδιών και στα χέρια. Το σώμα κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των χεριών και των ποδιών. Στη συνέχεια, χαμηλώστε αργά το στήθος, τους ώμους και το ηβικό οστό στο πάτωμα, πιέζοντάς τα όσο πιο δυνατά γίνεται στο πάτωμα. Κατεβάζουμε επίσης το πηγούνι στο πάτωμα. Τα χέρια είναι λυγισμένα στους αγκώνες (όπως στα push-ups), τα πόδια είναι μερικώς λυγισμένα στα γόνατα (τα γόνατα πέφτουν στο πάτωμα). 8 σημεία πιέζονται στο πάτωμα: πηγούνι, στέρνο, δύο ώμοι, δύο οστά της άρθρωσης του ισχίου, δύο γόνατα. Μένουμε σε αυτή τη θέση για λίγο και μετά περνάμε στην επόμενη θέση.

Urdhva Mukha Svanasana - Σκύλος που βλέπει προς τα πάνω. Τα χέρια παραμένουν πιεσμένα στο πάτωμα, αφαιρέστε το πηγούνι και το στήθος από το πάτωμα, γλιστρήστε όσο πιο ψηλά γίνεται. Το κεφάλι και οι ώμοι σηκώνονται, η λεκάνη, οι γοφοί, τα πόδια παραμένουν πιεσμένα στο πάτωμα. Τραβάμε το κεφάλι προς τα πάνω όσο το δυνατόν περισσότερο, ευθυγραμμίζοντας και συνδέοντας τις ωμοπλάτες. Ταυτόχρονα δεν πετάμε πίσω τον λαιμό.

Επαναλαμβάνουμε τη πόζα του Adho Mukha Svanasana - «σκυλί που βλέπει προς τα κάτω», που εκτελέστηκε πριν από την άσκηση Zigzag.

Από το «σκυλί προς τα κάτω», βάλτε αργά το πόδι προς τα εμπρός, λυγίστε στο γόνατο. Χρησιμοποιούμε το πόδι με το οποίο ξεκινήσαμε τον κύκλο: άνδρες - αριστερά, γυναίκες - δεξιά. Μεταφέρουμε το κύριο βάρος στο πόδι που στέκεται μπροστά, ισιώνοντας και ελευθερώνοντας το πίσω πόδι. Κατεβάζουμε τα χέρια μας προς τα κάτω, αγγίζουμε το πάτωμα στην ευθεία με τα πόδια (με τα δάχτυλα των ποδιών). Αποδεικνύεται asana Ashva - Sanchalanasana - η στάση του αναβάτη.

Από την προηγούμενη στάση, αντικαταστήστε αργά το πίσω πόδι στο μπροστινό μέρος. Τα συνδέουμε, τα βάζουμε δίπλα-δίπλα. Τα χέρια παραμένουν στο πάτωμα, ευθυγραμμισμένα με τα δάχτυλα των ποδιών. Ευθυγραμμίζουμε τα πόδια, μεταφέρουμε τα χέρια μας στις κνήμες, σφίγγοντάς τα (ή παραμένουμε στην ίδια θέση). Το κεφάλι είναι χαμηλωμένο, τείνει προς τα γόνατα. Η πλάτη είναι ίσια. Αποδεικνύεται Padahastasana - η στάση ενός πελαργού ή η κλίση στα πόδια. που έχουμε ήδη κάνει.

Στη συνέχεια ισιώνουμε, εκτελούμε τη στάση Ardha-Chakrasana - τη στάση του μισού τροχού. Ξελυγίστε αργά την πλάτη, ξεκινώντας από τη μέση. που τελειώνει με το λαιμό. Σηκώστε τα χέρια σας αργά πάνω από το κεφάλι σας. Συνδέουμε τις παλάμες, γέρνουμε πίσω, δημιουργώντας μια εκτροπή στο κάτω μέρος της πλάτης. Διανοητικά, μπορείτε να φανταστείτε τον Ήλιο πάνω από το κεφάλι σας, να συλλέξετε τις ακτίνες του Ήλιου στα χέρια σας, να τις διανείμετε στο σώμα σας και να χαμογελάσετε.

Επιστρέφουμε στην αρχική θέση. Εκτελείται Pranamasana - μια στάση προσευχής. Κατανέμουμε την ενέργεια του Ήλιου σε όλο το σώμα.

Έτσι τελείωσε ένας κύκλος του συγκροτήματος Sun Salutation. Το πλήρες σύμπλεγμα περιέχει 2 κύκλους. Μετά από αυτό, επαναλαμβάνουμε όλες τις ίδιες ασκήσεις, απλά αρχίζουμε να εκτελούμε το σύμπλεγμα από το άλλο πόδι (άντρες - από τα δεξιά, γυναίκες από τα αριστερά). Εάν η σπονδυλική στήλη είναι έντονα ανορθωμένη, με το σχηματισμό κύφωσης, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε 3 κύκλους στη σειρά για διόρθωση. Ο αριθμός των κύκλων αυτού του συμπλέγματος μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 κύκλους.

Αυξημένη αυχενική λόρδωση

Στην περίπτωση που η αυχενική λόρδωση είναι αυξημένη απαιτείται η διόρθωσή της. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα εξαλειφθεί η παθολογία. Το κύριο μέσο διόρθωσης των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης είναι οι σωματικές ασκήσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες ασκήσεις, τα συμπλέγματά τους. Ένα παράδειγμα είναι ένα από τα συμπλέγματα τσιγκόνγκ.

Γινόμαστε ίσιοι, με τα χέρια χαμηλωμένα κατά μήκος του σώματος, με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Τα πόδια στέκονται παράλληλα το ένα με το άλλο. Με μια εισπνοή κινούμε αργά τα χέρια μας στο πλάι, ενώ λυγίζουμε τους αγκώνες μας. Φανταζόμαστε ότι είμαστε μια μεγάλη μπάλα που γεμίζει καθαρό αέρα και φουσκώνει. Ταυτόχρονα, καθώς τα χέρια μετακινούνται στα πλάγια, σιγά-σιγά καμπουριάζουμε, λυγίζοντας ελαφρά τα πόδια στα γόνατα.

Με μια εκπνοή, φέρνουμε τα χέρια μας προς τα εμπρός, κρατάμε μπροστά μας στο ύψος του στήθους, μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερα. Το κρατάμε σαν να προσπαθούμε να αγκαλιάσουμε μια μεγάλη μπάλα με τα χέρια μας. Οι παλάμες στρέφονται προς τα μέσα. Παίρνουμε μερικές αναπνοές μέσα και έξω.

Καθώς εκπνέετε, πιέστε αργά τα χέρια σας στο στήθος σας, σαν να πιέζετε και να φυσάτε τη μπάλα που ήταν μπροστά μας. Με την έμπνευση, φέρνουμε τα χέρια μας προς τα εμπρός, σπρώχνοντας το εσωτερικό του χεριού προς τα εμπρός. Ακολουθώντας τα χέρια, φεύγει η πλάτη, κάνουμε μια κλίση πίσω από τα χέρια. Σκύβουμε σε μια θέση στην οποία οι γλουτοί, η πλάτη και τα χέρια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Η πλάτη πρέπει να είναι ίσια. Τεντώνουμε τη σπονδυλική στήλη προς τα εμπρός όσο το δυνατόν περισσότερο, τραβάμε τα χέρια προς τα εμπρός. Η πλάτη πηγαίνει πίσω από τα χέρια και τα πόδια είναι ευθυγραμμισμένα όσο το δυνατόν περισσότερο στα γόνατα, ανασηκωμένα προς τα πίσω. Οι γλουτοί, ο κόκκυγας τεντωμένοι στο μέγιστο προς τα πάνω. Όταν έχουμε φτάσει στο μέγιστο τέντωμα, χτυπάμε τα χέρια μας, πηγαίνουμε σε μια κατηφορική κλίση.

Καθώς εκπνέετε, χαμηλώστε τα χέρια σας και αγγίξτε το πάτωμα. Το σώμα κατεβαίνει επίσης, χωρίς να σχηματίζει ούτε σκύψιμο ούτε παραμορφώσεις. Η πλάτη είναι ίσια, κρέμεται χαλαρά, το στομάχι πιέζεται στα πόδια. Κάνουμε οκλαδόν, μαζεύουμε νοερά μια μικρή μπάλα με τα χέρια μας και αρχίζουμε σιγά σιγά να την σηκώνουμε ψηλά, σηκώνοντας με όλο μας το σώμα. Τα χέρια ανεβαίνουν επίσης. Φανταζόμαστε ότι σηκωνόμαστε από τη μέση. Στεκόμαστε ίσια, τα χέρια συνεχίζουν να κινούνται προς τα πάνω. Ενώνουμε τα χέρια μας μπροστά μας, σχηματίζοντας μπροστά μας, σαν να λέμε, μια «βεντάλια». Μέσα από τα δάχτυλα που απλώνονται στο πλάι, κοιτάμε μπροστά. Οι παλάμες κατευθύνονται προς τα μέσα, προς εσάς.

Στη συνέχεια κάνουμε μια στροφή στο πλάι, μαζί με τα χέρια. Τα πόδια και οι γοφοί παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, η στροφή γίνεται στη μέση. Χωρίς να σηκώνουμε τα πόδια από την προηγούμενη θέση, γέρνουμε προς τα κάτω (στο πλάι), ενώ προσπαθούμε να τεντώσουμε την αντίθετη πλευρά όσο το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια, στρέφουμε τις παλάμες μας προς τα έξω, μακριά από τον εαυτό μας, σηκώνουμε αργά. Προσπαθούμε να σηκώσουμε τις παλάμες μας προς τα πάνω και το υπόλοιπο σώμα ανεβαίνει αργά πίσω τους. Επιστρέφουμε στην κεντρική θέση. Επαναλάβετε την ίδια κλίση προς την αντίθετη πλευρά.

Επιστρέφουμε στην κεντρική θέση. Κρατάμε τα χέρια μας μπροστά μας. Κατεβάστε τα αργά, σαν να τα πιέζετε στο πάτωμα. Φανταστείτε ότι έχουμε ένα έμβολο που πρέπει να πατηθεί στο έδαφος. Ωστόσο, καμπουριάζουμε σιγά σιγά. Πατάμε το «έμβολο», κατεβαίνοντας όσο γίνεται. Φανταζόμαστε ότι μαζί με αυτό το έμβολο, όλη η βρωμιά, ο πόνος, οι αποτυχίες, οι ασθένειες, η αρνητική ενέργεια συμπιέζεται από μέσα μας και πηγαίνει στο έδαφος. Μετά σιγά σιγά ισιώνουμε, φανταζόμαστε ότι σηκώνουμε δύναμη από τη γη, την ενέργεια που μας τρέφει. Ανεβαίνουμε τελείως. Σηκώνουμε τα χέρια μας πάνω από τα κεφάλια μας και μετά τα χαμηλώνουμε αργά στο ύψος του στήθους, κατανέμοντας νοητικά την ενέργεια σε όλο το σώμα. Κατεβάζουμε ελεύθερα τα χέρια μας προς τα κάτω, παίρνουμε μερικές ελεύθερες αναπνοές και εκπνέουμε, χαλαρώνουμε. Ήταν ένας κύκλος του συγκροτήματος.

Για όσους έχουν αυξημένη αυχενική λόρδωση, πρέπει να εκτελέσετε 3 σετ στη σειρά. Αυτά τα συμπλέγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ο αριθμός των προσεγγίσεων δεν είναι περιορισμένος.

Άμεση αυχενική λόρδωση

Για την εξάλειψη της άμεσης αυχενικής λόρδωσης, μπορείτε να προτείνετε ένα σύνολο ασκήσεων που παρουσιάζονται παρακάτω. Το σύμπλεγμα είναι παρμένο από το σύστημα της χάθα γιόγκα, κάπως προσαρμοσμένο στην εκδοχή του συγγραφέα. Το συγκρότημα ονομάστηκε «Σύμπλοκο Τρικόνασαν».

Αρχικά, εκτελούμε την κλασική asana - Trikonasana, ή τη στάση του τριγώνου. Για να γίνει αυτό, γινόμαστε ομοιόμορφοι, τα χέρια κατά μήκος του σώματος, εφηβικοί, τα πόδια ίσια. Στη συνέχεια απλώνουμε τα πόδια μας όσο το δυνατόν πιο πλατιά στα πλάγια, γυρίζουμε το ένα πόδι κάθετα στο άλλο. Σηκώστε τα χέρια σας στα πλάγια, κρατήστε ίσια (παράλληλα με το πάτωμα). Μετακινήστε αργά το χέρι στο πλάι, τραβήξτε το σώμα από το χέρι, γέρνοντας στο πλάι. Το χέρι πηγαίνει προς την κατεύθυνση στην οποία ξεδιπλώνεται το πόδι. Φτάνουμε σε ένα ορισμένο όριο όταν το σώμα γίνεται παράλληλο με το πάτωμα. Το χέρι πέφτει στο πόδι, που είναι κάθετο. Το άλλο χέρι ανεβαίνει. Έτσι, τα χέρια πρέπει να είναι σε μια ευθεία γραμμή, μαζί με τα πόδια σχηματίζουν ένα μεγάλο τρίγωνο. Γυρίζουμε το κεφάλι μας, κοιτάμε ψηλά στο πάνω χέρι. Στεκόμαστε σε αυτή τη θέση για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, διατηρώντας παράλληλα την ακινησία. Συνιστάται να ξεκινήσετε από ένα λεπτό, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο που δαπανάται σε αυτή τη θέση έως και 10-15 λεπτά.

Στη συνέχεια γυρίζουμε ομαλά το κεφάλι μας, χαμηλώνουμε και τα δύο χέρια προς τα κάτω, δίπλα στο πόδι, το οποίο στεκόταν σε κάθετη γωνία. Παρατάσσουμε: η πλάτη πρέπει να είναι ομοιόμορφη, τα χέρια σε ορθή γωνία χαμηλωμένα, τα πόδια ανοιχτά, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Στη συνέχεια, αγκαλιάστε αργά το πόδι που είναι μπροστά με το χέρι σας. Προσπαθούμε να ξαπλώνουμε στο πόδι με όλο το σώμα, κολλώντας σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. Πιέζουμε το στομάχι, το στήθος, το μέτωπο στο πόδι, αγκαλιάζουμε τις κνήμες με τα χέρια μας, τεντώνουμε όσο μπορούμε τα πόδια και την άρθρωση του ισχίου. Είμαστε σε αυτή τη θέση από 1 έως 15 λεπτά.

Είμαστε στη θέση που περιγράφηκε παραπάνω. Με το δεύτερο πόδι, που βρίσκεται πίσω, προσπαθούμε να καθίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό θα σας επιτρέψει να τεντώσετε την επιφάνεια του μπροστινού ποδιού όσο το δυνατόν περισσότερο. Μετά από αυτό, χαλαρώνουμε, αφήνουμε την επόμενη θέση.

Στη συνέχεια κατεβάζουμε το ένα χέρι πίσω από το πόδι, που είναι κάθετο. Σηκώνουμε το δεύτερο χέρι προς τα πάνω, γυρίζουμε το σώμα έτσι ώστε τα χέρια να είναι στην ίδια γραμμή, τα πόδια σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Η άσκηση μοιάζει με την κλασική Trikonasana, με τη διαφορά ότι η στροφή εκτελείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάπως στρίβουμε. 

Γυρίστε αργά στην προηγούμενη θέση.

Γυρίζουμε τον κορμό προς τα εμπρός, τα πόδια είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά μεταξύ τους. Σκύβουμε μπροστά, προσπαθώντας να βάλουμε τα χέρια μας στο πάτωμα μπροστά μας. Γέρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα εμπρός, τεντώνοντας την πίσω επιφάνεια των ποδιών. Κάνουμε την κλίση από τους γοφούς, από το κάτω μέρος της πλάτης, σαν να διπλώνουμε στην άρθρωση του ισχίου. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να λυγίσουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, αν αποδειχθεί, είναι καλύτερα να βάλετε τα χέρια σας στους πήχεις σας.

Όντας στην προηγούμενη θέση, προσπαθούμε να πάμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην πλαγιά, κρύβοντας το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια. Τεντώνουμε τα χέρια μας προς τα πίσω, από τα πόδια, μέχρι τις φτέρνες. Εάν είναι δυνατόν, το κεφάλι μπορεί να τοποθετηθεί στο στέμμα, μεταφέροντας το κύριο βάρος στο κεφάλι.

Στη συνέχεια κινούμαστε σε μια επίπεδη θέση, στην οποία τα πόδια απλώνονται όσο το δυνατόν ευρύτερα, η πλάτη είναι οριζόντια στην κλίση, παράλληλα με το πάτωμα, τα χέρια είναι στο έδαφος σε ορθή γωνία. Το σωματικό βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη του σώματος. Μεταφέρετε σταδιακά το κύριο βάρος πίσω στα πόδια. Τεντώνουμε τα χέρια μας προς τα εμπρός, όσο γίνεται, όσο πιο μακριά γίνεται. Τραβάμε τα πόδια προς τα πίσω, την ουρά προς τα πάνω και τα χέρια μπροστά. Η πλάτη και η σπονδυλική στήλη πρέπει να τεντώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο, τεντώνοντας μαζί με τη σπονδυλική στήλη. Επιστρέφουμε στην προηγούμενη ομοιόμορφη θέση, κατανέμουμε ομοιόμορφα το βάρος σε όλο το σώμα, χαλαρώνουμε.

Φέρνουμε τα πόδια μαζί, τα συνδέουμε. Οι γοφοί, τα γόνατα, οι κνήμες, τα πόδια πρέπει να συνδέονται, γέρνουμε προς τα εμπρός, προσπαθώντας να ξαπλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο με το στήθος, το στομάχι, το μέτωπο στα πόδια. Τυλίγουμε τα χέρια μας γύρω από τις κνήμες (πόζα του Πελαργού, Padahastasana). Στη συνέχεια, σηκώνουμε αργά, ξελυγίζοντας τον πίσω σπόνδυλο προς σπόνδυλο, ξεκινώντας από το κάτω μέρος της πλάτης, καταλήγοντας στην αυχενική περιοχή.

Στεκόμαστε ίσια, παίρνουμε μερικές βαθιές αναπνοές και εκπνέουμε, μετά από τις οποίες επαναλαμβάνουμε την ίδια σειρά προς την άλλη κατεύθυνση.

Εκτός από αυτό το σύμπλεγμα, μπορούν να προστεθούν ξεχωριστές βοηθητικές ασκήσεις.

 1. Κάνουμε οκλαδόν στο ένα πόδι, παίρνουμε το άλλο στο πλάι. Στη συνέχεια, μεταφέρετε σταδιακά το βάρος από τη μια πλευρά στην άλλη, χωρίς να ισιώσετε ταυτόχρονα. Η μετάβαση πραγματοποιείται σε squat. Επαναλαμβάνουμε την άσκηση τουλάχιστον 10 φορές, το μέγιστο είναι απεριόριστο.
 2. Πλησιάζουμε τον γυμναστικό τοίχο (μπορεί να αντικατασταθεί με μια καρέκλα, ένα συνηθισμένο κρεβάτι). Βάζουμε το ένα πόδι πάνω, ενώ το δεύτερο παραμένει επίπεδο. Και τα δύο πόδια είναι ίσια, τεντωμένα στο γόνατο. Λυγίζουμε σε ένα επίπεδο πόδι, όσο πιο χαμηλά γίνεται. Εάν λειτουργεί, κατεβάζουμε τα χέρια μας, ακόμη και τους πήχεις μας στο πάτωμα. Προσπαθούμε να τεντώσουμε το πόδι που είναι στην κορυφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν είναι απαραίτητο, ενισχύστε το αποτέλεσμα, κάντε οκλαδόν με πλατυποδία. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να κατεβάσουμε ελεύθερα τον λαιμό, χαλαρώνοντάς τον όσο το δυνατόν περισσότερο. Η σπονδυλική στήλη τεντώνεται προς τα κάτω, σαν να τεντώνεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις μεταξύ του κόκκυγα και του κεφαλιού.
 3. Βάζουμε τα πόδια μας όσο πιο φαρδύ γίνεται. Απλώνουμε τα χέρια μας στα πλάγια. Κατεβάζουμε το ένα χέρι κάτω, αγγίζουμε το έδαφος. Σηκώστε το άλλο χέρι προς τα πάνω ώστε να σχηματίσει μια ευθεία γραμμή με το άλλο πόδι. Σηκώστε το πόδι απέναντι από το κατεβασμένο χέρι έτσι ώστε να είναι παράλληλο με το πάτωμα. Θα πρέπει να υπάρχει γωνία 90 μοιρών μεταξύ των ποδιών. Είμαστε σε αυτή τη θέση για 1 - 10 λεπτά, βγαίνουμε σιγά σιγά.

Εάν έχετε άμεση αυχενική λόρδωση, πρέπει να κάνετε 1-3 κύκλους σε μία προσέγγιση, χαλαρώνοντας τον αυχένα όσο το δυνατόν περισσότερο και τεντώνοντας τη σπονδυλική στήλη.

Επιπλοκές και συνέπειες

Μια ακατάλληλα σχηματισμένη αυχενική λόρδωση μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες και επιπλοκές. Για παράδειγμα, ακόμη και η λόρδωση αυξάνει σημαντικά το φορτίο στη σπονδυλική στήλη. Σε αυτή τη μορφή, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας απορρόφησης κραδασμών, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διάφορες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, να επηρεάζεται η λειτουργία του νωτιαίου μυελού, οι ρίζες της σπονδυλικής στήλης και ολόκληρο το περιφερικό νευρικό σύστημα και η ευαισθησία του νεύρου. οι υποδοχείς μειώνονται. Οι παραβιάσεις στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθενημένη κυκλοφορία του αίματος, νεύρωση των τμημάτων που βρίσκονται πίσω από το λαιμό. Πρώτα απ 'όλα, ο εγκέφαλος υποφέρει: δεν λαμβάνει το κατάλληλο επίπεδο οξυγόνου, οι μεταβολίτες δεν αποβάλλονται. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται υποξία, υπερκαπνία, τροφικές διεργασίες, αυξάνεται η τάση για θρόμβωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, αθηροσκλήρωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου και υπέρτασης.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η κυφωτοποίηση της λόρδωσης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πίεσης, μηχανική επίδραση στα όργανα του θώρακα, του ρινοφάρυγγα και του φάρυγγα. Διαταράσσεται η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, των φωνητικών χορδών, των σιελογόνων αδένων. Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής αδένας ανήκει στους ενδοκρινείς αδένες, η παραβίαση των δομικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του συνεπάγεται παραβίαση του ορμονικού υποβάθρου γενικά, την ανάπτυξη μιας σειράς ενδοκρινικών παθολογιών.

Παραβιασμένη αντοχή, ανθρώπινη απόδοση, μειωμένη ανοσία. Συχνά αναπτύσσονται και πολλές συνακόλουθες διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος.

Διαγνωστικά αυχενική λόρδωση

Για τη διάγνωση της αυχενικής λόρδωσης, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ορθοπεδικό ή χειρουργό. Θα πραγματοποιήσουν μια γενική εξέταση, ψηλάφηση της πλάτης και της αυχενικής περιοχής, θα ψηλαφίσουν τη σπονδυλική στήλη για παραμορφώσεις, πόνο. Εάν η εικόνα δεν είναι καθαρή, το άτομο μπορεί να εκτελέσει κάποιες ασκήσεις (λειτουργικές δοκιμές). Κρίνουν την κατάσταση της λόρδωσης, τη σπονδυλική στήλη στο σύνολό της. Εάν δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα διαγνωστικά με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, όπως ακτινογραφίες, τομογραφία. Εάν χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν σπονδυλολόγο ή έναν οστεοπαθητικό για συμβουλές, ο γιατρός θα σας παραπέμψει. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τα αντανακλαστικά, να πραγματοποιήσει διαγνωστικά τμηματικά αντανακλαστικά (πιέζοντας μεμονωμένα τμήματα της σπονδυλικής στήλης).

Ενόργανη διάγνωση

Η κύρια μέθοδος διάγνωσης στη διάγνωση της αυχενικής λόρδωσης είναι η ενόργανη διάγνωση. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι μέθοδοι σας επιτρέπουν να οπτικοποιήσετε την εικόνα της παθολογίας, να εξετάσετε τόσο τη σπονδυλική στήλη στο σύνολό της όσο και τα μεμονωμένα τμήματα της. Επίσης, αυτές οι μέθοδοι σας επιτρέπουν να αξιολογήσετε την κατάσταση των οστών, των σπονδύλων, των μαλακών ιστών και μερικές φορές ακόμη και των κοντινών αγγείων και νεύρων.

ακτινογραφία

Η ακτινογραφία είναι η κύρια μέθοδος για τη διάγνωση της τραχηλικής λόρδωσης. Ο γιατρός μπορεί να αισθανθεί την περιοχή της παθολογίας, να αξιολογήσει τον εντοπισμό της λόρδωσης, να εκτιμήσει την κατά προσέγγιση κατάσταση των οργάνων και των ιστών, τη σπονδυλική στήλη. Αλλά για να ληφθούν λεπτομερείς πληροφορίες, για να έχουμε ακριβή χαρακτηριστικά της αυχενικής περιοχής, της ίδιας της λόρδωσης, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια εξέταση ακτίνων Χ, με τη βοήθεια της οποίας μπορεί να ληφθεί μια εικόνα είτε της σπονδυλικής στήλης στο σύνολό της, ή μόνο του επιμέρους θραύσματος του. Σύμφωνα με την ακτινογραφία, εκτιμάται η γωνία απόκλισης, το μέγεθος της λόρδωσης, προσδιορίζεται ο ακριβής εντοπισμός της και ποιοι σπόνδυλοι εμπλέκονται στην παθολογική διαδικασία. Είναι επίσης δυνατό να εκτιμηθεί εάν υπάρχει βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς, εάν υπάρχει φλεγμονώδης διαδικασία, εάν τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία ή ο νωτιαίος μυελός έχουν τσιμπήσει. Με βάση μια ολοκληρωμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων της ακτινογραφίας, είναι δυνατό να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, η οποία θα στοχεύει άμεσα στην εξάλειψη των εντοπισμένων παραβιάσεων και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών.

Διαφορική διάγνωση

Ένα από τα κύρια στάδια της διάγνωσης είναι η διαφορική διάγνωση. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί. Η πορεία της περαιτέρω θεραπείας και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την ακρίβεια της διάγνωσης, το πώς θα διαφοροποιηθεί από άλλες παρόμοιες ασθένειες. Η διαφορική διάγνωση είναι μια αλληλουχία ενεργειών που στοχεύουν στη διαφοροποίηση διαφόρων τύπων παθολογίας. Συχνά οι ασθένειες είναι διαφορετικές, αλλά εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο, επομένως είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ τους.

Στην πορεία της διαφορικής διάγνωσης της αυχενικής λόρδωσης χρησιμοποιούνται κυρίως οργανικές ερευνητικές μέθοδοι, η κυριότερη από τις οποίες είναι η ακτινογραφία.

Οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας

Η αυχενική οστεοχόνδρωση και η λόρδωση συχνά συγχέονται. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι εξωτερικά πολύ παρόμοιες, αλλά με τη σε βάθος διάγνωση, διαπιστώνεται μια θεμελιώδης διαφορά. Κατά κανόνα, για να γίνει ακριβής διάγνωση απαιτείται ακτινογραφία ή άλλες απεικονιστικές μέθοδοι για την εκτίμηση της κατάστασης της σπονδυλικής στήλης, ιδιαίτερα της αυχενικής της περιοχής. Κατά την ψηλάφηση και την οπτική εξέταση, ο γιατρός ανακαλύπτει μια περίπου παρόμοια κλινική εικόνα - υπάρχει μια υπερβολική, παθολογική κάμψη της σπονδυλικής στήλης στην αυχενική περιοχή. Ταυτόχρονα, μια λεπτομερής ανάλυση των αιτιών της ανάπτυξης της παθολογίας δείχνει ότι η οστεοχόνδρωση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των εναποθέσεων αλατιού και ορυκτών στη σπονδυλική στήλη. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η οστεοχόνδρωση είναι μια ανάπτυξη στη σπονδυλική στήλη. Ενώ η λόρδωση είναι μια ακανόνιστη κάμψη, παραμόρφωση της ίδιας της σπονδυλικής στήλης. Στην ακτινογραφία, η διαφορά μεταξύ αυτών των ασθενειών είναι σαφώς ορατή. Κατά συνέπεια, οι μέθοδοι θεραπείας θα είναι διαφορετικές.

Προεξοχές δίσκου

Μια από τις πιο σοβαρές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι οι προεξοχές του δίσκου. Μπορούν να αναπτυχθούν ως επιπλοκή της αυχενικής λόρδωσης. Εάν δεν υπάρχουν φυσιολογικές καμπύλες, ή σχηματίζονται λανθασμένα, δεν υπάρχει αντιστάθμιση για κινήσεις, απόσβεση τους. Αντίστοιχα, οι δίσκοι φαίνεται να φθείρονται, αντιμετωπίζοντας αυξημένο φορτίο. Μπορεί να αναπτυχθεί μια φλεγμονώδης διαδικασία, τσιμπώντας τον δίσκο. Η ασθένεια συνοδεύεται από πόνο, δυσφορία, αδυναμία να κάνετε κάποιες κινήσεις. Απαιτείται προσεκτική διάγνωση και θεραπεία. Κατά κανόνα, η οστεοπάθεια χρησιμοποιείται για προεξοχή δίσκου, λιγότερο συχνά μασάζ, σωματική δραστηριότητα με δόση. Με έντονο πόνο απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μερικές φορές, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία αυχενική λόρδωση

Η θεραπεία της αυχενικής λόρδωσης βασίζεται σε δύο αρχές: τη σωστή διάγνωση και έγκαιρη ανίχνευση της παθολογίας και την επαρκή ανάπτυξη ενός θεραπευτικού προγράμματος. Το πρόγραμμα θεραπείας πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις στην καθημερινή ρουτίνα. Καμία θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική εάν δεν υποστηρίζεται από άσκηση. Χρησιμοποιούνται φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις, προσαρμοστικά αθλήματα, ειδικές ασκήσεις για τη σπονδυλική στήλη, παραδοσιακά και μη συστήματα υγείας, εστιασμένα τόσο στη σύνθετη αποκατάσταση του σώματος, όσο και στην άμεση επίδραση στη σπονδυλική στήλη. Απαιτείται μασάζ. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να παρέχεται το σωστό και δοσομετρημένο αποτέλεσμα στις επιθυμητές περιοχές. Αυτό θα σας επιτρέψει να ελέγξετε την κατάσταση, να έχετε ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επίσης συνταγογραφούνται μασάζ, ειδικές υδροδιαδικασίες, βοηθήματα.

Συχνά η λόρδωση συνοδεύεται από επιπλοκές και συννοσηρότητες, επομένως συνιστάται η χρήση σύνθετης θεραπείας. Όσον αφορά τη σύνθετη θεραπεία, συνιστάται να συμπεριληφθεί αιτιολογική θεραπεία σε αυτήν, δηλαδή θεραπεία που στοχεύει άμεσα στην εξάλειψη της αιτίας της παθολογίας. Για παράδειγμα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της φλεγμονής, παυσίπονα που στοχεύουν στην ανακούφιση του πόνου. Χρησιμοποιούνται επίσης φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι, χειρωνακτική θεραπεία. [9]

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει την αυχενική λόρδωση;

Συχνά, αντιμέτωπος με λόρδωση, ο ασθενής έχει μια ερώτηση: «Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει την αυχενική λόρδωση;». Ας το καταλάβουμε. Πρώτον, μπορείτε πάντα, σε οποιαδήποτε περίπτωση, να επικοινωνήσετε με έναν τοπικό θεραπευτή ή έναν παιδίατρο που θα πραγματοποιήσει μια αρχική εξέταση και, εάν είναι απαραίτητο, θα σας παραπέμψει για διαβούλευση με τον κατάλληλο ειδικό. Δεύτερον, υπάρχουν μεμονωμένοι ειδικοί που ασχολούνται με προβλήματα που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα - ορθοπεδικός, χειρουργός. Μπορούν να συμβουλεύουν, να διαγνώσουν, να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία. Μερικές φορές, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε ειδικούς με πιο στενά προσόντα. Συνήθως παραπέμπονται από ορθοπεδικό ή χειρουργό, εάν όντως υπάρχει τέτοια ανάγκη. Αυτός είναι, για παράδειγμα, ένας σπονδυλολόγος που ειδικεύεται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ή ένας οστεοπαθητικός που ειδικεύεται σε ασθένειες των οστών.

Φυσικοθεραπευτική αγωγή

Μερικές φορές, εκτός από τις κύριες μεθόδους θεραπείας, συνταγογραφείται φυσιοθεραπεία για αυχενική λόρδωση. Δικαιολογείται ως μέρος σύνθετης θεραπείας, αλλά όχι ορθολογική ως μονοθεραπεία. Τις περισσότερες φορές, η θεραπεία με υπερήχους, η έκθεση σε μικρορεύματα και κύματα διαφόρων μηκών χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της λόρδωσης. Μία από τις μεθόδους θεραπείας είναι η ηλεκτροφόρηση (κυρίως με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου χορηγούνται σκευάσματα ασβεστίου και μαγνησίου, που μπορεί να λείπουν στη λόρδωση). Επίσης, με τη βοήθεια της ηλεκτροφόρησης χορηγούνται ορισμένα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα. Θερμικές διαδικασίες, ηλεκτροδιαδικασίες, ελαφριές διαδικασίες έχουν θετικό αποτέλεσμα. Συχνά συνταγογραφούνται σε συνδυασμό. [10]

Ασκήσεις για αυχενική λόρδωση

Οι σωματικές ασκήσεις για την αυχενική λόρδωση είναι μία από τις κύριες μεθόδους επιρροής. Καμία θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική χωρίς άσκηση. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τακτικά, μία ή περισσότερες φορές την ημέρα. Καλύτερα ταυτόχρονα. Είναι προτιμότερο να ζητήσετε συμβουλές από έναν φυσιοθεραπευτή, ο οποίος θα επιλέξει τις ασκήσεις που είναι κατάλληλες σε κάθε περίπτωση, και θα διδάξει την τεχνική της υλοποίησής τους. Εάν μια τέτοια διαβούλευση δεν είναι δυνατή, μπορείτε να επιλέξετε τις ασκήσεις μόνοι σας. Παρακάτω είναι 5 βασικές ασκήσεις που συνταγογραφούνται πιο συχνά για τη λόρδωση.

 • Άσκηση αριθμός 1.

Καθίστε όρθια. Προσπαθήστε να ισιώσετε τη σπονδυλική σας στήλη όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα, έτσι ώστε το κάτω μέρος της πλάτης, οι ωμοπλάτες και ο λαιμός να ευθυγραμμίζονται. Στο πίσω μέρος, προσπαθήστε να φέρετε τις ωμοπλάτες μαζί όσο το δυνατόν περισσότερο και, στη συνέχεια, χαμηλώστε τις. Για να ελέγξετε την ομαλότητα της πλάτης, ακουμπήστε στον τοίχο. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, καθίστε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Είναι καλύτερα να καλύπτετε τα μάτια σας. Προσπαθήστε επίσης να απομακρυνθείτε από τον έξω κόσμο όσο το δυνατόν περισσότερο, μην σκέφτεστε τίποτα.

 • Άσκηση αριθμός 2.

Εκτελείται σε ύπτια θέση. Πρώτα πρέπει να ξαπλώσετε, να χαλαρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Πάρτε μερικές βαθιές εισπνοές μέσα και έξω. Λύγισε τα γόνατά σου. Ξεχωρίστε τα χέρια σας, στα πλάγια. Πιέστε τις ωμοπλάτες στο πάτωμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια, κατεβάστε και τα δύο πόδια πρώτα προς τα αριστερά και μετά προς τα δεξιά. Ταυτόχρονα, πρέπει να βεβαιωθείτε προσεκτικά ότι ούτε τα χέρια ούτε οι ωμοπλάτες θα ξεκολλήσουν από το πάτωμα. Επαναλάβετε τις ασκήσεις 15 φορές σε κάθε πλευρά.

 • Άσκηση αριθμός 3.

Σταθείτε ίσια, πιέστε τα πόδια σας μεταξύ τους, τα πόδια πιέζονται επίσης σφιχτά. Σηκώστε αργά τα χέρια σας προς τα πάνω. Συνδέστε τα σε ένα κάστρο πάνω από το κεφάλι σας. Σταθείτε σε αυτή τη θέση για 1 έως 10 λεπτά (ο χρόνος άσκησης θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά).

 • Άσκηση αριθμός 4.

Από τη θέση που περιγράφεται παραπάνω, απλώστε τα χέρια σας στα πλάγια. Κρατήστε την πλάτη σας ίσια, προσπαθήστε να τεντώσετε τη σπονδυλική σας στήλη όσο το δυνατόν περισσότερο στα πλάγια. Κρατήστε τα χέρια σας παράλληλα με το πάτωμα, τα πόδια σφιχτά πιεσμένα το ένα πάνω στο άλλο. Πρέπει να ξεκινήσετε αυτή την άσκηση από 1 λεπτό, φέρνοντας σταδιακά τη διάρκειά της σε 10-15 λεπτά.

 • Άσκηση αριθμός 5.

Σηκώστε αργά τα χέρια σας προς τα πάνω, κρατώντας τις παλάμες σας ενωμένες. Φέρνουμε τα χέρια μας πάνω από τα κεφάλια μας, χωρίζουμε τις παλάμες μας, κρατάμε τα χέρια μας με τις παλάμες μας μπροστά, σαν να τα στρέφουμε προς τον Ήλιο. Τα χέρια και οι παλάμες πρέπει να είναι περίπου στο πλάτος των ώμων. Μετά από αυτό, κάνουμε μια ελαφριά εκτροπή στο κάτω μέρος της πλάτης, παρεκκλίνουμε. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να κάνετε τη μεγαλύτερη δυνατή εκτροπή. Το κράτος πρέπει να είναι άνετο και χαλαρό.

Γυμναστική

Σήμερα, διάφοροι τύποι γυμναστικής χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Έτσι, η γυμναστική fitball, η εντατική γυμναστική, η γυμναστική σώματος, η ρυθμική γυμναστική, η ψυχο-γυμναστική χρησιμοποιούνται ευρέως.

Ένας από τους σύγχρονους, πρόσφατα αναδυόμενους τομείς είναι η ψυχο-γυμναστική. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία της θεραπείας με προσανατολισμό στο σώμα. Η γυμναστική βασίζεται στην υπόθεση ότι οποιοδήποτε πρόβλημα σε σωματικό επίπεδο προκύπτει ως αποτέλεσμα ανεπίλυτων ψυχικών και συναισθηματικών προβλημάτων, άγχους και ψυχικού τραύματος. Επομένως, μέχρι να βρούμε και να επεξεργαστούμε την αρχική αιτία (συναισθηματικό τραύμα, σφιγκτήρας), το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Από την άποψη της ψυχο-γυμναστικής, κάθε είδους σωματική άσκηση καταπολεμά τις συνέπειες, αλλά δεν εξαλείφει τις αιτίες της παθολογίας, επομένως, συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Εξετάστε βήμα προς βήμα τον αλγόριθμο για τη διεξαγωγή ψυχο-γυμναστικής.

 • Βήμα 1. Πρώτα θα πρέπει να καθίσετε αναπαυτικά, να χαλαρώσετε, να κλείσετε τα μάτια σας. Πάρτε μερικές βαθιές εισπνοές μέσα και έξω, εξισορροπώντας την αναπνοή σας. Μετά από αυτό, πιέζουμε με δύο δάχτυλα του αριστερού χεριού στο πρώτο μάτι στα αριστερά. Παρακολουθούμε τις φορτίσεις που αναδύονται ταυτόχρονα (με τη μορφή σκέψεων, αισθήσεων, συναισθημάτων). Προσπαθούμε να επεξεργαστούμε κάθε φόρτιση, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα, εκπνέοντας. Επιλέγουμε την περίπτωση που προκαλεί τις πιο δυσάρεστες αισθήσεις, αρχίζουμε να το επεξεργαζόμαστε.
 • Βήμα 2. Ακούμε προσεκτικά όλες τις αναδυόμενες στιγμές, επιλέγουμε τις πιο ζωντανές και σημαντικές (με αρνητική χροιά). Φτιάχνουμε αυτή τη στιγμή στη μνήμη (σαν παύση της εγγραφής βίντεο). Σταματάμε την προσοχή μας σε αυτή τη στιγμή και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μόνο με αυτό το επεισόδιο. Πρέπει επίσης να καθορίσετε στη μνήμη τη χρονική στιγμή κατά την οποία εμφανίζεται αυτή η δυσάρεστη στιγμή και να σταματήσετε αυτήν τη στιγμή.
 • Βήμα 3. Επαναφέρουμε την εικόνα στη μνήμη όσο το δυνατόν πληρέστερα, ενεργώντας σαν από τρίτο πρόσωπο (σαν να κοιτάμε αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει από το πλάι). Προσπαθούμε να θυμόμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστερα και λεπτομερέστερα όλες τις αισθήσεις που προκύπτουν σε σχέση με αυτήν την κατάσταση. Κρατάμε τα δάχτυλά μας στο σημείο, συνεχίζοντας να το ενεργοποιούμε.
 • Βήμα 4. Προσπαθούμε να νιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες τα συναισθήματα που είχαμε άμεσα εκείνη τη στιγμή. Προσπαθεί επίσης να νιώσει σε ποιο σημείο του σώματος παραμένουν αυτά τα συναισθήματα.
 • Βήμα 5. Βρισκόμαστε άμεσα στη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα. Αντιλαμβανόμαστε ποιες σωματικές αισθήσεις συνόδευαν αυτή τη στιγμή.
 • Βήμα 6. Τώρα έχουμε πιο ξεκάθαρη επίγνωση των σκέψεων που προέκυψαν σε σχέση με αυτήν την κατάσταση. Αφού έχουμε συνειδητοποιήσει συναισθήματα, σκέψεις και σωματικές αισθήσεις, κατεβάζουμε το χέρι μας. Βάζουμε το άλλο χέρι στο ίδιο σημείο, μόνο προς τα δεξιά. Κατά την εναλλαγή, παίρνουμε πολλές βαθιές αναπνοές και εκπνοές.
 • Βήμα 7. Με δύο δάχτυλα του δεξιού χεριού, κάντε μασάζ στο πρώτο δεξί σημείο του ματιού. Κλείνουμε τα μάτια μας. Επιλέγουμε, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μια θετική κατάσταση από το παρελθόν. Αν τίποτα δεν προέρχεται από το παρελθόν, έχουμε επίγνωση του εαυτού μας εδώ και τώρα.
 • Βήμα 8. Εξετάζουμε την κατάσταση και επιλέγουμε από αυτήν την πιο φωτεινή και θετική στιγμή που είναι σταθερά στερεωμένη στη μνήμη, προκαλεί θετικά συναισθήματα. Πατάμε την πιο φωτεινή στιγμή «παύση», προσηλώνουμε την προσοχή. Εάν εργαζόμαστε με την τρέχουσα κατάσταση, αυτό το βήμα παραλείπεται.
 • Βήμα 9. Όπως και στην προηγούμενη κατάσταση, καθορίζουμε ποια συναισθήματα, σκέψεις, αισθήσεις συνόδευαν αυτήν την κατάσταση. Διορθώνουμε τη στιγμή.
 • Βήμα 10. Και πάλι στρέφουμε την προσοχή μας στο αριστερό σημείο.
 • Βήμα 11. Κοιτάμε την αρνητική κατάσταση του παρελθόντος, συνειδητοποιούμε αν υπήρξαν αλλαγές, γίνεται αντιληπτή διαφορετικά; Το κύριο πράγμα δεν είναι να κάνετε προσπάθεια να αλλάξετε την εικόνα. Απλώς παρακολουθούμε και κατανοούμε την κατάσταση ως έχει. Παρατηρούμε παθητικά, σαν από έξω.
 • Βήμα 12. Κατευθύνουμε την προσοχή στα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτήν την αρνητική κατάσταση και παρακολουθούμε εάν υπήρξαν αλλαγές.
 • Βήμα 13. Στρέφουμε την προσοχή μας στις σωματικές αισθήσεις και βλέπουμε αν υπήρξαν αλλαγές σε αυτές;
 • Βήμα 14. Δώστε προσοχή στις σκέψεις, παρακολουθήστε αν έχουν αλλάξει;
 • Βήμα 15. Και πάλι μεταβαίνουμε στο σωστό σημείο, όπου υπήρχε μια θετική κατάσταση. Πάρτε τη βαθύτερη αναπνοή μέσα και έξω. Έχουμε επίγνωση της θετικής κατάστασης, παρακολουθούμε την εικόνα.
 • Βήμα 16. Κατευθύνουμε την προσοχή στο σύνολο της κατάστασης, παρακολουθούμε αν υπήρξαν αλλαγές. Εξετάζουμε πώς έχουν αλλάξει τα συναισθήματα, οι σωματικές αισθήσεις, οι σκέψεις μας.
 • Βήμα 17. Μεταβείτε στο αριστερό σημείο, στην αρνητική κατάσταση. Παρακολουθούμε αν έχουν υπάρξει αλλαγές (συνήθως μετά από κάθε αλλαγή, η εικόνα μιας αρνητικής κατάστασης γίνεται όλο και πιο αμυδρή και στη συνέχεια εξαφανίζεται εντελώς).
 • Βήμα 18. Επιστρέφοντας στη δεξιά πλευρά, γνωρίζουμε τη θετική κατάσταση.
 • Βήμα 19. Συνεχίστε την εναλλαγή από τη δεξιά πλευρά στην αριστερή μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς και οι δύο εικόνες. Σκέψεις, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει να εξασθενίσουν και μετά να εξαφανιστούν εντελώς. Η πρακτική θεωρείται ολοκληρωμένη εάν και οι δύο εικόνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει διαφορά στην αντίληψη στα δύο σημεία. Με κάθε διακόπτη, παίρνουμε τη βαθύτερη δυνατή αναπνοή, τη βαθύτερη εκπνοή.
 • Βήμα 20. Επιστρέφουμε στην αρνητική κατάσταση και αξιολογούμε εάν έχουν απομείνει συναισθήματα σε σχέση με αυτήν την κατάσταση. Για παράδειγμα, αν βιώσαμε θυμό, ελέγχουμε αν υπάρχει επιθετικότητα, θυμός για τον κακόβουλο. Αν δουλέψαμε με αγανάκτηση, ελέγχουμε αν υπάρχει δυσαρέσκεια.

Μόνο αφού αντιμετωπίσετε συναισθηματικά τραύματα, μπορείτε να προχωρήσετε στην εκτέλεση οποιωνδήποτε σωματικών ασκήσεων.

Μασάζ για αυχενική λόρδωση

Με αυχενική λόρδωση, χρησιμοποιείται μασάζ. Παραδοσιακά εφαρμόζεται κλασικό μασάζ. Ωστόσο, όπως δείχνει η πρακτική, μεγάλη επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μέσω του τμηματικού αντανακλαστικού μασάζ, της ρεφλεξολογίας, του βελονισμού, του βελονισμού (σιάτσου) και των σπονδυλικών επιδράσεων.

Το μασάζ της ζώνης του τραχήλου της μήτρας πραγματοποιείται κυρίως. Επίσης, δίνεται προσοχή στο μασάζ των παρασπονδύλιων μυών που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, εκπονούνται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Στη θεραπεία της λόρδωσης χρησιμοποιούνται διάφορα είδη μασάζ: ψυχοσωματικό, ολιστικό, βιοενεργειακό, αρωματοθεραπεία, χαλαρωτικό, αθλητικό. Διάφορες συγγραφικές τεχνικές αποκατάστασης χρησιμοποιούνται ευρέως, για παράδειγμα, Laying, Laying, Dance of Fire, Dance of the Black Lynx. Εφαρμόζεται μασάζ με μέλι. Εκτός από τις μηχανικές επιδράσεις, το αποτέλεσμα ενισχύεται από τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού. Χρησιμοποιούνται επίσης θερμικό μασάζ ή μασάζ αντίθεσης, περιτυλίγματα, μασάζ στο μπάνιο. Το μασάζ μπάνιου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς σας επιτρέπει να ασκήσετε όσο το δυνατόν πιο βαθιά τους ατμούς μυς.

Χειρουργική επέμβαση

Κατά κανόνα, στη θεραπεία της λόρδωσης, δεν χρησιμοποιούνται χειρουργικές μέθοδοι. Βασικά, η θεραπεία είναι παραδοσιακή, σύνθετη (περιλαμβάνει φάρμακα, φυσικοθεραπεία, ασκήσεις φυσιοθεραπείας, μασάζ, κολύμπι). Η χειρουργική θεραπεία καταφεύγει ως έσχατη λύση, εάν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε πρώτα ότι οι άλλες μέθοδοι θεραπείας είναι αναποτελεσματικές. Χειρουργικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν υπάρχει προσβολή του νεύρου, τμήματα του νωτιαίου μυελού, διαγνωστεί προεξοχή δίσκου, αναπτυχθεί μια πυώδης-σηπτική διαδικασία και αναπτυχθεί προοδευτική φλεγμονή. Απαιτείται επείγουσα παρέμβαση για αποσύνθεση ιστού, νέκρωση (θάνατος ιστού).

Εκλεκτικές επεμβάσεις γίνονται με μυοσίτιδα, συμπίεση νεύρων, όγκους, αιματώματα (ειδικά αν φτάνουν σε μεγάλα μεγέθη), κήλες σπονδυλικής στήλης. Επίσης, μπορεί να γίνει προγραμματισμένη επέμβαση εάν υπάρχει μετατόπιση των σπονδύλων και ασκούν πίεση στα εσωτερικά όργανα, με βλάβη στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, συσσώρευση πύου, υγρού, εξιδρώματος, με ανάπτυξη λιπωμάτων (wen).

Πρόληψη

Η πρόληψη βασίζεται σε μια ορθολογική κινητική λειτουργία, υψηλή σωματική δραστηριότητα, καθώς και στη διατήρηση της σωστής στάσης όταν κάθεστε, στέκεστε, κοιμάστε. Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά ορθοπεδικά στρώματα και μαξιλάρια. Είναι απαραίτητο να ασκείτε τακτικά, να περπατάτε στον καθαρό αέρα.

Εξίσου σημαντική είναι η σωστή διατροφή, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα. Με την παρουσία λόρδωσης ή άλλων παθολογιών της σπονδυλικής στήλης στο ιστορικό, θα πρέπει να υποβάλλεστε περιοδικά σε προληπτικά μαθήματα θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων μασάζ, υδροθεραπείας, φυσιοθεραπείας.

Πρόβλεψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυχενική λόρδωση είναι θεραπεύσιμη. Αλλά η αποκατάσταση είναι δυνατή μόνο εάν ακολουθήσετε όλες τις συστάσεις του γιατρού. Ο τρόπος ζωής που ακολουθεί ο ασθενής είναι επίσης σημαντικός. Είναι απαραίτητο να ασχολείστε τακτικά με τη φυσική κουλτούρα, τις πρακτικές αναπνοής, για να μπορέσετε να χαλαρώσετε σωστά. Όμως, πρέπει να καταλάβετε ότι μερικές φορές η λόρδωση είναι σημάδι του μυοσκελετικού συστήματος. Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, αφού δεν έχουν όλες οι ασθένειες ευνοϊκή πρόγνωση. Πολλοί μπορεί να τελειώσουν με αναπηρία, παράλυση.

Αυχενική λόρδωση ίσιωσε και στρατός

Ένα από τα κύρια ερωτήματα - εάν η αυχενική λόρδωση ισιωθεί, ο στρατός είναι μια αντένδειξη. Σε αυτό το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί ξεκάθαρα, αφού σε κάθε περίπτωση η απόφαση λαμβάνεται από την ιατρική επιτροπή που υποδέχεται τον προσληφθέντα. Η απόφαση λαμβάνεται με βάση πολλούς παράγοντες. Τα αποτελέσματα της εξέτασης, λειτουργικές εξετάσεις, πρόσθετες μελέτες λαμβάνονται υπόψη. Σχεδόν πάντα γίνονται ακτινογραφίες. Λαμβάνει επίσης υπόψη πόσο περιορισμένες είναι οι σωματικές δυνατότητες του στρατεύσιμου. Υπάρχουν περιπτώσεις που με τέτοια διάγνωση οδηγούνται στο στρατό. Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις που περιορίζουν τις ευκαιρίες, αυτή η διάγνωση μπορεί να είναι ο λόγος για την αναγνώριση του νεοσύλλεκτου ως ακατάλληλου για στρατιωτική θητεία.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.